Moja skúsenosť so sociálnou fóbiou, toto je pre tých, čo ňou trpia

Príspevok v téme: Moja skúsenosť so sociálnou fóbiou, toto je pre tých, čo ňou trpia
Trundiad

Ahojte. Viem, že je to choroba 21.storočia a neviem prečo, ale chcem sa podeliť o moju skúsenosť.

Na ZŠ som bola doberaná viacmenej na 1.stupni a to kvôli tomu, že som bola najmenšia z triedy. Vo vyšších ročníkoch to bolo už len zo strany žiakov z iných tried, moji spolužiaci boli potom už v pohode, tentokrát si vzali na mušku moje račkovanie, kt. naozaj nie je až také strašné. Pochádzam z rodiny, kde som nemala oporu v podobe otca či brata, napriek tomu, že ich oboch mám. Otec chcel pri mne potrat, vlastne aj pri ostatných, ale pri mne najviac, neprišiel mi do nemocnice ani na krst. Nikdy som mu nebola dosť dobrá a toto mi nevytlčie z hlavy už žiadny psychológ. Vždy som bola jednotkárka - perfekcionistka, vždy na seba prísna, keď bolo dobre, bol stav: normál, žiadna oslava, žiadna pochvala, keď bolo zle, tak bol stav depka, sebavedomie v...(Mimochodom moja spolužiačka na strednej bola to isté, otec alkoholik a jej večný kritik, pritom sa učila na čisté jednotky a bola jedna z najmilších osôb, aké som kedy poznala, prisahám, bola dokonalá, nechýbalo jej nič.)

Prišiel čas prísť na strednú, tak som mala docela zmiešané pocity, ale šla som s čistým štítom. Zapísala som sa ako večne urehotaná bifľoška. Až kým neprišiel ten čas, kým si ma nevšimol jeden spolužiak, kt. ma začal brutálne slovne každý deň šikanovať. Samozrejme, moje račkovanie bolo ako prvé, čo mu vadilo. Tým spôsobil, že som musela vymyslieť synonymá na všetky výrazy s R, snažiac sa, aby tam to R nebolo. Nakoniec to prešlo až k minimálnej komunikácii, tichosti, tichému hovoreniu a pod. Potom začal s výzorom - samozrejme, ako dievčaťu v tom veku mi nemohlo ublížiť nič viac. Smial sa z môjho trošku nerovného nosa, smial sa z mojich plných pier, smial sa zo všetkého, len aby som mala pocit trápna a hanby. K tomu smiechu sa často pridávala aj veľká časť triedy, najmä jedna moja dlhoročná falošná kamarátka, kt. sa vždy tvárila ako BFF, ale pritom sa vnútri vždy už aj odmala tešila, keď mi mohla zašpiniť čisto nové tričko alebo keď dostala lepšiu známku z testu ako ja, pred druhými to mohla hrať, no predo mnou nie.Takto to pokračovalo doslova do konca strednej. Stále každý deň. Nikto nespravil a nepovedal nič. Všetci boli ticho. Nazýval ma nonstop vulgarizmami. kt. ma vôbec ani nevystihovali, kedže nie som jedna z tých čo by spávala s kadekým. Nazýval ma škaredou, hnusnou, opisoval koho by radšej pretiahol len nie mňa. Robil to viacerým babám, ale im len raz za čas, no ja som bola vždy jeho najväčším cieľom. Nenávidela som ho, blicovala som veľa kvôli tomu. Pamätám si ako som ostala doma, lebo v tú noc som cítila ukrutnú bolesť hlavy, bolo to akoby ma jeho slová napadli aj fyzicky. Nikdy som nič také necítila a nikomu to neprajem. Ráno som samozrejme do školy nešla. Pamätám si všetky tie časy sociálnej fóbie, kt. mi spôsobil, tie pocity trápnosti, hanby, to prílišné kontrolovanie sa, hlavne mojej chôdze, držania tela, rúk, to ohromne nízke sebavedomie, to búšenie srdca, tie mimovoľné tiky tela,kt. som nevedela kontrolovať, tie pohľady pohŕdania a nepochopenia, pričom som nikomu nič nespravila. Taktiež si pamätám aj rady, kt. mi dávali moje "kamarátky" a'la spolužiačky:"No ja neviem, ja by som si to nedala, ja by som mu niečo povedala, prečo mu niečo nepovieš?" Toto sa ma pýtali v štádiu, kedy som mu už prestala odpovedať a skúsila ignoráciu. No nič nepomáhalo. Alebo pamätám si, ako sa ma dokola vypytovali, prečo mi otec nepôjde na stužkovú, ony, otcove princezničky z dokonalých rodín. Napriek tomuto som mala vždy na tvári úsmev a bol aj úprimný, lebo v tú dobu som sa vedela tešiť z maličkostí a bola som v triede, kde sa trúsili samé slovné perly. Mojou najväčšou hanbou by bolo, keby som sa vzdala, rozplakala alebo chodila smutne so zvisenou hlavou. Preto som sa tak kontrolovala a snažila sa o opak. V tú dobu mi veľa pomohla aj viera a Boh, možno aj vďaka tomu, že len práve vďaka viere som sa vôbec dostala na tento svet.Nikdy som mu už potom neodvrkla nič naspäť a zachovala som sa vždy k nemu, i ku každému čo si to nezaslúžil dobre.

