Dobrý večer,
asi sa to velmi nehodí do tejto témy..ale v podstate je to problém ktorý spôsobuje záťaž na moju "psychyku" lebo už ma oficálne tlačí čas.
Tento rok maturujem na gymnáziu a hoci si už pár rokov prezerám fakulty a vš ,,žiadna ma uplne neoslovila a začínam byť bezradná lebo neviem čo by sa oplatilo, ma bavilo a aby som po skončení neostala na ÚP.
Fyziku, chémiu naozaj nenávidím. Matematiku by som možno 1 rok vydržala ale nemám ju rada a na gympli som znej mávala 3-ky. Ostatné predmety som sa vedela naučiť ale nejako extra ma nebavili...Moja taká najväčšia zaluba čo pozorujem je umenie, kreslenie a sledovanie mody, umenia- ale zas nie som umelecký fanatik, bola som na dod na Všvu a zistila som že hoci prostredie bolo krásne ale žiaci boli ako v tranze podaktorý. Uvažovala som nad grafickymi odbormi ale zas..nehcem tráviť celé dni nad počítačom a mať plat ako niektorý čo si spravia len kurz grafiky.
Baví ma aj psychologia ale od tej ma odhováraju a na druhej strane nahovaraju..no neviem nakolko to ma perspektívu.
Dakujem za rady
poraďte mi , neviem kam na vš
Chlapci, musela som odbehnúť do svojho druhého zamestnania - pozametať ulice, a tak pokračujem až teraz.
-Jeffito, Ty a ani nik iný, čo nemá VŠ, nie je žiaden lúzer! Mohla by som mať aj dve VŠ a to, čo si dokázal Ty s gymnázioum, by som nedosiahla, lebo na to nemám vlohy. To neznamená, že si niečo menej, naopak! Ty so stredoškolským vzdelaním si to dotiahol ďaleko, zarábaš viac ako Tvoj otec. Bohužiaľ, realita je taká, aká je. Ak Ťa robí šťastným tá práca, kt. vykonávaš a prináša aj dobrý finančný benefit, tak Ti blahoželám, si šťastný človek! Urobil si SPRÁVNE rozhodnutie! Ale aj Ty sa musíš neustále vzdelávať, študovať, sledovať trendy vo svete, aby si vo svojej práci nezakrnel. A o toto mi išlo.
-Mesačný princ, a tu na vlastné oči môžeš vidieť príklad správneho a NESPRÁVNEHO názoru. Aj keď viem, že pravdu mám ja, netrvám na nej, pochopil už? Svoj názor môžeš zmeniť, či? Tak Ti ešte niečo pridám - "pracovať na sebe" treba vždy a za každých okolností, to ale neznamená "podnikať"! Ak by si len pričuchol k podnikaniu, tak Ti garantujem, že by si rýchlo od toho ušiel.
-To, že niekto skončil VŠ, príp. dve, má kopec titulov, z neho ešte človeka nerobí. Naopak, sú to jeho činy. Z človeka sa dá spraviť intelektuál, ale inteligent nie. Tá je vrodená. Tú majú mnohí ľudia aj bez VŠ! No a tí inteligentní intelektuáli majú v sebe pokoru. Človek môže prísť o všetko, ale tá múdrosť, kt. má v hlave, tá mu zostane. Je to jeho jediný majetok, kt. mu nikto nemôže zobrať! A na záver mi nedá, aby som sem nevsunula citát majstra J. Wericha - "Vždycky bylo, je a já se domnívám, že i bude, na světě víc lidí hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáku." A ja taky!
On je socialny pracovník, supervízor a ešte neviem čo všetko...
Je to bieda v tejto republike, dúfam, že po voľbách sa to zlepší.
Ja som len chcel povedať, že komunizmus je chválabohu preč a dnes nestačí ísť na pohovor s tým,ž e ťa určite prijmu, lebo máš VŠ a desať ďalších ľudí nemá. Vidím informatikov, ktorí končia informatiku na TUKE a netušia, čo to je PHP... čo to je za informatika, ktorý nevie programovať, keď vyjde zo školy?
