Dobry den,
Obraciam sa na obcanov tejto republiky s prosbou o pomoc a informacie.
Moj otec ma tazku obezitu (60 rokov, 180kg), za posledne dva roky sa to velmi zhorsilo (+40kg cca). Po nekonecnom ping-pongu od doktorovi k doktorovi v TN kraji kde nam nebola poslytnuta ziadna konkretna pomoc,ani vyvynuta iniciativa (namiesto toho mi povedali, "tak zomre ked neschudne"...) na eventualne riesenie problemu. Googlila som na nete a v BB som nasla pani Dr. Trnkovu PhD., obezitologicku (vynikajuci pristup k pacientovi a odbornost). P. Dr. Trnkova zistila otcovi problem - zadrziavanie vody v tele, v jeho tuku sa nadchadza viac ako 35L vody - podozrenie na srdce, cukrova vylucena po vykonani testov.
Na kardiologii uz otec bol ale napisali mu do karty "vysetrenie nie je mozne kvoli pokrocilej obezite" a poslali ho domov. Na kardiologii v TN isla mama druhykrat sama (otec uz sa velmi tazko hybe, bolia ho kolena, ledva postoji 5 min na nohach!) kde jej sestricka povedala ze ma zavolat 155 a dat sa hospitalizovat.bJe to presne to co potrebujeme.
Ako postupovat v takom pripade? Ak zavolame sanitku, plati sa aj za odvoz? Mozeme ho sami odviest na pohotovost? Treba ist najrpv obvodnej lekarke a tu poziadat o hospitalizaciu (mimochodom bol u nej 3krat s tym ze ju prosil aby mu pomohla ked este ako tak presiel, ale ziadna iniciativa tam nebola z jej strany, vraj pozna obezitologicku v TN ale nepozna jej meno..)? Aku mate skusenost s kardiologiou v TN kraji? Viete mi odporucit vynikajuceho srdciara v BA ? Radsej aj priplatim za sukromnu, dobru klinku, otec potrebuje specialny pristup lebo je tam aj vela psychickych faktorov (rodinna situacia a depresie). Ma velmi opuchnute nohy, nespava, zaspi normalne na obed po sediacky a bluzni, urcite je tam aj nejaka ina porucha ako stravovacia, zabudla som este poznamenat ze neje vela, cize ten pribudok nadvahy (vody) musi vysvetlovat nieco ine.
Nasla som aj KARDIONTRA centrum v Nitre, ma niekto skusenosti?
Co by ste mi poradili v mojej situacii? Otec nemoze ostat doma.
Dakujem vsetkym za pripadnu pomoc, informaciu a vopred vam vsetkym dakujem za respekt ktory nalezite prisudzujete mojmu komentaru.
Ako hospitalizovat cloveka s morbidnou obezitou a poruchou srdca
Nemajte strach, otec je na najlepšom mieste...je dôležité aby mu porobili všetky vyšetrenia, predpokladám že je na internom oddelení...podľa výsledkov mu nasadia lieky, ak sa potvrdí voda tak aj na odvodnenie...len nech tam neostane ležať, keď ho pôjdete pozrieť nech sa trošku vždy prejde po chodbe...minimálne tých 10dní čo tam bude(možno 2 týždne)bude mať aj nemocničnú stravu - čo je v podstate - diéta, noste mu len ovocie(najlepšie jablká, pomaranče, grepy) , podľa výsledkov môžete požiadať izbového lekára alebo primára aj o rehabilitáciu - to by bolo super....a doma nech pokračuje- dietna strava+viac pohybu....ak je naozaj zavodnený, nasadia lieky na odvodnenie a to môže byť ľahší aj o5-10kg(v jeho prípade)...
ahojte,
Dakujem vam vsetkym za vase nazory, tipy a rady. Tato isiel vcera do nemocnice, dlho cakali na pohotovosti (asi 4 hodiny) ale uz si ho tam nechali a privitali ho so slovami vraj kde bol doteraz. Infuzia je uz napojena, uvidime ake budu dalsie spravy. Ked mi mama povedala ze uz isiel mala som velmi divny pocit, asi preto lebo sme v rodine ziadne zdravotne problemy nikdy nemali a slovo nemocnica mi nahana strach, ale potom som si povedala ze to uz nemoze byt horsie a doma by to iba bolo.
