Mám mulatku

Príspevok v téme: Mám mulatku
Leililinka

Dobrý večer!
Po 9 rokoch som sa prisťahovala späť na Slovensko aj so svojou 3 ročnou dcérkou, ktorá je mimochodom mulatka. Doteraz som žila v GB, kde mulatov ľudia až tak nevnímajú a teraz ako som sa vrátila do rodného mesto (malé okresné mesto) sa stretávam s dosť blbými poznámkami a pohľadmi.
Mnohé mamičky doslova zakazujú svojim deťom, aby sa hrali s malou, len preto, lebo je "iná" ako ostatné deti. Už som zúfalá s tých pohľadov a poznámok a neviem ako ich mám riešiť.
Malá je popritom v pohode, akurát je tmavšia a má typické kučeravé vlásky. Hovorí síce lámavou slovenčinou, lebo doteraz sme doma komunikovali len v angličtine. Mám obavy ako dieťa zapíšem do MŠ, nakoľko v septembri sa chcem ísť do práce.
Čo by ste robili na mojom mieste? Máte niekto podobné skúsenosti, resp. ako by ste riešili situáciu vy?

jedulka

UDH nezměníš, změň místo ty s dcerkou. Dospělí člověk si poradí, ale ty malá? Jak jí dáš do školky, do školy a bude tam pokračovat negativní postoj k její odlišné barvě pleti a typu vlasů, bude jen trpět.
Asi bych udělala maximum, aby dítě netrpělo ....

K_aťuška

Ja by som malých mulatov dokázala obdivovať aj celé hodiny. Podľa mňa sú to neskutočne krásne deti. V SR je množstvo blbých ľudí, ktorí ubližujú nevinným deťom, ale sami na seba nedovidia.
Už aj ja som bola svedkom, keď mala jedna maminka s asi 3 ročným dievčatkom pripomienky na druhú maminku s malým mulatom na plavárni. Dookola komentovala, že malý je iný a že, mu pravdepodobne smrdia mokré vlasy. Bola natoľko "úspešná", že jej dcéra sa pustila do chlapčeka ako osa.

Leililinka

Vďaka za vašu podporu. Ja som si tiež myslela, že voči mojej dcére nikto nebude mať predsudky, ale opak je pravdou. V GB sme takéto problémy vôbec nemuseli riešiť, každý ju bral takú aká je.
Ona po slovensky hovorí, ale nie je to ešte 100%. Stretávam sa zo slovenskými deťmi, ktoré nehovoria ešte ani tak a potom práve tieto maminky odsudzujú moju dcéru.
Ľudia sú rôzny. Práve ľudia, ktorí mojim rodičom doteraz hovorili, aká je malá pekná, tak na nás teraz hádžu pohľady, ktoré neprajem nikomu.
Popritom malá má len tiež o málinko tmavšiu pleť, inak je tiež mulatkou len na 25%, podobne ako chlapček o pár príspevkov nižšie.

girli25

Ja neverim, ze toto sa tu este normalne deje. Dospele zeny, s detmi a maju taketo predsudky? a este voci dietatu? len na zaklade tmavsej pokozky tvojej dcery? Smutne, este medzi detmi pochopim, no toto je uz pre mna mimo chapania pokial ide o dospelych ludi. Mamicky by mali byt pre tie deti vzorom a toto zakazovanie mi veru velmi vzorne nepride, stale sme neskutocne obmedzeny narod, dufala som, ze ta generacia sa pomaly vytraca, ze ludia sa ucia otvorenosti novym resp aj odlisnejsim veciam, ludom, ze zahodia tie predsudky, ale asi sa mylim pretoze tu zrejme ide o mlade mamicky a ich deti si to od nich tuto negativnu vlastnost zase len vezmu.. ked predsa clovek vidi, ze hoci je niekto niecim iny no napriek tomu slusny vychovany, tak preco sa od takeho cloveka (tvojej dcery) drzat dalej? ..prepac ze ti neprinasam ziadnu konrekretnu radu, no je mi naozaj smutno z toho, ze musis cosi taketo riesit, a z ludi na SR celkovo.

ggggggggggggggggg

súhlasím z mesačným princom. podľa mňa sú mulati krásny ľudia! chcela by som byť!nádhera. držím prsty v MŠ!!!!!!

