Nevládzem ďalej chudnúť

Príspevok v téme: Nevládzem ďalej chudnúť
L!li

Ahojte, mám 13 rokov a z niakeho šialeného dôvodu som sa snažila schudnúť. Vážila som asi 48 kg ale to kôli svalom. No mne sa moja postava nepáčila a tak som sa rozhodla schudnúť. Najprv som obmedzila všetky jedlá kde boli cukry a tuky, každý deň som behávala okolo 10 km a potom váha klesala smerom na dol veľmi, veľmi rýchlo. O týždeň (čiže dnes)vážim 43 kg. Za deň ziem maximálne 1 jblko a vypijem sladkú minerálku a čistú vodu(asi 3 poháre). Jedlo zahadzujem do koša a hrám sa že jem všetko. Ale tento štýl sa mi vôbec nepáči:
po 1. Nechcem ďalej klamať mojim rodičom a kamarátom
po 2. Nevládzem ani vstať z postele
a po 3. Už mám iba 3 kamarátky, lebo si všetci myslia, že som divná
Prosím poraďťe mi čo mám robiť. Ako sa mám stravovať tak aby som vážila 38 kg alebo aspoň si udržať váhu a pritom normálne jedla? Vopred ďakujem.

Gima

To, čo zjete po tréningu, je minimálne rovnako dôležité ako to, čo si dáte pred ním, ak nie ešte dôležitejšie. Preto by ste mali dodržiavať tieto štyri základné pravidlá, ktoré vám pomôžu optimalizovať stravu po fyzickej námahe:

1. Jedzte do 30 minút od skončenia tréningu
Pri cvičení vaše telo spotrebuje veľa vody, ale aj živín, ktoré potrebuje na zo, aby zvládlo záťaž a fungovalo správne. Preto by ste mali čo najskôr po cvičení doplniť tekutiny a zároveň potrebné živiny. Najlepšie podľa výživových expertov je, ak sa najete do 30 minút po cvičení. Vtedy vaše telo živiny absorbuje najefektívnejšie. Pomôže to teda k rýchlejšiemu zotaveniu, ale aj k podpore svalového a silového rastu.

2. Po vysoko intenzívnom kardiu sa zamerajte na sacharidy
Pri vysoko intenzívnom intervalovom cvičení sa zbavíte veľkého množstva energie, ktoré je uložená vo vašom tele. Túto energiu by ste po tréningu mali doplniť tým, že príjmete nejaké sacharidy. Koľko a aké druhy to budú, závisí od danej osoby. Niekomu prospejú viac jednoduché sacharidy z ovocia, niekomu zase komplexné sacharidy, ako sú celozrnné produkty. Ak si nie ste istí, môžete skúsiť zlatú strednú cestu – skombinovať polovicu jednoduchých a polovicu komplexných sacharidov.

3. Po posilňovaní sú kľúčové bielkoviny
Bielkoviny pomáhajú urýchľovať regeneráciu svalov po cvičení a podobne ako sacharidy, pomáhajú aj obnovovať zásoby energie. Bielkoviny sú základom rastu sily a svalov, ako aj ich uchovávania pri chudnutí. Najlepšie sú získane zo stravy, z netučného mäsa, vajec, semien či orechov. Ak je to pre vás pohodlnejšie, môžete využiť aj srvátkový proteín.

4. Dodržiavajte dostatočný pitný režim
Okrem jedenia ja veľmi dôležité aj pitie. Pri cvičení totiž stratíte viac tekutín, ako by ste si mohli myslieť. Preto je dôležité prijať veľa vody po skončení tréningu. Koľko? V ideálnom svete 2 poháre na kilogram stratenej vody. Ako zistiť o koľko vody ste prišli? Jednoducho – odvážte sa pred cvičením a po cvičení.

lombardo1981

Gima, už sa preboha spamätaj! Nielen, že sú tvoje príspevky častokrát mimo tému, ale navyše ich aj nekorektné preberáš. Čo takto udať aspoň zdroj.

Gima

Ak nemáte dostatok vlákniny, snažíte sa siahnuť na jej najzaužívanejšie zdroje – zrná, semená, jablká, banány, zemiaky či brokolicu. Existuje však niekoľko veľmi dobrých zdrojov vlákniny, ktoré sú prehliadané, a pritom so sebou prinášajú aj iné výhody, vrátane dobrej chute.

Dnes sa zameriame práve na šesť z nich. Zaraďte ich do stravy a budete čerpať výhody z dostatku vlákniny. Tými nie sú len lepšie tráviace pochody, ale aj lepšia kontrola hladinu cukru v krvi, kontrola telesnej hmotnosti a znižovanie zlého cholesterolu.

