Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Spolocne byvanie

Príspevok v téme: Spolocne byvanie
JPP

s priatelkou uz sme nejaky ten rok spolu. konkretne zacali sme nedavno 8. rok :). Ona 23 a ja 25. Ona studentka 4. rocnika a ja pracujem a este kvazi studujem. Po skonceni jej skoly, by som rad s priatelkou zacal aj byvat, lebo si myslim, ze by bol najvyssi po tolkych rokoch. Ja pracujem momentalne v BA. Mam tu dobru robotu, dobre financne ohodnotenu a aj vacsiu sancu na zmenu prace. Priatelka ako dostuduje bude moct ucit v skolke alebo ucit na 1. st. ZS. A ja by som bol rad, keby si prenajmeme spolu byvanie tu v BA. Ona mi tvrdi, ze moc nezarobi a aj to malo co zarobi minie len na byvanie, ze to moze ostat aj doma byvat (s mamou) a nebude mat ziadne vydavky na ubytko. Jej mama bude toho isteho nazoru si myslim, ze naco by isla prec robit, ked moze aj doma ostat robit. Ja som jej ponukol, ze ubytovanie resp. izbu, ktoru by sme si prenajali, by som platil ja sam celu, ona by nemusela nic davat. Na stravu by sme sa skladali.
Mne ide o to, ze ked ona dostuduje, ja budem mat viac ako 26 a nebudem sa chciet stretavat ako za studentskych cias, len cez vikend. A myslim si, ze po vyse 8 rokoch vztahu by sa aj patrilo zacat zit spolu. Ja by som tiez mohol ostat byvat v rodnom meste, ale kde najdem pracu, tak dobre platenu? S priatelkou uvazujeme o dome, no ale bez penazi sa to neda.
Mozme byvat tak, ze ja v BA a ona doma. Vidat sa po vikendoch. Ale co, takto budeme fungovat dalsie 2 roky, az pokial si nenasetrime a potom si nieco postavime/kupime svoje? Ja chcem mat po boku cloveka, ktoreho lubim a s nim prezivat chvile, a nie len pocas vikendov a aj to u rodicov. Vzdy ked zacnem tuto temu, priatelka povie, ze to ma este rok cas.
Co si myslite vy? Dakujem

Prezyvka055

Mi odseklo spravo .. tam bolo ze nikdy na slovensku nedostanes v it viac ako v ba .. po ba ide cr cize brno a praha .. a potom zahranicie vieden mnichov dublin atd.

Priatelke odkaz ze zeny pocas tehotenstva normalne pracuju pokial nemaju rizikove tehotenstvo ak o tom teda nevie ze nudit sa nebude.

Byvat od prace dalej ako na hodinu cesty je hlupost. Ber tak ze v meste su zapchy cize realna vzdialenost od mesta ak chces domcek je do 25km a nie 80 ako si spominal. Tych 25 je ideal. Nie si v meste mas dom pozemok a klud a celkom blizko do prace.

A v ziadnom pripade nesuhlas s byvanim u svokrovcov alebo ze budete byvat u jej ci tvojej mamky. To neprichadza do uvahy. Z toho budu len dalsie hadky, jednym bude vadit to druhym to, na zaciatku mozno okej neskor sa vyskytnu veci na ktorych sa maju 2 problem zhodnut nie to z este ostatnymi.

Prezyvka055

JPP prenajimat izby je podla mna blbost mam plno kamaratov ci uz z ba ale ke co robia v IT. V Ba ma priemerny IT okolo 2000-2500eur.
V pohode si zober hypo co ja viem zaplatis 300-400 mesacne a to pri tvojom plate nie je nic. Mlady par ma zit osamote. Ved clovek si ani poriadne zasexovat nemoze ked stale niekto v druhej izbe je.

