Štúdium genetiky

Príspevok v téme: Štúdium genetiky
Michaela15

Dobrý deň. Študujem na strednej pedagogickej škole učiteľstvo ale myslím, že v buducnosti nechcem byť učiteľka, možno v škole ale v škôlke určite nie jednoducho to nie je pre mňa. A tak mám otázku, chcela by som dalej študovať genetiku ale nie na medicíne, len samotne odbor genetika, školy som si už našla, jedna je v Košiciach a druhá v Bratislave. Lenže mám problém a to nie len jeden... za 1. keďže študujem na PG učiteľstvo nemá to nič spoločné z genetikou, síce tu preberáme lud. telo ale to len tak informačne, čiže nejdeme tak do "hlbky" ako možno na gymnáziu. Na gymnázium som nešla preto, lebo mne nejde fyzika a matika, neviem, či by som to zvládla. Po 2. chcem sa spýtať, či sa to študuje len ludská genetika alebo aj rastlín a živočichov(zvierat)? Bola by som rada keby bola aj taká škola, ktorá by sa zaoberala len genetikou človeka ale to asi nie je :/ a po dalšie, niektorý tvrdia na rôznych forach, že tam treba dosť matematiku, je to pravda? Lebo matematika nie je mojou silnou stránkou a bojím sa prijímačiek, lebo viem na 100 percent, že PG ma na to nepripraví :( pomohla by mi nejaká literatúra? študujete to niekto? Prosím za rady a za kazdý príspevok ďakujem :)

Michaela15

Gveilo viem ze robit "experimenty" na živom človeku u nás nie je dovolené a ani neviem, či niekde je. :D ja by som to na zivom cloveku ani nechcela skušať aj ked neviem, či by to na mrtvole malo význam. :D a kontakt som na seba dala uz v jednom prispevku, je tam môj mail. :) a vlastne ani neviem, ci by som to mala kde praktizovat, tie pokusy..neviem, či na SK o to niekto stojí...

Petra_N.

Ahoj,
začítala som sa do Tvojho príspevku a dovolím si, odpovedať Ti z inej strany a to zo strany medičky.
Študujem medicínu 5. rok, takže čo - to už mám odskákané, takže sa Ti pokúsim aspoň sčasti ozrejmiť štúdium medicíny.
Ak Ťa trápi myšlienka, že študuješ PG, tak nezúfaj. Medzi nami, konkrétne aj v mojej skupine nájdeš bývalých študentov zdravotníckej školy, obchodnej akadémie, potravinárskej priemyslovky a aj pedagogickej akadémie. Ja som síce končila na gymnáziu, ale môžem Ti povedať, že výhody som mala akurát tak na biofyzike, chémii a sčasti na biológii. Chodila som na dosť silné gymnázium v BB kraji, takže na VŠ som bola pripravená, ale okrem toho som chodila aj na prípravný kurz, ktorý organizovala fakulta a učila som sa testové otázky, ktoré tiež vydala fakulta. Testové otázky sa dokážeš naučiť aj Ty, hocikto z nás, akurát je dobré, ak im aj rozumieš a nielen memoruješ.
Prvé dva roky sú na medicíne naozaj dosť náročné. Tretí ročník je už o niečo voľnejší, najmä čo sa týka výučby, ale ešte sú tam stále náročné skúšky. Od 4. ročníka je to už lepšie a v 5. a 6. ročníku máš už len klinické predmety.
Tak ako prírodovedecké fakulty aj LF sa líšia od seba. Každý má svoj vlastný názor, na každej je niečo ťažšie, náročnejšie, alebo práve naopak ľahšie. Aj na medicíne nájdeš skúšky, ktoré naozaj asi spraví každý študent a sú to predmety len pre "zábavu", alebo do počtu, ale sú aj také, na ktorých musíš mať vynikajúce vedomosti, aby si skúšku spravila.
Matematika na LF nie je vôbec. Z fyzikou sa stretneš na biofyzike, ktorú máš hneď prvý semester a dá Ti dosť solídne základy do ďalšieho štúdia. Učiva z nej je dosť, ale dá sa zvládnuť. Chémia Ťa bude na LF sprevádzať od 1. ročníka, minimálne do konca 2. ročníka. Ešte neskôr je klinická biochémia, ale tá je už z iného súdka. Biológia ako samostatný predmet je hneď v 1. ročníku a nie je náročný. Tam sa prvýkrát stretneš s genetikou, kde sa z nej naučíš celkom solídne základy. Vo vyšších ročníkoch sa stretneš s klinickou genetikou.
K pacientovi sa prvýkrát dostaneš s 2. ročníku v roli "zdravotnej sestry" na predmety Ošetrovateľstvo. Od 3. ročníku máš preklinické predmety ako Interná propedeutika a Chirurgická propedeutika, takže budeš v nemocnici častejšie.
Prax máš počas letných prázdnin a to podľa jednotlivých ročníkov. Študuješ 6 rokov, potom môžeš nastúpiť do zamestnania. Samozrejme aj tu máš možnosť doktorandského štúdia a to dennou alebo externou formou a je len na Tebe ako sa rozhodneš. Atestácia je vlastne špecializačná skúška. Počas obdobia kým sa pripravuješ na atestáciu, pracuješ v danom odbore, pod vedením nadriadeného a zbieraš si kredity.

