Ako hospitalizovat cloveka s morbidnou obezitou a poruchou srdca

Príspevok v téme: Ako hospitalizovat cloveka s morbidnou obezitou a poruchou srdca
Simi123456$

Dobry den,
Obraciam sa na obcanov tejto republiky s prosbou o pomoc a informacie.
Moj otec ma tazku obezitu (60 rokov, 180kg), za posledne dva roky sa to velmi zhorsilo (+40kg cca). Po nekonecnom ping-pongu od doktorovi k doktorovi v TN kraji kde nam nebola poslytnuta ziadna konkretna pomoc,ani vyvynuta iniciativa (namiesto toho mi povedali, "tak zomre ked neschudne"...) na eventualne riesenie problemu. Googlila som na nete a v BB som nasla pani Dr. Trnkovu PhD., obezitologicku (vynikajuci pristup k pacientovi a odbornost). P. Dr. Trnkova zistila otcovi problem - zadrziavanie vody v tele, v jeho tuku sa nadchadza viac ako 35L vody - podozrenie na srdce, cukrova vylucena po vykonani testov.
Na kardiologii uz otec bol ale napisali mu do karty "vysetrenie nie je mozne kvoli pokrocilej obezite" a poslali ho domov. Na kardiologii v TN isla mama druhykrat sama (otec uz sa velmi tazko hybe, bolia ho kolena, ledva postoji 5 min na nohach!) kde jej sestricka povedala ze ma zavolat 155 a dat sa hospitalizovat.bJe to presne to co potrebujeme.
Ako postupovat v takom pripade? Ak zavolame sanitku, plati sa aj za odvoz? Mozeme ho sami odviest na pohotovost? Treba ist najrpv obvodnej lekarke a tu poziadat o hospitalizaciu (mimochodom bol u nej 3krat s tym ze ju prosil aby mu pomohla ked este ako tak presiel, ale ziadna iniciativa tam nebola z jej strany, vraj pozna obezitologicku v TN ale nepozna jej meno..)? Aku mate skusenost s kardiologiou v TN kraji? Viete mi odporucit vynikajuceho srdciara v BA ? Radsej aj priplatim za sukromnu, dobru klinku, otec potrebuje specialny pristup lebo je tam aj vela psychickych faktorov (rodinna situacia a depresie). Ma velmi opuchnute nohy, nespava, zaspi normalne na obed po sediacky a bluzni, urcite je tam aj nejaka ina porucha ako stravovacia, zabudla som este poznamenat ze neje vela, cize ten pribudok nadvahy (vody) musi vysvetlovat nieco ine.
Nasla som aj KARDIONTRA centrum v Nitre, ma niekto skusenosti?
Co by ste mi poradili v mojej situacii? Otec nemoze ostat doma.
Dakujem vsetkym za pripadnu pomoc, informaciu a vopred vam vsetkym dakujem za respekt ktory nalezite prisudzujete mojmu komentaru.

Simi123456$

Matway,

No ved a ako mam riesit to odvodnenie? Boli sme aj na urologii a normalne vsetko ok (sukromna ambulancia, boli sme spokojni). Oblicky, ladviny riesi kto? Urolog, nie? Keby ho hospitalizovali tak mu co budu robit? Testy na vsetko? Ja nemam ani sajnu ako to funuje. V prvom rade odvodnit ano, a to na tej kardiologii mame setrika povedala ze ked ho hospitalizuju, daju mu tekutu vyziviu (tu infuziu) a ze z toho sa odvodni rychlejsie ako keby kardiolog nasadil pirule.
Mozno som ta asi nepochopila ale preco sa nechces vyjadrit na tu hospitalizaciu? My si uz fakt doma nevieme dat rady. Tato zle spi, bluzni, navyse ma aj depresie.

matway

Simi ja žasnem! Skôr, ako zkolabujem od nervov ja, tak vedz, že zdravotníctvo je najradšej, ak má živého chorého pacienta.
Obezita? Schudnúť? Toto sú diplomovaný lekári?
No čo už, neostáva ti nič iné, ako si s otcom pomôcť sama. Bohužiaľ otec má problém s ľadvinami, to za prve, a srdce na seba nenechá dlho čakať. Nechcem obkecávať moje riešenie, ale ako prvoradé by som riešil odvodňovanie, a tá hospitalizácia, k tomu sa nevyjadrujem.