Ján_BA

Môj bývalý vedúci má vnuka malého mulata. Nie je to jeho biologický vnuk, ale adoptoval si ho jeho syn, po smrti biologických rodičov.
Malý je mulatom len na 25%, má len o málinko tmavšiu pokožku ako naše deti, akurát ho prezradí nos a kučeravé vlásky, ale ani tie nie sú čierne. Tiež ho ľudia odsudzujú a to nemá ako 2 roky. Ľudia vrhajú na neho dosť nemilé pohľady, mali problémy na pieskovisku, v obchode, proste takmer všade. Pochádzajú z menšieho okresného mesta, ale teraz už mladí žijú v zahraničí, kde je to omnoho lepšie.
Ja sám som sa odsťahoval do BA, tu vidím takéto deti na dennom poriadku a ľudia ich berú ako súčasť života. Vo väčšom meste je to asi iné.

filik

Fuha, toto by som ani nečakala že je možnosť v 21 storočí v európe, no zrejme je Slovensko este omnoho zaotalejsie ako som bola ochotná si pripustiť, možno v Ba by to bolo lepšie. Ja mam tiez zahraničný pôvod, konkrétne ide o blízky východ, a poviem vám keď niekedy počujem tie vyjadrenia k utečencom z daných krajín a obmedzené názory, je to do plaču... O to viac ze za všetkým sú len špinavé politické hry či uz na medzinárodnej alebo vnútroštátnej úrovni, ktoré podporujú primitívne nenávistne pudy... No ale aby som sa vrátila k sebe ja som nikdy žiadnu formo rasizmu od ľudí nepocítila, skôr zvedavosť a pod, možno som mala šťastie a asi to bude hlavne tým že výzorom vôbec neodlišujem, bohužiaľ takto povrchne to ľudia zrejme naozaj vnímajú.
Možno by pomohlo keby si dala dcérku do nejakej medzinárodnej školy kde sú rôzne deti a keby sa pohybovala medzi inteligentnejsimi ľuďmi.

Baška_1980

V MŠ kam chodí môj syn je tiež jedna malá mulatka a žiaľ, stretávam sa s tým, že ľudia sa k nej správajú dosť nevrlo a takisto jej ubližujú aj učiteľky v MŠ. Nie raz sa stalo, že môj syn začal mať doma "čudné" reči ohľadom daného dievčatka a len ťažko pochopil, prečo ju mi neodsudzujeme a trvalo nie málo času a síl, aby sme ho presvedčili o pravom opaku.
Nie raz som bola svedkom toho, ako sa riaditeľka v MŠ vyjadruje o malej dosť nevhodným spôsobom. Ako môžu takýto ľudia pôsobiť v školstve?!
Ja to dievčatko obdivujem, lebo je veľmi rozumné, inteligentné a navyše veľmi slušné, čo sa o niektorých iných deťoch povedať nedá.
Veľakrát sú dospelí a učiteľky v MŠ hlúpejšie ako deti. Skús si takýchto ľudí nevšímať, alebo im jednoducho povedz, že si takéto správanie nepraješ. Moja sestra žije v GB a tam sa ľudia správajú k mulatom úplne normálne. Nechápem prečo nám vadia takéto deti, však sú to len deti a ničím nie sú odlišné od našich, max. farbou pleti a na tom predsa nezáleží.

Doktorfazula

Zivot na Slovensku nie je jednoduchy. Po prve tu ziju mentalne retardovani jedinci a ini obemedzenci. Slovennsko je v prvej patke statov s najvacsim poctom imbecilov na Sloensku. Preto take spravanie. Vzdy ked sa stretavam s takymi pripadmi tak takym jedincom hovorim, ze my s vami sa neodlisujeme, vsetci sereme cierne hovno. To ze je niekto tmavsi nic nemeni na veci. A este by som sem doplnil jednu vec. Su taki politici ako Robertko ktory strasia ludi imigrantmi, vsade o tom pisu, hovoria a podobne. Je to jedna velka politicka hra a dosledok. ludia maju zly nazor na ludi s inou pletou. avsak to sa vacsinou tyka mentalne postihnutych a retardakov, tych je strasne vela. bohuzial tak to uz byva v tej zaprdenej riti slovakistan