Jedálniček?

Príspevok v téme: Jedálniček?
tothehell

Čo si myslíte o tomto?
R: 2x káva s mliekom
D: 2 ks ovocia
O: ovocný jogurt
Ol.: káva s mliekom a dva kusy ovocia
V: dva jogurty a káva 2v1
2.V: jogurt alebo vločky

Takto sa stravujem už 9 mesiacov, a viem že je to veľa, najmä sacharidov, aj že večer sa nemá toľko jesť, ale mne to takto chutí...nemôžem z toho pribrať časom?
Info: trpela som PPP veľa rokov...

Gima

1. Motivujte sa a postupujte pomaly

Pri plánovaní zdravého stravovania buďte realisti a nedávajte si väčšie ciele, ako dokážete splniť. Je dôležité zachovať si svoju motiváciu a entuziazmus. Začnite malými krokmi, z ktorých si postupne vytvorte akýsi zvyk, ktorý nebudete porušovať.

10 tipov, ako sa zdravo stravovať

2. Varte si sami

Ak máte čas a priestor na varenie, uprednostnite jedlá pripravované vlastnoručne. Pomôže vám to lepšie sledovať to, čo jete – viete aké zloženie má vaše jedlo. Pri odstraňovaní nezdravých potravín zo svojho jedálnička je vhodné ich nahradzovať zdravými alternatívami - napríklad maslo môžete nahradiť olivovým olejom. Rovnakú pozornosť venujte aj výberu potravín v obchode – vyhýbajte sa baleným a už spracovaným potravinám, ktoré môžu obsahovať množstvo škodlivých látok. V súvislosti s tým je dôležité pozorne čítať zloženie potravín na etiketách, keďže výrobcovia zvyknú skrývať veľké množstvo cukru a soli v balených potravinách.

3. Pite veľa vody

Voda pomáha odstraňovať z nášho organizmu odpadové látky a toxíny, a preto pri jej nedostatku a dehydratácií pociťujú ľudia väčšiu únavu a bolesti hlavy. Mnohokrát práve kvôli nedostatočnému príjmu vody ľudia pociťujú častejšie hlad a majú tendenciu viac jesť – hoci i nezdravé jedlá.

4. Zapojte do svojej stravy viac ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú málo kalorické a plné vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Ich odporúčaná denná dávka predstavuje minimálne 5 porcií (či už samotné alebo ako súčasť iného jedla). Pridajte maliny alebo jahody do svojich raňajších cereálií, na desiatu si zbaľte obľúbenú zeleninu alebo ako dezert si zvoľte banán či iné ovocie.

Zelenina v košíku
5. Jedzte viac zdravých sacharidov a celozrnných výrobkov

Zakomponujte do svojej stravy najmä celozrnné produkty, ktoré dodávajú vášmu telu dlhotrvajúcu energiu, sú bohaté na fytochemikálie a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred ischemickým ochorením srdca, niektorými druhmi rakoviny a diabetom.

Aké sú to zdravé a nezdravé sacharidy?

Zdravé sacharidy (celozrnné potraviny, fazuľa, ovocie, zelenina) – sú trávené pomaly, vďaka čomu sa dlhšie udržiava pocit sýtosti, stabilná hladina cukru v krvi a hladina inzulínu
Nezdravé sacharidy (biela múka, cukor, biela ryža) – trávia sa rýchlo, a tým spôsobujú narúšanie hladiny cukru v krvi a energie

6. Zamerajte sa na zdravé tuky, vyhnite sa tým nezdravým

Je potrebné, aby bola vaša strava bohatá na zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre váš mozog, srdce, no rovnako aj pre vaše vlasy, pleť či nechty. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť kardiovaskulárne ochorenia, zlepšujú náladu a zabraňujú demencií.

Doplňte do svojej stravy nasledovné:

Mononenasýtené mastné kyseliny = repkový, arašidový, olivový olej, avokádo, orechy, tekvicové semená, sezam
Polynenasýtené tuky = losos, sleď, makrela, sardinky, kukurica, sója, vlašské orechy

Znížte/odstráňte zo svojho jedálnička:

Nasýtené tuky = červené mäso, plnotučné mlieko
Trans tuky = margarín, sušienky, cukríky, vyprážané jedlá, pečivo

7. Zredukujte cukor a soľ

Príliš veľa cukru nielen, že vytvára problémy s nadváhou, no spôsobuje aj výkyvy energie a spája sa so vznikom cukrovky a depresie. Cukor je skrytý v potravinách ako chlieb, obilniny, konzervované polievky, omáčky, mrazené jedlá a ďalšie. To všetko prispieva k tvorbe prázdnych kalórií, ktoré nie sú dobré pre vaše telo. Sodík je ďalšia zložka, ktorá sa často pridáva do potravín na zlepšenie chuti, aj napriek tomu, že naše telo potrebuje len 1 gram sodíka denne (polovica polievkovej lyžice). Príliš veľa soli spôsobuje vysoký krvný tlak a môže viesť k zvýšenému riziku mozgovej mŕtvice, srdcového ochorenia, ochorenia obličiek alebo k strate pamäti.