Na dozvukoch, na chate, 4.roč., mi povedal, že či som to brala vážne. Pravdupovediac, v 4.roč. som už bola zo všetkých na neho najodolnejšia. Začal v ňom každú prestávku za mnou chodiť a búchať ma po hlave (ale fakt len tak trochu) a vždy chcel, aby som vstala a išla sa s ním naháňať, pretláčať dverami alebo aby som mu vynadala, veľmi sa na tom bavil. Stále sa ku mne jedinej správal čudne a vkuse sa motal okolo mojej lavice, dal mi prezývku "opička", písal ju všade, s nadávkami neprestal ani s posmievaním, no už to nebolo až také časté. Spolužiaci sa rehotali, že sme si súdení a že spolu skončíme, i keď každý sme na seba len nadávali. Môj hnev k nemu začal postupne utlmovať a pochopila som, že má isté problémy v rodine a že tým, čo robí, si asi niečo kompenzuje, to bolo obdobie, kedy som mu pomaly začala odpúšťať. Verte či nie, dokonca som ho aj začala mať rada, ale len v tej kamarátskej rovine, lebo mi bol veľmi blízky, počúvali sme obaja rap a obaja sme mali nejaké problémy v rodine. Skončila som strednú a vravím si: ach, konečne. Ano, bolo to aj veľa krásnych chvíľ, na kt. nezabudnem, ale hlavne veľa trpkých chvíľ. Zmaturovaná som zutekala do zahraničia. Ludia, poviem Vám, nič mi nemohlo uzdraviť sebavedomie viac. Tá iná mentalita, to neposudzovanie na základe vzhľadu, žiadne klebety, schopnosť pochváliť, nie len kritizovať alebo mlčať, dokonca som tam na základe vzhľadu bola vychvaľovaná do nebies. A naozaj, uvedomila som si, že to vôbec nie je také zlé, ako ma nechali uveriť. Z plných pier mám dnes prednosť a začala som dostávať komplimenty nielen od zahraničných mužov, ale aj našich, vďaka môjmu tak trošku nezvyčajnému vzhľadu. Aj vtedy som sa o seba starala, aj dnes, no dnes mám navyše aj to sebavedomie. Je to celé v hlave a o tom, čo si pripustíte. Aj s račkovaním som už zmierená :) Dnes, keď niekoho stretnem zo strednej, stále ma má za tú nesebavedomú tichú bez názoru a musím sa s tým zmieriť, lebo takto ma už majú zafixovanú.

