Najskôr chcem povedať, že mám sedavé zamestnanie a každý deň prichádzam do kontaktu s ľudmi. Večne som v strese, ktorý doslova zajedám všeličím. Niekedy som jedla aj 5 krát denne ale navečer to neboli malé porcie a zvykla som večeru zajesť aj čokoládou. Za mesiac som pribrala 10 kíl. Teraz vážim 76 a meriam 164 cm. Pred týždňom som sa pokúsila obmedziť nezdravé a kalorické jedlá a začala som si do roboty brávať zeleninové šaláty a smoothie ale nevydržalo mi to, pretože mi jesť suchú zeleninu bez mäsa nechutí. A tak som sa vrátila k nezdravím jedlám opäť. Som z toho zúfala, lebo ide leto a nemám si ani čo obliecť,v tom čo mám sa cítim nepríjemne. Ale ani zdravá strava mi dlho nevydrží a to nie je prvýraz čo som zdravo žiť skúšala.
Nechutí mi zdravá strava
0vecka to nemyslíš vážne že nie? Čo iné chceš akože pribrať z bielkoviny? No nebodaj nie tuk. Máš zvláštne predstavy o biochémií.
zda sa že nemaš celkom jasno v tom čo je zdrava strava.. určite sa to slovo neskryva len za šalatom a smoothie-čkami...skôr by som sa naozaj zameral na obmedzenie sacharidov v strave
pišta00 ty tiez kecas blbosti... pribera sa aj z bielkovin... ide len o calorie... ze z bielkovin mozes pribrat len svaly je blbost...
Ďalší internetový prípad, Ktosomdf, to čo radíš je rovnaká blbosť ako to čo robí doteraz. Píše, že jedáva zeleninu a nepomáha jej to a ty jej k tomu pridáš ešte doobeda ovocie, tak to určite na 100% pomôže a zaberie... Trošku sa zamysli.
Radiť niekomu jesť na lačno ovocné šaláty, aby si mal predstavu čo sa v tele začne diať, zješ ovocie na LAČNO, telo je v lačnom stave v kľude a dáš mu ovocie (obsahuje veľa rýchlych cukrov) zvýši sa jej prudko hladina cukru v krvi stúpne jej prudko inzulín (čo je pre telo šok), ak je v tele cukru prebytok telo ho začne premieňať na tuk. Takže to inak ako ty tvrdíš nefunguje... Cukor ako cukor telu je to jedno. A na noc niekomu radiť jesť strukoviny, to naozaj či je to nejaký nepodarený vtip? Strukoviny obsahujú v priemere na 100g okolo 65-70g sacharidov, 20g bielkoviny čo je pri takom množstve sacharidov zanedbateľné množstvo a navyše jej počas noci zaťažia trávenie a nafúknu jej žalúdok, pretože strukoviny majú nízky glykemický index budú sa jej do tela počas celej noci vstrebávať cukry, cez deň na cukroch, v noci na cukroch, telo má tým pádom neustále cukor v krvi, zvýšený inzulín, tým pádom znížený rastový hormón (ten zabraňuje ukladaniu tukov) a telo veselo ukladá úplne prebytočný cukor ktorý jej stále dodávaš, do zásob, čiže do tuku. Už som na tomto fóre čítal také kraviny, že už ma tu naozaj nič neprekvapí :)
Ahoj Lara. Tak tu Ti musim poradit, lebo mam rovnaky problem, a URCITE sa netyraj jedenim surovej zeleniny. Surova zelenina vobec nieje az tak zdrava, lebo ju treba dokonale rozzuvat co skoro nikto nerobi. V podstate vacsine ludi prechadza cez traviaci trakt dopoly nestravitelna, cize vsetky tie mineraly a vitaminy co su udajne v nej mozes rovno vydelit dvoma, lebo nic sa nevstrebe. Ovela lepsie, aj chutnejsie, je jest ju v tepelne upravenej/ alebo aspon naparenej forme, idealna je vydatna zeleninova polievka. Takto to aj lepsie chuti, aj to ide lahko pozuvat a stravit.
Co sa tyka smoothie, to je dalsia blbost, mixovat zeleninu s vodou, je sice zdrave, ale mne to tiez nechuti. Tu uz ten problem pozuvania nieje a naozaj je to dobre stravitelne, ale proste je to nechutne. Skusal som robit smoothie... cize normalne to urob takto:
Radsej zacni jedz ovocie, ktore je chutnejsie a da sa lahsie pozuvat. Navyse, ta zasyti. Teraz ma napadnu vsetci, kolko ma cukru a kalorii, ale vobec na to nepozeraj, to funguje inak. Skus skonzumovat ovocny salat, daj si tam ananas, ten je super, aj papayu, obsahuju najlepsie enzymi. Dolezite je, aby si sa to pokusia kupit kvalitne (teraz v sezone, co jest, od farmarov, atd...) v supermarkete nic moc ovocie/zelenina, treba to vediet rozoznat kedy pride nieco dobre.
