Mám navštíviť psychológa?

Príspevok v téme: Mám navštíviť psychológa?
N.

Ahoj. Už dosť dlho rozmýšľam nad tým, či potrebujem nejakú pomoc. Tu je niekoľko dôvodov:
-Sociálna fóbia a malé sebavedomie...?
Keď sa rozprávam s ľudmi často sa červenám alebo hovorím úplné blbosti. Tiež keď som pred tabuľou v škole, u doktorky alebo keď sa rozprávam s niekým cudzím tak sa trasiem. Dokonca ani neplatím v obchode. Vždy dám kamarátke peniaze, aby šla ona, lebo ja sa hanbím. Nepíšem ani komentáre na sociálnych sietiach, pretože sa bojím reakce ostaných (ale v reálnom živote viem povedať svoj názor - dar aj prekliate). Aj som kvôli telesnej niekoľko krát vynechala školu - bojím sa, že sa mi budú ľudia smiať, keď mi niečo nevyjde, alebo pod. K tomu sa viaže ďalší dôvod.
-Sebanenávisť.
Nenávidím sa. Viem, že nie som najškaredšia, ale nemôžem sa mať rada. Ľudia mi hovoria aká som pekná atď. ale ťažko im môžem uveriť, keď ja to nevidím v zrkadle. Mám aj akné a preto si dávam aknecolor, aby som sa sama sebe aspoň trochu páčila. Dnes mi učiteľka, ktorá ma učí telesnú povedala, aby som si to nedávala, že mi to aj tak len škodí a budem to môcť mať len ak mi to doktorka predpíše a ja neviem čo mám robiť, pretože bez toho make-upu nedokážem ani vyhodiť smeti. A moje vlastnosti - všetko proste, tak rada by som sa zmenila, ale nejde to a nenávidím sa. Viem, že som milá niekedy až príliš dobrá, ale som aj hrozný človek, hrozná dcéra. Rodičia na mňa vôbec nemôžu byť pyšní, nevyhrávam medaile a trofeje ako môj (o 7 rokov starší) brat. Mám max. 2 kamarátky, stále sedím doma na riti, kde si čítam alebo pozerám seriály. Už sa aj hrozne učím. Vlastne sa učím veľmi dobre, mám jednotky a dvojky. No kedysi to boli samé jednotky a mám pocit, že nie som dosť dobrá. Proste nie som dosť dobrá. Neviem čo ma núti takto zamýšľať - možno to, že je stále niekto predo mnou? Možno to, že keď dostanem 2 rodičia si myslia, že som hrozná? Áno, viem, že len chcú aby som mala dobré známky, dobrý život, ale niekedy sa cítim tak hrozne keď berú tie dobré známky za samozrejmosť a keď dostanem 2 cítim ako úplny looser (samozrejme mám aj 3,4,5 nie je to tak že by som mala stále také dobre známky, ale je to častejšie ako tie horšie). No a dokonca niekedy keď už je toho na mňa naozaj veľa sa sebapoškodzujem. Ďalej som stratila chuť do jedla. No a ďalšia vec je, že neviem kto som. Som tak citovo nerozhodná. Neviem to popísať. Určite mám veľa času to zistiť - mám 12 a to je ďalší problém. Kvôli veku si nedokážem nájsť kamarátov. Mám veľké problémy s mojim vekom, vyzerám oveľa staršie, správam sa staršie a všetci moji kamaráti (oh, vlastne mám asi dvoch) sú odo mňa aspoň o 4 roky starší. A každý deň počúvam \"nerob toto, nerob tamto, pretože máš len 12, nemáš vek na toto nemáš vek na tamto\" a ja si nemôžem pomôcť. Nikto ani neberie môj názor vážne, pretože mám 12.
Neviem či sú toto len nejaké blbé \"tínedžerské\" problémy alebo by som mala za niekym ísť. Rozhodne nie za rodičmi a kamarátmi, proste nie. Takže ďakujem za prečítanie a poprípade za rady.

N., 12

Delete

Mamičky priveďte všetky hanblivé a smutné dietky namiesto do škôlky a školy pred psychologické ambulancie... Vďaka za pochopenie...koniec oznamom...

Takto nejako zewa?

Prečo by to bolo na ňu veľa? Nech skúsi.