Teraz som na VŠ a môžem povedať, že som sa zapísala veľmi dobre, nemám problém s vystupovaním na verejnosti, komunikácii, proste ničím, je to tam super. Ked sa obzriem s5, nechápem, ako ma mohli dostať až tak na dno, až tak na hlboko ponižujúce dno úplne neprávom, pričom som im neurobila nič zlé. Je mi teraz trápne ako som sa správala, konala, ako som na nich reagovala, no bolo to akoby som nevnímala realitu, mám pocit akoby som až po nabratí sebavedomia vytriezvela či prebrala sa zo sna a pozrela sa konečne na to tak ako oni vtedy. Bola to ťažká rana od života, no veľa ma toho naučila. Paradoxne, s tým spolužiakom mám dnes dosť dobrý vzťah, môžem povedať, že on bol možno práve tým, čo ma mal rád, ale prejavoval to opačne a tí ostatní sa len tvárili, že ma majú radi a že sú najlepší kamaráti, pritom sa v tom všetkom mojom utrpení vyžívali.

Tak ako stúplo moje sebavedomie, úspechy v škole, nový priateľ, sny, ambície, stratila som Boha. Začalo to v zahraničí kedy som sa prestala venovať modlitbe. Dnes som síce sebavedomejšia, cítim sa lepšie, ale akoby vždy sa musí niečo po.... a nikdy Vám život nedovolí byť 100% šťastný. Stratila som pravý pokoj, stratila som pravú lásku k blížnemu, pravé hodnoty, moju ambíciu pomáhať iným, jednoducho Boha. Teraz je to všetko o mne a mojom úspechu, lenže toto zanecháva vo mne len prázdnotu a nešťastie. Vravím si: Pane, musím naozaj tak trpieť ako vtedy, aby som si zachovala pokoru a vieru v Teba? Nemôžem mať popri viere aj zdravé sebavedomie a svoje sny? No asi nie. Zmenila som totiž svoje hodnoty, kt. dnes prahnú po materiálnom a ja sa snažím z toho vyliečiť, lebo nič mi nie je drahšie ako pravý pokoj a láska Boha...Teraz teda zvádzam iný boj, ale tí, čo bojujete s tým čo ja kedysi - spoznávam Vás a cítim s Vami. Viem presne čím si prechádzate. Prosím nevzdávajte to, je to len v hlave a raz to prejde. Na vyliečenie sebavedomia odporúčam zahraničie!

Nech Vám Boh žehná a dá veľa síl
PS: Všetko sa deje pre nejaký dôvod

michael067

Keď už tu bolo spomenuté niečo o Bohu a tomu čomu sa prispôsobiť spravil som jedno video kde to jeden človek celkom dobre vysvetľuje:
Naozaj oplatí sa pozrieť celé: www.youtube.com

Filip TT

Triundad, no sme slabí, môžeme niečo zlepšovať, ale vždy to tak bude. To je ale Ok, lebo môžeme zostať pokorní. A to je to, o čo ide. Nemusím sa spoliehať na svoje sily ale vždy len na Neho. Nie nadarmo sa hovorí, že Božia sila sa dokonale prejavuje v slabosti.

Čo sa týka tých chlapcov - nie je to pravda vo všeobecnosti, že mužom ide len o vzhľad. V skutočnosti tie dievčatá, čo sú priateľské, vedia povzbudiť, pri ktorých muži nemajú pocit, že sú posudzovaní, ale že sú podporovaní, že sa ich mužnosti dostáva ocenenia a v lepšom prípade aj obdivu (toto je pre muža dôležité) tak tie mužov priťahujú viac ako krásky, ktoré toto nerobia. Skús byť voči mužom v tomto odvážna a uvidíš :)

A mne sa napríklad duševne páčiš ;)