Gima

Aby sme boli v dobrej kondícii, najdôležitejšie je mať kvalitný jedálniček. Platí to počas celého roku, ale hlavne na jar. Oboznámte sa teda so 7 tipmi pre zdravý jedálniček.
1. Neodkrajujte z ovocia a zeleniny šupku

V šupke a hneď pod ňou je najviac cenných látok, preto sa jej rozhodne nezbavujte, najmä nie vtedy, keď máte ovocie z vlastnej záhradky, alebo od niekoho, kto vám ho dal z vlastnej úrody či také, ktoré ste kúpili v bio kvalite - teda chemicky neošetrené. Ak kupujete ovocie v obchode, dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou.
2. Jedzte surovú stravu

Snažte sa do jedálneho lístka zaradiť čo najviac potravín v surovom stave - ovocie, zeleninu, oriešky, semienka, oleje lisované za studena a podobne. Tepelnou úpravou ničíte vitamíny a minerály, varením sa stráca až polovica vitamínu C, dusením 40 percent. Aj vitamin B je veľmi citlivý na teplo. Ak teda môžete, snažte se jesť čo najviac surovej stravy. Snažte sa aj konzumovať čo najviac ovocia a zeleniny, ktoré sa práve zberá v našej republike, pretože je to záruka toho, že sa k nám, spotrebiteľom, dostane v krátkom čase a nebude tak tráviť veľa času v kamiónoch pri preprave ako dovážané ovocie a zelenina.
3. Využívajte dary prírody

Pri prechádzke prírodou často môžete nájsť plod určený ku konzumácii. Neváhajte a hneď ho aj zjedzte. Borievky, čučoriedky, maliny, lieskové orechy, jahody, alebo iné ovocie, ktoré cestou nájdete, to všetko sú malé čisto prírodné multivitaminové tabletky. Bonus k tomu - nie sú chemicky ošetrené, takže je to to najlepšie, čo pre vaše telo môžete spraviť.
4. Neničte vitamíny

Vitaminy sa ničia aj vtedy, keď jedlo ohrievate, namáčate, necháváte dlho stáť. Preto jedlo varte najlepšie v pare s malým množstvom vody, krátko pripravujte vo woku alebo hlbokej panvici, nechajte vždy najskôr variť vodu a až potom do nej vkladajte potraviny. Potraviny chráňte pred svetlom, ktoré ničí mnoho vitamínov.
5. Uprednostnite farebnú zeleninu a ovocie

Doprajte si často ovocie a zeleninu, ktorá má sýtu farbu. Čím intenzívnejšia je farba, tým viac vitálnych látok je v plodoch obsiahnutých.
6. Nahraďte sladkosti sušeným ovocím

Radi maškrtíte? Dobre, ale radšej zdravo - jedzte sušené ovocie. Ak máte na svojej záhradke prebytky, alebo ak ste kúpili viac ovocia než môžete spotrebovať, rozhodne sa vyplatí ho vysušiť a mať tak zásobu niečoho sladkého po ruke. Sušené jabĺčka, slivky, marhule,...každý si môže dopriať to, čo má rád. Je výborné, ak si vysušíte ovocie v domácej sušičke, ktorá dnes už nestojí toľko peňazí. Len tak budete mať istotu, že sušené ovocie nie je sírené, farbené, prisladené, ani inak upravené, ako to často býva v obchodoch.
7. Prejdite na celozrnné potraviny

Uprednostnite celozrnné pečivo a nelúpanú ryžu. Až 90 percent vitamínu B1 sa odstráni pri premene celého pšeničného zrna na bielu múku. Nie je škoda sa týmto spôsobom zbavovať cenných látok? Veď v kuchyni môžete pokojne bielu múku nahradiť celozrnnou a používať ju pri príprave všekých pokrmov.

PetraPPP

Ahojte, v prípade záujmu Vám poskytnem knihy:
Bulimia - Ako bojovať s prejedaním (F.D.Krch)
Strach z jedla (L.C.Ladishová)
Mne pomohli!
0903239536

tasty

som sa začítala náhodou......

božeeeeeeeeeeeeeee ako sa takto katastrofálne môže niekto stravovať 9 mesiacov? až mi dych vyrazilo

telo potrebuje pestré živiny ( z obilnín, strukovín, ryby, vajcia, ETC.)a čisto len v ovocí, jogurte a káve, to isto nie je

Gima

Tučnota je charakterizovaná u ľudí, ktorí majú výraznú nadváhu a spôsobuje im zdravotné problémy.
Aj prílišná chudosť ohrozuje zdravie i.ytimg.com

Ekak

Vychrtliny sa nikomu nepáčia....
Mala by si si dať este aspoň krajec celozrnneho chleba s maslom a uvarenym vajcom na raňajky
A hneď budeš krajšia:-)

Gima

Urcite si podvyzivena, pretoze kava dehydratuje organizmus, par jablk denne ta nespasi. Chybaju ti vitaminy a mineraly. Doplnis si ich jednoducho, v lekarni si vypytaj napoj Nutridrink, ktory pomaha doplnit tie mineraly. Nutridrink sa odporuca podvyzivenym ludom. V lekarni stoji do dvoch eur. Je aj na predpis od lekara. Cenu neviem.

pajaska

Bezny obed mozes jest teda zemiaky s masom a tradicne stravovanie ak zjes len jeden tanier.a chlieb tiez jeden dva krajce denne je ok.ja jem vsetko teda nie dietnou stravou som schudla ale beznou ako napr plnena paprika so zemiakmi ci cesnakovy privarok ale stym ze jeden tanier beriem a denne beham teda sport je velmi dolezity.ja jogurty gobec nejem a jem normalne zaprazenu polievky teda vsetko.zavisi aky mas fenetiku a co bolo pricinou pribratia.casto je vraj chdnutie zbyrocne ak u teba dominuju zlazy s vnut vylucovanim lebo mozog si ziada svoje.kazdemu kto aj bezuspesne chudne cely zivot doporucujem cajovu lyzicku medu pred obedom.ja chudnem klasickou stravou jeden tanier ale denne sportujem a funguje.je rozdiel ak niekto priberie pri chorobe a iny prirodzenou cestou.