Mimochodom nikde tolko na slovensku nenajdes ako v BA a ak chces viac potom musis BA

JPP

Viem co je to stavat dom, alebo ake su naklady nato, a preto som aj zvazoval moznost, ze by sme si postavili dom niekde v nejakej dedinke pri BA, kde to nebude az tak drahe. Zas nechcem si kupovat byt niekde v BA a dat zan vyse 100000, ked niekde mimo mozem mat aj dom zato, ked si este nieco priplatim, ale to je jedno :)
Priatelka mi hovori, ze pre nu je rodina dolezitejsia ako peniaze. Ja to chapem uplne, a tiez si to,myslim, ale nechcem zit od vyplaty k vyplate, ako sme doma niekedy tak zili, uz mi stacilo a nemozno si dovolit kupit veci, ktore by som chcel.
Ona to s tym tehotenstvom mtsli tak, ze poobede kym budem v praci tak moze ist na kavicku, alebo navstivit rodinu, lebo takto to vidi aj u sesternici, ktora ma dieta. Lenze jej priatel pracuje aj tam kde ziju a ma firmu uz dlho, tak je to ine.
Priatelka mi aj hovori, ze nema rada zmeny. Tak uvidime, co sa vyvinie. Ci budeme tvorit rodinu hlavne ja a ona a nase deti, alebo ja ona deti a dalsich X jej rodinnych prislusnikov :)

DontWorry

Tvoja priatelka vymysla kraviny a evidentne sa jej nechce pohnut od rodiny. Zahranicie nie, Bratislava nie...hmm oukej.
Moj priatel je tiez IT. Rovnako slusny plat. Kebyze mu ponukli robotu inde ako teraz zijeme a to mu ponukli, okamzite zacnem uvazovat ako s nim ist. Rodina-nerodina, je to nasa buducnost a rodinu budem coskoro tvorit aj s nim.
Ze tehotna a chce mat rodinu po ruke aby nebola sama su len vyhovorky, prepac. Proste ona do BA ist nechce aj keby v zivote tehotna byt nemala.
Je blbost opustit robotu s dobrym platom a ist niekde kde ti ponuknu menej si myslim ja, lebo zvykol si si na nejaky svoj standard, nehovor mi, ze by si nemal problem prijat menej.
Postavit dom, uff...ratal si do toho pozemok? Zalohu za nieco take? Vela stastia pri stavani..

ivet100

JPP to je podľa mňa hovadina chodiť 80 km do roboty. Polovičné riešenia stoja podľa mojich skúseností vždy za prd.

Pre ilustráciu:

Tam a späť to máš 160 Km... To je spolu 10,4 litrov benzínu pri spotrebe 6,5 litra. Denne by si presral na benzín 12,8 €. To je mesačne 255,8 € vrátane DPH len na pohonné hmoty!

Cesta do práce a z práce by ti trvala každý deň cca 2 hodiny. To je mesačne 40 precestovaných hodín. Pri sadzbe 5€ na hodinu, teoretická strata ďalších 200€.

Dokopy by si tým pádom stratil 455,8 € každý mesiac. Ročne by si teoreticky stratil 5469,6 €.

JPP

a ano, robim ako IT, preto mam v BA lepsie moznosti, ako v rodnom meste. existuje aj home-office, co by tiez nebolo zle, lenze zas, ak by som prisiel o pracu a potom si hladal novu, kde by home-office nebol, tak by som kazdy den dochadzal do BA 150km alebo by som chodil na tyzdnovky? preto som jej aj navrhol moznost, ze keby staviame dom, tak niekde medzi rodnym mestom a BA. je predsa ine cestovat za pracou 80km ako 150km

JPP

vcera sme sa tak o tom bavili len tak medzi recou:
priatelka nechce ist byvat do BA, lebo sa jej BA az tak nepaci. potom dodala, ze by na urcity cas isla sem byvat, aby sme si nieco zarobili/nasetrili. A lepsie by bolo kupit si byt na hypoteku a napr. prenajimat 2-3 izby zo 4, ak by sme kupili 4-izbovy, a jednu izbu by sme si nechali my. Ako ja tiez neplanujem ostat tu byvat nastalo. ak nasetrime, tak niekde medzi BA a rodnym mestom postavit dom. Priatelka aj povedala, ze keby ostala tehotna, tak radsej bude niekde blizko rodiny, lebo ze co by robila, keby ja som v praci a ona by bola sama. Ze hentak by sa mohla aspon vybrat za mamou, sesternicou a nemusela by byt len doma, kym pridem ja z prace. ale ak by ostala tehotna napr. pocas byvania v BA, tak by sa prestahovala naspat, lebo tam ma aj doktora ci co a rodina by jej pomohla. Ja som ju volal aj byvat do zahranicia, ale o tom nechce ani pocut.

Prezyvka055

BTW asi najlepsia moznost si bude zobrat hypoteku v BA na seba. Tvoja priatelka aj tak nema ziadnu ochotu ti pomoct so spolocnym byvanim.
Takze mas 2 moznosti.