1. Sušené slivky
Slivky sú chutné a sušené mnohým dokonca chutia ešte viac. A takéto chutné ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny – šálka sušených sliviek obsahuje zhruba 12 gramov vlákniny. Tiež sú však bohaté na antioxidanty a pomáhajú lepšie absorbovať železo. Výhodou je aj to, že sa ľahko skladujú, môžete ich nosiť so sebou všade a maškrtiť si počas dňa.

2. Fazuľa
Táto voľba by nemala byť až takým veľkým prekvapením. Bez ohľadu na druh fazule, obsahuje komplexné sacharidy, veľa bielkovín, draslíka, železa a vlákniny. V jednej šálke nájdete takmer 20 gramov vlákniny. Navyše, z fazule sa dá urobiť veľa pokrmov, ktoré sú vhodné aj pri chudnutí. V správnej kombinácii s obilninami a zeleninou je tiež vhodnou náhradou mäsa u vegeteriánov.

3. Lúpaný hrášok
Mnoho ľudí pred fazuľou uprednostní hrach. Lúpaný hrášok je pritom výbornou alternatívou. Obsahuje totiž podobný profil makroživín a je bohatý na obsah mangánu, kyseliny listovej, draslíka, fosforu, vitamínov skupiny B a množstvom iných dôležitých živín. Veľmi sa hodí do polievok a jeho príprava i skladovanie je veľmi jednoduché. A čo vláknina? Jedna šálka jej obsahuje asi 16 gramov. V rovnakom množstve sú zastúpené aj bielkoviny.

4. Kokosová múčka
Múka sa automaticky spája s niečím zlým. No nie všetka múka je rovnaká. Jednou z tých najpozitívnejších je aj kokosový múčka, ktoré obsahuje až 24 gramov vlákniny v štvrtine šálky. Jej rovnaké množstvo obsahuje aj 6 gramov zdravých tukov a 8 gramov bielkovín. Pre tých, ktorí sú na nízko sacharidovej diéte, ide o ideálny zdroj vlákniny. Navyše má veľmi dobrú chuť, a tak sa môže využiť aj pri pečení či ochucovaní zdravých dobrôt.

5. Artičoky
Množstvo ľudí sa len zriedka stretáva s artičokami. Neuveríte však, aké zdravotné výhody so sebou prinášajú. Pri tak malom množstve kalórií nájdete len veľmi ťažko zdroj, ktorý ma viac vlákniny a živín. Jeden kus uvarenej alebo dusenej artičoky obsahuje len 64 kalórií, ale má až 10 gramov bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov. Unikátna chuť artičok navyše môže byť vítaným spestrením vašej diéty.

6. Hruška
To najlepšie na koniec. Kto by nemal rád chuť čerstvej hrušky? Napriek tomu, že je taká chutná, často býva v zdravej výžive prehliadaná. Väčšinou je v tieni jablka či pomaranča, no z pohľadu nutričných výhod je veľmi podobná jablkám. Oproti ním obsahuje dokonca o trochu viac vlákniny, asi 6 gramov na kus. Tiež obsahuje decentné množstvo vitamínu C a draslíka. Okrem toho však obsahuje aj iné látky, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu. Jedinou nevýhodou môže byť ich kratšia životnosť.

gima

2. Nedajte sa pomýliť hladom

Po 8 až 10 hodinách bez jedla a pitia je organizmus dehydrovaný a metabolizmus sa spomaľuje. Často sa v takýchto prípadoch stáva, že za domnelým hladom sa v skutočnosti skrýva smäd. Istá štúdia zistila, že ak vypijete o jednu až tri poháre vody denne viac, môže to následne pomôcť spotrebovať až o 205 kalórií menej. No vyhnite sa haseniu smädu vysoko kalorickými sladenými nápojmi. Ak vám nechutí obyčajná voda, stavte na bylinné čaje.

3. Nikdy nebuďte viac ako 5 hodín bez jedla

Menšie občerstvenie medzi hlavnými jedlami zabraňuje nekontrolovateľnému hladu, ktorý potom môže viesť k zlému výberu jedál alebo k priveľkým porciám. Tento krok tiež udržuje váš metabolizmus v plnej činnosti po celý deň. Takže ak máte obed na poludnie a večeru o 8, je dobré dať si ešte nejaké jedlo okolo 4.
4. Ak chcete „zhrešiť“, vyberte si len jedno jedlo

Najmä na dovolenkách sa to často stáva, zrazu vám padne zrak na stoly plné sendvičov, majonézových šalátov či koláčikov. Je ťažké odolať a najradšej by ste si dali z každého kúsok. No v tom prípade by ste prijali omnoho viac kalórií, ako ste schopní spáliť. Preto sa riaďte nasledovným pravidlom: Vždy si vyberte len jednu takúto kalorickú bombu a v ostatnom sa radšej obmedzte a zvoľte zdravšie a ľahšie alternatívy.
5. Nakladajte si každé jedlo na tanier

