Neznášam moju matku - kde nájdem pomoc?

Príspevok v téme: Neznášam moju matku - kde nájdem pomoc?
michelle.pomoc

Porozprávam moju situáciu:

Som študentka na vysokej škole, mám 22 rokov.
Ide o to, že žijem s mamou a so starším bratom, v malom dvojizbovom byte v Bratislave.
S mamou dlhé roky nevychádzam. Čo sa týka otca keď som bola malá, otec ju bil, až ju raz zbil tak, že ju odviezla sanitka. Potom sme sa dlhé roky trápili životom sami traja bez neho, až kým sme vyrástli. Mamu som ako dieťa milovala.

Lenže moja mama ako časom starla a bola sama, začala byť zatrpknutá, zakomplexovaná, neverila ľuďom a začala mi vnucovať jej názory.
Ako som bola v puberte, celé dni sme sa doma hádali, ja mama, ja brat. Vždy keď som potrebovala od mamy podporu, vždy ma odohnala, nadávala mi. Ak bol doma u nás problém, nedokázala nás zobrať sa porozprávať a vydiskutovať si to. U nás boli len hádky a urážanie sa, nerozpávanie, krik. Boli aj mesiace keď moja matka nechcela so mnou hovoriť, lebo bola na niečo urazená. A ja? Ja som bola dospievajúce dieťa. Nemohla som si domov vodiť kamarátov, vždy sa našiel dôvod, že niečo bolo zle. Nenaučila ma povedať slovo ľúbim ťa, ďakujem, prepáč...také slová u nás neexistovali. Nepripravila nás na život medzi ľuďmi.

Matkina rodina nám pomáhala, ale nikdy nevedeli ako sa správala. Vždy ak bol v niečom problém, boli sme my deti vinné za to, že neposlúchame svoju mamu.

Časom to prepuklo do takého stavu, že som si čím ďalej, tým viac nerozumela s mamou. Keď som bola chorá, nezaujímala sa o mňa. V nemocnici som preplakala celé dni. Na stužkovej mi nebola, lebo sme boli pohádané. Na jej promociu ma nepozvala (celá rodina tam bola, iba ja nie), vinila ma, že som jej celý čas robila pri učení zle. Ona ma vlastne za všetko vinila, roky mi dávala do hlavy aká som zlá dcéra, ako neposlúcham, že potrebujem ísť na psychiatriu. Roky som tomu verila, že ja môžem za všetko, moje sebavedomie bolo na bode 0, boli obdobia keď som nechcela žiť, keď som sa chcela zabiť.

Až časom som zistila, že ja nie som tá zlá. Ja som odraz nej, ktorý vo mne budovala roky. A ona vo mne budovala nenávisť. A z mojej lásky k mame sa stala nenávisť k mame.Ťažko sa to hovorí. Veľakrát som aj rozmýšľala, či za to ako sa k nej správal otec, si nemohla sama. Moja matka strašne rada provokuje, robí zle, je tvrdohlavá a sebecká, ale snaží sa nahovoriť sebe aj ostatným, aká je dobrá. A samozrejme, že ľudia jej to vždy verili, lebo ju poznali z inej strany ako ja doma. Je veľký manipulátor a vždy ju zaujímali len názory kto si čo myslí. Nezaujímala sa ako sa my cítime. Vždy to bolo ako pozlátko, to čo je na povrchu, čo si myslia ostatní a zanedbala výchovu, ako sa cítime my, čo chceme, či sa máme radi navzájom. Čo sa týka starostlivosti, v tom bola vždy 100%, snažila sa aby sme mali strechu nad hlavou a čo jesť, ale nezabudla nám to zakaždým vyčítať.

Ak som aj mala nejaké kamarátstva dokázala mi ich zničiť. Bola som tak pohltená tým čo sa deje doma, že som vždy zabúdala na môj vlastný život. Mávala som ťažké depresie. Takže som si nedokázala nájsť priateľstvá, kedže som bola permanentne smutná, alebo som stále pracovala, aby som si dokázala kúpiť aspoň základné veci, ktoré som potrebovala. Čiže nemám ani priateľstvá. A ak som niekedy mala nejaké, skončili bohužial.

Doma je to momentálne tak, že brat drží s mamou a ja som tu ako do počtu. Nedokážeme sa spolu rozprávať. Vždy z každého slova vznikne hádka, fyzické útoky, nespočetné nadávky. Zo všetkého obviňuje mama mňa. Ja som sa nikdy nedočkala pohladenia, pekného slova, vždy prevyšovali tie zlé veci, nad tými dobrými. Preto som úprimne závidela ostatným, keď mi hovorili aké majú vzťahy v rodine. Lebo rodina je najviac, čo môže človek mať.

