Ahojte...este nikdy som nepisala na forum.ale myslim,ze teraz je ten cas aby mi niekto poradil...mam priatela s ktorym sme spolu 1a pol roka..od zaciatku sme spolu byvali,platili najom,potraviny na polovicu..vsetko bolo super na zaciatku,kvety,drobnosti,prechadzky,kino... 3x za rok a pol ma pozval na veceru..ale teraz uz asi 5 mesiacov je to uplne ine..sam sebe nekupi nic,lebo povie ze he to zbytocne,vela penazi to stoji a tak..ja ho prekvapim,objednam spolocne tricka pre partnerov,ked pridem domov donesiem mu drobnost napriklad sladkost aku ma rad..atd.on vobec absolutne nic,sam sebe,mne..nechce chodit so mnou von lebo nedajboze by nieco minul..jedine kde ideme do dedinskej krcmy,kde ma kamosov ktori mu beru kolá aj do zaverecnej..blizia sa vianoce,mikulasa som nedostala,je mi trosku luto ked vidim ostatne pary,kamosov,sestrinych priatelov ako sa snazia nejak prekvapit partnerky..ked ideme do krcmy a som hladna on povie ze je tiez,tak ideme do bagetky a prideme pri pult on si sadne a povie ze uz nieje hladny..tak ja si sebe kupim a ked si sadnem tak vypytuje polovicku odomna...ked ideme do krcmy,chutia mi cipsy za 1,30 a spytam sa ho ake maju ze ci maju aj solene(ma vyhlad na bar tam kde akurat sedime) povie ze nevieeem,solene nemaju...a ked mu poviem,ved ja sa ta len pytam ake maju ,ved ja ti dam za ne peniaze,tak povie ze ano solene maju a ide mi ich kupit a potom mi polovicku zje...ja to nechapem ci je to normalne,moje kamosky chodia ruka v ruke s priatelmi po vianocnych trhoch,na punc,na nakupy...ten moj? Povie pozreme si film..a pritom velmi dobre vie ako ma tesi ked ideme von...ale on je stastny daleko od platidiel...a penazi ma dost,ale ked aj na seba setri? Pytam sa ho ci ma darceky pre rodinu? a on povedal,ze nie naco...nezoberie ma von,ked ideme do kina pripomina mi to este mesiac ze za mna zaplatil 4 eura...ked sme pohadaní,doniesol mi kyticu za 3,99 z tesca a mini srdiecko Milka za 1€ a nejde o to kolko to stalo,ja som mala z toho radost,ale viete co myslim? Centy setri. A ja nevladzem..potom sa cuduje preco idem s kamaratmi a rodinou do mesta na punc,do kina,na zabavu,do divadla...ako s nim sediet doma a pozerat film kazdu volnu chvilu.
Je moj priatel držgroš?
dalsi, chcieť niečo dosiahnuť (kumulovať kapitál) a radšej nejesť dva dni, aby som niečo ušetril, je sakra rozdiel. To mám už pocit, že niekomu z toho šetrenia preplo. Čo je to za život, keď sedí iba pred telkou a nikam nejde, nič nerobí? Aj v tomto musí existovať nejaká zlatá stredná cesta, aby si človek aspoň sem tam doprial. Tu predsa nejde o horibilné sumy, rozflákať celú výplatu, ale minúť 20 juro mesačne na kino, reštiku, potešiť polovičku dobnosťou.. podľa mňa úplne normálne, aj keď šetrím na dôležitú vec. To ti príde normálne, že sám si na jedenie nič nekúpi, ale priateľku vyžierať nemá problém?
.
Žiť na dlh a nežiť, lebo šporím, sú pre mňa dve choré varianty.
Asi je na peniaze este viac nez ty.
Kazdopadne musis to riesit a vyriesit s nim. Povedz mu co chces, co od neho ocakavas - ale bez vycitania. A nech ti aj on povie ako si to predstavuje do buducna. Mozno najdete cestu, alebo si pojdete kazdy vlastnou. No urcite to ries s nim. Rozhovorom, nie hadkou a vycitkami.
Su 2 druhy ludi. Co sa hraju na bohacov a ti co nimi su /alebo sa nimi chcu stat a su ochotni nieco pre to aj urobit/. Ti co sa hraju, tak ukazuju okoliu, vystatuju sa. A ti co maju, sa nepotrebuju ukazovat. Naviac k bohatstvu sa nikto este nedopracoval tak, zeby minal, minal a minal peniaze.
Jedna vec je byt drzgros, to je diagnoza.
Druha vec je - byt nastaveny minimalisticky. Zit pod svojou urovnou, ktoru si moze clovek dovolit. Lebo len tak moze dostatocne kumulovat kapital a smerovat nakoniec k financnej nezavislosti.
Je uplne jedno, ze chlap nekupuje somariny... Dolezite je, ako sa ukaze jeho spravanie vo financiach, ked bude treba platit za nieco, co ozaj treba. Nie, ze to chceme, ale ze to naozaj potrebujeme. Az tu sa ukaze, ci je to len drzgros, alebo sporovlivy clovek.
Ludom sa casto zda, ze sporovlivy clovek je drzgros. Ale casto nevidia celu pravdu. Ze ten drzgros si nedopraje, ale rad by si doprial. Ze financna situacia mu to nedovoluje, ak chce nieco dokazat. Nemusi si kupovat nieco, co nepotreubuje. Zato moze v tajnosti pomahat rodine, financovat buducnost deti, zodpovedne sa chciet postarat o seba a rodinu, ked nadide cas ist do dochodku, atd. Ci mozno len setri na nieco velke - na novy byt, ci dom. Aby mala rodina kde byvat. Ze sa nechce zadlzovat. Je to tazka cesta. O jeho povahe nemusi hovorit ani to, ci je vypocitavy a ked si niekto nieco kupi, chce mu to zjest. Ono je to casto tak, ze clovek nemusi mat ani chut, ale ked ten druhy vytiahne nieco dobre, tak je jasne, ze mu chute narobi...
