poraďte mi , neviem kam na vš

Príspevok v téme: poraďte mi , neviem kam na vš
despair*for*real

Dobrý večer,
asi sa to velmi nehodí do tejto témy..ale v podstate je to problém ktorý spôsobuje záťaž na moju "psychyku" lebo už ma oficálne tlačí čas.
Tento rok maturujem na gymnáziu a hoci si už pár rokov prezerám fakulty a vš ,,žiadna ma uplne neoslovila a začínam byť bezradná lebo neviem čo by sa oplatilo, ma bavilo a aby som po skončení neostala na ÚP.
Fyziku, chémiu naozaj nenávidím. Matematiku by som možno 1 rok vydržala ale nemám ju rada a na gympli som znej mávala 3-ky. Ostatné predmety som sa vedela naučiť ale nejako extra ma nebavili...Moja taká najväčšia zaluba čo pozorujem je umenie, kreslenie a sledovanie mody, umenia- ale zas nie som umelecký fanatik, bola som na dod na Všvu a zistila som že hoci prostredie bolo krásne ale žiaci boli ako v tranze podaktorý. Uvažovala som nad grafickymi odbormi ale zas..nehcem tráviť celé dni nad počítačom a mať plat ako niektorý čo si spravia len kurz grafiky.
Baví ma aj psychologia ale od tej ma odhováraju a na druhej strane nahovaraju..no neviem nakolko to ma perspektívu.
Dakujem za rady

Kýčera

Ferino, to poznám! Pekná som, múdra som a VARIŤ SA NAUČÍM! Tvoje šťastie, že si nespomenul môj vek! Jedinú školu, kt. mám, je škola života. Ručím Ti zato, že také ťažké skúšky aké som skladala ja, nie sú na žiadnej VŠ. Táto škola Ti neposkytne žiaden dekanský termín a ani nijak inak neumožní skúšky opakovať. Jediná výhoda tejto školy tkvie v tom, že aj napriek tomu ak v niektorom ročníku prepadneš, aj tak postupuješ do ďalšieho. C´la vie!

Kýčera

Jeffito, ja si naopak myslím, že ten Barbarkin návrh je vynikajúci a aj to, že jej odporučila pobyt v danej krajine. Dievča spozná reálie, porovná život tu i tam, získa osobné skúsenosti a nad to niet. Čo sa týka úrovne nášho školstva, aj tých VŠ, súhlasím s tým, že ich úroveň sa sakramentsky znížila. Všetko, čo bolo dobré, fungovalo, malo vysokú úroveň, to sme zničili, zrušili...Naše školstvo malo kedysi ÚROVEŇ, boli len 2 univerzity, a to niečo znamenalo, ak človek skončil univerzitu, to mi ver. Moja suseda, kt. takúto skončila, hovorí o tom, že začali 20 v krúžku, posledný ročník začali 6 a v riadnom termíne skončili traja!!! Ostatných povyhadzovali, nedostali obyčajný zápočet, kt. sa dáva len za dochádzku, niektorí dobrovoľne odišli, zmenili aprobáciu, opakovali ročník, nezvládli klauzúrky, štátnicu, neobhájili diplomovku...Skončila aprobáciu slovenský jazyk + anglinu, na každý jeden obyčajný zápočet musel každý slovenčinár napísať diktát bez jedinkej jednej chyby, a to nehovorí o klasifikovanom zápočte a skúške, kde to bola povinná jazda! A čo sa týka vôbec toho, aby ich pripustili na štátnice, tak slovenčinári a tí, čo študovali roč. 1.-5. museli písať klauzurné písomné práce. Ak si nenapísal, smola, na štátnice si sa nedostal! Tí, čo študovali cudzí jazyk, písali tie práce z daného jazyka, niektorí tam boli posledný TRETÍKRÁT!!! A vyučujúci striehli na nich, ak len otočili hlavou, práce brali, skončil si. No a potom každý mesiac jedna štátnica, aj tam bol prievan. Jedna baba, kt. sa akurát vrátila zo študijného pobytu z Francúzska, dovolila si prísť v nohavicovom kostýme, bol to dôvod na vyhadzov. Ak si aj urobil štátnice, musel si obhajiť diplomovú prácu, aj tam vyhadzovali - ak si dačo odpisal, neuviedol autora, nemala takú úroveň...A keď som tu na fóre upozornila na to - plagiátorstvo sa to volá, tak som bola všetko, len nie "milostivá"! Odhliadnúc od toho, že je to na hranici zákonnosti! Kočka študovala pedagogickú fakultu, robila 3 štátnice. Mala kamošku, kt. študovala filozofickú fakultu, to isté, mala len 2 štátnice, jednu v treťom ročníku a s tým predmetom skončila, druhú vo štvrtom, žiadne klauzurné práce, tá istá univerzita. Raz im ochorel vyučujúci z angliny a zastupoval ho učiteľ mojej susedy. A čo sa nestalo? Všetci vybúraní, že mu nerozumeli, bo prednášky sypal v angličtine, tak ako vo svojej alma mater! A to ešte len gúľala očami, keď jej povedala, že aj všetky práce, skúšky robí ona v tomto jazyku. Pritom sa vedelo, že študenti v Nitre, či Bystrici s tou istou aprobáciou ich môžu robiť v slovenskom jazyku. A deje sa to aj dnes! Skončili ako vyradení, bez titulu, ak ho chceli mať, museli si zacvakať, poslať žiadosť s overenými fotokópiami. Boli skromní a nájsť si prácu bol tiež problém, lebo všetky jazyky boli hodnotené ako "západné", aj keď sme tu mali NDR. Bola len ruština, no a teraz tu máme zasa zázrak menom ANGLIČTINA! A poniektorých študentíkov, mysliacich si o sebe, že ak je v 2. ročníku VŠ, tak zožrali všetku múdrosť sveta...A tiež tzv. "univerzity", "VŠ" na každom rohu, kopu absolventov, kt. si len myslia, že vedia...Niekedy je menej VIAC, aj čo sa tých škôl týka! A moja suseda sa stále vzdeláva, rozširuje si svoje vedomosti, obzory. Pochopila, že to prináša aj zdravotný benefit. Asi tak!

