Najskôr chcem povedať, že mám sedavé zamestnanie a každý deň prichádzam do kontaktu s ľudmi. Večne som v strese, ktorý doslova zajedám všeličím. Niekedy som jedla aj 5 krát denne ale navečer to neboli malé porcie a zvykla som večeru zajesť aj čokoládou. Za mesiac som pribrala 10 kíl. Teraz vážim 76 a meriam 164 cm. Pred týždňom som sa pokúsila obmedziť nezdravé a kalorické jedlá a začala som si do roboty brávať zeleninové šaláty a smoothie ale nevydržalo mi to, pretože mi jesť suchú zeleninu bez mäsa nechutí. A tak som sa vrátila k nezdravím jedlám opäť. Som z toho zúfala, lebo ide leto a nemám si ani čo obliecť,v tom čo mám sa cítim nepríjemne. Ale ani zdravá strava mi dlho nevydrží a to nie je prvýraz čo som zdravo žiť skúšala.
Nechutí mi zdravá strava
pišta00 ten tuk mas nizky lebo mas vydaj a prijem vyvazeny .. nie preco ze zeres tolko proteinov..
to ze z proteinov sa nepribera je medzi mytmi o posilovani na viaceerych strankach.. a ako vidis je aj na to studia... inak uprimen cakal som ze ti co budu jest vela proteinov priberu o cosi menej ale neni to tak..
Tým čo je napísané nižšie netvrdím, že ovocie a zelenina sa nemajú jesť ale preboha nestavať celý jedálniček a celkový denný príjem potravy len na ovocí a zelenine!!! Už vám naozaj šibe? Strava má byť pestrá a nie sa celý deň od rána do večera tlačiť ovocím a zeleninou (keby mal nejaký trkvas potrebu ma chytať za slovíčka)
Tak to už je naozaj silná káva keď niekto z aminokyselín a bielkoviny ide vyčariť tuk. Môj denný príjem bielkoviny presahuje 230g (mäso, proteín, komplexné aminokyseliny) a hodnota telesného tuku je u mňa okolo 8-9% pri takej hodnote bielkoviny klesá a tuk z takého množstva aminokyselín a bielkoviny neukladám. A čo teraz? A určite sa tebe ospravedlňovať nebudem.
Ktosomdf vravel som o nízkom glykemickom indexe strukovín, nie ovocia mimochodom som to tam aj napísal, že ovocie obsahuje rýchly cukor a že prudko zvyšuje inzulín a strukoviny naopak ale nevadí... ako hovorí adela, rýchly cukor dodá telu energiu nabudí ho ale akonáhle sa hladina cukru v krvi zníži, telo nepotrebný cukor odbúra a uloží do zásob je unavené a pýta si ďalší cukor. Natlačte sa ovocia nafúkne vám bruchá a budete tuční, schválne Lara1235 to skús dodržiavať a potom o mesiac alebo 2 sem napíš ako si dopadla.
Ešte raz a naposledy, vysoká hladina inzulínu spôsobuje zníženie produkcie rastového hormónu hgh, ktorý zabraňuje ukladaniu telesného tuku. Dáš si ovocie zdvihne ti inzulín klesne hladina rastového hormónu = prostredie vhodné na ukladanie telesného tuku. Dole kúsok z článku o GI čím vyšší tým má telo väčšiu tendenciu ukladať tuk, takže len si dajte na raňajky obed aj večeru so strukovinami dobrú chuť vám prajem. :)
Ja suhlasim s Pistom,
Ja ked si dam rano nalacno ovocie - melon/jablko/broskyna tak 20min sa citim fajn a potom mi klesne cukor a mam mentalnu hmlu a slabost.
dokonca ludia ktori zrali viac proteinov pribrali viac tuku ako ti co ho zrali menej .. inak typujem ze aj ostatne tvoje rady su na podobnej urovni...
Moireal - ja som jej poradil jedno ovocne jedlo denne, doobeda, nalacno... to nieje prejedanie sa ovocim.
K zelenine som jej poradil, nech ju je radsej varenu, a surovy salat len ako doplnok... tiez na tom nevidim nic zle.
Vidim, ze pista sa sekol vo viacerych veciach, ako ovecka spomina.
