Štúdium genetiky

Príspevok v téme: Štúdium genetiky
Michaela15

Dobrý deň. Študujem na strednej pedagogickej škole učiteľstvo ale myslím, že v buducnosti nechcem byť učiteľka, možno v škole ale v škôlke určite nie jednoducho to nie je pre mňa. A tak mám otázku, chcela by som dalej študovať genetiku ale nie na medicíne, len samotne odbor genetika, školy som si už našla, jedna je v Košiciach a druhá v Bratislave. Lenže mám problém a to nie len jeden... za 1. keďže študujem na PG učiteľstvo nemá to nič spoločné z genetikou, síce tu preberáme lud. telo ale to len tak informačne, čiže nejdeme tak do "hlbky" ako možno na gymnáziu. Na gymnázium som nešla preto, lebo mne nejde fyzika a matika, neviem, či by som to zvládla. Po 2. chcem sa spýtať, či sa to študuje len ludská genetika alebo aj rastlín a živočichov(zvierat)? Bola by som rada keby bola aj taká škola, ktorá by sa zaoberala len genetikou človeka ale to asi nie je :/ a po dalšie, niektorý tvrdia na rôznych forach, že tam treba dosť matematiku, je to pravda? Lebo matematika nie je mojou silnou stránkou a bojím sa prijímačiek, lebo viem na 100 percent, že PG ma na to nepripraví :( pomohla by mi nejaká literatúra? študujete to niekto? Prosím za rady a za kazdý príspevok ďakujem :)

Michaela15

Bubiii dakujem za informácie a tu je moj email: mishelle.whiterose@gmail.com :) a ty máš aj doktorandský stupeň štúdia, či len Mgr.? A nevieš nejakú takú školu alebo teda nejaký odbor kde by sa zaoberali čiste len genetikou človeka? :/ lebo možno ešte tie živočíchy by ma bavili a asi aj rastliny ale v budúcnosti po škole by som chcela skúmať genetiku človeka hlavne a gymnázium ťa na to pripravilo dobre? uplatnenie nejaké je? Lebo väčšina ludí hovorí, že to má budúcnosť... a ak sa možem spytať tak v akom smere pracuješ ty?

Bubliii

Ahoj, tak ako som sľúbila, píšem :) No ja som skončila školu pre dvoma rokmi, takže sú to ešte celkom čerstvé info. Študovala som na Prírodovedeckej fakulte UK v BA (to je zrejme jedna z tých škôl, čo si našla). Inak aj v NR na UKF je Fakulta botaniky a genetiky, ale čo odtiaľ poznám ľudí, čo tam študovali, neboli moc spokojní. takže túto školu neodporúčam. No a ku štúdiu... študovala som 3 roky obyčajnú biológiu (predtým gympel), tam sme preberali všetko možné od zoológie, etológie, fyziológie (rastlín aj zvierat), ale aj ekológiu, chémiu, biochémiu, antropológiu, botaniku, mikrobiológiu atď atď. Proste taká všehochuť, zo všekého niečo. Veľmi ma to bavilo. Brali sme aj genetiku a molekulárnu biológiu. Rozhodla som sa špecializovať na genetiku, to som študovala ďalšie 2 roky. Tam sme opäť mali veľa predmetov, a študovali sme všetky tie oblasti ktoré si popísala - rastliny, zvieratá (+ človek, to bolo k tomu) a mikroorganizmy. Aj tieto predmety ma bavili. Potom na štátniciach sme si už vyberali, z čoho chceme odpovedať - rastliny, živočíchy, mikroorganizmy, takže som sa nemusela učiť všetko ;)
No či to zvládneš.. takto... môj spolužiak ku nám prišiel z elektrotechnickej priemyslovky, tiež si musel všetko dobrať pred prijímačkami a nebol horší ako ostatní. Určite ti pred prijímačkami odporúčam pozrieť si knihu Maturuješ z biológie? (či ako sa to volalo, alebo maturita z biológie), lebo tam je jedna pasíž špeciálne aj ku genetike, možno aj nejaké knihy z mestskej knižnice, to nájdeš ľahko. Matematiku neovládam dobre ani ja a ani som ju počas štúdii veľmi nepotrebovala.. ak už, tak len štatistiku a pár vzorcov, čo do nás natlačili, nič ťažké. Fyziku som tiež nepotrebovala. Ak ti však nerobí problém chémia (na rozdiel odo mňa), tak máš bod k dobru - chémiu treba, jednak sú tam predmety z chémie a aj ku biochémii sa to hodí. Ale esenciálna je tá biológia.
Naša Katedra genetiky sa špecializuje viac na tie mikroorganizmy, ale ľudské ochorenia sa viac skúmajú na na Katedre molekulárnej biológie, tam majú aj odbor molekulárna genetika človeka. Mnoho predmetov sme s nimi mali spoločných.
Bohužiaľ z Košickej univerzity nepoznám nikoho, takže neviem posúdiť... a ak by si chcela viac info, hoď mi sem meil a môžem ti napísať viac, aké sme mali predmety, čo sa od nás chcelo, alebo ti dať kontakt na ľudí, ktorí ti povedia/napíšu viac ... :)

Michaela15

Bubiii dobre počkam, dakujem už sa teším :)

Mam56 síce to nesúvisí s mojou témou, ale aspoň som sa zasmiala :D

mam56

Jedna babka zomrela a dostala sa ku sv. Petrovi a hovorí mu: sv. Peter, ja by som sa chcela stretnúť so svojim mužom, ktorý zomrel dva roky skôr ako ja. Tak ho išli pohľadať, ale nikde ho nemohli nájsť, ani v Nebi, ani v Pekle. Potom sa jej sv. Peter opýtal, že koľko spolu žili? Babka mu hovorí: 50 rokov. Sv. Peter na to: aha, jáj tak, ale tak potom ho musíme hľadať medzi mučeníkmi.
--------------------------------------------------------
Jeden hovorí svojmu kamarátovi. Do kelu! Moja priateľka toľko hovorí o svojom bývalom, že už aj mne je za tým koko.om nejak smutno.