Teraz som na všetko sama. Potrebujem odísť z domu, mám už 22, čiže som už dosť stará na to, aby som sa osamostatnila. Problém je ale v tom, že som stále finančne závislá, kedže potrebujem ešte rok do toho aby som skončila aspoň prvý stupeň VŠ, mohla by som si podať odklad. Len momentálne neviem ako a čo kde ďalej. Som na to sama. Viete chcela by som aspoň odísť v dobrom z domu, ale nebude to možné. Moja matka ma už nemá rada, chce len aby som odišla a ja som si k nej vybudovala tiež nenávisť. Hovorí mi, že ľutuje, že som sa narodila, že som mala umrieť (ako to môže rodič povedať dieťaťu? ).
Podnájmy sú v Bratislave drahé a bojím sa, že to finančne sama neutiahnem. Ako by ste riešili situáciu v mojom prípade ? Máte nejaké skúsenosti s ubytovňami ? Na internát nemám právo, kedže mám trvalý pobyt tu v meste...neviem si predstaviť ako to bude ďalej, nechcem ostať v mojom živote sama :( Strašne sa toho bojím. Mám rada okolo seba ľudí.
A viete mi poradiť aj nejakú psychologickú poradňu ( zdarma) na ktorú by som mala nárok? Prípadne mal podobnú situáciu niekto?
Je toho mnoho, čo by som vedela písať o tejto situácii, ale nechcem tu písať romány, tak len tak v "skratke" som popísala ako to u nás vyzerá a potrebovala som sa aj trochu poľutovať. A už dávno som mala odísť :(

Za všetky odpovede ďakujem

michelle.pomoc

Na príspevok od Psy nebudem reagovať, nakoľko ho písala moja mama, ktorá sa mi pozerala v notebooku, kedže sa mi hrabe v súkromí, v osobných veciach, v peňaženke, skrinkách, prehľadáva historiu v pc (kedže som nepísala, že aj ona chodila na VŠ).

Denča_001 dáš mi na seba mail ? Mohli by sme sa porozprávať o všetkom

Ďakujem za všetky príspevky.

Ja chápem ak to niekto nepochopí, že ako môžem mať také pocity voči mojej mame. Asi človek by si tým musel sám prejsť, aby to vedel brať aspoň trochu z tejto strany.

Ano je pravda, že sa vždy snažila postarať sa o nás, veď som aj písala v príspevku, že starostlivosť bola vždy na 100%, mali sme čo jesť a kde byť. Druhá strana situácie je ale to, že sa to odrážalo potom zle na výchove a psychike. Vždy keď prišla z práce som počúvala, že aký máš bordel ty prasa ( pritom neporiadok to nebol, len to nevyzeralo podľa jej predstáv), počúvala som aká som kur*a, keď som mala priateľa. Keď som to počula, časom som začala nadávať aj ja jej :( kedže som celé dni žila v nadávkach.Nikdy sa jej nepáčilo ako sa učím (pritom som sa učila dobre a vrámci možností, záležalo mi na známkach), keď som aj mala rozhádzané oblečenie (nemala som na nič poriadne čas, nespávala som veľa, lebo som chodila do práce a do školy), tak si to fotila a posielala rodine, že aká som zlá a neporiadna. Ponižovalo ma to, že nerieši tieto veci so mnou, ale s druhými. Za všetko vinila mňa. Stále som počúvala aká som zlá, ako nedokončím školu, ako na to nemám, ako patrím na psychiatriu (keď človek toto počúva denne tak sa to odrazí na jeho sebavedomí, ja som bola presvedčená, že som tá najhoršia dcéra na svete, až časom som zistila, že to tak nie je). Nebola mi na stužkovej, lebo jej pýcha bola silnejšia ako to, žeby mi tam išla a bola spolu so mnou. Nechcela ma prísť pozrieť do nemocnice, keď som bola dlhodobo chorá, ja som nepotrebovala aby sa o mňa zaujímala za mojim chrbtom, ja som chcela aby stála pri mne, potrebovala som počuť len pár slov od nej, aby bola pri mne, no vtedy mi ostali len oči pre plač. Pri každej situácii, keď som sa trápila nebola pri mne. Preto som časom akoby skamenela a vybudovala si takýto vzťah. Veľakrát keď som sa snažila porozprávať o pocitoch tak ma odbila alebo to vždy skončilo hádkou, takže som aj na to zanevrela. Rada sa vysmievala, dokonca aj ostatným ľuďom. No nik ju nepozná aká je skutočne, lebo vždy navonok sa javilo aké je všetko super, iná je s cudzími ľuďmi a iná doma. Vždy mala ostré reči. Hovorila aký som sebec. O tom by sa dalo písať veľa.

