Práca vo Švédsku a učenie sa švédčiny

Príspevok v téme: Práca vo Švédsku a učenie sa švédčiny
mariGS

Dobry den chcela by som odist za pracou do Svedska ale neviem, ci by som si tam nasla pracu. Som absolventka vysokej pedagogickej skoly cize som ucitelka so zameranim na druhy stupen ziakov a stredne skoly, mamaprobaciu na geografiu a vytvarnu vychovu. Na kurz svedciny som zacala chodit ako 17 rocna po dvoch rokoch som to nechala, bolo to drahe, a zacala som sa ucit len sama. Teraz by som chcela odist pracovat do svedska ale neviem ako zacat ako vsetko vybavit aj kurz aj ubytovanie. Mate s tym niekto skusenosti? Ak ano poradte mi prosim vas

Vicky882

Ďakujeem Elsa :) ešte dokončiť školu a potom smer Švédsko.. byty sú tam ale drahé kde si bývala zo začiatku a už si ovláfala ich jazyk?

mariGS

No pretože sa mi tá krajina páči a nedeje sa tam momentálne nič také hrozné až na ten nával imigrantov a aj tak ich už prestávajú prijímať a posielajú ich späť do svojich krajín. Písala som, že mám kamarátov v Norsku a oni vraveli, že tam v Osle to nieje takú strašné s tými imigrantmi, že sa to dá vydržať aj keď je to tam iné ako na SR

ElsaS

Vicky882 no tak toto je taká najznámejšia švédska stránka na ktorej sa hľadá práca a tu som ti už rovno aj našla učiteľstvo španielčiny www.arbetsformedlingen.se
VYSVETLIVKY: Arbetsgivare - zamestnávateľ
Arbetsort - miesto výkonu práce
Publicerad - to je dátum, kedy tam inzerát dali
No a to Rubrik asi netreba prekladať, čiže je to rubrika. Toto je 1. stránka ponúk, potom si to tam dole môžeš preklikávať na ďalšie (je ich 12) a tam hore vpravo kde je lupa môžeš zadať aj inú prácu, tak veľa šťastia :) a áno španielčina je tam niečo ako druhý cudzí jazyk, ale neviem o tom veľa, nepohybujem sa v týchto sférach ale učí sa tam skoro na každej druhej škole, či už strednej, základnej, alebo aj v predškolských zariadeniach :)

Vicky882

ElsaS ďakujem za informácie..fuu som rada :) španielčina sa tam študuje ako druhý cudzý jazyk? Sú tam bilingválne gymnázia španielske? Ja som našla len biling.školy pre malých.. majú tam aj španielske školy pre stredoškolákov? Ďakujem

ElsaS

Ja žijem vo Švédsku už 5 rokov a je mi tam super :) tiež mám ho mám veľmi rada (to Švédsko) ale teraz je tam hodne imigrantov a tí sa tiež budú chcieť zamestnať, ale pochybujem, že ako učitelia, skôr ako robotníci. Takže podľa mňa, šanca tam je.

Vicky vo Švédsku sa dosť učí španielčina takže zamestnanie by bolo, buď ako učiteľka alebo nejaká lektorka.

Držím vám obom palce :) dúfam, že vás tu stretnem ako dalších slovákov vo Švédsku :D

mariGS

A ja ti hovorím Kýčera, že sa zbytočne namáhaš a spamuješ mi to tu, pretože sama som mala na základnej učiteľku, ktorá hovorila, že mi sme jej prvá trieda ktorú učí na základnej, pretože doteraz učila na strednej škole. Máš tú školu vyštudovanú? Alebo niekto s tvojej rodiny keď si múdry/ra?

Nechcem byť drzá ale s tebou sa fakt nedá vidím... ešte ma aj urážaš, že som klamárka! A v čom prosím ťa klamem? Chodila som na Prešovskú univerzitu a študovala som tam učiteľstvo geografia kombinovaná s výtvarnou výchovou...

Kýčera

No vieš, klamárov viem odhaliť coby dub! Jedno je len koleso na tragáči, a taká škola ako uvádzaš Ty, neexistuje! Možno len v Tvojich predstavách. A to zameranie taktiež. Buď študuješ PdF so zameraním na 1.stupeň alebo na 2. stupeň a môžeš učiť na ZŠ. Alebo študuješ FF, či PF a učíš na stredných školách. Po skončení štúdií môžeš začať pracovať na VŠ aj bez doktorátu alebo sa mýlim? Myslíš si, že sme tu prstom robení?

mariGS

Kýčera ehm... tak prepáč presnejšie je to Univerzita no pardooon... nie je to jedno?

No a to zameranie... no predsa to máš rozdelené na učiteľstvo ZŠ 1. stupeň a ZŠ 2. stupeň a potom ak máš ZŠ 2. stupeň, môžeš učiť aj na strednej škole a ak si spravíš doktorát, tak aj na vysokej...

Kýčera

MariGS, zaujímalo by ma, kde sa študuje vysoká pedagogická škola? Nepoznám totiž názov žiadnej takej VŠ. A tiež ma zaujíma to Tvoje učiteľské zameranie na druhý stupeň žiakov a ZÁROVEŇ na stredné školy. Dík!