Statusy o úmrtí na FB

Príspevok v téme: Statusy o úmrtí na FB
Nikolett_A

Ahojte,

zaujímal by ma váš názor na vykladanie statusov o úmrtí na FB?! Mojej kamarátke zomrel otec a prvé čo urobila, bolo, že si na nástenku vyložila oznámenie a ostatný to lajkovali.
Mne to pripadá dosť čudné označiť, že sa mi ten status páči, ale ona je k smrti urazená, že som to neoznačila.
Podľa mňa to vôbec na FB nepatrí. Mám síce len 17 rokov, ale aj tak sa posledné dni zaoberám práve touto témou a vykladaním rôznych príležitostí - zasnúbenie, svadba a pod., preto by ma zaujímal aj názor ostatných.

0vecka

Moireal to akoze ked som s niekym polroka nekomunikoval tak to nieje moj dobry kamarat? akoze s vynimkou mojej zeny mozno este rodicov a kolegov mam skoro s kazdym aj dlhsiu pauzu v komunikacii... neda sa to vsetko stihat teda da ale najme ked clovek byva v inom meste tak skratka si vedie vlastny zivot ale to este neznamena ze ten vztah nejako ochladol...

inak toto je sila tieto nazory...

Moireal

Skutocni priatelia nebudu nejaky trapny status o umrti cloveka na fb potrebovat. Skutocni priatelia su v realnom a zivom kontakte s tym clovekom a dozvedia sa tak medzi prvymi ked sa nieco stane. Takisto je lepsie to povedat osobne, pripadne este telefonom ale nie prostrednictvom netu. Na net to patri akurat tak pre znamych,ktorym je to beztak jedno. Ked im umrie niekto znamy, svet sa im nezruti. Povedia si mozno: "smutne" a idu dalej.
Kto si za tri roky na cloveka nespomenie, ten podla mna ani nema pravo sa nieco take dozvediet.
Priatelstva sa maju pestovat. Period.

Ale ak niekto chce, nech si da taku spravu na stenu. Len tie lajky su fakt uboha zalezitost,lebo sa za ne ludia akurat tak schovavaju.

lombardo1981

Nerada to pripúšťam, ale tentokrát musím s ovcou súhlasiť. Každý, kto zosnulého človeka poznal, právo byť informovaný. To, že ty z daným človekom nevychádzaš a nekomunikuješ s ním, ešte neznamená, že s ním mal podobné vzťahy i zosnulý.
Predstav si situáciu, kedy by si mala dobrú kamarátku a tá by žiaľ prišla o život. No pozostalí ťa moc nemajú v láske, preto ti jej úmrtie neoznámia. Ako by si sa cítila ty Miruškaaaa?

0vecka

Miruškaaaa ti uplne sibe? mne nedavno zomrel kamarat. Ak by to jeho rodina tajila a napr by som bol doma na vianoce a jednoducho sa mu nedovolal tak by ma tym dost nasrali... umrtie je vec kazdeho kto s nim mal vztah a vobec na tuto informaciu rodina nema monopol. Taka smrt zasiahne kazdeho kto toho cloveka mal rad. To ze sa to tebe nepaci je len tvoj problem

Filip TT

Pozorujem taku vec, ze ked sa v nejakej rodine vyskytne pripad tazkej choroby u mladeho cloveka a ti pribuzni o tom siroko informuju svojich priatelov, vela ludi sa o nich zaujima, vyslovuje im podporu, modli sa za nich, ze ten clovek sa uzdravi a ak zomrie, ta rodina to cele znasa sice so smutkom ale vyrovnane.

Kdezto v rodinach, kde sa tazka nemoc stane tabu, nechcu nikoho informovat "lebo je to ich sukromie" ostavaju v tom sami, ten chory zomrie a oni sa este roky nevedia s tym vyrovnat a su na tom psychicky zle.

Miruškaaaa

Tiež to podľa mňa patrí do súkromnej správy, resp. s nastavením súkromia.
Ak by niekto lajkol oznámenie, čítajú to už aj takí, ktorí by nemali, napr. priatelia dotyčného človeka.
Úmrtie sa netýka každého, kto daného poznal. Niektorí ľudia ani nevykladajú oznámenia ani v meste a nieto ešte na FB. Sú ľudia, ktorých by som určite neinformovala o úmrtí trebárs mojich blízkych a poznajú sa. Jednoducho nemajú čo hľadať na pohrebe a už vôbec sa nemajú čo miešať do môjho súkromia.

Filip TT

Bluberry - dalo sa to urobit aj tak, ze to das do statusu a prava k nemu nastavis tak, ze to uvidia len vybrani ludia.

blueberryNN

Vsetko, co chcem oznamit viacerym ludom a je pre mna prilis osobne, davam do sukromnych sprav. Raz som posielala uz aj okolo 350 sukromnych sprav jednotlivo. Pre mna by takato sprava isla len do sukromnych sprav.