Trundiad

Michael: Ďakujem aj za Tvoj príspevok. Ano, dnes je to problémom veľa ľudí, kedže svet, média a celebrity učia sebectvu, že len JA je dôležité. Napr. taký instagram, kde si ľudia postujú svoje SELFie (zámerne zvýrazňujem to self, kedže dnešná doba nás učí uctievať samého seba) seba, dobrého jedla a využívajú to sebaprezentovanie a chvastanie, aby ich ľudia chválili až pomaly otvorene uctievali. A spýtajme sa sami seba, PO KOM to opakujú a prečo to opakujú. Nie je to náhodou ten hriech, kvôli kt. padol Lucifer, kedže bol najkrajší z anjelov a mal pocit, že on sám je boh? Nepadli kvôli tomu aj Adam a Eva, keď im had povedal, že môžu byť ako Boh? Diabol zvádza ľudí stále na TEN ISTÝ hriech už roky, kde ich presviedča pomocou pýchy, že oni sami môžu byť bohom. Takí ľudia na Boha už zabudli, lebo sú si oni sami svojim bohom.. Satanizmus je široko rozvinutý v spoločnosti, bez toho, aby bol chápaný ako tým, čim vlastne je. Je to uctievanie samého seba, byť sám sebe bohom, čo je dnes veľmi rozšírené, často to potom zachádza aj do narcizmu. Opakovanie rysov Boha je uctievanie Boha. Uctievanie satana je opakovanie jeho rysov, bez toho, že by museli veriť v jeho existenciu alebo ho otvorene uctievať. Prečo nás tomu učia v médiách, TV, časopisoch, celebrity? Tí, kt. majú akože "moc"? Nesvedčí to o tom, že diabol, ako princ tohto sveta vlastniac tieto všetky subjekty len zo zákulisia poťahuje za nitky a tento klam, kt. praktikuje na ľudoch už od počiatku, je jeho robota? Robí to iným, modernejším spôsobom, ale je to stále to isté.

Trundiad

Filip: Ano, to je pravda. Pre mňa je najbolestnejšie sledovať, že každý deň som čím viac presvedčená o Božej pravde a existencii, no správam sa ľahostajne, lebo moje srdce už nie je to, čo bývalo. Chcem to zmeniť, ale je ťažké prelomiť doterajší spôsob života a zlozvyky.

A čo sa týka toho spolužiaka, vedela som, že má problém, preto som sa prestala na neho hnevať.Viem, že sa nemusím meniť kvôli nejakým názorom, no vtedy som bola šikanovaná aj doma a nízke sebavedomie som už vtedy dávno mala z čoho mať. Vlastne, teraz je to prvýkrát, čo nie som, odvtedy ako som bola v zahraničí, inak ma to sprevádzalo celé detstvo a dospievanie. Ano, máš pravdu, že som hodná tej lásky a rešpektu aj bez toho, aby som to stavala len na vzhľade. Škoda ale, že svet a iní muži nezmýšľajú ako ty či Boh. Na každého je vyvíjaný tlak, no najmä na ženy. Hlavne tie sú tie, čo majú byť krásne a ak podľa spoločnosti nie sú, tak môžu byť akokoľvek múdre či cnostné v každom ohľade a aj tak ich budú mať len za zgerbu, nevyhovujúce. Proste za nič. Toto je to zmýšľanie sveta, kt. nemôžme poprieť, že existuje, nemôžme poprieť, že je povrchné. Bývalého zaujal len môj vzhľad, mužov na ulici zaujme len môj vzhľad. Pritom mám v sebe oveľa viac, ale to ich nezaujíma. Je to dobrý pocit, že sa o teba niekto zaujíma, no keď vieš, že je to len kvôli povrchu, je to také o ničom. Preto som sa rozhodla, že nateraz zostávam sama a už do takého vzťahu nejdem. Lenže kto kedy spozná pravú ja a zamiluje sa aj do mojej duše? V škole mám samé baby, len pár chalanov. Nemám šancu niekoho spoznať hlbšie. Ale tak všetko to zverujem do Božích rúk, možno ešte nie je ten správny čas.

