Dobry den,
Obraciam sa na obcanov tejto republiky s prosbou o pomoc a informacie.
Moj otec ma tazku obezitu (60 rokov, 180kg), za posledne dva roky sa to velmi zhorsilo (+40kg cca). Po nekonecnom ping-pongu od doktorovi k doktorovi v TN kraji kde nam nebola poslytnuta ziadna konkretna pomoc,ani vyvynuta iniciativa (namiesto toho mi povedali, "tak zomre ked neschudne"...) na eventualne riesenie problemu. Googlila som na nete a v BB som nasla pani Dr. Trnkovu PhD., obezitologicku (vynikajuci pristup k pacientovi a odbornost). P. Dr. Trnkova zistila otcovi problem - zadrziavanie vody v tele, v jeho tuku sa nadchadza viac ako 35L vody - podozrenie na srdce, cukrova vylucena po vykonani testov.
Na kardiologii uz otec bol ale napisali mu do karty "vysetrenie nie je mozne kvoli pokrocilej obezite" a poslali ho domov. Na kardiologii v TN isla mama druhykrat sama (otec uz sa velmi tazko hybe, bolia ho kolena, ledva postoji 5 min na nohach!) kde jej sestricka povedala ze ma zavolat 155 a dat sa hospitalizovat.bJe to presne to co potrebujeme.
Ako postupovat v takom pripade? Ak zavolame sanitku, plati sa aj za odvoz? Mozeme ho sami odviest na pohotovost? Treba ist najrpv obvodnej lekarke a tu poziadat o hospitalizaciu (mimochodom bol u nej 3krat s tym ze ju prosil aby mu pomohla ked este ako tak presiel, ale ziadna iniciativa tam nebola z jej strany, vraj pozna obezitologicku v TN ale nepozna jej meno..)? Aku mate skusenost s kardiologiou v TN kraji? Viete mi odporucit vynikajuceho srdciara v BA ? Radsej aj priplatim za sukromnu, dobru klinku, otec potrebuje specialny pristup lebo je tam aj vela psychickych faktorov (rodinna situacia a depresie). Ma velmi opuchnute nohy, nespava, zaspi normalne na obed po sediacky a bluzni, urcite je tam aj nejaka ina porucha ako stravovacia, zabudla som este poznamenat ze neje vela, cize ten pribudok nadvahy (vody) musi vysvetlovat nieco ine.
Nasla som aj KARDIONTRA centrum v Nitre, ma niekto skusenosti?
Co by ste mi poradili v mojej situacii? Otec nemoze ostat doma.
Dakujem vsetkym za pripadnu pomoc, informaciu a vopred vam vsetkym dakujem za respekt ktory nalezite prisudzujete mojmu komentaru.
Ako hospitalizovat cloveka s morbidnou obezitou a poruchou srdca
Ahojte,
Takze tato stale v nemocnici, prospelo mu to, -18kg! Uz je tam vyse dvoch tyzdnov, ale uz si dokaze lahnut, dycha lepsie a je uz aj odpuchnuty. Dakujem vam vsetkym za rady. Cesta sa nekonci, naopak zacina, vela veci si uvedomil a asi aj to ze mozno bol blizko konca.. Dnes mu robili testy na krv, sleduju ho aby mu vedeli predpisat davkovanie na tu vodu. Z coho sa ta voda ale zadrzuje este neviem ale pravdepodobne to bude spojene s urologiou, (malo moci).
Gima
Tvoje prispevky su uz naozaj niekedy otravne.Tie tvoje kopie z internetu co davas do kazdeho prispevku o zdravi neviem ci niekoho zaujimaju.Zaloz si svoju temu a tam mozes radit donekonecna.Ako vidis,nikto na tvoje rady pomaly nereaguje.
Simi
Ako pokracujete s ocinom?Ma sa lepsie?Zvlada to aj psychicky?
DASH - zdravie a štíhlosť ruka v ruke
Pôvodne bola vymyslená ako boj stravou proti hypertenzii. Hypertenzia predstavuje neprimerane zvýšený krvný tlak, ktorého veľkou súvislosťou je najmä charakter prijatých potravín a obmedzenie niektorých potravinových skupín. Začala teda veľmi správne a môže dobre fungovať aj u diabetikov i ako prevencia ďalších závažných chorôb. A keďže srdcovo-cievne choroby sú ďaleko pred všetkým najčastejšou príčinou úmrtí u Európanov, regulácia stravy na štýl DASH diéty je teda veľmi na mieste.
