Rozhodla som sa prejst na Paleo dietu a uvitala by som kazdy dobry recept; skusenost; radu.... Zatial mi to ide fajn; len mi chyba dobry recept na chlieb. A takisto by som chcela vediet z ktorej muky je najlepsie piect kolace..aby sa cesto zlepilo aj bez psenice...
Paleo - radme si navzajom
ono my si dnes kúpime koľko orechov chceme hocikedy. Ale v minulosti zbierali orechy len na jeseň a narobili sa kým ich očistili. Takže možno proste tak trochu na to myslieť, že to nie je ani prirodzené ich jesť celý rok vo väčších množstvách.
Čím nahradiť, no to ti verím... Ja som to preto s chlebom už vzdala a mám to ako niečo príležitostné.
Mám múku a škrob z kassavy a z toho si spravím občas "žemličky" alebo keď na sladko tak ešte z kokosovej múky.
Či ti tie orechy ozaj škodia neviem. Si na paleo z nejakých zdravotných dôvodov? Ak áno tak si odsleduj či je zmena ak ješ menej orechov. Len to sledovanie je dlhodobejšia záležitosť.
No je to dost blbe lebo na paleo sa pise ze nahradzat orechami mandlami a semiackami, ja vsetko peciem z orechov no a napokon si este aj skodim.hm tak potom ale cim nahradit psenicu a obilniny?
Trosku vam zasiahnem do vasej temy a opytam sa odbornikov na paleo - dnes ma zaujal clanok o paleo kave, co je kava s pridanim kokosoveho oleja a 2 lyzickami masla, ktora vraj dodava energiu az na 6 hodin a tiez pomaha chudnut. Aky mate nazor na tuto kavu?
inak, to ghee nie je žiadna novinka. Používalo sa v minulosti bežne aj tu u nás pod názvom prepustené maslo.
ja som už z viacerých zdrojov čítala túto informáciu, že to s orechmi netreba preháňať. A že ak, tak najlepšie sú makadámiové (aj najdrahšie),potom kešu, mandle a lieskovce.
Presne pre ten pomer omega, ktorý majú. Pri dnešnej celkovej strave, kde je ideálny príjem omega3 a teda vhodný pomer omega 6:omega3 ťažko dosiahnuť, tak treba celkovo znížiť príjem omega 6 a orechy ich nemajú málo.
Mandle a orechy rozneho druhu obsahuju aj ine oleje, nez omega 6. Takze sa im nevyhybaj podla moznosti.
Na rozbor pozri napr na
www.essentialoils.co.za
Pozri na zdroje omega 3 olejov kam patria mnohe orechy aj rozne olejnate semena
en.wikipedia.org
...vraj sa nema ani vela orechov a mandli jest kvoli omega 6...co je na tom pravdy? Lebo ja momentalne ficim len na mandlovej muke aj mlieku..
prvych 30 dni sa ma paleo striktne dodrzat, a potom sa ma clovek rozhodnut, ci chce tento styl stravovania. Poznam ludi, co su na paleu a par krat do tyzdna si daju aj vyrobky z bez lepku a maju pekne vysledky, aj zdravotne, aj postavou. Len to trva dlhsie. A maju dobry pocit, ze nieco pre seba robia- podotykam, ze nemali zdravotne problemy, ked si zmenili stravu, a ani nevedeli, ze existuje nejake paleo. Len chceli urobit nieco pre seba. Ja tiez jem smotanu, jogurty, kefir a pod., ale namiesto nizkotucnych kupujem s vysokym obsahom tuku, jogurty bez prichute, sama si tam nieco namiesam.
Nasi predkovia pred 40 tisic rokmi zili bez ohna, ale zili zberatelsko loveckym sposobom a zbierali aj rozne semena, vcitane trav,divokej kukurice a podobne.
Nuz ale dnes mnohi rozumeju pod tym aj jedla po tom ako sa ludia naucili pouzivat ohen na pecenie, neskor aj na varenie, ale pred cielavedomou kultivaciou.
Pozri na take nahlady tu
ultimatepaleoguide.com
skusila som makove slize z cukety, boli dobre, chutili vsetkym, skusim aj orechove.