Spravne stravovanie

Príspevok v téme: Spravne stravovanie
jacker

Zdravim, mam 22 rokov vyska cca 183cm. Odkedy som zacal trenovat schudol som zo 76.3kg na 67kg, znizil sa mi aj percentualny obsah tuku v tele a zvysila vaha svalov. Cize neschudol som len zo svalov. Co sa tyka sportovania, tak kombinujem beh a zaroven cvicenie s vlastnou vahou. So zelezom sa trochu bojim cvicit, aby som si nejek neposkodil hlavne chrbticu. Mojim hlavnym cielom bolo, hlavne schudnut z brucha, co som aj schudol, no stale tam dost tuku je. Chcel by som trochu vyrysovat brucho, a nabranim trochu svalstva by som sa tiez nebranil. Mam ale taky pocit, ze moja strava nie je uplne najlepsia. Cital som vela clankov, ale ako aj tu niektori ludia pisali, vsade sa pise nieco ine, a mam z toho trochu gulas. Preto by som rad chcel poprosit o radu, ktorym sa smerom vydat, predsa sa tu urcite najde, kto ma skusenosti z praxe. Co sa tyka mojej stravy, idem na den 1800kcal cca, ale to skoro nikdy nedam, snazim sa stravovat kazde 3 hodiny. Rozdelenie CTB, ktore by som mal za den splnit je 128g bielkovin, 190g sacharidov, 55g tukov a 33g vlaknina. No ako vravim, skoro inkdy sa mi to nepodari. Takto nejak vyzera moj jedalnicek

Ranajky: celozrna zemla, sunka, syr, paradajky / mlieko s ovsenymi vlockami a ceraliami / prazenica
Desiata: jogurt s ovsenymi vlockami + jablko/banan
Obed: vacsinou nejake maso(dost casto kuracie) s ryzou alebo zemiakmi + zelenina / cestoviny
Vecera: tuniak + celozrne pecivo/ hemendex so sunkou/pecivo, sunka, cottage, zelenina

V podstate tak to zhruba nejak vyzera co jem najcastejsie, samozrejme niekedy pride aj nieco ine zalezi od situacie. Predpokladam ale, ze sa stravujem sice ne nezdravo, ale na to, co chcem dosiahnut dost zle. Vedeli by ste mi poradit, co zmenit, popripade odkazat ma na nejaky clanok? Dakujem velmi pekne.

Gima

Abeceda chudnutia: Diétne tajomstvo špargle odhalené
Abeceda chudnutia: Diétne tajomstvo špargle odhalené

galérie
oštíhliť alebo si udržať líniu? Urobte správne rozhodnutie a nájdite pomocníkov v prírode. Ovocie, zelenina či bylinky sú ideálnymi potravinami pre zdravý režim, pričom mnohé druhy pomáhajú priamo pri zhadzovaní kíl. V našej ABECEDE CHUDNUTIA vám poradíme, po čom siahnuť.

Š ako Špargľa

Nie je ani zďaleka tak známa a bežne používaná ako napríklad mrkva či brokolica, no pozornosť si isto zaslúži. Reč je o špargli. Táto zelenina má okrem rôznych liečivých účinkov na organizmus, aj „chudnúci" účinok, teda možno ju využiť v boji s nadbytočnými kilami. Okrem toho je známa aj ako prírodné afrodiziakum.

(Ne)Známa špargľa
Táto skromná zelenina je doslova nabitá zdraviu prospešnými látkami. Môže sa pochváliť obsahom vlákniny, draslíka, železa, vápnika, horčíka, kyseliny listovej či vitamínu C a E a ďalších antioxidantov. Vďaka týmto látkam pomáha chrániť organizmus pred pôsobením voľných radikálov a predčasným starnutím a pripisujú sa jej dokonca aj protirakovinové účinky. Známe sú tri druhy špargle - biela, zelená a fialová. Pre mnohých je najchutnejšou biela špargľa.

Ako chudnúť so špargľou
Ako sme už spomenuli, špargľa pomáha aj pri chudnutí. Má veľmi nízky obsah tukov a kalórií, no je bohatým zdrojom vlákniny. Dajú sa z nej pripravovať jedlá, ktoré síce zasýtia, no nezaťažia vaše trávenie a prispejú k spaľovaniu prebytočných tukov. Špargľa pôsobí pozitívne na obličky a močové cesty - prečisťuje ich a pôsobí močopudne. Výhodou pri chudnutí je aj mierne laxatívny účinok tejto zeleniny. Podporuje totiž vyprázdňovanie a pomáha prechádzať zápche. Celkovo zlepšuje trávenie a upravuje metabolizmus. Môžete ju konzumovať denne, predávkovanie špargľou v podstate nehrozí.

Zeleninu už nikdy nevarte domäkka

Tajomstvo tkvie v úprave
Samozrejme, veľa záleží od toho, ako špargľu upravíte. Aj z tejto diétnej zeleniny sa totiž dá urobiť kalorická bomba, ak pri príprave použijete suroviny ako maslo či iné tuky, priveľa soli a podobne. Výborné sú zeleninové šaláty s pridaním jemne restovanej špargle, môžete ju však aj zapekať či grilovať. Obľúbené je tiež napríklad špargľové rizoto či varená špargľa s nízkotučným jogurtom a citrónovou šťavou.