Stop zlým tukom a cukrom
Diéta spočíva v dvoch fázach - prvých 14-tich dňoch a zvyšku diéty. Začiatok je o vypustení nasýtených tukov a jednoduchých cukrov, červeného mäsa, tučných bielych výrobkov a výrobkov z bielej múky. Energiu má človek čerpať najmä z bielkovín a nenasýtených tukov obsiahnutých v strukovinách, rybách či orechoch, vitamíny zo zeleniny, chuť na sladké nasycovať prírodnými sladidlami. Po skončení prvých dvoch týždňov sa do stravy pridávajú celozrnné výrobky, ovocie i nejaké to malé zhrešenie.
Dôležité je obmedzenie množstva sodíka a pravidelný pohyb, ktorý sa má postupne zintenzívňovať. Rozpis a výber jedál môže byť rôzny a môže kombinovať rôzne druhy z jednotlivých skupín potravín. Stačí si prehodnotiť jedálniček, vyplniť ho povolenými potravinami podľa chuti, intenzity pohybu a dostupnosti. Nutnosťou je jedlo 6x denne.
Ďalšie výhody
Diéta je pestrá, čiže sa nemusíte báť, že váš organizmus bude dočasne trpieť nejakým nedostatkom, čo vám následne vráti. Je vhodná pre všetky vekové skupiny a viaceré typy ľudí a s úpravami aj pre deti, dá sa postupne reorganizovať a je cenovo dostupná.
Len nedávno bola táto diéta medzi ženami zvolená za jednu z najzdravších a vraj je aj spôsobom, ako sa naučiť pravidlene jesť. Stačí sa len držať pravidiel a úspech sa môže dostaviť. Máte nejaké skúsenosti s touto diétou?
Naštartujte svoje trávenie a zhadzujte
Naštartujte svoje trávenie a zhadzujte
Necítite sa v pohode? Proste vám niečo chýba, aj keď navonok je všetko v poriadku? Mnoho rozličných nepríjemných pocitov vzniká zlým trávením. Rovnako mnohé ženy v dôsledku toho pozorujú rozličné opuchy či dokonca priberanie na hmotnosti. Spravte tomu rázny koniec, rozhýbte svoje trávenie!
Nie je to nič zložité. Dobré trávenie je základom pre krásnu a sviežo pôsobiacu pokožku, pre peknú postavu a hlavne, dobrý pocit zo života. Ak si dáte dokopy svoje trávenie, budete znova cítiť príval energie a život bude hneď vyzerať krajšie.
Prvá pomoc v pohári
Kedykoľvek sa necítite v pohode, vypite pohár vlažnej vody, ak máte, pridajte citrónovú alebo limetkovú šťavu. Namiesto nich môžete použiť aj extrakt z grepového jadierka. Tento zvyk si osvojte hneď zrána, ideálne hneď po zobudení, skôr než sadnete k stolu s raňajkami. Ak sa nebojíte, vyskúšajte hneď z rána na lačno jednu polievkovú lyžicu jablčného octu.
Náš tip: Zelená alternatíva
Zdravým zvykom je aj pohár zeleného jačmeňu, ktorý zakúpite v lekárni či zdravých potravinách.
Vodný kefír
Už ste o ňom počuli? Pravidelným pitím tohto skvaseného a veľmi chutného nápoja, ktorý si môžete denne pripravovať doma zadarmo zo živých kryštálov, napravíte nielen svoje trávenie, ale môžete sa zbaviť aj mnohých chronických ťažkostí.
Probiotiká
Ak vás zatiaľ nezaujal ani jeden tip, siahnite po zbrani priamo z lekárne. Probiotiká upravujú črevnú mikroflóru, ktorá je zodpovedná za trávenie (a tiež za mnohé ďalšie pochody v našom tele). Aby kúra skutočne zabrala, musíte ich užívať aspoň 14 dní, ideálne tri a viac týždňov. Nájdete ich vo forme kapsúl i kvapiek, vhodná forma je len na vás.
Čili a korenia
A čím ešte môžete riadne naštartovať svoje trávenie? Áno, sú to štipľavé papričky! Pestovať ich môžete celoročne, bežne sú k dostaniu aj v každom obchode. Nebojte sa ich pridať do jedál, nemusí ísť len o ázijské špeciality. Ak je vám východné kulinárske umenie blízke, rozhodne si doma spravte aj zásobu aromatických korenín.
