Ahojte, viem, že to bola už viackrát diskutovaná téma ale predsa, môj prípad je asi trochu špecifický a vlastne ani neviem čo tu hľadám, možno nejakú podporu, skúsenosti, názor, svedectvo.
Som momentálne v treťom ročníku na škole ktorá ma vôbec nebaví. Viem, vybrala som si zle, vyberala som si podľa dobrého uplatnenia, nie podľa toho čo ma baví.
V prvom ročníku som mala problém hlavne s matikou ktorú som na prvýkrát nespravila, rodičia mi pohrozili že mám odísť keď to nezvládam, ale ostatné skúšky som mala na A, B. Ja som to vtedy nechcela vzdať, bola som presvedčená že to dám a dala som na opravák. Za každú ale nezrobenú skúšku som doma trochu dostala po nose, ale vždy som ju spravila na opravák.
V druhom ročníku to už bolo pre mňa ťažšie mala som menej opravákov, lepšie výsledky ale môj život začal byť plný stresu, čoraz viac som sa učila lebo štúdia pribúdalo a začínala som byť vyčerpaná a moja psychika trpela.
V treťom ročníku som si zvolila štud. program v zahraničí ktorý ale vôbec nezvládam, jednak úroveň jazyka a neporovnateľne ťažšie štúdiom oproti svk. Snažila som si vytvoriť systém, planing skúšala som všetko ale mám 10 ťažkých záverečných skúšok počas 12 dní predtým som mala priebežné hodnotenia a 4 projekty a školu od rána do večera..takže som to napriek všetkej snahe nezvládla..hrozí mi, že budem mať z toho problém aj na svk.
Som už tak vyčerpaná a vystresovaná, cítim že dať 10 skúšok počas 11 dní je nad moje sily, znie to neuveriteľne ale ozaj je to tu tak, skúškové samo o sebe tu neexistuje a ja vidím, že to je v keli lebo som sa nič nestihla naučiť.
Tým pádom mi ale vznikol aj prúser u nás a ja už uvažujem o zanechaní školy.
Neviem sa zmieriť s tým že som zlyhala, bojím sa, že keď teraz odídem, ľudia mnou budú pohrdať a čudovať sa, ako to že som odišla z tretiaku a teraz nemám nič.
Ale cítim že sa už len trápim, a proste napriek mojej snahe to vôbec nevyšlo.
Bojím sa toho, ako sa s tým vyrovnajú naši, ale to ma tak netrápi, viem, že aj keď budú sklamaní časom to príjmu, lebo ma majú radi ale skôr sa bojím ako to uniesť ja sama, čo potom s prácou, kde ma vezmú bez vš.
Je mi tak ľúto, že som sa dala na tento program, lebo je skutočne nad moje sily ale to som neušila až som sem išla.
Nechať školu v treťom ročníku
Ahoj no vedia o tom, že mám toľko skúšok. Zo začiatku boli vždy prísni čo sa týka školy, vyžadovali aby vždy bolo všetko..Ale teraz sú viac chápaví, už na mňa tak netlačia..
Len skôr ja to teraz beriem ťažko..teda ťažko sa s tým vyrovnávam.
A vedia o situácií, ale nejako s nimi nie som v kontakte, povedala som, že zavolám až budem po všetkom, lebo že teraz som v príliš veľkom strese....
Nejako sa snažím s tým vysporiadať sama a nevolať im, radšej im potom nejako v kľude pretlmočiť výsledok toho celého.
Lebo mamka je dosť chúlostivá a neviem či by ma skôr nezostresovala ako povzbudila hoci teraz to už viac
chápe než predtým.
A ďakujem Vám inak všetkým za motiváciu :)
Dalo mi to aspoň odhodlanie proste tam ísť a spraviť aj ked len 5% ale spraviť aspoň tých 5% ktoré môžem, stíham.
perfekcionizmus je obcas fajn, ale teraz sa ti naozaj nehodi. a mozno si to tu uz niekde pisala, ale ako rodicia. vedia o tom? si s nimi v kontakte? neviem ake mas s nimi vztahy, ale mozno by ta vedeli aspon povzbudit, prisli by s nejakymi napadmi aby to dopadlo podla mnoznosti co najlepsie. pripadne sa mozes zastavit aj tu. drzim palce, nech sa dari :)
Hej no moja chyba je tak trochu aj môj pefekcionalizms, neznášam neistotu keď idem hop-trop, rada mám všetko zmáknuté (teda všetko sa nedá ale proste aspoň tak v rámci možností)
Ďakujem Vám za povzbudenia. Skúsim sa tam fyzicky dotrepať a proste "vyskúšať"
No život je aj o tom prijať niekedy prehry, a to že to nejde podľa predstáv..
