Intuice a Inteligence

Dick

Pro mně jsou dva způsoby vnuknutí (intuitivního), buď myšlenka přichází náhle, případně je to záplava (myšlenek, obrazů, melodie, slov či vět) a potom je třeba, aby rozum (vědomí), inteligence je vyhodnotila buď jako inspirativní, podnětné, pravdivé, krásné atd a buď je zpracoval(a)(vědci, vynálezci), nebo je nechal(a) jen tak volně(umělci).A nebo si stanovým nějaký úkol, zadání, cíl a čekám na podnět (intuitivní myšlenku, obraz, melodii, slova atd), která najednou přijde a je zpracována inteligencí.Ten první příklad je "náhodná" intuitivní myšlenka a druhý nějak "vybuzená", tak to vidím já u sebe.

Co je to inteligence viz.Inteligence a IQ-Kategória Psychické / Osobné problémy

Kýčera

Dúfam, Dick, že sa vyjadria aj ďalší ľudia. Ľudia, kt. tú intuíciu majú a nepropagujú to. Aj tí, kt. sú presvedčení, že vedia čítať ľudí a vedia? Sotva! Ale mnohí ju majú a ani o tom nevedia, že ju majú, že je to intuícia...
V začiatkoch som tu stretla úžasných mladých ľudí, u kt. sa domnievam, ba som presvedčená, že ju majú! Jeden z nich je zrušený. Ďalšia úžasná mladá žena dokázala z príspevku urobiť profil. Je ich viac...
Ak by sa nepripojili, skús si pohľadať na fóre podobné témy, určite tam dačo objavíš. A možno sa dozvieš veci, kt. rozšíria Tvoje poznanie...
Teší ma, že som tu stretla aspoň Adr1u...
Pozoruhodné je, že poväčšine sú ňou obdarení introverti, ženy, hypersenzitívní ľudia a túto danosť získavajú od svojich predkov. Vo viacčlenných rodinách ju môže mať len jedno dieťa (z 8), ale aj syn a dcéra, či dcéra a vnučka (syn). A hlavne deti. Niektoré ju rokmi strácajú, u iných sa naopak prehĺbi. A v niektorých sa prebudí po traume, dramatickej (smutnej, vážnej, tragickej...) skúsenosti (udalosti)...
Zaujímavá je kniha od Jenny Cockell - Deti včerajška (Yesterday´s Children) a iné...

Sejla

0vecka, mozes sa na to pozret aj inak. Pokroky v tradicnej medicine sa mohli udiat tiez vdaka tomu, ze sa prijali alternativne riesenia problemu. Dalsia vec, keby mal niekto velmi rozvinutu intuiciu, tak rozozna nekonzistenciu v pochybnych tvrdeniach, teoriach, takze vie rozoznat aj tie chytaky.
Ale vlastne mas pravdu, intuitivnych ludi skor zmanipulujes abstraktnymi ideami, zatialco senzorickych tak, ze das do vykladu prsnatu zenu, ktora drzi v ruke megaburger.
Dolezite je pri oboch sposoboch nahliadania na svet pouzivat logiku.

0vecka

Sejla problem intuicie je ale v tom ze nieje problem spravit chytak alebo sa taky chytak jednoducho vyskytne... kde intuitivne clovek voli nepsravnu moznost... napr taka alternatina medicina by bez intuitivnych rozhodnuti a zaverov neprezila....