Vybudovali sme si taký vzťah, že sme nedokázali spolu vychádzať. Je pravda, že som dosť stará na to aby som bola doma.Mňa však najviac brzdí vysoká škola, lebo popri študovaní sa nedokážem uživiť. Mám rada to čo študujem, ale ľutujem že som išla na VŠ, radšej som mohla ísť pracovať a možno by sa aj môj vzťah s matkou zlepšil, kebyže odídem, alebo jej viac prispievam. Aj napriek všetkému, ako sa matka ku mne správala, viem, že niekde tam vo vnútri má ma rada a že ju možno trápi aký máme k sebe vzťah, ale jej pýcha je silnejšia, ako to aby dokázala na tom pracovať.

Bratovi som dokázala vždy odpustiť, aj keď ma zbil, aj keď mi nadával, lebo som vedela, že ho to trápi, že ho mrzí a že pracuje na sebe, aby taký nebol, ale pri mojej mame to bolo inak.

Psy

Súhlasím s akásy - tvoja matka vychovala teba a brata sama,postarala sa Vám o strechu nad hlavou a všetko čo ktomu patrí a určite ltvrdo pracovala plus ešte si robila školu ako píšeš, no tak klobúk dole pred ňou a ty dievča ju začo vlastneNENÁVIDÍŠ-že sa stale o teba stará a nie si tak trošku sebec,veď ty by si si mala z nej zobrať príklad a vážiť si ju za to všetko čo urobila a robí pre teba, lebo nie všetci majú také šťastie, osobne ľutujem tvoju matku (a možno aj brata ) pri tebe a tvojej nenávisti k nej (ním?) - choď k psychológovi alebo poriadný remeň na teba, moja nevieš čo je život.

Akasy

Michelle píšeš len o chybách matky a čo ťa nenaučila ako čo robila a neurobilla a ty čo robíš vastne..nevážiš si ju a píšeš ako ju nenávidíš,myslím si, že určite sa aj tak k nej správaš-veď ťa sama vychovala a určite nemala na ružiach ustlané, popritom píšeš že sa vie o všetko postarať-veď ty si už dospelá a oná sa stále o teba stará a vážiš si to vôbec - vieš čo ona prežíva a možno aj kvôli tebe, skús sa zamyslieť nad sebou, lebo chyba je určite aj v tebe, nechcem sa ťa dotknúť -mala by si skúsiť najsť si cestu k nej - nenapísala si ako sa správaš ty ku nej možno aj k bratovi -zaujímave je že oni vychádzaju spolu?! Neživ v sebe nenávisť plodí len zlo a rozhodni sa správne

ANGEL-DEMON

ja som totiž tiež mala moznost ist na vš,... no nesla som z toho dovodu ze to bolo jednoducho nepredstavitelne aby ja som este mala fungovat bod jednou strechou s matkou, aj ked len na vikendy, keby som na intraku bola... ja som si určila priority uz v 15tich rokoch...
zmaturovat, zamestnat sa rychlo, nasetrit a v 22 som vyslovene ušla odtial už do svojho... a teraz ? sa mi mater pchá...

ANGEL-DEMON

pokial ste ochotné s nimi fungovať pod jednou strechou, tak to potom nebude až také strašné... u mna to bolo až tak, že som vybabrala so sebou aby som mala pokoj, že som si zobrala hypoteku... kedze u nas v hladovej doline nie je praca, idem za nou inde, s tym ze budem niekde na ubytovni zadarmo, samozrejme tu platit byt aj nadalej... aby som niečo našetrila.... čo ti bráni nájsť si robotu niekde inde, v nejakom zapadnutom meste na SVK,.. viem ze v BA je drehe vsetko, napríklad v Lučenci sa da 1izbovy byt kupiť od 10 000euro... v BA fuu by som musela ešte niekolko núl pridať..

Dank_a

Dnes sa už za externé štúdium platí a ani nie málo, to by sotva zvládla.
Cez prázdniny sa zobrať a ísť pracovať do zahraničia, príp. podľa toho aký odbor študuješ, brigáda popri VŠ.
S mnohými odbormi sa brigádovať a dá sa celkom pekne aj zarobiť. Ja študujem tlmočníctvo - prekladateľstvo, na 1. stupni som pracovala v jednom hypermarkete, na 2. stupni som začala prekladať a okrem toho pracujem ako asistentka v jednej účtovnej kancelárii. V BA je možnosť práce, hoci aj na víkendy.

celebrita facebooková

Dalo by sa dokončiť si školu diaľkovo a popri tom pracovať na plný úväzok, akože normálna robota? Nie brigáda. Podľa toho, aký odbor študuješ. To by bol základ a potom by sa dalo uvažovať o bývaní v podnájme, ale len spoločne s niekým, nech to nie je drahé.

DomčaK

Ahoj,
je mi ľúto, Tvojej situácie. Ak Ti môžem odporučiť, tak skús online psychologické poradenstvo - ICM (informačné centrum mladých), kde radia budúci psychológovia. Je úplne zadarmo a môžeš sa s nimi spojiť prostredníctvom chatu.