marion: Ja som rada za tvoj príbeh, rozpísanie aj skúsenosť. To vôbec nevadí, každý zvládame tieto veci inak, navyše ako vidím, u Teba to spôsobilo tak trochu niečo iné a môžem povedať, že od rodiny to zabolí oveľa viac ako od rovesníkov, cudzích ľudí. Som rada, že si sa nad tým povzniesla, i keď chápem, že je to citové zranenie, kt. si Tvoji rodičia neuvedomili, že spravili, ale uvedom si, že oni boli tiež niekým vychovávaní a tiež ich to ovplyvnilo, podľa mňa to určite spravili s pocitom, že robia dobre, i keď to tak nebolo- a vďaka poznaniu prečo robili tak ako robili, sa im môžeš pokúsiť odpustiť, ver, že tým len pomôžeš sama sebe, lebo neodpustenie vždy bude ubližovať a ťažiť najmä TEBA. Chápem, ako musíš byť teraz k sebe prísna, sebakritická, s neschopnosťou tešiť sa zo svojich úspechov, s neschopnosťou prijať pochvaly...Stále bude tam ten pocit menejcennosti, kvôli tomu, že si im nikdy nebola dosť dobrá, aj keby Ťa iní vychválili do nebies, ten pocit poznám.Byť introvertom nie je choroba. Proste si taká, treba sa s tým zmieriť a prijať to. Pozri si túto zaujímavú prednášku o introvertoch, akí sú dôležití v tejto spoločnosti, v nadstaveniach si môžeš dať slovenské titulky: www.ted.com Introverti majú radi ticho. Aj ja mám rada ticho, nerada som v spoločnosti, kde sa vedú prázdne reči. Ak by niekto navrhol stretnutie, kde by som vedela, že sa budeme baviť o nejakých vážnych problémoch spoločnosti, sveta, chorobách, proste o niečom pútavom a hodnotnom, tak tam dorazím ako prvá a určite sa zapájam do takej debaty. Lenže akoby o tých najdôležitejších veciach sa medzi ľuďmi nehovorí, tie potom riešime asi takto anonymne alebo u psychológa. Mám pocit, že sa veľa rozprávame, ale málo skutočne komunikujeme o svojich pocitoch a skutočných problémoch. Veci, kt. sú ignorované, sú veci, kt. potrebujú pozornosť, lenže sa im tej pozornosti nedostáva. Je to nespoločenskosť, že sa vyhýbam takým prázdnym rečiam? Som čudáčka? Podľa extrovertov možno. Z toho čo píšeš, usudzujem, že to musíš mať ťažké, keď neustále kvôli tomu musíš meniť prácu.Potom je to aj risk, stále dávať výpoveď a pod. Poznám to, kde ťa niečo obmedzuje a potom robíš vďaka tomu veci, čo iným pripadajú divné, ale nepoznajú pravý dôvod, prečo to robíš, prečo sa tak chováš. Ano, to máme s extrovertmi spoločné, myslím, že nikto nechodí dnes do práce či školy s nejakým veľkým potešením. V zahraničí som bola na brigáde a tiež som takto žila, ešte tie sadrokartónové steny, kde bolo všetko počuť, vracala sa do priestoru veľkosťou podobnému cele, tiež spolubývanie a každý deň to isté - len spánok a práca...Síce som uvoľnenejšia, ale aj ja sa často pretvarujem, že som extrovert, lebo svet má v obľube len takých. Nikto nevie, čo všetko je za tým pozlátkom a dnešným "ja". Ja mám to isté, užívam si chvíľe, ked môžem byť teraz sama a radím Ti, tiež využi každý voľný čas na takéto "dobitie bateriek", kde budeš osamote a potichu. Presne tak, aj pri mne každému vadilo, že som bola tichá. Moja triedna ma za to