Ovocie jedz vzdy len samotne a nalacno, cize nie po jedle. Toto skus doobeda... vtedy je to idealne.
A potom na obed a vecer, si daj take zdrave zeleninove jedla, strukoviny. Ale netrap sa surovou zeleninou, ona je fakt dobra len ako doplnok, cize pouzivaj ju len tak, ze si das k jedlu tolko salatu, kolko ti chuti. Netyraj sa surovou zeleninou!!! Inak je to kontraproduktivne (zistil som, ze ked sa tyram stravou, nevydrzim ani den-dva, a potom musim zjest nieco nezdrave... ked to spocitam, co som zjedol, je to este horsie, ako keby som tu zeleninu nejedol).
Cize budes to mat takto : Doobeda, ovocne salaty.
Obed/vecera... zdrave zeleninovo-strukovinove jedla.
Soju vynechaj, tofu max. 1-2 do mesiaca. Vela vegatarianov, atd, zdravo sa stravucich ludi zacne blbnut so sojou... toto nerob.
A este zarad lanove a chia semienka, maximalne vsak 30 gramov denne. Lanove musis namlet cerstve, lebo oxiduju, do 15-20 minut ich musis zjest. Chia semienka maju antioxidanty, takze vydrzia dlhsie, aj den rozomlete.
Tolko by som TI poradil, este ked budes mat chut na nieco kaloricke, tak si kup extra panensky kokosovy olej a daj si polievkovu lyzicu. Z kokosaku sa nepribera , neboj.
A TUKY vobec neobmedzuj... to je fama ze sa z tuku pribera. Pribera sa zo sacharidov, ked telo nieco nezvlada, tak uklada toxiny do tukov. A tie sa potom hromadia a mnozia, aby tam mohlo ulozit este viac toxinov.
Pozri, mäso je zdroj bielkoviny, jediné čo z bielkoviny môžeš pribrať sú svaly, nie tuk (mimochodom čím máš vyššie % svalov, tým máš nižšie % podkožného tuku) a ak vravíš, že máš sedavé zamestnanie, svaly tým pádom nie sú pod stresom čiže ti nemajú prečo rásť, to znamená, že nepriberieš. Zelenina má slúžiť len ako doplnok k mäsu, kvôli tráviacim enzýmom aby sa telu mäso ľahšie trávilo a nie si na zelenine stavať celý jedálniček, je to proste na hlavu postavené a ten kto ti to poradil ti akurát uškodí. Pozri si o paleotickom type stravy hoď do googlu a popremýšľaj nad tým, dodržiavať rozostup medzi jedlami 2 a pol až 3 hodín bez jednoduchých sacharidov. Drž si sacharidy na hodnote okolo 100-130g denne by ti malo stačiť pokiaľ celý deň sedíš, skúšaj uvidíš. Bielkovina pri sedavom zamestnaní a minimálnych fyzických zátažiach by mala byť okolo 0,8-1,5g bielkoviny na kilogram ľudskej váhy. Je to ale u každého individuálne treba si to odskúšať.
Správny názov témy znie: Neviem, čo je zdravá strava. Riešenie tu už bolo spomenuté. Nechaj si poradiť od niekoho, kto sa vyzná, alebo sa vzdelávaj, nie z féra a amatérskych článkov.
ti sibe??? typujem ze si toto odkukala od chytrakov na internete... ano zeleninovy salat je zdravy ale len ako doplnok.. to znamena jedz to co doteraz vyhod polovicu prilohy meso nevyprazaj najlepsie si dat hydinu a tu polovicu prilohy dopln tym salatom ... + ziadne sladkosti a sladene napoje a mas to zdrave...
jest iba salat je imho ovela nezdravsie ako sa normalne stravovat
Neviem co si predstavujes pod zdravou stravou, ale na salatoch by som ani ja nemohla byt. Potrebovala by si nejakeho coacha co ti poradi ako pripravit jedla tak aby ti chutili a boli aj super zdrave.
Pozri sa na tebto blog kde su recepty surovej /raw stravy. Su super zdrave a pritom chutne a pri mnohych clovek nezisti ze nie su varene...
Stranka je v anglictine, ale samozrejme v dnesnej dobe najdesna nete aj v slovencine kopce inspiracii... Su tam uz aj slovenske recepty a pribudnu dalsie. www.lextaseducru.be