Chce to pekne sa o financiach porozpravat. Preco sa tak sprava. Ako si predstavuje rodinu, ako ju bude financovat a akou sumou sa budu obaja podielat na domacnosti, ked je jasne, ze prijem zeny pojde na minimum.
Vsetko, co bolo o nom napisane, su iba naznaky - ale nerobil by som z nich este definitivny zamer.
Sam si tiez doprajem minimum a ked netreba, nemam rad riesit nejake hluposti a zbytocne na ne vyhadzovat peniaze. Ale co treba, to zabezpecim.
Ono je lepsie mat peniaze na to - co cloveku treba, co potrebuje - nez na to, co chce, co nepotrebuje a ked bude potrebovat, uz na to peniaze nebude mat.
Ak dobre pocitam to znamena 3x vecera za 13 mesiacov.
Kino 4E? U nas je 8.99..
Vlastne naco tu mam nieco pocitat? Napisem ti to inak.
Ty stojis svojho frajera MENEJ nez ja svoju dobru kamaratku. /kamaratov ("nezerem" skoro nic, kedze im robim rozvoz.. aj ked domov idu sami, lebo si chcem vypit - len jeden priklad).
Zovsednela si, je si tebou uz isty, je sam sebou. Drzgros a pijavica, vitaj v realite.
Nejdem ti dalej pisat, lebo pravdu mas ty, ani sa pytat preco nie ist von na trh (a tam nieco kupit ked uz sme tam), ani picerka, ani kino, ani nic, hlad.. no nechapem tiez. To by este nebolo to najhorsie.. ze ta vyziera to uz je ina kava.. Buducnosti (s nim) a pripadne dieta si neviem predstavit.
skôr mysli na budúcnosť, pokiaľ si s ním chceš založiť rodinu, skús ho oťukať, že ako si predstavuje mať s tebou rodinu v budúcnosti, fungovanie rodiny, deti, spoločné výlety pre deti a pod. Skús ho prekuknúť, či naozaj len šetrí, alebo má psychický problém vypustiť čo i cent...
nieže nakoniec skončíš tak, že bude ľutovať ešte aj deťom kúpiť základné oblečenie, plienky, etc. a vôbec nejaké hračky, a bude apelovať, že výlet s deťmi je zbytočnosť, lebo sa pritom míňajú zbytočne peniaze (aj keď by z rozpočtu v pohode vyšlo) a všetko si budeš uhrádzať z materskej, a on svedomito a spokojne si bude odkladať svoje peniažky do vankúša
A mozno je to moja chyba lebo porovnavam...POROVNAVAM! .... Moja sesternica ma frajera ktory zaraba 450 eur mesacne a on jej kupi na co si ona zmysli...proste nepozera na peniaze..ona je hladna ,zoberie ju do mcdonaldu,na pizzu...sme vonku? Chce strik,ma ho...chce mineralku? Ma ju...zavezie ju do prace aj ked jej ide autobus? Samozrejme...moja sestra a jej frajer chodia na vecere casto...on pride ,povie pekne sa oblec mam pre teba prekvapenie...nezabudne na vyrocie...originalne darceky ma pre nu vzdy i ked aj vlastnorucne vyrobene..a mozno toto je aj moja chyba ze im v duchu zavidim a preto porovnavam ..
Ahojte,dakujem za vsetky reakcie a chcem sa vyjadrit k tomu co ste pisali,ze ci nahodou nema dlhy...nie nema viem ze ma nasetrene a dost penazi preto nerozumiem tomu ked si nechce nieco kupit napriklad pekne botasky,nove tricko...oblecenie ma pekne a povie mi na to,ze na co si bude kupovat zbytocnosti ked este má.Idu vianoce a pre mna to znamena vianocnu atmosferu,rodinu ktora je spolu a ze obdarujem niekoho koho mam rada aj ked len drobnostou..on povedal,ze na co bude kupovat take hovadiny...a najlepsie na tom je ze povie : pojdeme do Prahy urobime si vylet...hmm kedy? Neboli sme...potom povie ,pojdeme na dovolenku ...aha v ten den co sme ju mali platit povedal ze nikam nejdeme lebo ze on pomaha kamosovi na stavbe.Laska pojdeme na trhy do Viedne dobre? Uz to vidim...nepojdeme nikde..takychto slubov uz bolo vela.na mikulasa som bola na ohnostroj v Nitre.nieco naadherne fakt.vedel dva tyzdne dopredu ze tam strasne chcem ist...nakoniec som isla ja,moja sestra s frajerom,kamaratka s frajerom..tak som si aj pekne poplakala lebo mi to bolo luto...ja ako piate koleso na voze a tak je to furt,on sa vyhovori ,ze ma nieco ine na robote.a dam mu vediet dostatocne dlho na to aby sa podla toho zariadil.a hadame sa kvoli tomu...
je drzgros ale on si to mozno ani neuvedomuje a moze si to obhajovat tym ze povie ze setri pre vas oboch do buducna
no , ja teda poprosím zakladatelku témy aby potom napísala ako to dopadlo a čo zistila ohladom priatela a jeho divnej sporivosti, že kto bol z nás najbližšie k pravde, to ma fakt zaujíma :D
ano, tvoj priateľ je držgroš.