Mam 23 rocnu dceru. Ma skoncenu strednu skolu, este nie je zamestnana. Nad VŠ ani neuvazuje. Nasla si priatela, ktory ju dost ovplyvnuje. Nie je z nasho mesta a stale ju taha ku sebe. Takze cely tyzden spava u neho. Ked jej nieco poviem, jej odpoved je, ze je dospela. Ma pravdu, ale mne sa to nepaci. Nezaraba,. Nema ziadnu zodpovednost. V podstate si len uziva. Okrem toho je problem aj v tom, ze si uvedomujem, ze ma opusta a ide za svojim priatelom. Viem, ze je to normalny kolobeh zivota, ze deti opustaju svojich rodicov. Lenze ona nezije ako zodpovedna osoba, ona si len uziva. Ako sa mam s tymto vysporiadat?
Ako s dcerou?
Anakonda, zmyslom tvojho zivota bola dlhe roky rodina, vsak? Po tom, co si prezila urcite mega narocne obdobie v suvislosti s odchodom manzela, teraz "prichadzas" aj o dceru. Mozno aj preto, lebo si sa bala, ze stratis aj ju, si na nu bola prilis makka a nechala si ju od skoncenia skoly iba zahalat. To by ti asi az tak nevadilo az do doby, ked od teba "odisla" k priatelovi. Jedno si treba uvedomit - dcera od teba skor ci neskor urcite odide. Ale nestratis ju. Ona, sice teraz trochu rebeluje, tu bude vzdy a aj ked ti to teraz mozno tak nepripada, lebo sa asi hadate, si pre nu velmi dolezita a urcite ta velmi lubi. Ju nestratis naozaj, je to len pocit pri jej osamostatnovani. Co musis ale ty sama pre seba vyriesit, je najdenie noveho zmyslu zivota. A to uz mame kazdy inak. Pre niekoho to je praca, nejake hobby, charita, to musis zistit sama. Nejaky cas to moze potrvat, kym to najdes.
to ze je 4roky nezamestnana som nedomyslela a nikde sa to v teme neuvadza
ak je to tak tak je problem myslim aj v matke, ze dcere nedala ultimatum,ze bud prispeje na byvanie a chod domacnosti alebo sa vystahuje, ale toto tu tiez nepise, dava doraz len na to, ze dcera ma priatela, ze ju straca atd. cize problem ma matka s niecim inym nie s financovanim dcery ale sama so sebou myslim
Jednoznacne zla vychova. Mala si ju hned po maturite vyhnat do roboty, dat jej ultimatum, bud si nieco najde a bude aspon trocha prispievat na domacnost, alebo nech sa odstahuje. Ja viem, ze absolventi maju problem najst si pracu, ale tu ide hlavne o to, ci sa aspon snazi si nieco najst alebo nie. A z domu ti aj tak raz odíde, už je predsa dospelá, na to si ju vychovala aby sa raz osamostatnila. Len by bolo dobré, aby sa osamostnila tak, že bude mať prácu a bude sa vedieť uživiť a nie sa nechať vydržiavať chlapmi.
Anakonda. Mne to pride, ze podstata, gro, problem celeho tvojho prispevku je v jej priatelovi a nie v dcere ze nic nerobi flaka sa ai. Urobila si chybu. Tam ked bola dcera po maturite si jej mala povedat nech si uzije posledne prazdniny a nech si hlada pracu a zapojit ju do pracovnych navykov a naucit ju prispievat ti na zivobytie najom ai (dufam ze aspon v domacnosti musela nieco robit upratovat varit ai). Este nie je neskoro. Povedz jej, ze ty to uz zdravotne zarobkovo financne ai sama nezvladas a potrebujes jej pomoc.
