Som už na nervy z výberu VŠ. Chcela som sa prihlásiť na štúdium angličtiny - na FF UK v Bratislave, ale dostalo sa mi do uší že úroveň nie je bohvieaká, Teraz neviem či nemám vyskúšať radšej Pedagogickú fakultu UK ale ani o tej nepočúvam žiadne chvály. Je tu niekto kto študuje jazyky na niektorej z týchto dvoch bratislavských škôl? Aké máte skúsenosti? Nejde mi o to len prejsť a získať titul, chcem sa tam aj niečo naučiť. Anglinu ovládam celkom dobre, k tomu by som si chcela dať ešte nejaký iný jazyk, napríklad španielčinu, ktorú som sa tiež už učila. Ale ak to má byť len nejaká flákarina a ak pedagógovia vedia menej ako študenti, tak to by bola pre mňa strata času. Neviem čo sa to deje s naším školstvom, ale keď porovnávam ako sa študuje v zahraničí, akú tam má štúdium úroveň, je mi veľmi ľúto že u nás je to takto. Ale na zahraničné štúdium žiaľ nemám peniaze. Nechápem tiež ako je možné, že cudzí jazyk u nás učia Slováci a nie cudzinci, pre ktorých je to materinský jazyk. Keď už pre nič iné, tak pre správnu výslovnosť je to dosť podstatné.
Ktorá škola je lepšia - Filozofická alebo Pedagogická fakulta UK?
Jarunka, čím viac ľudí, tým viac skúseností. Isteže sa človek napokon musí rozhodnúť sám, ale je dobré vypočuť si aj rady iných. Práve preto, že je to vážne rozhodnutie a keď sa rozhodneš zle, neostane to bez následkov. Za omyly sa platí. Nechcem sa robiť múdra, mám málo skúseností, preto vítam každý názor človeka, ktorý mi môže prispieť svojou radou.
toto je velmi dolezita otazka, do ktorej by si si urcite nemala nechat hovorit
Ingver, mein Schatz, nerob si z toho veľké starosti. Môžeš si dať viac prihlášok na školu, viem, sú to prachy. Školu môžeš zmeniť aj počas štúdia. Môžeš študovať jazyky a aj históriu, záleží na Tebe, či to zvládneš a či sa to aj dá. Popozeraj na nete tú históriu, či tam bude to, čo Ťa zaujíma. Písala si, že si jazykovo nadaná, tak si začni veriť! Čo sa mňa týka, tak sa prikláňam k názoru Tvojich rodičov a poviem Ti aj prečo. Tú oblasť histórie, kt. Ťa tak veľmi zaujíma, môžeš cez štipko študovať neskôr v UK. Ovládať cudzí jazyk to je otvoriť okno dokorán... Vieš anglický, dokážeš sa naučiť nemecký, hoci tento jazyk je ťažší ako anglina. Zvolila si si španielčinu, môžeš sa naučiť aj iné jazyky - taliansky, rumunský, portugalský,... francúzsky, ale ten je z nich najťažší. A možno raz zakotvíš na niektorej univerzite v cudzine, budeš tam prednášať anglický stredovek a budeš robiť dobré meno tejto krajine! Tak hlavu hore a začni si plniť svoje sny!
Doktorfazula, ďakujem ti za tvoj názor. Netvrdím že peniaze v dnešnom svete nie sú dôležité, ale v tomto prípade mi nejde o peniaze, chcem sa niečo naučiť a aby to malo raz v živote aj nejaký zmysel.
Kýčera, ty odobruješ výber AJ a španielsky jazyk. Ja som písala aj o záujme študovať kombináciu AJ a história. Pretože ma dejiny vždy bavili, aj keď sa priznám, že nie všetko a nie celý svet, mám taký špecifický záujem o anglický stredovek, prípadne ešte aj európsky. Každý z nás má asi nejaké preferencie. Ale ako som uviedla, rodičia tým nie sú nadšení a prikláňajú sa k tej španielčine miesto histórie. O to je to pre mňa ťažšie. Na jednej strane nechcem urobiť chybu ale na druhej strane by som aj nerada volila podľa výberu niekoho iného. Zajtra je posledný deň čo musím podať prihlášku a tieto posledné dni som už naozaj dosť z toho psychicky vyčerpaná. Nemám jednoznačné informácie, ani moje vlastné stanovisko nie je jednoznačné. Je to ťažké rozhodnutie. Ísť do zahraničia momentálne pre mňa vôbec neprichádza do úvahy.
Kýčera, veľmi ti ďakujem za tvoju pomoc aj rady. Aj vám ostatným.
Slovenske vysoke skoly su na urovni Tropickej Afriky, ucia v nich ludia, ktori neboli schopni si so svojimi znalostami najst normalnu robotu, preto jedina cesta bola ist ucit na skolu. Okrem toho su totalne poddimenzovane a nedofinacovane co vyrazne zhorsuje situaciu. Mlada slecna, pozrite sa co sa deje okolo Vas. To je asi tak vsetko co mozem dodat k tejto teme. ak sa chcete ucit jazyk cestujte alebo pracujte v zahranici, zarobite peniaze a tie zainvestujte do studia v zahranici. Zaroven uz budete hovorit plynule v ang, spa alebo druhom cudzom jazyku a bude to pre Vas jednoduchsie.