Je to asi aj o tom naučiť sa to prijať..
* sposobi...:)
"Neviem ako to dopadne ale cítim sa hrozne ísť na skúšku s vedomím že som sa nič nenaučila lebo som nestihla." - toto a podobne uvahy pusti z hlavy. podla mna strategia, ze sa naucis nieco a nieco nenaucis vobec nemusi byt zla. tu ide o strategiu aj. je totiz lepsie spravit jednu skusku ako ziandu, alebo spravit aspon polovicu skusok ako ziadnu. proste treba prijat myslienku, ze to asi nebude jednoduche, ze asi sa ti nepodari spravit vsetko podla predstav, ale svet sa kvoli tomu nezruti a stale ti este zostavaju nejake moznosti. ukludni sa, skus si to premysliet a vybrat si cestu ktora sa ti zda (naj)schodnejsia a sposoby (naj)mensie skody.
ahoj, pocuj .. hlavne sa ukludni, nic take strasne sa nedeje .. no tak nespravis skusky, no tak ta vyhodia, no tak budes bez titulu.. no a co? .. svet sa nezruti ( mozno nachvilku) ..
podla mna si skus spravit tahaky na vsetky skusky, popytat sa byvalych studentov, proste posnaz sa s tym vybrabrat a nejako to spravit.. mozno to vyjde a bude to v poriadku:) .. ale urcite sa nevzdavaj bez boja .. lebo to je akoby si milonavej osobe nepovedala, co k nej citis .. stale by ti vrtalo hlavou, ze mozno by to dopadlo vsetko inak, keby si to spravila ...
ciize skus ist na skusky, uvidis.. ked to nevyjde, maj v p.. proste stava sa:) .. hlavne sa nestresuj zbytocne .. chvilku to bude blby pocit,, ale raz si hore a raz zas dole:) ... a keby ti aj vyska nevysla,, mat titul neznamena vsetko, chapes;)
aha ty študuješ v zahraničí no to si trúfaš a čo keby si jednoducho dorobil školu na svk tie vysvedčenia sú neplatné nemôžeš si zaplatiť medzinárodné čo platia v každom štáte tak si to v pohode môžeš dorobiť na svk no ale nemal si si vyberať zameranie ktoré ťa nebaví to je veľká chyba aj keď človek musí prejsť takými vecami ktoré ho nebavia aby sa dopracoval k tomu čo naozaj chce .......
elsia len tu je problém že nie sú opraváky..
Viem, znie to neueriteľne ale nedajú sa mi tu robiť, z niktorých predmetov nie sú vôbec a z tých z ktorých sú výsledky budem mať až vo februári a to už udem na svk a nevrátim sa.
Je to divné ale je to tak...
To je na to najhoršie, že jediná možnosť je dať to na prvýkrá. a na svk hej tam mám už potom nárok na jeden opravák.
Ďakujem Vám za názory. No mňa teraz čakajú brutus 4 ťažké skúšky..Tento víkend sa dokážem sústrediť len na jednu.rozmýšľam dva úplne vynechať ..ale neviem, každý mi radí aby som to prestriedala a učila sa hop-trop skákavo ale mňa tento systém ešte viac nervuje..
Neviem ako to dopadne ale cítim sa hrozne ísť na skúšku s vedomím že som sa nič nenaučila lebo som nestihla.
Dosť ma to psychicky ubíja, ked aj skúšku neurobím ale idem tam, že som si to celé prešla som v akomsi kľude ale toto je také že čo vlastne ako chcem prejsť ked som to nestihla prejsť.
No len na svk mi začne ešte ďalšia makačka s dorábaním a neviem kedy vlastne budem mať čas na oddych, sa bojím že to bude skok z jednej paniky do druhej.
skúšky by sa dali poposúvať o nejaké termíny rozlož si termíny skúšok alebo ich opakuj pri najbližších termínoch stihni sa to naučiť, v treťom ročníku už to nejako dorob aj keď neskôr, nemusí to byť teraz koľko ľudí nespravilo na 1 x či druhý krát skúšku tak bude na tretí z 10 tich skúšok by si mala spraviť aspoň 2 či 3 a ďalšie zasa opravné rozhodne by som neodchádzala v treťom ročníku musíš zabojovať držím palce ....