Som už na nervy z výberu VŠ. Chcela som sa prihlásiť na štúdium angličtiny - na FF UK v Bratislave, ale dostalo sa mi do uší že úroveň nie je bohvieaká, Teraz neviem či nemám vyskúšať radšej Pedagogickú fakultu UK ale ani o tej nepočúvam žiadne chvály. Je tu niekto kto študuje jazyky na niektorej z týchto dvoch bratislavských škôl? Aké máte skúsenosti? Nejde mi o to len prejsť a získať titul, chcem sa tam aj niečo naučiť. Anglinu ovládam celkom dobre, k tomu by som si chcela dať ešte nejaký iný jazyk, napríklad španielčinu, ktorú som sa tiež už učila. Ale ak to má byť len nejaká flákarina a ak pedagógovia vedia menej ako študenti, tak to by bola pre mňa strata času. Neviem čo sa to deje s naším školstvom, ale keď porovnávam ako sa študuje v zahraničí, akú tam má štúdium úroveň, je mi veľmi ľúto že u nás je to takto. Ale na zahraničné štúdium žiaľ nemám peniaze. Nechápem tiež ako je možné, že cudzí jazyk u nás učia Slováci a nie cudzinci, pre ktorých je to materinský jazyk. Keď už pre nič iné, tak pre správnu výslovnosť je to dosť podstatné.
Ktorá škola je lepšia - Filozofická alebo Pedagogická fakulta UK?
No ak studovat jazyky, tak najmenej dva az tri. Jeden urcite nema vyznam. Tak ako ti tu radia, nieco menej frekventovane aby si nasla uplatnenie neskor v praxi. Inac bude problem. A hlavne anglictinu ktoru ovlada dnes uz kazdy vobec nema zmysel studovat na vyske.. Este by som odporucal naraz dve vysky, ked si dostatocne sikovna. Ked uz velmi chces jazyky co je asi pravda ked si vyberas taketo skoly tak si k tomu daj nejaku dalsiu vysku trebars tu informatiku. Ked byvas v Bratislave nemal by to byt problem. Nieco sa da studovat aj externe a sikovny mlady clovek to zmakne bez problemov. Dolezite je dobre rozhodnutie aby si neskor nebanovala. Lebo tie stratene roky ti potom uz nikto nevrati. A mladost mas len jednu tak ju je skoda premarnit len studiom z ktoreho potom nic nemas. Do skoly chodime pre prakticky zivot nie pre zabavu ako si dnes niektory naivne myslia. Lebo ked sa zabavas na skole potom musis tvrdo makat do smrti. Lepsie to urobit naopak.
Jaro, nie som učiteľ, ale niečo málo o problematike viem. Ak chce študovať učiteľstvo, tak jednu z nich. Práve takú, kde bude všetky skúšky,... robiť v danom jazyku. To si však musí zistiť sama. UK je dobrá voľba. A teraz Ti dám otázku, celý život hovoríš svojou materinskou rečou, myslíš si, že tento jazyk dokonale ovládaš? A myslíš si, že človek bez akademického vzdelania je schopný a oprávnený učiť slovenský jazyk na cudzej univerzite? Ja si myslím, že nie! Vidím, že Ťa to zaujíma, a tak Ti dopíšem zvyšok, čo sa v rámci jazyka učí. A to je aj pre tých, kt. si myslia, že je to ľahké...Musí zvládnuť písomný aj ústny prejav, ortoepiu, ortografiu, sémantiku, štylistiku, v rámci gramatiky morfológiu a syntax. Pri cudzích jazykoch ovládať aj literatúru, umenie, históriu a reálie danej krajiny...A chcela by som vidieť študenta strednej školy, kt. toto všetko ovláda, vážne! A najmä, ak sa nevie poriadne vyjadriť vo svojom materinskom jazyku! Mám niekoľko známych, kt. skončili PdF UK, jedna z nich učí vo Švajčiarsku nemčinu, ďalšia franinu,...U nás sa dbá veľmi o čistotu jazyka, spisovnosť, výslovnosť,... ale v zahraničí nie. Tam je bežné používanie nárečí. S jazykmi má široký výber zamestnania, ale musí mať ukončené VŠ - môže učiť, prekladať, tlmočiť, robiť súdnu znalkyňu, v cestovke, podnikať, pracovať z domu, ...A samozrejme dobre zarobiť, hoci aj v EP. Hoci si o sebe myslím, že reč mojej matere ovládam na veľmi slušnej úrovni, neovládam ju ani ja perfektne!
Kýčera ale nepochopil som ktorú školu myslíš tým že si vybrala dobre? Filozofickú, alebo tú Pedagogickú? Lebo to bola otázka v zakladajúcom príspevku. Ale konkrétne na to som ani ja neodpovedal. Inak - jazyky moc neovládam, angličtinu tolko kolko potrebujem v práci ale tiež si myslím že jazyky by mali učiť taký učitelia ktorý v tom jazyku vyrástli z plienok. Ale ty si asi učiteľ podľa tých odborných výrazov, alebo sa mýlim?
