Podvod

Príspevok v téme: Podvod
Mains

Mam taky problem. Dva roky sme zili v prenajatom byte. S majitelom sme uzavreli zmluvu, kde ale nebolo uvedene, kolko eur chce za prenajom bytu, ako sa hovori do vrecka...Islo o blizku rodinu, takze sme sa spoliehali na to, ze dotycny ma uz v sume, ktoru od nas za prenajom bytu pytal vycislenu aj odmenu pre seba.Ake velke bolo nase prekvapenie, ked od nas o rok ziadal uhradenie obrovskej dlznej sumy za najom, kedze mu prisli z bytoveho druzstva nedoplatky. Islo o sumu vyse 800 eur.Nechapali sme, ako je to mozne, az kym sme sa nedostali k fakture z BD, kde sme zistili, ze on za nas platil take mesacne zalohy, akoby bol byt neobyvany a nie ze tam zilo niekolko osob.Tym padom mu z tych penazi, co sme mu my platili za najom ostavalo kazdy mesiac len tak, do vrecka.Odmietli sme mu tu sumu, ten nedoplatok zaplatit a on sa nam vyhraza sudom.aj ked neviem na zaklade coho, lebo zmluva, ktoru sme uzavreli neobsahuje zakladne veci o platbach a dokonca sme mali zmluvu na dobu urcitu, na rok a dalej sa uz zmluva nepredlzovala, cize vlastne sme dalsi rok uz tam byvali bez zmluvy.Co by ste robili na nasom mieste?

0vecka

akoze z toho co pises silne pochybujem ze ma pravne na nieco narok... kazdopadne neviem odkial ste ale tych 800 EUR je menej ako 70 mesacne a nepride mi to najomne nejako vysoke

Mains

Chechtaky mu sli na ucet, mam o tom doklady.Platili sme mu mesacne 320 eur, on za nas odvadzal minimalne platby a potom chcel nedoplatky, ale vopred sa nedohodol, ze kolko chce do vrecka, za prenajom brat , pre seba.ani v zmluve to nema, ze mu za prenajom bytu platime napr. 200 eur do vrecka, lebo jeho platby za nas mesacne boli vo vyske 120 eur za vodu, plyn a elektriku, tolko za nas platil, ostatok slo jemu, ale to sme nevedeli, to nam nepovedal, kedze je to rodina, hral sa na dobortiveho, ze nechce od nas vela za prenajom a potom na konci roka bum, 800 eur nedoplatky.V pripade predlzenia najmu na dalsie obdobie su obidve strany povinne si tuto skutocnost vzajomne pisomne potvrdit najneskôr dva mesiace pred uplynutim dohodnutej doby najmu. Takto to mame stanovene v zmluve a zmluva skoncila platnost este v roku 2012.

0vecka

ja by som sa odstahoval...pravdepodobne nemate platnu najomnu zmluvu.. v DE je to tak ze ak sa po skonceni zlmluvy do dvoch tyzdnov pisomne nevypovie tak sa ide na zmluvu na dobu neurcitu..pozri sa ako je to na SK...tie detaily nejako som to nepochopil ze ako ste sa dohodli... ak by aj platil nizsie zalohy tak platba energii je aj tak na vas... cize ak by teoreticky platit take preddavky ktore by vam stacili a vy by ste nechali v zime okno otvorene a kurenie na plne gule tak to musite doplatit... kazdopadne je to velmi otazne... poradte sa s pravnikom problem je aj v tom ze on za vas inkasoval chechtaky na cierno teda nakoniec z toho moze mat najviac zle on... Tie peniaze ste mu davali na ruku alebo na ucet?

dalsi

V zmluve to nieni, tak nemusite nic. Ak to nebolo celkom oficialne, tak logicky nenahlasil nikoho viac, ze tam byva.

Platit mu nic nemusite, urobil chybu, ze si nedoplatky nedal do zmluvy. Na druhu stranu, ak je to rodina, ale aj keby nebola, je dost sproste, nechat ho zaplatit dlh, ktory ste si vyprodukovali...

Prezyvka55

Nejako mi to nesedi nakolko tie polozky na osobu su skoro nic oproti tym klasickym.
Najviac sa plati, elektrina, voda, kurenie. Toto je jedno kolko ludi v tom byte je ci 1 alebo 100 zalezi kolko sa to minie.
Potom je odpad, ten za vas platit nemusi, to je vasa zalezitost a rozhodne by som nikoho nenahlasol odpad do prenajateho bytu. Ten si mate platit v mieste vasho trvaleho bydliska co by som vam samozrejme na byt nedal. Cize najskor rodicovsky dom.

A mi nehovor ze upratovanie, vytah a spolocne priestori robia rocne 800eur. A do fondu oprav musi cvakat aj ked tam nebyva. Takze nespravili ste nahodou dlh na vode a kureni?
Ked ste videli tu fakturu od BD tak na nej museli byt to za co bol ten dlh predsa.

Ivka 1

Je potrebné pridržať sa zmluvy. Ak zmluva neobsahuje sumu, termín a spôsob úhrady nájomného (bohužiaľ aj na Vašu škodu ) tak takáto zmluva nemá potrebné právne náležitosti a pred súdom neobstojí. Ak máte známeho právnika ,ktorý sa zaoberá občiansko-právnymi záležitosťami, poraďte sa s ním.
Čo máte vlastne v zmluve uvedené ?