Sejla

Intuicia nie je ziadna nadprirodzena schopnost. Zjednodusene, je to podvedome rozoznavanie vzorcov. Clovek prijme omnoho viac informacii, nez dokaze vedome spracovat/zachytit, preto je nutna spolupraca vedomia s podvedomym. U tych, ktori maju rozvinutejsiu intuiciu, je ta spolupraca skratka efektivnejsia. Nie je to funkcia, ktorou sa rozhodujeme, je to skor pozorovacia funkcia, ktora nam umoznuje hlbsi nahlad na problem. Poznatky Carla Junga boli pouzite na osobnostnu typologiu MBTI, ktora testuje kognitivne preferencie a nasledne rozdeluje ludi to 16 roznych osobnostnych typov. Predpoklada sa, ze asi 30% populacie preferuje intuiciu nad zmyslovym vnimanim, takze az tak malo to nie je. Avsak introvertna intuicia /ta, ktoru vyzdvihuju vychodne filozofie a umocnuju ju napriklad meditaciou/ ako dominantna funkcia je vyuzivana asi len priblizne u 3 % ludi. Intuicia urcite nie je protipol inteligencie, skor naopak, ludia s vyssim IQ su prevazne intuitivni.

0vecka

intuiciu vyuzivaju vecsinou ti ktorym sa nechce rozmyslat alebo nemaju paru a nejaku moznost zvolit musia... imho ide asi o nejake podvedome procesy na ktore sa mozeme spoliehat ak nic lesie nemame...

inak inteligencia a intuicia vobec niesu protipoly... skor by to malo byt intuicia a vedome procesy

Kýčera

Intuícia sa objavuje aj v snoch :
1. Grécký filozof Aristoteles mal sny o zákonoch a páke. Vraj povedal : "Dajte mi pevný bod a ja pohnem Zem!"
2. J. Mendel - náuka o dedičnosti. Rozhodujúci impulz pre formuláciu zásadného princípu videl v ďatelinovom poli a v tomto obraze sa kvety rôznych farieb triedili do skupín.
3. Prof. Sauerbruch, pneumothorax, tlaková komora.
4. J. Watt, parný stroj.
5. Matematik Gauss a riešenia jeho výpočtov.
6. Atómový vedec Niels Bohr, štrukrúra atómu.
5. Matematik Gass a riešenia jeho výpočtov.

Kýčera

Intuícia je mimozmyslové vnímanie. Niektorí jedinci sú obdarení veľmi silnou intuíciou, až "nadprirodzením vnímaním". Je to náhly postreh, vnuknutie, preniknutie až do hĺbky, až na samotnú podstatu. Schopnosť vycítiť nejakú určitú udalosť. To, čo cíti človek vo svojom vnútri, ten "vnútorný nepokoj", teda tušenie, p r e d t u c h a. Tu sa nemusí vynárať z tela. Je to aj inštinkt, tzv. 6. zmysel, prvý dojem. A ten sa aj veľakrát potvrdí. Sú za tým drobné detaily, kt. nám o druhom prezradia omnoho viac ako vzdelanie, vierovyznanie, spoločenský rebríček... O človeku nám povie - kto je, kým je, ako žije, ako sa správa, prezradí choroby, nálady...

adr1a.

Vyuzivam vo svojom zivote oboje.
Intuicii vdacim za mnohe, kde neraz "zlyhaval" rozum inteligencia a napokon som sa rozhodla podla intuicie, ukazalo sa neskor, ze som konala spravne aj ked to vyzeralo najskor ako "blaznovstvo ci ulet".
Intuiciou sa riadim hl.u ludi. Ci pri rozhodnutiach ani/ani.
Ked som obcas intuiciu potlacila a dala sa "oklamat" rozumom raciom IQ, neskor sa ukazalo, ze to bol omyl. Takze hl.u ludi sa riadim intuiciou. Moja mama ma "velky nos na ludi". Vzdy mala 100% pravdu. Staci sa jej na niekoho pozriet a hned povie co je kto zac a ci sa mu da verit, aky je. Neraz ked ju aj otec neposluchol a riadil sa IQ ci rozumom, padol na hubu)) proste sa v tych ludoch sklamal, podraz podvod zakernost klamstvo ai. Vzdy doslo na jej slova. Potom to aj vzdy uznal ze ma a mala pravdu)) Tiez som takato. Zatial mi to vychadza klop klop