Ako zomrie stará bytová mačka? Zalezie niekam?

Príspevok v téme: Ako zomrie stará bytová mačka? Zalezie niekam?
babbetta

Mam starsiu macicku, ma cca 15 rokov.
Za posledné 2-3 mesiace mala chvile, ze bola letargicka. Raz sa stalo, ze ma neprisla privitat (zriedkavost, ale stavalo sa), lezala zmotana na deke na posteli a po osloveni sa ani nepohla, napadlo mi, ze je mrtva. Ked som sa jej dotkla, tak sa prebrala a bola cudna, akoby dezorientovana.

Teraz velmi malo zerie, kusok sunky jej staci a nevrati sa pre dalsiu, aj z kapsicky a malej pastetky odzerie iba kusok. Je schudnuta, pije malo (ako vzdy), ma matnu srst. Dycha normalne, nie je opuchnuta, tep ma normalny, pravidelny, hybe sa a mnauka normalne, nema teplotu, ani zvacsene uzliny, na prehmatanie ani spontannne neprejavuje bolest.

Vcera mi dcera volala, ci neviem, kde cica je, ze ju od rana nevie najst. Poradila som jej pootvarat skrine a nechat otvorene vsetko, kam zvykla vliezt.
Podvecer stale nic, neprisla, skusali sme aj osvedcene lakadla. Nasli sme ju za svetrami, zivu.
Potom sa chovala normalne, vyskocila na linku, vypytala si kusok sunky. Zo svojho zradla odzrala velmi malo, odpad vybavila normalne.

Vraj stare macky zvyknu odist zomriet mimo svoj dom. Neviem, ako bytove. Viete? Zalezu niekam a zomru?
Asi mi sibe, treba ju vycesat a ja vaham, ci ju na posledne dni (? tyzdne, ??) este rozculovat, lebo vycesavanie rada nema.
A som skrz naskrz smutna.

babbtetta

No jo. Ved aj ja som cicu uz roky rokuce nedavala ockovat. Nemala kontakt so zvieratami, tak naco.
Ale zacal k nam chodit na obcasne navstevy havko a ten chodi von a pozdravi sa so vselikym... tak aby od neho nieco nechytila.
Nechcem byt zla a viem, ze zivot je taky, ale blsky a usny svrab doniesla cica od veterinara (fakt sa ospravedlnujem vsetkym milym vetom, fauna v ich cakarnach nezavisi len od nich), netreba na to ziadne patranie (cica inde nebola, havko u nas v tom case nebol a ani neskor nic nemal). Tak som cicu odblsila, odcervila, za cca 3 tyzdne kvapiek do usi sa jej vycistili aj uska a bola ako vzdy. Postupne troska menej zrala a bola pomalsia. Tak som sa k veterinarovi prilis nehrabala.
Ale zajdem, ak sa cica nezlepsi. Ona totiz teraz, ked sa jej nechutenstvo tak napadnezhorsilo, bola cez posledny vikend na 4 dni u znameho. (mali sme s dcerou vylet). Cica ho ma velmi rada, treba vidiet, na jeho byt je zvyknuta, povazuje ho za svoje druhe kralovstvo, uz tam bola velakrat, aj dlhsie. Ale teraz znameho zacala napadne malo zrat, nepomahali ani osvedcene dobroty. Pomyslela som si, ze mala stres, ze sa doma parkrat nazerie a bude ok. Nenapchala sa, ale zlepsuje sa, vcera uz odzrala slusnu cast z oblubenej konzervy. Vylucovanie ma ok.
Ale som smutna. Samu ma prekvapuje, ako velmi. Uplne bije do oci, ze cica zostarla. Je - ale len obcas - pomalsia, ked ju privolam, tak dobre popremysla, ci mi vyhovie a obcas sa nepride privitat (zvedava byvala dost). Ked pozera do svetla, vidno, ze ma zakal. Asi teda aj zle vidi.
Cica je ovela pritulnejsia nez obvykle. Skoro sa nechce odo mna pohnut. Obvykle mi zaspala v posteli a odisla, na kresle si na mne chvilku polezala a sla sa z toho zahalania zotavit na svoje fleky. Teraz chce byt na mne furt. Nemozem si pomoct, mam pocit, ze sa luci. Je to moja prva macka, tak neviem.
Papulku aj zuby som jej pozrela, nic zle som neobjavila. Kupim jej vitaminy a ak sa nezlepsi za par dni, zajdem k novemu veterinarovi.

Emily opat

Babbetta, je vidiet, ze mate svoju macku rada. A je toho dokazom aj to, ze sa dozila 15 rokov.
Suhlasim vsak s Deriou, macku by som uz urcite nedala ockovat (ja napr. mam dvoch bytovych kocurov a neockujem) a naozaj je namieste navsteva veterinara.

Deria

Nechapem, ze nejdete s nou k veterinarovi ale cakate, ze umrie, to co je?! Boli ste pred pol rokom? Ale ona ma problemy ako pises 2-3 mesiace. Co ak potrebuje nutne nejake lieky a mohla by sa z toho dostat? Vsetko netreba zhodit na starobu. Pozreli ste jej do papulky, ci ma zuby v poriadku? Pokial nechodi von a je uz starsia, nedala by som ju ockovat. Je to velka zataz na imunitny system. A to este dostala Frontline. To vsetko je pre nu moc, vzhladom k jej veku. Urcite s nou zájdite k vet a necakajte, kym umrie.

babbetta

Dakujem.
U veterinarky bola asi pred pol rokom.
Nemala problem, bola preockovana trojvakcinou, 2 davky. Potom mala blchy a usny svrab, ale to sa zvladlo jednorazovou vodickou do srsti za krk /tusim Frontline/ a kvapkami do usi. Usi trvali dlhsie, aplikacia ju vzdy pekne nastvala, ale potom bol klud. Uska, oci, nos, podvozok - vsetko na ciste. Potom bol par mesiacov normalny stav. Je to par dni akoby nahle zostarla.

Emily opat

Mate doma macacieho seniora. Jedna otazka, veterinar ju videl naposledy kedy?
Ano, macka ked ma bolesti, alebo umiera si casto niekam zalezie.