Jefitto

Naše VŠ sú nahovno v tom, že sa tam učia veci, ktoré sú úplne na nič a tie, ktoré by sa učiť mali, sa neučia... je to proste tak.

Kýčera

Ja by som ten typ na štúdium angličtiny nezatracovala. Hovorí sa, že čím viac jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom a je to pravda. Uplatniť sa môže aj ako učiteľka na rôznych typoch škôl, aj na jazykovke, VŠ... A ako tlmočnička má kopec možností, precestuje svet, môže pracovať v EU,...Dobré by bolo ovládať k tomu ešte aj iný jazyk, aspoň na pasívnej úrovni a posunúť to do aktívnej. Ono sa dá študovať cudzí jazyk samostatne, v kombinácie s iným, aj s materinským, potom tlmočníctvo, prekladateľstvo...S uplatnením v praxi má potom oveľa viac možnosti - môže pracovať aj z domu, podnikať, organizovať si svoj čas,...Základom však ostáva dobrá znalosť materinského jazyka, chápanie významu jednotlivých slov, lebo ak toto človek neovláda, potom nemôže a nedokáže pochopiť cudzí jazyk, tie rôzne nuansy...Tiež ako Jeffito povedal, treba sa ešte veľa učiť a poriadne naštudovať tú oblasť, v kt. chcem tlmočiť, aby to potom nevyzeralo tak, že napr. bodové svetlo preložím ako bodkované,... Môže pracovať tiež ako súdny znalec a ak prekladá nezmysly, tak môže byť počas pojednávania vykázaný zo súdnej siene, pretože advokát protistrany ovláda jazyk lepšie ako on! A on ako súdny znalec raz a navždy skončil.Takže mládež učte sa, učte sa, ak chcete byť v danom odbore dobrí, ak chcete niečo v živote dosiahnuť, a to platí pre všetky povolania a úrovne vzdelania, či si manuálne alebo duševne pracujúci, či máš také alebo onaké vzdelanie a to robte po celý čas vášho života!!! Konieckoncov rozširuje to aj vaše obzory a nazeranie na svet!

Jefitto

Problémom študovania jazykov je to, že jediné, čo z toho máš, je jazyk. Nič viac. Ak pôjdeš študovať angličtinu, budeš vedieť po anglicky. Ja tiež viem po anglicky, denne pracujem v angličtine. A nemám k tomu VŠ.

Nechcem nikoho tupiť, myslím to tak, že proste naučíš sa jazyk - super a čo ďalej? Nevieš vlastne robiť nič, len diskutovať v anglčtine. Čiže môžeš robiť maximálne tlmočníka

Barbarka

Že nie si technický typ, je trošku smola. Absolventov humanitných odborov je až, až, ale horšie je to s ich uplatnením sa. Asi by nebolo od veci skúsiť jeden rok v Anglicku ako Au-pair, naučiť sa tam poriadne jazyk a podať prihlášku na štúdium angličtiny. Jazyky sú stále žiadané a na VŠ to už bude pre teba pohodička, užívanie si študentského života :) A pre ostatných drina. Síce by si tam bola od spolužiakov o rok staršia, ale z jazyka oveľa múdrejšia, najlepšia študentka ročníka a práca by sa už po skončení štúdia rýchlo našla.