Ja to vidím takto - vynášať súdy o slovenských vysokoškolských učiteľoch vyučujúcich jazyky, je predčasné! Najmä vtedy, ak ešte nie som na žiadnu z daných VŠ prijatá! Najskôr musím vedieť, čo chcem študovať - učiteľstvo alebo tlmočnítvo a prekladateľstvo. Takže to prvé sa študuje na PdF a aj FF UK. To druhé na filozofickej fakulte, so širokou škálou uplatnenia! A tu žiadna jazykovka, hoci by na nej učili len samí "zahraniční experti", nepomôže! Len na VŠ sa učí fonetika, fonológia, gramatika, lexikológia,...literatúra a reálie. Ak budeš všetky skúšky, seminárky,...robiť v danom jazyku, potom si si vybrala dobrú VŠ. Len či to zvládneš? Mala by si však ovládať tie jazyky aspoň na strednej úrovni.
Súhlasím s Ovečkom a Jarom. Angičtinu vieš slušne, pokračuj na jazykovke až k certifikátom a VŠ vyštuduj takú, že ťa robota bude reálne živiť. Ideálne aj baviť.
Ešte ma napadlo: nebaví ťa informatika? Donedávna to bola skor chlapská záležitosť ale už sa tam presadzujú aj ženy. Je tam síce dosť matematiky, ale možno si v tom dobrá. Nemám prehľad o študijných odboroch určite je toho dnes dosť, treba si to dobre premyslieť.
A z tých dvoch škol na ktoré si sa pýtala asi ani jedna nebude o moc lepšia. Filozofická v posledných rokoch prudko klesá v úrovni.
To sa rozhoduješ iba medzi týmito dvomi školami? Čo sa týka výberu jazykov tak asi dobrý, anglicky dnes hovorí celý svet a veľká časť sveta aj španielsky. Ale má to naozaj význam? Jazyky sa môžeš naučiť na jazykovke popri vysokej škole. K čomu ti bude drviť sa k tomu ešte aj nejaké teoretické voloviny? Využiješ to niekedy? Asi skôr nie ako áno.Ťažko niekomu radiť, každého baví niečo iné. Treba rozmýšlať nad budúcnosťou, čo chceš po skončení školy robiť? Učiť? Ak áno, tak si vyberáš dobre, ak nie, bude ti to na dve veci. Takže - ešte to premysli.
Toto je problém každej mladej generácie. Alebo sa nevedia rozhodnúť čím chcú byť, alebo dajú na rodičov a potom banujú, alebo si myslia že keď ich niečo baví tak to treba ísť študovať. Ale škola by mala trocha pripraviť aj do života. Nie každému sa podarí robiť v živote takú prácu ktorá je jeho koníčkom. Preto treba zdravo uvažovať a koníčka si nechať na voľný čas. Ak ťa napríklad bavia jazyky a máš na ne talent môžeš sa ich popri práci naučiť aj niekoľko. Kvoli tomu ich nemusíš ísť študovať. Zamysli sa nad tým čo by ťa uživilo a pri akej práci by si vydržala. Dnes to nie je ľahké a to nielen u nás. Treba myslieť nie snívať. Snívanie je slabosťou mladých a potom sú z nich zatrpknutý dôchodcovia.
Ked ide niekto študovat to čo ho naozaj baví tak sa fakt može stat že učitel vie menej ako ten študent. lebo ten študent sa tomu napríklad zo záujmu venuje a ten učitel na to už viacmenej kašle. Učitelia majú u nás naozaj dost slabú úroven a týka sa to aj iných škol. Napríklad tu všetci pišu o informatike. Ale nečakaj že tam sa naučiš všetko čo budeš v praxi potrebovat. Je tam strašne množstvo špecializacii a to čo ta bude bavit alebo čo budeš chcieť robiť sa naučíš až v praxi. Tak ako su kurzy na IT tak su aj jazykove kurzy. To všetko sa da naučiť mimo VŠ. Asi aj preto maju mnohý problem vybrať si VŠ a preto si ju večšina vybera len kvoli titulu. To že VŠ je miesto akademickeho vzdelavania už davno neplati. A ktovie či to vobec niekedy platilo. Ved vždy to bolo tak že sa na školach učia dristy a v praxi človek zisti že vlastne nič nevie. A ta ozajstna vyuka sa začina až tam.
Študovať jeden jazyk nema takmer vyznam. Anglina je už všeobecne použivana preto ju vie skoro každy. Vyznam by malo študovať napr. nejaky orientalny jazyk ale len v takom pripade keby si mala vzťah k tej danej kulture. Taka je napr. japončina alebo činština. Su to zaujimave jazyky ale len pre toho kto tam raz chce alebo odist alebo nejako obchodovat pripadne niečo s kulturnou spoluprácou. Arabčina može byť tiež perspektivna ale vzhladom na momentálnu situaciu by som sa do tychto končin moc nehrabal. Preto by som vylučil aj francuštinu. Tvoja volba pridať si španielčinu je podla mna dobra dosť velka čast sveta tymto jazykom hovori. Nemčina je o ničom, to máš len pre Nemecko a Rakúsko. Ale ak by si chcela robiť v Rakúsku, može sa ti zísť. Ak chceš študovat vylučne len jazyky, vyber si určite najmenej dva.
ktorá je lepšia? ide o to čo ťa baví.
anglictina je sice dobra vec akurat v dnesnej dobe uz nieje vyhoda ju vediet ale nevyhoda nevediet.. ono to chce min 2 svetove jazyky a + este nieco ine strojarina IT a podobne potom to ma zmysel.. ale cisto anglictina je na nic