Zdravý tip:Nestačí trávenie len štartovať. Zo svojho jedálnička vynechajte aj potraviny a nápoje, ktoré vaše trávenie ničia. Nie je to len alkohol, ale aj spracované potraviny či hotové jedlá. Vyhýbajte sa údeninám, alkoholu či sladeným jedlám a pokrmom. Zdravou zásadou pre dobré trávenie (nielen pri diéte a chorobe) je - čím čerstvejšie, tým lepšie!
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Silná vôľa síce dokáže veľa, ale svaly z nej nerastú. Takisto, ako ku cvičeniu treba pristupovať racionálne, tak je potrebné venovať sa aj otázke stravy. Ak skombinujete vhodnú mieru cvičenia s adekvátnou dávkou odpočinku a do toho pridáte správny prísun stravy, sexi postava na seba nenechá dlho čakať.
Simi mamina nech sa popýta na výsledky čo mu zistili, nech sa hneď nepýta kedy ho pustia domov, je to zbytočné.....najskôr treba porobiť všetky vyšetrenia, veď preto do tej nemocnice išiel....predpokladám že najskôr ho pustia domov o týždeň-10dní ....je super že mu hneď robia magnetickú a CT....dúfam že sa nepotvrdí nič zlé a výsledky CT aj magnetickej budú negatívne....kiež by mu zistili len to zavodnenie, to sa dá poriešiť tabletkami na odvodnenie a o pár dní by mohol ísť domov....CT a magnetickú mu robia oblasť mozgu? verím že máš strach, ct a magnetická robená tak narýchlo - to môže byť niečo oveľa vážnejšieho ako to zavodnenie, ale otec je už v nemocnici a robia mu potrebné vyšetrenia, tak zatiaľ sa nestresuj...
simi,na otazku ti ja neodpoviem,lebo neviem...niekto sa snad najde
ale co sa tyka tvojho strachu...no,to je take podvedome,ze ked sa ocitne clovek v nemocnci,uz sa mysli na to horsie.Malokedy nam to funguje tak,ze sa mame tesit.Tes sa Simi,uz je o neho postarane.Horsie by uz nemalo byt.
Co sa tyka ako sa ocko sprava,,,moze byt,ze je to liekmi co mu davaju.Musela by si vediet co berie a hodit si to do googlu,ale to by mali zase mamine doktori povedat.
Neboj,hlavne,ze sa urobil prvy krok...Aj ja som v cudzine a viem,ze sa neda len tak odist ako ked je clovek doma a len si odskoci.Najblizsie mozno ked sa uvidite,ho nespoznas :-)
Dnes murobili magneticku rezonanciu a CT, zajtra by mali byt vysledky, infuzia bola napojena len prvy den, teraz je uz na liekoch. Volala som mu a ma strasne slaby hlas, je to mozne ze je to tymi liekmi? Ako keby bol taky pripity, ale akoze reakcie ma normalne, len ma taky zmeneny hlas ako keby bol nejaky stary dedko, ked som dnes polozila telefon az som sa rozplakala, mam v sebe nejaky strach.
Zajtra ide mama do nemocnince (ja som v zahranici a ani neviete ake je to tazke riesit takto na dialku) sa popytat ze ako dlho si ho tam teda este nechaju. Co sa tyka opuchnutia, hmat ma lepsi aj vie lepsie hybat prstami ale nohy stale take opuchnute, kolko to trva kym tie lieky odburaju tu vodu?
Joe
On ich ma vycvicene na bolest si si nevsimol?
Ani jedna mu neuleti.Im sa to paci :-)
Simi,prepac za spam
Ako sa dari ocinovi?Robili s nim vysetrenia?
...prepacte...ja len reagujem na pana mam56...mna od smiechu slahne :DD, selfie so svinou....a podobnost...vas kazdy komentar mi kutiky trha a tou fotkou...zapalka horiaca ...to chcete tu muchu upalit::-D :-D :-D ?
ahoj Simi
no dobra sprava.Dobre ze ste isli.
Len robte ako Jaja pise.Neomluvajte to teraz tou vodou.Treba mu pomoct zhodit tie kilecka.Bude to tazke,ale v nemocnici mu daju len dietnu stravu,presne,,,prechadzat sa.Ked aj so stojanom na infuziu.Musite byt teraz tvrde aj s maminou a dodrzat.Ziadne dzusy a kompoty.Cistu vodu na pitie.Bude vam ho luto,ale tym mu len pomozete.
Hlavne,ze sa lady zacnu hybat a ocko je uz pod dohladom.Nedajte sa viac nikym odbit.
Drzim palce