A jej priatela neries. Zakazane ovocie najviac chuti. Ak jej budes branit este viac za nim bude behat alebo ostane unho uplne. Je dospela. Je to jej vyber. Teraz sa len ukazu plody tvojej a vasej vychovy, co ste vychovou vasim prikladom ai dokazali. Avsak dcera musi prist na to o com zivot je, akeho chlapa si vybrala. Ak padne na hubu tak padne. Aj by bolo obcas treba aby daktori ludia padli az na uplne dno. Ty si jej matka. Budes tu pre nu vzdy kym budes zit. Takze jej povedz ze jej veris, respektujes jej volbu vyber, nech sa chrani dava pozor a ze u teba ma vzdy dvere otvorene (za tvojich podmienok - udrziavat poriadok a aspon nieco ti platit prispievat). Ale odputaj sa. Ty si si tiez toho svojho sama vybrala a mozno si bola presvedcena ako dobre si si vybrala a vidis. V 50tke ta odkopol a nasiel si inu mladu. Takze do nikoho nevidis aky je ani po tolkych rokoch a co sa z neho napokon aj tak vykluje. Preto sa do vyberu partnera svojej dcery nestaraj. Nazor nanho jej vsak povedz, co sa ti na nom nepozdava nepaci nie je dobre, ale aj co sa ti na nom paci a je dobre (musis byt diplomat a nielen nadavat ale aj nieco vyzdvihnut co je na nom ok). Ale dcera je dost stara a je to jej volba vyber. Respektuj ho aj ked s nim nesuhlasis. Aj tak budes prva kam a za kym dolezie ak padne na hubu
haluza, citanie s porozumenim ti velmi nejde. problem nie je v tom, ze "teraz nepracuje". problem je v tom, ze podla jej veku to vychadza na minimalne 4 roky, odkedy ukoncila strednu skolu, a slecna STALE nepracuje.
Adr1a samozrejme...nepochopila si moj prispevoj.
Ona nepise ze dcera je problemova ale "problem" je to, ze si nasla frajera a momentalne nepracuje..
Neradim jej nechat sa od dcery vycuciavat a
donekonecna ju financovat, pisem o podpore a pomoci
Adr1a ak nemas deti ako mozes radit ako matka, sorry ale poniektory jej tu radite dost od veci hovadiny
Haluza. Nemas pravdu. Kazdy clovek moze byt do takej miery slobodny, uzivat si zivot, robit si co chce ai, ak na to ma aj prostriedky a je samostatny sebestacny. No nie na ukor druheho cloveka (ak to on sam nechce, financne psychicky zdravotne moralne vekom ai nezvlada). Ak si dcera zarobi zabezpeci vsetko potrebne na zivobytie tak nech si aj 24h vkuse sunky vala a robi si co chce. Ale ak na to nema a chce prebyvat zit u matky, stravovat sa u nej prespavat, ai ai, je zdrava tak nech si zarobi, prispeje matke, alebo nech si to tam odmaka odpracuje. Ja u dost ludi v mojom okoli vidim, ze decka dotovali dotuju maju na krku a to uz maju "deti" 30r a viac a su k tym dobrackym hlupakom, sorry rodicom, este drzi zli, neraz agresivni ai. Dobre ze ich nezabiju aby uz mohli deticky najradsej dedit ai. Ked davaju ludia az privela prilis, nadmieru miluju, su dobraci ai - tak plati "cez dobrotu na zobrotu".
Haluza. Ona dceru vychovala zivila satila dotovala ai do 24r. Bude tolke roky robit jej dcera toto iste pre nu?? Nie. Nebude. Prava naroky vsak maju aj rodicia nielen decka. Tam je jej dcera dospela, ma daku skolu vzdelanie, je zdrava tak nech teraz ona sama nieco v zivote dokaze, zarobi si ai. Ak sa prisaje na priatela, OK. To je jeho vec ze to chce strpi ai. Ale matka ju uz viac zivit pomahat davat nemusi. A nie je to ani dobre
preco nerespektujes rozhodnutie svojej dcery ? o co ti ide ? co po nej vlastne chces ?
ved je mlada, slobodna, preco by si nemala uzivat ????
hlavne sa nezacni chovat ako niektore matky-hyeny, vzdy je to tvoja dcera, preco nestojis pri nej ale pytas sa tu cudzich ludi na fore ???
zi a nechaj zit, no a co ak jej pomahas vsak sme ludia preboha, ved pomahas svojmu dietatu!!!
Dakujem vsetkym za prispevky. Porozpravat sa so zalubenym clovekom velmi neda.
Nie som ani zamozna, ani podnikatelka. Uvedomujem si aj svoj podiel viny. Ale boli sme na to dvaja. Manzel si vsak nasiel v patdesiatke mladu babu, zobral sa a vsetko nechal na mna. Dcera nema v sebe kusok zodpovednosti. Myslim, ze ten jej priatel je dost manipulator.
mali by ste sa porozprávať