Ingver, PdF UK v Trnave mala vynikajúcu povesť. Moja suseda, kt. tam študovala, hovorí, že začali 20? a v riadnom termíne skončili 3?. Bola tu taká téma, ak ju nájdem, tak sa Ti ozvem. Všetky prednášky, cvičenia,... prebiehali v cudzom jazyku. Mala vyššie renomé ako FF UK! Neviem, ako je to teraz, to si musíš zistiť sama. A ak vyštuduješ učiteľstvo, nikde nie je napísané, že musíš aj učiť, ale môžeš...Niektorí ostali učiť na svojej alma mater, niektorí na stredných, či základných školách. Iní si cez jazyk našli partnerov, odišli do cudziny a tam sa aj realizujú. A mnohí prešli na tlmočníctvo, prekladateľstvo, nik z nich sa nestratil. Niektorí pracovali vo výskumom ústave, jedna nemčinárka žije v Austrálii...A čo sa týka toho zahraničia, aj Ty budeš mať možnosť realizovať svoj sen, prerušiť štúdia...Vyber si to, čo Ťa baví, čo by si chcela v budúcnosti robiť, ale možno Ťa vietor zaveje niekam inam, ktovie? Vybrala si si dobré jazyky, jeden anglosaský, druhý románsky. Ak ich zvládneš, tak potom zvládneš aj tie ďalšie z týchto skupín a bude o Teba bitka, ver! Teraz sa derú na povrch jazyky okolitých štátov - nemčina, ruština, maďarčina...Zapamätaj si, že koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom! Tak si vyber správne!
Ďakujem Vám za vaše príspevky. Nie som celkom rozhodnutá kam do školy. Maturujem aj z informatiky, aj som nad ňou rozmýšľala, lebo ma baví, ale kazí sa mi zrak a mám skoliózu, to asi nie je dobrý štart pre povolanie, pri ktorom musí človek hodiny denne sedieť pri počítači. Konkrétne učiteľkou byť nechcem, ale ktovie čo ukáže budúcnosť. Zatiaľ v budúcom povolaní mám dosť otáznikov. Niekto vie možno hneď od detstva čo chce raz robiť, u mňa to tak nie je, Skôr v tom tápam, lebo ma baví veľa vecí. Jazyky sa mi učia ľahko, okrem angličtiny a španielčiny som sa učila už aj nemčinu a ruštinu, ale tie by som študovať nechcela ísť. Už niekoľko rokov skoro všetko čítam v angličtine, ale aj tak si myslím že dokonalé ovládanie jazyka to ešte nie je. Na to treba aj všetko to, o čom píše Kýčera. A to sa bez školy nenaučím. Neviem vlastne prečo som pri výbere skončila pri týchto dvoch spomenutých fakultách. Už niet času na premýšľanie, prihlášky treba poslať tento týždeň. Chcela som vedieť, či je napr. Pedagogická fakulta na dobrej úrovni. Aj ja som totiž počula, že na Filozofickej fakulte sa úroveň dosť zhoršila. Keďže som ani na jednej z nich zatiaľ neštudovala, chcela som viac informácií. Rozmýšľam aj nad kombináciou Angličtina + História, pretože dejiny ma tiež vždy bavili. Tu ale cítim tlak od rodičov, ktorí to pokladajú za neperspektívne, pretože ak raz nechcem učiť, s históriou sa neuživím. Je ťažké v mojom veku vybrať perspektívny a zároveň aj pre mňa zaujímavý smer, keďže ma baví veľmi veľa vecí a kvôli tomu sa neviem rozhodnúť. Už nad tým uvažujem celý posledný rok a k ničomu definitívnemu som sa nedopracovala. Som z toho dosť nešťastná.
Meszáros, dúfam, že si ma správne pochopil, aj napriek môjmu nie najpresnejšiemu vyjadreniu?! Myslela som to takto - napriek tomu, že si Maďar, máš peknú slovenčinu, krajšiu ako mnohí, pre kt. je materinskou rečou.
Aj keď si Maďar, máš peknú slovenčinu...
Kýčera, to co pises je len pre buduceho ucitela. Ak tato dotycna nechce byt ucitelka alebo prekladatelka tak vsetky tie teoreticke vedomosti okolo jazyka jej nebudu na nic. Ak by raz chcela pracovat v zahranici potrebuje vediet plynule hovorit. A na to nepotrebuje drvit sa nejaku specialnu teoriu. A zvlast ak je to este aj narocne ako ty pises. Neviem ci si dievca uvedomuje do coho vlastne ide. Bolo by dobre keby tu aj napisala preco vlastne vybera z tychto dvoch skol lebo takto tu len teoretizujeme a problem je mozno niekde inde. Mozno si len nevie vybrat kam ist studovat a mysli si ze ked sa uz nejake jazyky ucila tak to bude mat na tychto skolach lahsie. Ja som Madar a slovencina mi doteraz robi problemy aj ked som chodil len na slovenske skoly. Zas to vsetko neni az tak lahke. Hlavne sa to musi odvijat od toho co chce dievca robit v zivote. Skolu treba vyberat podla toho. Inak je to zabite uz v uvode.