Mam taky problem. Dva roky sme zili v prenajatom byte. S majitelom sme uzavreli zmluvu, kde ale nebolo uvedene, kolko eur chce za prenajom bytu, ako sa hovori do vrecka...Islo o blizku rodinu, takze sme sa spoliehali na to, ze dotycny ma uz v sume, ktoru od nas za prenajom bytu pytal vycislenu aj odmenu pre seba.Ake velke bolo nase prekvapenie, ked od nas o rok ziadal uhradenie obrovskej dlznej sumy za najom, kedze mu prisli z bytoveho druzstva nedoplatky. Islo o sumu vyse 800 eur.Nechapali sme, ako je to mozne, az kym sme sa nedostali k fakture z BD, kde sme zistili, ze on za nas platil take mesacne zalohy, akoby bol byt neobyvany a nie ze tam zilo niekolko osob.Tym padom mu z tych penazi, co sme mu my platili za najom ostavalo kazdy mesiac len tak, do vrecka.Odmietli sme mu tu sumu, ten nedoplatok zaplatit a on sa nam vyhraza sudom.aj ked neviem na zaklade coho, lebo zmluva, ktoru sme uzavreli neobsahuje zakladne veci o platbach a dokonca sme mali zmluvu na dobu urcitu, na rok a dalej sa uz zmluva nepredlzovala, cize vlastne sme dalsi rok uz tam byvali bez zmluvy.Co by ste robili na nasom mieste?
Podvod
Mas pravdu, akoze v zmluve su uvedene len kubiky vody, ktore prenajimatel uhradi, samozrejme v min.mnozstve, a aj el.a plyn len v min.mnozstve a ze nedoplatky uhradzame my.Lenze chyba tam to, kolko chce majitel do vrecka, cize ked my sme mu zaplatili dvakrat tolko, kolko on zaplatil, tak ten rozdiel sile jemu do vrecka a kedze on nema v zmluve dojednane, kolko chce za prenajom bytu ako financnu odmenu pre seba, ani nam to ustne nepovedal, cize my sme o tom vobec nevedeli, tak to, co sme dali navyse je jeho zisk, ale podla zmluvy nanho nema pravo, tak nech si z toho zisku odpocita nedoplatky a este mu aj tak vela ostane.Lebo tie peniaze navyse su potom vlastne co?
a pre buducnost, ak sa jedna o peniaze, tak aj s rodinou to treba dat na papier... lebo inak sa nedomozete prava... videla som vela pripadov, kedy ludi najviac odrbala vlastna rodina...
no netvrdila by som, ze ide o podvod... tu pekne vidiet, ze pisomna dohoda je najlepsi dokaz... ustne podanie nic neznamena... a to, ze ste si nevymedzili hned na zaciatku kolko mu pojde do vrecka a ake su zalohy je vasa chyba... ak by ste to mali na papieri, snad by ste mohli na sud... bez toho nie... vy budete tvrdit svoje a on svoje... ustna dohoda nie je nic platna v tomto pripade... tiez som zazila sok z nedoplatku za kurenie, ked nam namontovali merace... kurila som tak, ako ked sme ich nemali, ale zalohy boli platene nizke na kurenie... ked mi prislo zuctovanie tak ma ovalil pot, ale zaplatit som musela, pretoze to bola moja spotreba.... a aj v zmluve bolo dohodnute, ze nedoplatky preplatky su vecou najomnika... ak si este budete prenajimat byt, tieto otazky musite mat poriesene v zmluve, inac mate smolu...
Prezyvka55: To, co pises je blbost, kazdy ma pravo zvysovat a znizovat zalohove patby,ak potom na konci roka doplati, bytove nezaujima kolko nedoplatkov ty chces dobrovolne mat, im ide len o vyrovnanie stavu.Majitel umyselne platil malo, aby mu viac ostavalo do vrecka a potom my sme platili velke nedoplatky.Po prvotnych nedoplatkoch 800 eur sme este v byte zili rok a zas nam prisli nedoplatky vyse 500 eur, tak ako bytove zvysilo mesacne predpisy na zaklade prvych nedoplatkov, ked zas su dalsie v enormnej vyske? Majitel umelo udrziaval nizke mesacne zalohove platby lebo pocital vychcane s tym, ze mu zas nedoplatky uhradime.
ja to tiez tak poznam neviem ako je to so znizenim ale zvysit sa da hocikedy
Prezyvka55,ale ide aj u elektrarni aj plynarni si normalne poziadas o znizenie zalohovych platieb,a podla toho ako ich platis ci mesacne alebo stvrtrocne atd. ... ti ich v najblissom termine znizia.Ked som odchadzal na rok do zahranicia tak mi to znizili aj za teplo a vodu mi o niake percenta na bytovom dali dole.
Ak by majitel chcel ,isto by to vedel,stacili by len pozriet spotrebu vody ,plynu s teplom asi nic...
kazdopadne ta zmluva bola nahovno,kedze tam nebolo stanovene,coo zahrnaju vase platby a rovnako tam ma byt co v pripade nedoplatku.
Inak on nemusel o nedoplatkoch vediet.
Kolko sa plati za energie urcuje bytove druzstvo. A sice sa da predplatit viac ale on o tom vediet nemusel.
Modelova situacia. V byte nikto nebyva poplatky nie su. Bytove druzstvo automaticky znizuje zalohove platby kazdym rokom o 50% aby pri zuctovani nemuseli vracat vela. Niekto sa tam nastahuje. SAMOZREJME ZE ESTE STALE platia minimalne poplatky lebo tie sa menia az po zuctovani. Poplatky sa nastavia az teraz. A URCUJE ICH bytove druzstvo, elektrarne, plynarne. Cize to neni jeho chyba ze tolko platil a neda sa LEN TAK DOHONUT ze PLATIT MINIMUM to je somarina. ZIADNA INSTITUCIA ti neznizi poplatok len na zaklade ziadosti ze chces platit maly poplatok. a ze potom sa vyrovnas v zuctovani. to nejde.
2 Mains vy ste uz tych 800 zaplatili?
ste mu nemali nič uhradiť, keď nechcel ukazať faktury... a ked ste mali 800 eur, ktoré ste mu vedeli dať, tak ste si mohli nájsť aj iný podnájom
Ovecka, nikdy sme faktury ohladom tych nedoplatkov nevideli, aj mne tie sumy nesedia absolutne, ale vzhladom k tomu, ze sme nemali kam ist, sme to uhradili, teraz ideme do sudu a ja trvam na predlozeni faktur.Uz dvakrat som majitela vyzvala, nech mi ich posle, ale on nic, tak to budem ziadat na sude.Ak k nemu dojde.