Neviem, preco na nas zautocil a nazval nas internetovymi pripadmi, ked sme jej poradili podla mna dobre.
tu mas pista:
Kazdy clovek je iny, ked niekomu vyhovuje cisto surova strava, je to len dobre, ked niekomu vyhovuje varena strava a zivocisne bielkoviny, je to tiez ok. Tazko radit zakladatelke, ked nevieme aky je metabolicky typ, ako je na tom zdravotne..V principe ale zlata stredna cesta nemoze az tak ublizit. Ja som tiez za ovocie, lebo presne tak, ovocie niesu len cukry ale aj vlaknina, vitaminy, cim stavnatejsie tym lepsie, rata sa aj do pitneho rezimu.
Tiez som pocula strasne vela protichodnych nazorov na temu ovocia ale riadim sa podla seba. Ja z neho nepriberam. Ale to bude asi aj tym, ze sa neprejedam, jem s vacsimi casovymi odstupmi, mam pohyb a jem hlavne vtedy, ked som hladna.
pišta00 ak dokazem ze sa z bielkovin da pribrat tuk tak sa verejne osrapvedlnis a nebudes sirit tieto bullshity??
pista00- Velmi nerad Ti to hovorim, ale ovocie ma nizky glykemicky index.
Sam viem, ze niektori cukrovkari si zlepsili cukrovku, na cisto ovocnej kure. Dokonca, pocul som (jasne, neulozil som si linky a kontakty, ale pamatam si, ze ma to vtedy udivilo), niekto si ju vyliecil na vitarianstve... teda ze jedol IBA ovocne a zeleninove salaty, a odstavoval.
Este aj lekari to robia, ze upozornuju na ovocie, co je naprosta hanba... praveze ovocie pomaha na cukrovku. To mi je dokaz, ze si treba dat pozor na rady od doktorov, vela krat radia zle.
Aby som Ti to teda vysvetlil, ked tu na mna utocis, funguje to tak, ze vlaknina znizuje GI a ovocie jej ma pozehnane. Navyse ma fruktozu, ktora sa uvolnuje do tela pomaly, a v peceni sa priebezne meni na jednoduchsie cukry, cize telo to ma pod kontrolou.
K tomu ale obsahuje horu enzymov, (hlavne ananas a papaja, ktoru som jej poradil), odkyseluje telo, precistuje, a nezatazuje travenie. Ked sa zje nalacno ako som povedal, stravi sa dobre a rychlo. Cize na dlhodobej ovocnej strave sa lieci vela problemov. To co nesmies urobit je, ze miesas surove ovocie so zeleninou, a inymi jedlami, vtedy kvasi, a posobi negativne.
Zeleninu som jej poradil chutnu - varenu, parenu. Ona sa stazovala na surovu, to je rozdiel. Ja viem jest zeleninove polievky, ale surove mi nechuti, iba ak k varenemu jedlu.
Inak ked si vsimnes tabulku GI, ktoru som Ti v predoslej linke poslal, mozes vidiet, ze len velmi malo ovocia vobec trafi strednu kategoriu GI. 90% ovocia je v nizkej kategorii GI. A GI sa da este zrazit, ak zjes k ovociu trochu tuku, napriklad polievkovu lyzicu kokosoveho oleja. To este mozes znizit o 20% hodnoty , ktore tam vidis. Takisto existuje este kura Dr. Johanny Budwig, s lanovym olejom a sirno-proteinovou zmesou, a to funguje s ovocim tiez skvele. Sice ovocie funguje dobre nalacno, ale z nejakeho dovodu, skoro vsetci mali dobre skusenosti s Budwigovou kurou, ked sa k tej proteinovej zmesi jedlo ovocie.
Hlavne bobulovite (cucoriedky, maliny...)
Nehovor mi prosim, ze ked ma problemy so surovou zeleninou, tak jej kvoli tomu nebudu chutit cucoriedky... to je myslim obrovsky rozdiel.
Takze pista, tie kraviny, by som trosku prehodnotil, ci sa nenechadzaju aj v tvojich prispevkoch.
ako pozeram, tak čo názor, to si protirečí v tom čo by mal človek robiť. ale kedze sa aj ja s tym pasujem a uz som si zalozila podobne diskusie a k nicomu to nepomohlo.. fakt je ten, ze pojem zdrava strava nieje isto len zelenina. skus naozaj len kusok menej zo vsetkeho. tu cokoladu vecer sa da ozeliet. alebo si skus nejak zamestnat inak ruky na vecer. potom nebudes mysliet na jedlo ..