Ktorá škola je lepšia - Filozofická alebo Pedagogická fakulta UK?

Príspevok v téme: Ktorá škola je lepšia - Filozofická alebo Pedagogická fakulta UK?
Ingwer

Som už na nervy z výberu VŠ. Chcela som sa prihlásiť na štúdium angličtiny - na FF UK v Bratislave, ale dostalo sa mi do uší že úroveň nie je bohvieaká, Teraz neviem či nemám vyskúšať radšej Pedagogickú fakultu UK ale ani o tej nepočúvam žiadne chvály. Je tu niekto kto študuje jazyky na niektorej z týchto dvoch bratislavských škôl? Aké máte skúsenosti? Nejde mi o to len prejsť a získať titul, chcem sa tam aj niečo naučiť. Anglinu ovládam celkom dobre, k tomu by som si chcela dať ešte nejaký iný jazyk, napríklad španielčinu, ktorú som sa tiež už učila. Ale ak to má byť len nejaká flákarina a ak pedagógovia vedia menej ako študenti, tak to by bola pre mňa strata času. Neviem čo sa to deje s naším školstvom, ale keď porovnávam ako sa študuje v zahraničí, akú tam má štúdium úroveň, je mi veľmi ľúto že u nás je to takto. Ale na zahraničné štúdium žiaľ nemám peniaze. Nechápem tiež ako je možné, že cudzí jazyk u nás učia Slováci a nie cudzinci, pre ktorých je to materinský jazyk. Keď už pre nič iné, tak pre správnu výslovnosť je to dosť podstatné.

Učiteľ

Bohužiaľ učitelia na našich školách sú neraz hlúpejší ako ich žiaci. A nie je to len na FF UK. Školy sú na periférii záujmu štátu, platy učiteľov sú mizerné, preto v školstve ostávajú iba tí, ktorí sa inde neuplatnili. A tak to vyzerá aj s úrovňou výuky. V zahraničí je situácia iná, stále ešte sú tam školy, na ktorých sa študent aj niečo naučí a netlačia do neho blbosti ktoré nebude nikdy v živote potrebovať. Lenže nie každý môže ísť študovať do zahraničia, a nie je to len otázka peňazí. Môžu byť na to rôzne rodinné dôvody - chorí rodičia, starosť o mladších súrodencov, vlastný zdravotný stav atď. Je úctyhodné, že medzi mladými sa nájdu aj takí, ktorí chcú získať nielen dnes už nič neznamenajúci titul, ale chcú sa aj niekam posunúť. Ako ti tu už poradili - daj si žiadosť na viacero škôl a ak ťa prijmú, zisťuj od ľudí ktorí tam už študujú ako je to s úrovňou. Ale priveľa si od takých informácií nesľubuj. Aj tí, čo sú na škole, môžu byť lajdáci ktorým a nechce učiť. Takí ti povedia, že je to tam ťažké a učitelia sú nároční. A vôbec to nemusí byť pravda. Okrem toho - učitelia môžu byť nároční, ale to ešte neznamená, že sú aj schopní niečo naučiť. Aj to sú len ľudia a majú svoje chyby a komplexy. Podľa toho potom vyzerá aj ich učenie. Zamysli sa aj nad tým čo by si chcela v živote robiť. Výber školy by sa mal riadiť tým. Hoci je pravda, že v maturitnom ročníku nie každý už má vyprofilovaný svoj záujem. Ale jazyky sa ti vždy zídu, naznačený výber je dobrý. S dobrou znalosťou jazykov môžeš ísť kamkoľvek do sveta a uplatniť sa v celkom inej brandži. Dnes sa málokto venuje tomu čo vyštudoval. Tvoje schopnosti sa môžu objaviť aj oveľa neskôr, preto študovať jazyky nie je vôbec zlý nápad. Hlavne ti to dá možnosť spoznať viac než čo sa dá spoznať tu doma.

yxc1234567

Každopádne schvaľujem výber odboru - angličtina, jazyky... to sa ráta. Potom ešte informatika, medicína - A STOP! Pre tých ktorí nechcú ani jedno z tohto: Študovať čokoľvek iné by bolo iba zbytočným zabíjaním času, zbytočnou stratou piatich rokov užívaním si študentského života, vyciciavaním = okrádaním rodičov o peniaze, skrývajúc svoju lenivosť a neochotu prevziať za seba zodpovednosť začatím zarábania si vlastných peňazí za "šikovnosť, talent, ambície niečo dosiahnuť". A čo by bolo to niečo, čo by tieto retardované a lenivé debilčiatka uchádzajúce sa o štúdium sociálnej práce, masmediálnej komunikácie, animácie voľného času a kopu iných podradných pochybných humanitných odborov pochybného zamerania tak akože chceli dosiahnuť? Prvé miesto v rade medzi spodinou čakajúcou na registráciu na úrade práce? Alebo druhé, tretie, štvrté miesto? Máš moju pochvalu za výber školy a radím ti, podaj si na obe školy a o tom, na ktorej budeš študovať, nech rozhodne osud. Celkove je totiž na vysoké školy obrovský nával a mnohí uchádzači, hoci sú aj šikovní, dostanú rozhodnutie, že sú neprijatí pre nedostatok miesta. Strkanice, známosti, korupcia... logicky niekoľkých vysáčkujú. Nikdy nemôžeš vedieť, či to na jednej z tých dvoch škôl nebueš práve ty.

Kýčera

A to si odkiaľ nabrala, že Slovák Ťa nemôže naučiť správnu výslovnosť? Vždy to bolo tak, že to učili Slováci!

grey10

ahoj, ja som tiež v maturitnom ročniku a rozhodovala som sa kam na VŠ, ale povím ti tak- každy Ti odporuči niečo iné a na všetky školi sú drísty a aj ked nie možno pravdive, napriklad my mame v Trenčíne inuverzitu Alexandra Dubčeka a má príšerné meno, ale pritom ludí čo poznám čo ju navštevujú sa učia viac ako kamoška čo studuje právo na komenského, a mimochodom komenský tento rok len tak tak dostal akreditáciu na niekoré odbory,...prečo nejdeš študovať do Dánska? tam je to zadarmo, a ak budeš zaroven pracovať pokryješ si naklady na byvanie , stravu a ešte si aj pekne zarobiš....a ak mam pravdu povedať, na vysokú sa dnes už dostane každý a stráca to na hodnote. Chválim a cením ľudí ako ty, čo idú na školu kôli tomu aby sa niečo naučili, alebo takých doktorov čo fakt tu vš potrebuju....ale napriklad v mojom ročníku prepadlo na polroka z viacerych predmetou fakt vela ludí radšej nejdem písať kolko a všetci, vážne všetci si dávajú prihlášky na VŠ a ešte ambiciózni, presvedčení o prijatí....takže je fakt jedno aku vysoku maš a dalšia vec, malo kto pracuje v obore čo vyštudoval...čo by si akože chcela byť prekladatelka ?