Peterssone

mozno si len introvert.. nic na tom nie je no bohuzial zijeme v extrovertnom svete.. precitaj si nieco na nete alebo odporucam knihu od Susan Cainovej - Ticho

LMarika

Taketo problemy ma velmi vela ludi v tvojom veku. Je to zacinajuca sa puberta a pre tento vek je typicke, ze ti az prilis zalezi na tom, co si o tebe myslia ludia, na tom, aby si sa nestrapnila, na tom, aky nazor maju ludia na teba, a podobne. Hanblivost, ktorou prechadzas, je pre tento vek tiez typicka a ma ju vela ludi. Cervenanie sa pred ludmi tie a akne samozrejme tiez. Osobne som poznala zopar strasne, strasne hanblivych teenagerov, ktorych ale hanblivost nadobro presla az v dospelosti, ked nastupili do roboty do fabriky do velkeho kolektivu. Napriklad 18-rocna hanbliva nastupila do fabriky a hanbila sa komunikovat vekovo seberovnymi, ale cez prestavku si vzdy sadla k starsim zenam okolo 50-tky a rozpravala sa s nimi o receptoch. Vtom si uvdomila, ze z komunikacie so starsimi zenami uz strach nema. Nechala sa ponunut kolacikom, pekne sa podakovala, opytala sa na recept a inokedy zase ona upiekla kolac a rozpovedala recept ostatnym. Obcas si k nim prisadol manzel niektorej z nich, povedal na adresu mladej nieco vtipne a zabavne, ona sa zasmiala, odvetila mu a zrazu si uvedomila, ze uz nema strach ani z komunikacie s 50-rocnymi chlapmi. A tak nejako, ako tyzdne plynuli, sa doslova behom necelych dvoch mesiacov zbavila strachu z komunikacie s kymkolvek, teda aj s peknymi a mladymi vekovo primeranymi chalanmi. Ak ti teda robi problem komunikacia so seberovnymi, komunikuj so starsimi, napriklad susedke vo vytahu povedz nieco o pocasi, o tom, co bolo v spravach, pochval jej psika, aky je pekny, zlaty a dobre ucesany, cistucky a vonavy... Takych tych vseobecnych tem na rozhovor, alebo na kratku komunikaciu pozostavajucu z par viet je neurekom. Pochval mladej susedke babatko, alebo jej povedz, ze ma pekny kocik, ze je babatko zlate, ked tak pekne spinka... Podrz dvere starsej babicke vchadzajucej do cizniaku a nesucej tazku tazku z nakupu, urcite sa ti podakuje a prehodi zopar milych slov. Navstevuj svojich starych rodicov, vela im rozpravaj, pred nimi sa snad nehanbis. A tak nejako hanblivost a strach z rozhovorov so seberovnymi vymizne. Dalej - kludne si pred rovesnikmi urob srandu sama zo seba, no a co! A este sa pritom aj hrdo zatvar! Priklad: Spoluziak vykrikne: "Najskaredsie vyrazky ma N!" Tvoja odpoved (hrdo a so smiechom): "No a co, vsak som v puberte, to znamena, ze dospievam, ale ty si este decko, ked ziadne vyrazky nemas, ha, ha..." Dalsi priklad: Spoluziacka posmesne vykrikne:"Baby, ta N. ma vlasy ako metla, take kucerave, strapate a neupravene!" Tvoja odpoved (hrdo a so smiechom): "To vazne? Hura, tak potom ja uz viem, co chcem v zivote robit. Budem zametat ulice a ani metlu mi nebude treba, vytrhnem si z hlavy chumac vlasov a ulica sa bude len tak lesknut cistotou, ha, ha...!" Proste na akukolvek narazku rovesnikov tykajucu sa ponizovania tvojej osoby odpovedz hrdo a so smiechom nieco vesele a vtipne. No nikdy nedaj najavo, ze ta nejake reci urazili, ci ponizili, NIKDY NESMIES SMUTNA ZALIEZT DO KUTIKA A TAM SA ROZPLAKAT! Musis sa proste len smiat a smiat a pohotovo odvrknut akukolvek hovadinu naznacujucu, ze v robeni si zartov z teba samej, ktore zacali spoluziaci, uspesne pokracujes a este sa na tom aj dobre bavis. V opacnom pripade budes sikanovana. Psycholog? Najskor to skus sama a bez psychologa. Ak ale usudis, ze bez psychologa to nejde, tak ho navstiv, ale NIKDY NEBER PSYCHIATRICKE LIEKY!!! Psychologa navstiv len za ucelom nejakych tych rozhovorov, ale najlepsie by bolo zvladnut to aj bez neho. Drzim ti palce, nech sa ti to podari.

malinka325

vyzera to na citovu nestabilitu a nizke sebavedomie... Pokial to trva dlhsie ako 6 mesiacov, navstiv psychologa. Ja by som asi tiez mala chodit, ale zaciatkom roka 2013 som sa na to vykaslala koli predsudkom. Takze nedopadni ako ja :D a nehanbi sa tam zaklopkat:)