neznášala, dávala mi to najavo, stále do mňa zabŕdala, ale ja som sa vždy tvárila, že ju nepočúvam, zahľadená do kníh, som ju nevnímala a ignorovala. A to ju na mne hrozne vytáčalo. Naopak, do popredia dávala tých a chválila tých, čo sa správali nielen príliš sebavedomo, ale drzo a arogantne vraviac im, že tí najviac v živote dosiahnu kvôli tomu sebavedomiu pričom pozerala jedným očkom na mňa.Kašlala som ale na ňu, jej reči boli ako vždy - prázdne, pre mňa bez žiadnej hodnoty, preto som neprejavila žiadnu ochotu počúvať ju. Inak som sa tiež správala ku každému priateľsky a otvorene, áno, aj k tým čo si to nezaslúžili, preto si ma aj nevážili. Vidíš, to je super, že sa tam cítiš lepšie, cudzinci sú v tomto úplne v pohode a naozaj tam nie je rozvinutý ten kult vzhľadu tak ako u nás.Ak vravíš o tej samostatnosti, ja som taká istá, tiež si chcem stále dokazovať, že všetko dosiahnem sama a že k tomu nikoho a nič nepotrebujem, že som nezávislá od nikoho, tiež preto nedokážem prijať veľmi pomoc, radšej pomáham ja sama. Viera je vec, kt. treba živiť, inak vyhasne. Ja som si to veľmi neuvedomovala a keď sa zmenili moje hodnoty na povrchné, len kvôli tomu, že som mala potrebu zapadnúť a byť "normálna", aby som nevyčnievala z davu a nepútala pozornosť, tak som ju nadobro stratila a tak sa vytratila z môjho života všetka radosť, pokoj a tá láska k blížnemu, pričom ostala po nich len prázdnota a ja už takto žiť neviem. Už som pochopila, že nemôžem sa starať len o telo a zmysly a zanedbávať moju dušu, kt. takisto potrebuje starostlivosť a obživu presne tak isto ako moje telo. Čo sa týka toho chalana, áno, asi máš pravdu. Vieš, pochádzal z moslimskej rodiny a mal veľmi prísneho otca, vraj mu aj prikážu za koho sa má oženiť a pod.Neviem, či je to pravda, lebo frajeriek mal myslím viac aj vzťahov na jednu noc, ale bolo to len také povrchné. Často hovoril, že chcel by byť v normálnej rodine, ako majú ostatní,i keď si svoju rodinu vážil a na otca nedal dopustiť. Tým nechcem kritizovať ich náboženstvo, ale skôr mal aj on takú výchovu od otca, viem, že ho často veľa kritizoval a nemohol mu naspäť povedať ani ň. Prejaviť sa mohol len v škole a tak to aj robil. Aj Tebe veľa šťastia :) Som rada, že som Ti dodala nádej, hlavné je bojovať a nevzdať sa a vždy veriť, že bude raz lepšie.Hlavne sa nemeň, lebo ty taká si. A si vzácna pre tento svet a ľudí presne taká, aká si, i keď sa to tak nemusí zdať. Ano, dnes je to problémom veľa ľudí, lebo táto doba je veľmi prísna, vyžaduje istý štandard, vyžaduje, aby si sa správala ako keby si od narodenia dostala vždy VIP všetko, čo si k životu potrebovala, aby si bola správaním ako tí, kt. vyrastali v láske, pohode, harmónii a aby ten rozdiel bolo čo najmenej znať.Lenže to tak nejde a nefunguje. Boh nás učí pomáhať si, svet nás učí kopať len za seba a ostatných si nevšímať. Svet si všíma len povrch, Boha zaujíma vnútro. Preto nepatrím do tohto sveta, ale Bohu a On je to jediné vzácne, čo v mojom živote nechcem stratiť a vždy Ho chcem mať na 1.mieste.