Na to, aby ste pocítili diétne účinky špargle na vlastnej koži, je potrebné zaradiť ju do jedálnička pravidelne, najlepšie každý deň po dobu aspoň dvoch týždňov. Skúste nahradiť napríklad svoje klasické obedové či večerové menu práve nejakým diétnym jedlom zo špargle a kilá pôjdu isto dolu. Nezabúdajte pritom na dostatočný pitný režim a pridajte aj pohyb, aby bol chudnúci efekt ešte výraznejší.

Gima

Nechcem schudnúť, chcem pribrať!

Možno sa vám zdá, že je celý svet posadnutý chudnutím a nie ste ďaleko od pravdy. Vy však máte problém, ktorý mnohé ženy nedokážu pochopiť – potrebujete pribrať! Či už ste po vážnej chorobe, náročnom tehotenstve alebo len prosto musíte bojovať s príliš chudou postavou, aj pre vás sa nájde zdravé riešenie!

Priateľky vám možno závidia, vy však dobre viete, že podváha nie je zdravá a príliš vychudnutá postava tiež nie je ani zďaleka tak sexi ako nám to podsúvajú módne časopisy. Nech je už váš dôvod na „priberaciu diétu“ akýkoľvek – vždy myslite na to, že rovnako ako chudnutie, i preberanie musí byť postupné, rozumné a zdravé.

Ako sa však zdravo priberá?
Možno sa budete čudovať, ak vás pošleme zapísať sa do fitnes centra. Áno, zdravý a pravidelný pohyb je v tomto prípade veľmi dôležitý, ak však máte zdravotné problémy, pre ktoré ste výrazne stratili v minulosti hmotnosť, poraďte sa o vhodnom cvičení s lekárom.

Cvičenie je v rámci priberania dôležité z toho dôvodu, že popracovať na svalstve je omnoho vhodnejšie, než sa obaľovať tukom. Mohli by ste totiž nakoniec skončiť s opačným extrémom. Báť sa však nemusíte, aj napriek cvičeniu a svalom nebudete vyzerať ako profesionálna kulturistka. Cvičením štíhlu postavu vyformujete a hlavne posilníte svoje zdravie, ktoré je neraz kvôli podváhe podlomené.

Ak sa snažíte nabrať pár kíl, mali by ste podľa možnosti vylúčiť aktivity vytrvalostného charakteru – dlhé behy či vyčerpávajúce hry. Aerobná činnosť prispieva naopak k rýchlejšiemu spaľovaniu, a preto je s obľubou využívaná práve pri chudnutí.

Zdravie na tanieri
Áno, tušili ste správne, najdôležitejšia časť priberania sa odohráva práve v oblasti stravovania. Zatiaľ čo pri chudnutí je potrebné znížiť príjem energie a zvyšovať jej výdaj, pri priberaní ide o presný opak. Zabudnite však na to, že to dosiahnete mastnými, tučnými, či sladkými jedlami. Priberať môžete aj pomocou zdravých potravín!

Tak ako pri chudnutí, aj v prípade zdravého priberania platí, že jesť treba pravidelne – ideálne 5-6 krát denne. Pokojne môžete prijať aj 14 000 kJ (3350 kcal) denne, čo je pre osoby, ktoré redukujú hmotnosť nepredstaviteľné. Stravujte sa čo najpestrejšie, aby vás jedálniček nezačal nudiť.

Denne si doprajte chlieb, pečivo, ryžu, cestoviny, alebo zemiaky, ktoré sú bohaté na škrob. V prípade tukov sa tiež nemusíte výrazne obmedzovať. V tomto prípade však dbajte na ich pôvod. Ak by ste sa denne prepchávali mäsom, slaninkou a maslom, vaše srdce by vám určite nepoďakovalo. Efekt niekoľkých kilogramov navyše by ste pravdepodobne dosiahli, no na úkor zvyšujúcej sa hladiny cholesterolu, čo nie je ani v prípade štíhlych osôb žiaduce. Radšej zaraďte do svojho menu tuky rastlinné, šalátové dressingy na báze rastlinného oleja, olivový olej, či rastlinné maslá.

Pochutnajte si
Pravidelne konzumujte syry a jedlá zo strukovín, ktoré sú zväčša energeticky výdatné a naozaj sýte. Medzi jednotlivými jedlami si môžete dopriať aj zdravé energetické pochúťky. Vhodné sú napríklad energetické mussli tyčinky, sušené ovocie, či nesolené oriešky.

Vitamínovou a energetickou bombou bude pre vás tiež konzumácia ovocných štiav a džúsov.

jacker

Nechcem chudnut, ani predtym som nechcel chudnut, postavu tucnu nemam, mam len tuk na bruchu (bohuzial chudnut len z jednej casti sa neda) , ktoreho sa neviem jak zbavit.