Messje

Simi
Ja by som do paroma skusila tu 112.Vysvetli im ze ste bezradni,ze sa velmi omluvas,ze neviete co mate robit.Sakra...toto zdravotnictvo je uplne non sence.Alebo list na dohlad nad zdravotnou starostlivosťou. Alebo ist osobne.Zavolaj na 112 ze ootrebujes ocina odviezt na vysetrenie srdca a si uz zmatena.
Moc sa omluv a popros ci ti nevedia pomoct

Simi123456$

Slnko,
este pridam ze otec je v takom stave kedy sa uz potrebuje nieco riesit a nie skusat. Obvodna posle tam, tam, tam, vsade sme boli (v TN) a vsade to iste, ziadnu vedu z toho nerobia, cosi mu napisu do karty a povedia mu ze je obezny. Otec pyta pomoc, ale nikto nejavi iniciativu. ja ked mam v praci klienta a pyta sa ma nieco na co neviem odpovedat, zdvihnem telefon a hladam odpoved, guglim pred klientom, hladam riesenie. Obdvodna nam povedala vraj nejaka obezitologicka na Sihoti v TN je ale ziadny konkretny kontakt, meno. Na kardiologii ako som pisala mama bola a vysvetlila ze v akom je to stadiu a sestricka jej narovinu povedala ze ho treba hospitalizovat.
Tak hladam sposob ako, co je to vlastne hospitalizacia, nikdy sme chvalapanuBohu v rodine taketo veci neriesili, tak sainformujem. Je mi to luto, ale Trencianskej nemocnici neverim (iba ak mmi niekto z vas da referencie o dobornosti), radsej by som isla do BA.

Simi123456$

Slnko,
Obvodna lekarka (povodna, ktora pozna zdrvotnu historiu mojho otca) je PN (ma rakovinu) a uz dlhodobo je zastupovana inou lekarkou z okresu. Ordinacne hodiny nedodrzovane, vraj ma dve ordinacie kedze zastupuje ale chodi do prace jeden den tak , druhy onak. Ziadne ohlasenie vopred pacientom z obce ktorych zastupuje o jej ordinacnych hodinach. Otec bol u obvodnej 3krat, nepomohla, aj sa pytal. Aj na odtucnovaci pobyt sa pytal, vraj neexistuje, nevie, poistovna nepreplaca. Vsetko zle informacie podla toho co som nasla na stranke VZP a po navsetve obezitologicky sa vsetky moje informacie ukazali ako spravne. Aj na endokrinologiu nas obvodna poslala, tam sa nam vysmiali do ksichtu ze schudnut, pohyb a ze ak nie tak ze zomre. Boli sme tam v januari a objednali ho na august. Obezitologicka nam vie pomoct aj co sa tyka pobytu ale vraj musi najprv odburat tu vodu lebo ze na to dieta a pobyt nepomozu. Vyslovene kazala vysetrit srdce.

Simi123456$

Messje,
Dakujem za odpoved. Presne takeho pristupu sa obavam po doterajsich skusenostiach. Stretavam sa s pristupom ze je to "len" obezita a ze treba schudnut.
Na pohotovost by sme ho pripadne zaviezli aj sami, musi to byt ale v mieste bydliska? Neviem aka je situacia na pohotovosti v TN ale radsej by som ho hospitalizovala do BA alebo do BB.

Messje

Simi
Jedine co viem,ze pokial sa jedna o prevoz pacienta do nemocnice,tak sa neplati..Tu sanitku musi ale objednat obvodny lekar alebo prist pohotovost ktoru si zavolate vy.Ja som sa uz dokonca pobila aj s pripadom,kedy nam ani do 2 hodin lekarka z pohotovosti sanitku k tazkemu pripadu neposlala.Islo o bezvladneho cloveka.Zavolala som na 112 a vysvetlila situaciu.Prisli a odvezli.Ja mam so 112 velmi dobre skusenosti.