Gweilo

tak genetika cloveka ako samostatny predmet je aj u nas ... to co opisujes cize vkladanie cudzieho genu do genomu cloveka je pomerne vysoky ciel :D :D .... a ktora skola ta na to pripravi? no uprimne si myslim ze ziadna ... mame predmet genove manipulacie mozes sa tomu venovat skrz PF ale robit nejake pokusy na ludoch mozes v zahranici no kde presne a co je povolene ti povedat len takto neviem (nie je to jednoduche je tam aj eticky problem vyzaduje si to dlhorocnu pracu .... ) cele to je tema na dlhsie ked chces napis tu nejaky kontakt ja sa na teba nakontaktujem a mozme dat rec o genetike ak ta to nejak blizsie zaujima

Michaela15

To čo by som chcela robiť je hocičo so zameraním na genetiku človeka a najlepšie by bolo keby som išla na tú medicúnu lenže bojím sa jednoducho povedané...
Bojím sa že to nezvládnem so štúdiom, bojím sa že to nezvládnem s tým pitvaním... bojím sa veľa vecí na medicíne a táto genetika bola mojím záchrancom...

To čo by som v živote chcela robiť je napr. vypočítavať či bude dieťa zdravé či zdedí nejaké choroby, skúmať v laboratoriu "čo sa stane ak.." ja neviem pridám taký gén, takú chemikáliu a ja neviem, čo všetko potom zmeniť niektoré dedičné veci na zvierati, rastline, človeku, jednoducho to by ma bavilo, ale neviem ktorá škola je na to stvorená, ktorá ma na to pripraví..

Gweilo

ja si myslim ze sa vo vseobecnosti neda povedat co je lahsie a co je tazsie ... ja nemam dobru pamet na memorovanie (treba memorovat aj na PF!!!) preto viem ze anatomiu na medicine by som urcite nedal ... niekto zas na medicinu nema zaludok cize by ju nedokoncil z tohto dovodu ... je to vzdy o cloveku nie o odbore ... co ja viem tak medici posledne 2-3 roky nemaju toho tolko co spociatku (lebo ano spociatku toho maju velmi vela) u nas makame v rovnakom tempe od zaciatku po koniec ... ale ak uz teraz pozeras na to tak ze co je lahsie tam pojdem tak rozmyslas zle ... skola nema byt lahka ... ak chces nieco realne robit musis na sebe pracovat a ked je nieco tazke tak to zvladnut ... vyber si to co chces to co by ta bavilo a venuj tomu svoj cas aby si to zvladla a bola v tom dobra :)

Michaela15

Aha dakujem za informácie.

