Intuice a Inteligence

iggzik

Taky hlavny rozdiel co ja v tomto vidim je, ze intuicia je automaticka a skor vedena cisto podvedomim a mozgom samotnym, bez nasej otravnej mysle, kym inteligencia je v podstate potom opak, ta sa zapaja ked chceme vedome daco riesit alebo sa na daco zameriavame..

anjelik *

Pri intuícii využívaš mozoček, pri *inteligencii* veľký mozog, Intuícia sa dá nazvať aj mimozmyslové vnímanie. Intuícia závisí od toho, nakoľko si schopný sa mysľou vynoriť mimo telo a obsiahnuť širší priestor. Ľudia ale dominantne vnímajú svet pomocou svojich zmyslov, sú zahltení šumom v hlave a málokedy počúvajú svoj vnútorný hlas, svoju intuíciu. :o) Využiť ju môžeš všade, v každom povolaní. :o)
Chcel si odpovede aj na iné otázky, ale priznám sa, nechce sa mi to všetko čítať a predpokladám,, že už ti isto odpovedal niekto tak, ako by som odpovedala ja...tak sa nechcem opakovať. :o)

Kýčera

Posledný dnes. Intuícia to je aj taký okamžitý pocit pravdy o človeku,... kt. v danom momente nedokáže pochopiť. Pochopenie však neskôr príde. Ale tých prvých pár minút je najdôležitejších. Niektomu stačí pohľad na druhého, niekomu telefonát, niekomu príspevok... Stane sa, že sa človek občas popáli, ale väčšinou práve ten "prvý pocit" nám presne napovie, aký ten druhý je. Človeka môže zrazu premknúť aj akýsi "vnútorný nepokoj", ak nechá všetko tak a uteká domov, zachráni dieťa, majetok... Alebo neodcestuje a zachráni zdravie, život sám sebe.

Kýčera

Intuíciu aj inteligenciu je dobré uplatňovať v každodennom bežnom živote, aj vo svojom povolaní.
Intuícia sa dá najviac využiť v umeleckej činnosti - literatúra, hudba, výtvarné umenie, divadlo, film... V ťažkých životných situáciach, ak sa jedná o prežitie, v práci záchranára, pátrača, vyšetrovateľa...
Inteligencia zasa vo vede, technických, humanitných oblastiach...
Raz som čítala článok jedného psychológa, kt. uviedol, že intuíciu využívajú sudcovia. S tým nesúhlasím.
Ale aj mnohí vynálezci, novátori, vedci sa riadia intuíciou...

Kýčera

Ale áno, je tam rozdiel. Vidím to v tom, že inteligencia je dušená vyspelosť, chápavosť, súdnosť a tu sa rozhodujeme na základe rozumu, kým intuícia to je okamžite pochopenie, poznanie len na základe pocitov, podľa ktorých sa aj rozhodujeme.
Obidve sa nemusia u toho istého človeka navzájom vylučovať. Ak je človek dostatočne inteligentný, pochopí, že ak má intuíciu, nebude ju potlačovať, ale rozvíjať.