Musim to napisat aspon sem lebo ma poraza z niektorych ludi. Poznam zenu, co od skoly nerobila (10 rokov) lebo nebude robit pracu, ktora nieje hodna jej titulu, pritom ma odbor, ktoreho vyuzitie dodnes nechapem a zije v oblasti, kde ani beznej roboty nieje dost. Ide ma z toho porazit, lebo je to clovek v podstate dobrovolne nezmestnany, ktoreho zivili davky (a kedze neviem nerobila to, co mala tych par hodin, tak aj o ne prisla) a rodicia. Lebo robit casnika alebo za pasom sa neoplati. Nema ziadne pracovne skusenosti ani navyky. Neustale sa stazuje. Viem, ze sa o domacnost a zahradu stara, ale podla mna toto nieje normalne. Cakat na pecene holuby ako napadaju do huby. Dokonca si uz ani robotu aktivne nehlada. Myslela som si, ze to je naozaj problem najst pracu, ale nieje, len niekedy treba trosku znizit z narokov. V zivote som robila cokolvek, niekedy aj za 170€ mesacne, ale nikdy som nebola bez prace. A tak uvazujem, ze ci som divna ja alebo ona.
Nezamestnanost
U niektorých indiánskych kmeňov to bolo práve opačne - napr. Kwaikiutlovia. Organizovali obrady, kde sa každý chválil svojim majetkom, ktorý za celý rok nadobudol. Kto sa chválil najviac získal vedúce postavenie v kmeni.
Zaujímavé. Dík za vysvetlenie.
u starych Slovanov bol zvyk, ze clovek sa nemal chvalit tym, ze sa mu dari.
to strazni duchovia nemali radi, pretoze boli ziarlivi a potom robili naschvál problemy, aby dali najavo svoju dolezitost a aby ukazali ludom ich odkazanost.
stazovanie tak sluzilo viacmenej na oklamanie týchto duchov, ktori mali dojem, ze cloveku sa nedari a tak mu skor pomohli.
nieco ako ked v Azii obetuju bohom len falosne papieriky namiesto bankoviek.
pozostatok z toho su prislovia "nechcem urazit stastenu", "nechcem to zarieknut"
v tomto sa Slovania lisia od anglosaského sveta, kde takato tradicia nikdy nebola.
aj preto su zapadniari viac pozitivne naladeni.
Ja ze pises o svojej mame, alebo sestre a ty sa zamyslas nad niekym neznamym....ano, kazdy zazil snad takeho cloveka, ale preco by si mala marnit cas premyslanim o niekom cudzom? Naco?
Pises, ze ta ide z toho porazit, no skor by si sa mala zamerat sama na seba, aka si ty pre spolocnost prospesna a podobne :) myslim to v dobrom, nie ako urazku. Nechaj nech si ta osoba zije tak, ako jej to vyhovuje a ty sa snaz o taky zivot, po akom tuzis ty ;)
Aký magický význam?
Asi sa budem musiet naucit akceptovat to a nerozculovat sa nad tym, co sa ma netyka :
zewa, poznam takych tiez par a jednej som sa isty cas snazila v minulosti velmi pomoct, nakoniec som zistila (aj z inych ale vierohodnych zdrojov) veci, ktore mi ona nepovedala a zistila som, ze odmietla VSETKO, co bolo mozne, LEN aby nemusela nic robit ani prstom pohnut a lebedi si dodnes nadalej v tom, v com chce. VYBRALA SI TO a CHCE TO TAK.
Ani si nevies predstavit ten regiment inych ludi vratane odbornej pomoci a institucii, ponuk, ktore dostala, to bolo nenormalne, stacilo iba ruku naciahnut, prijat a posunut sa, doslova by bola tlacena XY ludmi, nie ako ini, ktori si vsetko musia vybehat a odmakat sami a bez externej pomoci a este su chori alebo maju kopu inych problemov a brzd a komplikacii na zvladnutie.
Ale ked teraz vyplakava kvoli nejakej somarine, uz ju nik nepocuva, lebo je to TRAPNE. A ona sa stazuje furt a stale nonstop a hra verne rolu 'obete', pritom je to vychcana lemra.
zewa: kasli na nu, je dospela a ona je zodpovedna za SVOJ zivot, nie ty za ten jej...ty si zodpovedna iba za ten svoj
staraj sa o svoj, aby si sa v nom mala co najlepsie vzhladom k tvojim moznostiam
jej chyba, ked na stare kolena bude mat masivne problemy alebo skor - moze si za to SAMA
Ja neviem ako sa tie davky volaju, ale nikdy nerobila. Nieco dostavala.
Ja jej nezavidim. Iba mi na tom cloveku zalezi, ale kazdy moj pokus, pomoct jej po jej stazovani, sa konci v kosi lebo ma na to svoje "dovody". A to ma rozculuje. Co bude robit, ked raz nebude mat rodicov?