A čo myslíte je prírodovedecká fakulta ľahšia ako medicína? Ja viem asi hlúpa otázka asi je... no ale len sa pýtam pre istotu.

Gweilo

mna rastliny nebavia nasa katedra genetiky sa venuje prave genetike rastlin to ale neznamena ze sa tomu musis venovat ... uvediem to na priklade: mas predmet v ramci ktoreho preberas nejaky princip niecoho a ten princip funguje v rastlinach v zivocichoch aj u cloveka ... ak ta bavi clovek tak si vezmi z toho to co potrebujes a zvysne si dohladas (samostudium je dolezita vec) na skusku musis vediet vsetko ale pre svoj osobny rast sa venuj tomu co ta bavi ... navyse po ukonceni studia ta nikto nenuti ostat na katedre ak ta nebavi jej zameranie .. diplomove prace a PhD. sa da robit na inych katedrach na inych fakultach alebo vdeckych pracoviskach ktore beru doktorandov ... skola je prostriedok k ziskaniu informacii titulu a casti praktickych zrucnosti co s tym urobis dalej je na tebe

Michaela15

No spočiatku (asi pred rokom) som chcela tak, že pôjdem študovať medicínu lenže mám obavy či by som to zvládla :/ a dosť ma odradilo aj to, že podla toho ako to ja chápem, tak treba 5 rokov študovať potom 4-5 rokov prax a potom štúdium presne zamerané na to čo chceš byť (myslím, že sa to volá aprobácia alebo atestácia neviem) lenže to je hrozne vela rokov štúdia a doteraz neviem, či počas praxi študujú lekári alebo je najprv prax a potom ta atestácia alebo ako?

Tak som chcela nájsť niečo podobné ako lekár ale nedarilo sa a minule čistou náhodou som narazila na nejakú stránku a tam písali niečo o genetike a že sa dá samostatne študovať tak ma to potešilo, lebo som myslela že ide o genetiku človeka, lenže tak ide aj o rastliny a živočíchy. Živočíchy by som ešte brala a aj rastliny mám rada ale neviem, či by som sa ich dokázala učiť tak do hlbky, resp. či by ma to bavilo :/

Gweilo

ja studujem genetiku a molekularnu cytologiu v KE ... na slovensku pokial viem nie je samostatny odbor genetika cloveka ... ako uz bolo spomenute treba studovat 3 roky biologiu a na II. stupen si zvolit genetiku ... to ze tam treba vela matematiky je hlupost je to pomerne jednoducha matematika zalozena na kombinatorike a pravdepodobnosti ... ak si z pedagogickej strednej je mozne ze budes mat problem spociatku spracovat tie informacie ale ked sa posnazis tak sa to da ... a to co tu bolo spomenute ze je lepsie ist na lekarsku ak chces byt genetik tak nic v zlom ale nesuhlasim ... vseobecne lekarsko je neocenitelny odbor no bit sa hrdo do prs a hovorit ze vsetko ostatne je zbytocne studovat a nema to uplatnenie lebo my sme naj nie je na mieste ... nikdy by som sa neporovnaval s lekarom v znalostiach z anatomie (hoci som ju absolvoval) a dalsich lekarskych oblastiach no nemyslim si ze lekari sa mozu porovnavat s prirodovedcami co sa tyka genetiky a molekulovej biologie uz len to ze sa tomu na PF venuju 2 samostatne roky nabite predmetmi a na Bc. stupni kazdy semester aspon 1 predmet z tejto oblasti hovori za vsetko ... problemom na slovensku je nadobudnut pocas studia prax to je pravda ... so zamestnanim sa osobne skusenost samozrejme zatial nemam ale z tych ludi co som poznal alebo ti o ktorych viem sa ti ktori chceli v odbore zamestnali