1) kup si byt v BA na hypoteku, ak tam robis a si nejaky IT tak v pohode budes platit 200-300 mesacne a ci uz priatelka tam bude chciet byt alebo nie ci vam vztah vyjde alebo nevyjde tak byt ostane tebe.

2) navrhni jej nech ona vymysli alternativu spolocneho byvania, ale nic take ze u rodicov a podobne kraviny ale taku kde budete byvat vy dvaja pretoze ty nie si vo vztahu s jej mamou a chces byt s nou a nie s jej matkou co je logicke. Nech ti povie mesto ze kde chce byt a sposob ze trebars byt na prenajom byt na hypoteku, dom a podobne.

Pravdepodobne aj tak skoncis pri moznosti cislo 1 pretoze take zenske ktore vymysli vacsinou nemaju ani vlastnu alternativu.

Prezyvka055

No ak to spolu myslite vazne tak jednoznacne hypoteka.

Podnajom nema zmysel
-stoji tolko co hypo a pritom platis cudziemu a tak by si mohol platit uz vlastny byt

Tvoja priatelka sa vyhovara ze
-si v ba nenajde pracu. Pracu si najde a dokonca lepsie platenu ako inde.
-ze si chce nieco nasetrit. Z platu ucitelky si nenasetri nic alebo respektive nenasetri si ziadnu vyznamnu ciastku. Z platu tak mozno za 3 roky usetri 3000 eur a to je pri cene bytu so zariadenim cca 100 000eur doslova nic a stejnak si budete musiet zobrat tu hypoteku
-celkovo tie slova ze mozno by si vedela tam v ba zariadit keby si zariadila izbu mi pridu dost odveci. Moja priatelka chcela byt co najskor so mnov a nie rozmyslat o tom ze ked bude mat fialove zaclony potom by mozno nejako prezila.

Cize celkovo sa vyhovara a nechce sa jej z domu. Mozno teraz je to v pohode ale take zenske zvyknu potom chciet ostavat doma aj po 25 a konzultovat vsetko s mamou a to je dost peklo mat taku zensku.

DontWorry

JPP, z vlastnych skusenosti neodporucam podnajom - je to pozierac penazi a zaplatis za nieco, co nie je tvoje. A jedna izba z celeho bytu? S cudzimi ludmi? Nie to nerob pokial to nie su tvoji kamarati napriklad. Dokonca aj kamarati ti mozu poliezt pri byvani na nervy, lebo vtedy spoznas ako sa chovaju v sukromi, nehovoriac o cudzich.
Ak sa osamostatnit po skole tak vyckat kym si najde pracu a zobrat hypoteku, najst vlastne byvanie. Ste spolu 8 rokov, setrit pri mame môze, ale nenasetri, uz vôbec nie z ucitelskeho platu a dnes bez hypoteky tazko tazko pokial nezarabas slusne peniaze alebo nemas bohatych rodicov. Ale neodkladala by som potom uz stahovanie, lebo sa vam môze este aj nastrbit vztah po tak dlhej dobe, môze sa stat, ze pride priatelka na to, ze je prechodeny, ze ho nikde neposuvate dalej atd atd. Je pekne mat peniaze, ale ak je nejaky zaklad tak treba konat, lebo v zivote malokedy mas vsetkeho dostatok. Zozaciatku to vie byt tazsie, ale da sa to zvladnut. A niekedy je lepsie urobit krok hned, lebo potom clovek zvykne sa usadit u rodicov a ten komfort doma uz opustit nechce.
Co sa tyka tvojej priatelky tak tam musite najst spolocny kompromis. Ja si myslim, ze jej nevyhovuje byvanie v BA. Ale zial niekedy sa neda mat super pracu v mensom meste a este aj chlapa po ruke a tu sa ukazuje ci ta fakt miluje. A to presne spominali ludia nizsie. Ja som tiez taky typ cloveka, ktory nepotrebuje ist prec a doma mi je fajn, ale ak by priatel siel prec mimo, lebo by mal super pracovnu ponuku a lepsie vyhliadky na buducnost tak by som sa prispôsobila a sla a uz nejak by som to so svojou pracou vykryla. Ak toho nie je schopna, tak je mi luto, ale potom vasa buducnost ruzova nie je.
A mensia rada: poziadaj priatelku o ruku pred zaverom jej studia alebo tesne po...mozno sa veci daju do pohybu a navyse 8 rokov je 8 rokov ;)