Nakladať si na tanier šalát je pre vás prirodzené, no skúste to tak robiť aj s potravinami, ako sú napríklad orechy, dipy či nátierky, aby ste mali predstavu, koľko toho naozaj zjete.
6. Ak ste na párty, rozhodnite sa, na čo máte najviac chuť

Jedným z najväčších problémov ľudí najmä v lete je bezmyšlienkovité pojedanie potravín. To môže viesť k nerovnováhe živín alebo k preťaženiu kalóriami. Takže ak na nejakej párty narazíte na celý rad potravín, skúste si najprv dopriať niečo zdravé a následne si vezmite to, na čo máte chuť najviac.
7. Stavte na nízkokalorické uhorky

Uhorky majú vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií, nachádza sa tu tiež vitamín C a antioxidant quercetin, z ktorých oba prispievajú k zníženiu zápalu a opuchu. V kombinácii s vodou s citrónom vedia zadržať tekutiny v tele, preto sú vhodnou voľbou na jedlo pred náročnejším výletom alebo cestou.

Skúste toto: Premiešajte plátky uhorky, postriekané ryžovým vínnym octom a extra panenským olivovým olejom s lyžičkou sezamových semienok. Alebo si jednoducho čerstvo nakrájanú uhorku dajte do vody a máte celodenný detoxikačný nápoj.

Poison

Mohla by si nám najprv napísať koľko meriaš , pretože dievčatá v tvojom veku majú aj cez 170 cm aj viac a to znamená že váha 48 kg pri takej výške je ideálna, dokonca by sa zišlo aj pár kíl naviac...
Tvojou chybou bude aj to že si zle načasuješ jedlo a najväčšou chybou je vynechávanie tukov a cukrov čo môže spôsobiť viacero komplikáciií
ak si dosť vysoká a chceš vážiť pod 40 kg , tak musíš okamžite vyhľadať pomoc odborníka , bez urážky !

Amadea

ahoj L!li :)
v prvom rade, je úplne obdivuhodné a správne, že si sa o to rozhodla s niekým podeliť a chceš konať. Fakt ťa za to oceňujem :)

A potom, už ako bolo povedané,ak aj neješ, je strašne dôležité aby si pila, denne 2,5 litra vody do tela potrebuje každý z nás, aj voda v tele ti dodá energiu. Začni tým a jedz to,na čo máš chuť. Dobre sa priberá z mliečnych výrobkov, tvaroh, jogurty a podobne a tiež existujú také tuším vitamíny na pribratie, alebo cukor na podporu priberania a hlavne obyčajný chlieb a pečivo. Ak si to natrieš s maslom a dáš k tomu nejakú rajčinku, tak na raňajky by to nemuselo byť zlé,no nie?
a to, čo ťa viedlo k začatiu chudnutia- rozprávaj o tom, nenechávaj si to len pre seba, ak ťa niečo trápi. Najlepšie s maminou, kamoškami, s tými, komu dôveruješ.

Alebo ak chceš rozprávať anonymne a bezplatne, tak môžeš zavolať na Linku detskej istoty na číslo 116111, či napísať na online poradňu pre mladých ipcko.upside.sk a hľadať ďalšie spôsoby, ako to riešiť.

lolinka

Poznám ženu, ktorá bola približne v tvojom veku tiež anorektička. Proste niečo podobné ako ty. Tak si zničila zdravie, že má problém so srdcom a pľúcami a je na invalidnom dôchodku do konca života. Nemôže robiť žiaden šport, jej srdce to nezvláda. Nemôže ísť po schodoch, tak sa zadýcha, že ledva lapá po dychu. Dnes má už 35 rokov ale to, že v puberte hladovala jej nechalo takéto doživotné následky. Nikdy už nebude môcť žiť normálne. Zničila si vnútorné orgány. Ak nechceš dopadnúť podobne, tak sa prosím ťa spamätaj a začni jesť.

gabi2252

Ahoj Lili. Kedysi som bola na tom podobne ako ty. Nejedla som, klamala rodičov, nemala kamarátky. Zo začiatku bola anorexia celkom "výhodná", neskôr sa to však zmenilo. Anorexia ma začala ovládať a nevedela som čo s tým robiť. Klamala som, jedlo ma ovládalo, nemyslela som na nič iné. Strašne som to chcela niekomu povedať, zdôveriť sa...Dnes som už zdravá ale uvedomujem si, že keby som sa s tým hneď zdôverila mohla som to vyrieši so psychologičkou a nemusela som sa tak dlho trápiť.