Dobry den chcela by som odist za pracou do Svedska ale neviem, ci by som si tam nasla pracu. Som absolventka vysokej pedagogickej skoly cize som ucitelka so zameranim na druhy stupen ziakov a stredne skoly, mamaprobaciu na geografiu a vytvarnu vychovu. Na kurz svedciny som zacala chodit ako 17 rocna po dvoch rokoch som to nechala, bolo to drahe, a zacala som sa ucit len sama. Teraz by som chcela odist pracovat do svedska ale neviem ako zacat ako vsetko vybavit aj kurz aj ubytovanie. Mate s tym niekto skusenosti? Ak ano poradte mi prosim vas
Práca vo Švédsku a učenie sa švédčiny
Dakujem:) No moju hudbu by som nezaradila do konkretneho stylu, povazujem to za taky indie folk/pop...mam skladby, ktore maju v sebe ponure casti. Najblizsie mi k tomu pridu fakt tie svedske kapely, ktore pocuvam, ale je mozne,ze vsade sa take najdu. Tu na SR, ked hram moju hudbu, tak zatial som nasla velmi uzky okruh ludi, ktorych to oslovilo. No celkovo som si vsimla, ze to, co som si precitala o Svedoch na internete by mi mozno vyhovovalo. Len zase, ci je to tak v praxi,to neviem :)
swedishmusic No, takže v Štokholme som našla kaviareň "Kafé Klavér" kde majú Open Mic v pondelky. Ale Štokholm nemá nadbytok malých dejísk pre neznámych hudobníkov. Ale záleží na tom, čo človek hrá/spieva, či sú to cover verzie, ktorých je milion, alebo robíš originálnu hudbu a vtedy sa s tým dá :) Ale našla som aj iné podniky kde je to tiež väčšinou v pondelky, tak od tej 19:00 hod.
A akú hudbu robíš ak sa smiem spýtať? Pop, rock, folk? ...:)
Ano,toto som myslela.Vopred dakujem za zistene info :)
swedishmusic ak som správne pochopila chceš sa spýtať, či aj vo Śvédsku sú také kaviarne kde hrávajú neznámi hudobníci?
Fu no tak na to ti asi veľa neodpoviem, pretože keby som aj v kaviarni videla niekoho hrať/spievať tak neviem, či je neznámi alebo ho tam poznajú zas toľko o Švédsku ešte neviem, ale možno ti to zistím ak sa bude dať :) Samozrejme ak si svojou otázkou myslela toto, ale dúfam, že som ju správne pochopila
Ahojte,chcela by som sa opytat, ci tu niekto z Vas, ktori v Svedsku zijete postrehol kulturny zivot? Viem,ze zrejme tam nie ste primarne preto, ale za pokus nic nedam. Myslim hlavne hudbu, v Anglicku napr. maju Open Micy- v kaviarnach hravaju neznami hudobnici, ja som tak hrala niekolkokrat. Zaujimalo by ma, ci tam je nieco podobne,kedze ja sama tvorim a moji oblubeni hudobnici su prevazne Svedi. Vdaka vopred :)
Ďakujem Vicky, dúfam, že aj ty sa dostaneš do Švédska a podarí sa ti splniť sen :)
Zlaté :D ďakujem za super informácie.. budem sa tam tešiť a tebe tam prajem veľa úspechov :)
Vieš čo, keď volám domov a pýtam sa aké majú počasie, tak sú tam len malé odchýlky ale zase žiadna Zima sa tu neobíde bez snehu aj tento rok, na Slovensku nič a tam pol metra snehu skoro :D ale ja mám našťastie rada sneh a mne sa veľmi páčia polárne žiare, ktoré tu zvykne byť vidieť to je naozaj nádhera. No a na kultúru som si časom aj zvykla aj keď niektoré veci stále nepochopím, napríklad oni si v práci všetci tykajú, aj šéf zo zamestnancami :D to je taká sranda tam, alebo akoro všetko tam kúpiš v takej tube ako je napríklad zubná pasta, len o niečo väčšia, či už horčicu, rybky v paradajkách, nátierky všelijakého druhu atď. atď :D a veľmi radi grilujú a majú stráášne radi kávu :D ale že veľmi veľmi, pijú ju skoro stále :D a ja nie som veľký "piják" kávy, takže to tam mám na návštevách ťažké :D a väčšinou tam kúpiš iba taký sladkastý chlieb s tým som mala problém, ale dá sa aj normálny kúpiť. A na Vianoce sú plné obchody pepparkakor dokonca aj v Norsku nie len vo Švédsku, no a inak Pepparkakor sú takú ako keby sušienky, ale mne veľmi chutia takže ja nepatrím medzi tých cudzincov ktorým už tie sušienky lezú na nervy, práve na opak, neviem sa ich dojesť :D no a ešte na Vianoce v žiadnom švédskom okne nechýba Vianočná hviezda IKEA to len tak čo ma zatiaľ napadlo z ich kultúry :)
Tak zo začiatku postačí aj dajaká chatrč kým si zarobím.. tu na Slovensku biling.školy lektorom zháňajú byty a aj časť zaplatia.. tam neviem ako..ty si mala výhodu že si tam mala tú učiteľku.. a čo počasie a kultúra? Ako si si na to zvykala? :)
Vicky nemáš za čo :)
No u mňa to bolo také dosť závažné rozhodnutie. Mala som ukončený bakalársky stupeň na VŠ a chcela som už aj začať si hľadať prácu na Slovensku, ale prišlo mi do toho veľa vecí. Nechal ma priateľ s ktorím som bola 7 rokov (ale už sme znova spolu aj keď vtedy to veľmi bolelo :/ ) a nemám najlepšie vzťahy s rodinou keďže som trocha hádaví typ, no a týždeň pred rozchodom s priateľom som dostala ponuku od mojej lektorky švédčiny, že či nechcem ísť dokončiť vysokú školu do švédska ona žila a aj žije vo švédsku, že ona by mi to vybavila, lebo učila na jednej s tých škôl. No tak po tom všetkom, po rozchode po nezhodách s rodinou som si zbalila "caky-paky" a dohodla sa s tou lektorkou a doštudovala som vo švédsku, aj keď prvý rok som rozumela veľmi málo na prednáškach v škole a aj celkovo. POtom som si tam našla kamarátku ktorá si robila poznámky a potom mi ich dala odpísať ale potom na druhý rok to bolo oveľa lepšie a teraz ako pracujem, tak je to už úplne super s jazykom :) a ubytovaná som bola u tej lektorky. Ale s tým ubytovaním je to tak, že sa dá nájsť aj lacnejšie podnájmy, ale skôr na dedine, pretože v meste je strašný dopyt po bytoch hlavne v centrách, takže také ubytovanie v Štokholme alebo Goteborgu je dosť drahé.