Chceme sledovat aky budu mat v trencianskej nemocnici pristup a vysledky, ci sa im podari odburat tu vodu (jedna sestricka si neodpustila poznamku ze vraj kazdy clovek je z vody...) tak to nasich trocha zarazilo hlavne v nasom pripade.Pocas cakania na prijme stretli na chodbe tu obvodacku ktora zastupuje v nasej obci, tak dufam ze jej doslo ze nerobi svoju pracu tak ako ma (tato bol u nej min. tyzden a dostal predpis na Lamysil).
Je jedno či ho odveziete na pohotovosť alebo zavoláte záchranku....o obvodnom by som im nič nehovorila, jednoducho ´len že sa mu pohoršilo a ťažko sa mu dýcha...a spomeňte že bol aj u kardiológa, kde sa ho nepodarilo vyšetriť....keďže máva aj halucinácie môže tam byť aj zlé prekrvenie mozgu...treba ho jednoducho dostať do nemocnice, nechápem prístup obvodnej, keďže sa nepodarilo vyšetrenie u kardiológa, mala ho poslať do nemocnice kde mu porobia všetky potrebné vyšetrenia....po otcových vyšetreniach na vašom mieste mu zoženiem druhého obvodného a na terajšiu obvoďáčku sa sťažujem za jej prístup ako u riaditeľa polikliniky tak na úrade nad zdravotnou starostlivosťou...musela predsa vidieť v akom je stave a keďže sa mu ťažko dýcha, treba potrebné vyšetrenie a nie predpokladať že je to z obezity....hlavne ked predtým také problémy nemal...
Simi, viem, že ste už zúfalí, to väčšina s problémami, ktorý plne dôverujú lekárom a tí im nechcú, či nevedia pomócť, alebo, ako som spomínal, udržiavajú ich pre svoj biznis. Prečo sa ja nevyjadrujem na hospic je jednoduché, lebo lekárom už neverím, ani keď mi budú tvrdiť, že majú nos medzi očami!
Inak, tvoj tato má 60, nakopilo sa toho u neho za tie roky toľko, že si s ním nevedia poradiť ani školovaní. Preto som ti pripomenul, že to ostane na tebe a tvojom zdravom zmýšľaní. Venujem sa aj takým, ako je tvoj tato, no viem, že by som u teba neuspel...
A po hospitalizácií, aby si vedela, sú nasadené všetké možné vyšetrenia týkajúce sa tej-ktorej choroby, aj iné, ak je o to požiadané nie týkajúcej sa problematiky. To je ale na zvážení primára...
A ako dostať tata do nemocnice? Ako tu už bolo spomenuté, pohotovosť, 112, ak to nerieši obvoďák, tak potom dohľad nad zdr. starostlivosťou.
keďže sa nemôžete na obvodného spoľahnúť tak hneď na pohotovosť, nech s ním niečo robia. Nemôžete čakať!
Možno aspoň pre začiatok pomôže.
Simi
Na zapareniny je velmi dobry krem Menalind.Je trosku drahsi ale pomaha.Je vela druhov od samponu az po suchu kozu.
poslednu dobu sa mi nad nasim zdravotnictvom az rozum pozastavuje!!!
Tu zlyhava obvodny lekar.Tak by som volala na pohotovost a povedala ako je to s obvodakom .Alebo tam chodte ak sa da.Este dnes!!!Necakajte na nic.Ak mu zaleje organy lebo mu oblicky nepracuju,tak sa mu utopit moze srdiecko.To uz beztak nevladze.
Messje, dobra otazka, sak obvodna videla ze ma nohy opuchnute, ma ich ako medved. To o tych 35L nam povedala az obezitologicka. Ta nas zalarmovala ze musi najrpv stratit vodu. Obvodna iba napisala listky na kardiologiu, urologoiu, kozne, ani sa nepostavila. Potom sa tatovi zapalil zahyb pod bruchom (jasne z toho sadla, nie) a ona na to ze "tam je bacilkam teplucko" a napisala mu Lamysil ci ako sa to vola ta mast. Nepomaha, brucho ma cervene furt.