Ak to myslíš so štúdiom vážne, odíď mimo republiku. Fakt... z českých IT škôl vychádzajú profesionáli, ktorí sa vedia uchytiť ako freelancers (na vlastnej nohe), alebo sa vedia hocikde zamestnať, keďže vedia programovať like a boss... Hovorím o IT, lebo do iného sa nevyznám, ale podobne na tom budú aj iné oblasti a odbory
Ano je to pravda že dnes vela ludí potrebuje psychológa. Ale íst študovať psychológiu len preto aby som nebol na UP alebo aby som si sebe pomohol a vedel sa zorientovať tak to asi nestačí. Som toho názoru že práve toto je povolanie kde strašne záleží na vhodnosti kandidáta pre túto profesiu. Ked skončíš psychológiu a nebude z teba dobrý psychológ tak nebudeš mať klientov a ostaneš v lufte. A nebudeš mať vlastne žiadnu odbornost, čo iné možeš robiť s vyštudovanou psychológiou? Budeš si musieť znova zvyšovať kvalifikáciu a nejako si doplniť vzdelanie. To je ako so štúdiom práva, tiež to nie je bohviečo. Moja priatelka vyštudovala psychológiu a robí učitelku v materskej škole. Velmi rýchlo po škole pochopila že Albertová z nej len tak lahko nebude. Na to aby bol niekto ozaj dobrý a aby bol záujem o jeho služby žiadna VŠ nestačí. Hlavne rozmýšlaj nad tým čo by si chcela robiť, aká práca ťa zaujíma. A vyberat potom školu podla toho. Ale rátaj s tým že štúdium sa skladá aj z nezáživných a protivných predmetov ktoré ale zmáknuť musíš. Aj keď ti v reálnom živote nebudú na nič.
musíš si ujasniť čo v živote chceš robiť.
Námesačný princ, "ísť cez mŕtvoly" je presne to, čo vy niektorí mladí robíte!!! Práve včera som o tom v inej téme písala. Je to napínanie svalov, rozhadovanie rukami, veľa rečí, kriku a skutek utek, široké lakte,...a čím nižšie postavenie, tým väčšie ego! To mám na dennodennom poriadku a ver, že každý jeden pochopí, kde je jeho miesto, hoci aj len po telefonáte! A ďalšia vec je, že si mýlite pojmy s dojmami. Asertivita = nenásilné presadzovanie sebavedomia, pevné prejavenie vlastného názoru, trúfalosť!!! Takže?
Jeffito, potom Tvoj otec je filozof. Ak by si nemal otca intelektuála a inú matku, aký by si bol, bratku? Myslíš si, že taký šikovný? Omyl! Uznávam, že s filozofiou sa dá ťažšie uplatniť, ako so psychológiou. Tá má budúcnosť, s ňou sa dá aj podnikať! Chodíš na fórum, tak vidíš koľko ľudí má problémy a koľkí si myslia, že nie...Aj keď máš pravdu, čo sa tých prachov týka a v tomto s Tebou súhlasím, tak nie pre každého človeka sú alfou a omegou! A tie Ti šťastie do života neprinesú! "Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá...", A. Heyduk.
Psychológia je pokus o chápanie druhých. Na prvom stupni sa budeš učiť veci typu 4 temperamenty, história psychológie - kto, kedy a kde... Úplné blbosti rozťahané do niekoľkých semestrov. Ak si vyberieš nejaký odbor, pozri si aj konkrétne predmety, ktoré sa tam učia, a čo sa na nich preberá, aby si nebola sklamaná. Hlavne začni čím skôr vymýšľať, čím sa budeš reálne živiť a postupne si treba za tým ísť. Neodrádzam ťa ani od tej psychológie, ale venuj sa jej aj vo voľnom čase, čítaj, vzdelávaj sa sama individuálne z inej literatúry (nielen z tej povinnej) a tak. Na VŠ pochopíš nakoniec, aký je ten systém nanič, a len samotná škola a titul ti je na dve veci.
Toto len tak na okraj, aby som tu nebol za debila :D Je to jeden z mnohých prípadov tých, ktorí vyštudovali to, čo ich baví a v čom sú naozaj dobrí. A tých, ktorí nejdú cez mŕtvoly!
OD študovania psychologie je blbšie už iba študovať filozofiu...