dobrý deň, potrebovala by som odporúčanie na nejakého certifikovaného výživové poradcu. Najlepšie ak by ste mali skúsenosti. Na moje prekvapenie na internete sú len hlúposti nič normálne a aj keď.. - neviem či tomu veriť.Zistili mi crohnovu chorobu k tomu som sa rozhodla vylúčiť mäso najviac by mi vyhovovalo lacto-ovo-vegetariánstvo ... myslím že to je pre čreva najlepšie a k tomu som musela prestať cvičiť chcela by som znovu začať ale potrebujem aj stravu aby som to zvládala a aby som mala výsledky čiže sama tu stravu nezvládnem a potrebujem naozaj dobrého poradcu . Ďakujem.
Výživový poradca
Vyskúšajte výživovú poradkyňu Zuzanu Líškovú. Venuje sa metóde Metabolic Balance. Na základe rozboru vzorky krvi mi vypracovala výživový plán, podľa ktorého som sa stravovala - je doslova ušitý na mieru a zohľadňuje chémiu tela. Vôbec to nie je o nejakých práškových diétach ( po takých sa mi vždy dostavil jojo efekt), ale jedlá som si robila z bežne dostupných surovín. Postupne sa mi upravil metabolizmus, schudla som 15 kíl a mala som viac energie. Zuzka pôsobí v Bratislave a môžem ju len odporučiť. :) -odkaz odstránený-
Pokles obsahu vitamínov,minerálov,stopových prvkov,vlákniny v zelenine a ovocí až o 1000%od roku 1980 až 2005.Dopĺňanie syntetikov nevyhnutné.
Chrohnova diéta nemá nejaké konkrétne obmedzenia. Pokiaľ nemáš príznaky zápalu, je dobré sa vyhýbať jedlám, ktoré ti nerobia dobre. Všetko si treba odsledovať.
Na prípravu jedál je vhodné varenie, dusenie, príprava na pare. Vyprážanie, grilovanie, pečenie či používanie veľkého množstva tuku sa nedoporučuje.
Väčšinou sú najviac znášané varené mäso (hydina, ryby, hovädzie, chudé bravčové), varené zemiaky či cestoviny, dusená ryža, krupicové halušky, zemľová knedľa, varená zelenina (mrkva, karfiol, kaleráb, brokolica, petržlen, tekvica, špenát). Pri surovej zelenine je vhodné ju rozmixovať alebo postrúhať. Z tukov je vhodné maslo, pri konzumácii pečiva uprednostniť staršie biele pečivo. Z ovocia je vhodný banán, jablko, marhule, broskyne (najlepšie bez šupky) a čerešne.
Všeobecne zle znášané potraviny: strukoviny, kapusta, kel, cibuľa, surová zelenina "v celku", citrusové ovocie, kyslá kapusta, tučné jedlá, kyslé jedlá, mlieko a mliečne výrobky, kysnuté cesto, linecké cesto, lístkové cesto, maslové krémy, šľahačkové krémy, čerstvý celozrnný chlieb a pečivo, majonéza.
Pre Crohn je charakteristické znížené vstrebávanie živín. Preto niekedy dochádza k nedostatku (predovšetkým vitamín B12, železo, vápnik, draslík, horčík, zinok, kyselina listová, vitamíny DEKA. Predovšetkým vitamín B12.
Celkom prospešné sú probiotiká a prebiotiká. Aj v kľudovej aj zápalovej fáze.
Čo sa týka vlákniny, tak si je vhodné sa zamerať na ľahko stráviteľné potraviny, ktoré ju obsahujú (banány, mrkva, jablká, žltý melón, ovsené vločky, avokádo, fazuľa, hrach (vláknina v nich je vo vode rozpustná). Vláknina v mangu, surovom zelere, surovej brokolici a v paradajkách nie je najvhodnejšia. Vláknina napomáha pri hnačke aj zápche, ktoré často sprevádzajú Crohnovu chorobu.
Niektorym ludom s crohnom sa podarilo zlepsit stav po tom co sa vybrali smerom paleo.. Cize vela zeleniny varanej, parenej, surovej, grilovanej, nejake ovocie, kvalitne maso a tuky, ziadna muka, zrna obilniny, vsetko co najsetrnejsie pripravane, ziadne spracovane potraviny.
Niektorym zo zaciatku stav zlepsil prechod na vegetarianstvo, len sa obavam dosledkov dlhodobeho vegetarianstva.. Potrebujes si dat do poriadku crevo a myslim ze pri absencii kvalitnych zivocisnych bielkovin a tukov to bude tazsie. Preco to si precitaj v tej knihe. Tusim som to videla na nete aj v pdf formate ked nechces do knihy investovat.
Živočíšne bielkoviny sú najlepšie využiteľné (zo100g sa využije a strávi viac ako zo 100g rastlinných)to isté platí pre vitamíny prírodné a syntetické.Nieje podstatné koľko do seba dáme ale koľko dokážeme využiť,stráviť.Mliečne výrobky spôsobujú u časti obyvateľstva problémy (neschopnosť rozštiepiť mliečnu bielkovinu)treba odsledovať reakcie tela.
poradcu ti neporadim, ale odporucim ti jednu knihu, v ktorej sa riesi aj tvoj problem a jeho alternativna liecba - Syndrom travenia a psychologie od Natasha Campbel
neviem ci prestat jest maso je uplne najlepsie riesenie... skus ho len obmedzit, nie uplne vyradit... skor by som sa vzdala tych mliecnych veci... ked tak len kyslomliecne potraviny ako kefir, jogurt a pod... a vylucila by som aspon nacas vsetko mucne....
testy na potravinove alergie ti asi robili nie? a na potravinve intolerancie?