mamkaanka: Pomáhaš už len tým, že si v dnešnej dobe empatickým človekom s túžbou pomôcť.

Prezyvka: Každý sme nejaký a na to akí sme, má väčšinou vplyv aj okolie. Nie, nesnažím sa o to nejak tvrdo, ale tak snažím sa nemať zbytočné spory. Ano, nájdu a tie "hovadá" majú zvyčajne rovnaký či podobný problém, lebo vyrovnaní ľudia nemajú potrebu osočovať, ohovárať a riešiť niekoho.Možno máš pravdu, že som ušla, no ten útek mi jednoznačne pomohol, ukázal mi, že dokážu byť aj iní ľudia ako tí, kt. som bola obkolesená a že nie každý je taký ako oni a že je veľa takých ako som ja. Lebo vtedy máš pocit, že si v tom všetkom sám, teraz už taký pocit nemám. V zahraničí som zistila, akí vedia byť ľudia aj dobrosrdeční, milí úplne zadarmo, tak ako tu boli na mňa protivní a zlí zadarmo. Teraz nevravím, že všetci cudzinci sú dobrí a "naši" zlí. Nie. Len sa už na všetko pozerám z inej perspektívy. Akoby mi dali novú vieru v dobro a novú dôveru v ľudí. Viem, že ešte natrafím na viacero takých ľudí, ale už viem, že ma to nezloží ako vtedy a že sa zachovám inak. Lenže ani od toho nie je život, človek potrebuje kontakt s ľuďmi aj na inej úrovni ako pracovnej, potrebuje kecať aj o iných ako povrchových veciach.

Filip TT

Boh na to odpovedá, že jemu sa páčiš, miluje ťa a je ochotný za teba zomrieť - čo aj urobil. Odpoveď hodná Boha.

michael067

PRESNE PRESNE TO ISTÉ sa stalo ségre ktorá žije v zahraničí
a to TOTO: "Dnes som síce sebavedomejšia, cítim sa lepšie, ale akoby vždy sa musí niečo po.... a nikdy Vám život nedovolí byť 100% šťastný. Stratila som pravý pokoj, stratila som pravú lásku k blížnemu, pravé hodnoty, moju ambíciu pomáhať iným"
"Teraz je to všetko o mne a mojom úspechu,"
"Zmenila som totiž svoje hodnoty, kt. dnes prahnú po materiálnom"
PRESNE PRESNE toto sa stáva ľuďom, a všímam si to absolutne na každom.
Zabila si klinec po hlavičke.
Veľmi málo ľudí si toto uvedomuje a ty si to popísala skvostne
Otázkou je čo z toho si vyberiete.

"Nemôžem mať popri viere aj zdravé sebavedomie a svoje sny?"
Neviem Boh na to neodpovedá

Prezyvka055

Ja zas nechapem ludi co chcu byt s kazdym zadobre, alebo co im zalezi na kazdom nazore od niekoho. Potom necudo ze sa najdu hovada ktore si na tychto povahach zgustnu lebo vedia ze sa proste nastvu alebo trapia pre kazdu debilinu.

Autorka temy mne skor pride ze ty si sa nevyliecila, ty si len usla, usla niekam tam kde cast ludom nerozumies cast ludi nerozumie tebe ale v podstate je to rovnake. Hockde pojdes tak natrafis na rovnakych ludi. Preto musis zacat od seba. A pracovat na sebe. Debili budu aj v praci aj rozne. Mozno to nebude vzhlad alebo rackovanie, ale vzdy sa najde nejaky magor, karierista ohovarac a podobne.

Ja som uz mnohym ludim ludom povedal, ze ja tu nie som od toho aby sme sa kamaratili. Ja som tu kvoli tomu aby sme spravili biznis/robotu a inak sa nepozname a mam vas v prdeli.

marion78

eh,som sa rozpisala,ale nenapisla som zaklad odkial to u mna pochadza.nebola som sikanovania v skole ako mnohi,napriek tomu,ze som bola velmi zakriknute dieta,nikdy som nebola nejak extremne sikanovana.bola som sikanovana,bita rodicmi,hlavne matkou.Neustale bolo so mnou nieco zle,to vlastne pokracuje doteraz,ale uz sa nad to povznesiem,dokonca som to pochopila,je to asi jej system vychovy,taka mentalita,neustalym ponizovanim si asi proste myslela,ze ma vyhecuje k lepsim vykonom:).opak bol vsak pravdou.a tak isto frustracia z jej zivota