Dieťa a starý rodičia

Príspevok v téme: Dieťa a starý rodičia
Majolenka_a

Sme starým rodičmi 14 mesačnej vnučky o ktorú by sme sa chceli starať, nakoľko rodičia odchádzajú pracovať do jedného ázijského štátu. Obaja tam majú pracovné miesto, ale aj rodičia a aj my sme názoru, že dieťa tam nepatrí. O vnučku sa budeme starať my, ale už máme obaja vyše 60 rokov. Zaujímalo by ma, či to môžeme riešiť len medzi sebou, alebo by bolo vhodné to dať aj na papier?!

1_Lina

Netreba riešiť žiadne splnomocnenia, ani nič podobné a už vôbec žiadne predbežné opatrenia cez súd. Dieťa sa nezveruje cudzej osobe, ale blízkej osobe a je na rozhodnutí rodičov, komu dieťa zveria.
Karta poistenca, príp. pas dieťaťa je postačujúci. Starý rodičia nebudú robiť žiadne rozhodnutia bez rodičov a pokiaľ by sa nejaké problém vyskytol, tak vedia pricestovať domov.
Tu nie je na mieste súdiť, či je vhodné, aby dieťa zostalo so starými rodičmi, alebo nie. Pokiaľ ani rodičia nemajú istotu, či budú mať všetko zabezpečené aj pre nich v cudzej krajine, je zodpovednejšie nechať dieťa v opatere toho, koho dieťa dôverne pozná a rodičia mu dôverujú. Predpokladám, že starý rodičia sú ešte aktívny a o dieťa sa vedia postarať.

Kýčera

Ovečka, iné je pár týždňov u starých rodičov, ak rodičia dieťaťa žijú v tom istom štáte, príp. v susedných. V prípade nepredvídaných okolností vedia rýchlo docestovať a plniť si svoje rodičovské povinnosti. Tu nemusí byť splnomocnenie nutné! Rodičovské práva sú však podstatne rozsiahlejšie, ako práva iných osôb, hoci aj splnomocnených a isté rozhodnutia môžu spraviť výlučne len rodičia! Toto tu už ďalej nerieš...

0vecka

Kýčera na co im to bude? je bezne ze deti idu napr cez letne prazdniny k starym rodicom a o tomto som teda este nepocul...

Messje

Tu bola polozena orazka,co im vsetko treba.Nie ci si dieta maju na tie 4 mesiace nechat.Tak netreba sudit.
Idu tam na 4 mesiace a ak pojde vsetko ako ma a oni tam ostanu,dieta si zoberu zo sebou.

Kýčera

Ovečka, názov dokumentu, kt. sa budú starí rodičia preukazovať môže mať názov - vyhlásenie, splnomocnenie,...Text však musí byť KONKRÉTNY, čo chcem, komu zverujem svoje dieťa,...Ponimaeš?

0vecka

inak si neviem predstavit pripad kde je treba nejake vyhlasenie a cojaviem co. Jasne ze doklady mat musia ale to je asi kazdemu jasne

0vecka

Vivi_vi podla mna je hlupost sa "vydat do neznama" ak mam male decko.... do neznama sa chodi bez zavezkov.... a decka sa robia az ked stoji clovek na vlastnych nohach. Akoze niezeby som moralizoval ale dufam ze na ten "vylet" maju iny dovod ako si uzit troche dobrodruzstva a zarobit o par susnov viac

Kýčera

Potrebuje, a to BEZPODMIENEČNE :
1. kartu poistenca,
2. pas,
3. vyhlásenie obidvoch rodičov o tom, že svoje dieťa nechávajú v starostlivosti starých rodičov s uvedením podrobností a overením ich podpisov!!!
Ale aj týmto im ešte neprislúchajú tie práva, kt. majú vlastní rodičia dieťaťa, nakoľko im to neodklepol súd!!!

Vivi_vi

Nevidím na tom nič zlé, pokiaľ súhlasia rodičia a aj starý rodičia. Pokiaľ to zvládnu, tak prečo nie? Podľa mňa je stále rozumnejšie nechať dieťa starým rodičom ako ho zobrať do neznáme, kde ani nevedia čo ich čaká.
Podľa mňa je úplne postačujúce nechať kartu poistenca, nič viac nepotrebujete a ani plnú moc. My máme u seba 4 mesačné vnúča dennodenne, lebo som na dôchodku, manžel tiež a nevesta by prišla o zamestnanie a problém nie je.