Sme starým rodičmi 14 mesačnej vnučky o ktorú by sme sa chceli starať, nakoľko rodičia odchádzajú pracovať do jedného ázijského štátu. Obaja tam majú pracovné miesto, ale aj rodičia a aj my sme názoru, že dieťa tam nepatrí. O vnučku sa budeme starať my, ale už máme obaja vyše 60 rokov. Zaujímalo by ma, či to môžeme riešiť len medzi sebou, alebo by bolo vhodné to dať aj na papier?!
Dieťa a starý rodičia
Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede a rady.
Nakoniec sme sa rozhodli vyhľadať odbornú právnu pomoc a ich odpoveď bola nasledovná: Pre dieťa je postačujúca karta poistenca. Píšem to hlavne preto, že snáď táto téma ešte niekomu môže v budúcnosti poslúžiť.
U nás má dieťa aj pas, nakoľko má trvalý pobyt mimo územia SR. Z našej strany neriešime či má dieťa zostať s nami, je to pre nás jednoznačné. Mladí si nejdú užívať život a neplánujú ani výlet do Ázie, majú ponuku, ktorú by asi neodmietol nikto. Myslím si, že dieťa ešte nie je vo veku, kedy by bez problémov zvládlo adaptáciu v cudzej krajine.
My sme nechali našu 9 mesačnú dcéru takto rodičom, kým sme boli v zahraničí. Jednalo sa tiež len o 5 mesiacov a keď sme sa pýtali kompetentných tak nám povedali, že úplne stačí karta poistenca. Do zahraničia dieťa môže aj tak len so súhlasom rodičov.
Ako tu už bolo písané, nie sú to cudzí ľudia. Načo im je pas? Čo keď dieťa pas nemá? Podľa mňa je to tiež zbytočné.
Barbucha...
Tebe by som nezverila ani korytnacku...
Autorka príspevku sa pýtala na konkrétny problém a zrejme nemá ani v najmenšom úmysle s vami riešiť, či si idú rodičia užiť romantický výlet, alebo načo idú do cudzej krajiny. Predpokladám, že v tom majú jasno a neriešia ani finančnú otázku okolo dieťaťa, tak neviem prečo musia poniektorí prispievatelia stále súdiť?!
Asi sa každému z nás už stalo, že dieťa musel niekomu zveriť na kratší alebo dlhší čas a vtedy neuvažoval nad tým, čo a ako, lebo sú to "len" starý rodičia. Tí ľudia predsa vychovali otca, alebo matku malej vnučky a zrejme sa budú vedieť postarať aj o malú.
Detské prídavky im nevyplácate vy, tak prečo vás to tak páli, či im ich odoberú, alebo nie? Odkiaľ vôbec viete, že vôbec poberajú detské prídavky, alebo ako to majú doriešené?
Už mi to nedalo, aby som to nenapísala, lebo poniektoré príspevky sa už naozaj nedajú ani čítať.
To decko by ste si vôbec nemali vziať a už vôbec nie na 4 mesiace. Rodičia sa zbavia decka a vy sa budete starať. Také decko je aj finančne náročné a malo by byť s rodičmi.
Len, aby rodičia neprišli o detské prídavky a materskú.
Tak potom maloleté dieťa nemôže odísť ani na internát, alebo na zahraničný školský výlet?! A predsa ani jedno dieťa nevynechá zahraničný školský výlet a stávajú sa aj úrazy a nikde sa nečaká na rodičov. Toto sú starý rodičia, nie suseda, alebo niekto z ulice. Nechápem kto by čo chcel od nich na súde? Boli by to zbytočne vyhodené peniaze a kým by sa súd vôbec začal veci venovať, rodičia by boli dávno doma.
My sme sa starali o ročnú vnučku, pokiaľ boli rodičia v USA na dovolenke a keďže sme mali obavy o vnučku, radili sme sa so známym, ktorý už viac rokov pôsobí ako advokát.
Tiež nám odporučil len kartu poistenca a pas dieťaťa, ale nič viac, žiadne súdne rozhodnutie, žiadne plnomocenstvo, nakoľko dieťa nezverili cudzím, ale starým rodičom.
Toto leto som sa starala o 5 ročného vnúčika, ktorý si zlomil tak nešťastne ruku, že musel podstúpiť tiež operáciu a nemala som len kartu poistenca a žiadne problémy neboli. V dnešnej dobe počítačov už asi nie je problém komunikovať.
Kýčera toto sa mi nechce verit.. co ak by sa stala nehoda a rodicia by pri nej zomreli. To by nechali tomu decku triesku v oku kym by nemalo 18??
-Kafé, vďaka!
-Ovečka, tu máš len JEDNU, ale setsakramentskú ukážku, prečo?!
-Nechcela som nikoho vystrašiť, ani ovplyvňovať rodičov, či starých rodičov, ale jedná sa o Áziu...A cesta netrvá pár hodín, niekedy treba rozhodnúť OKAMŽITE! Čo už, keď tu máme "mudrlantov", samých doktorov práv, kt. nemajú ani deti, nedovidia si na špičku nosa, ale všetko vedia, všade boli a majú potrebu sa vyjadrovať aj v takých témach, o kt. nemajú ani šajnu! Už tu len chýba "Nestranný"!
mne sa napríklad stalo, že deculo bolo u starkých a spadla tak, že si zapichla triesku do oka (to sme ale vedeli až po operácii). Prijali ju do nemocnice, ošetrili to najzákladnejšie, ale BEZ MôJHO PODPISU ju nemohli uspať a operovať! Čakali kým prídem do nemocnice, čo trvalo asi dve hodiny. Jednoducho ZáKONNÝ ZáSTUPCA dieťaťa je rodič a všetky vážne veci ohľadom dieťaťa sú len v právomoci rodičov - súhlas s operáciou a iné. Lekári majú zviazané ruky, postupovali by protiprávne.
Určite potrebujete splnomocnenie. BEZ TOHO ANI NA KROK!