Dobrý večer!
Po 9 rokoch som sa prisťahovala späť na Slovensko aj so svojou 3 ročnou dcérkou, ktorá je mimochodom mulatka. Doteraz som žila v GB, kde mulatov ľudia až tak nevnímajú a teraz ako som sa vrátila do rodného mesto (malé okresné mesto) sa stretávam s dosť blbými poznámkami a pohľadmi.
Mnohé mamičky doslova zakazujú svojim deťom, aby sa hrali s malou, len preto, lebo je "iná" ako ostatné deti. Už som zúfalá s tých pohľadov a poznámok a neviem ako ich mám riešiť.
Malá je popritom v pohode, akurát je tmavšia a má typické kučeravé vlásky. Hovorí síce lámavou slovenčinou, lebo doteraz sme doma komunikovali len v angličtine. Mám obavy ako dieťa zapíšem do MŠ, nakoľko v septembri sa chcem ísť do práce.
Čo by ste robili na mojom mieste? Máte niekto podobné skúsenosti, resp. ako by ste riešili situáciu vy?
Mám mulatku
A tie mamičky čo zakazujú svojim deťom hrať sa s tvojou dcérou sú riadne obmedzené. Skús si nájsť iné mamičky za kamarátky, nie všetky určite budú také rasistické. Príp. skús hodiť s týmito reč, prečo sa tak správajú a prečo tým ubližujú tvojmu dieťaťu. Dieťa predsa nemôže za to, komu sa narodilo a ako vyzerá. Snáď sa aspoň niektoré uvedomia.
Najprv ju nauč dobre po slovensky, aby sa tu necítila ako cudzinec. Keď bude vedieť dobre reč, určite si nájde aj kamarátky. Ľudia si zvyknú.
Aj ja som bola "iná" ako ostatné deti, oveľa nižšia. Samozrejme som si kvôli tomu musela vypočuť kopu nepekných poznámok. Netreba si to všímať, je to ich problém, ich komplexy, nie vaše.
Ahoj ja mam tiez malu mulatku, sice nie je moja biologicka dcerka ale s manzelom sme si ju adoptovali lebo sme 6 rokov nemohli mat vlastne ale teraz uz som v tom :). No a s dcerkou tiez boli taketo problemi riesili sme to len tak ze sme si tie pohlady nevsimali dcerka si nasla aj kamaratku :) malu svetlu blondinocku :) a uz si ludia zvykli :) a vsetko sa dalo doporiadku. Prajem vela stastia a hlavne trpezlivosti.