Zdravím, potrebovala by som poradiť ako sa jednoducho a rýchlo naučiť anglinu. Na základnej som sa učila ruský a na strednej nemecký jazyk ale ani k jednému z nich nemám akosi vzťah sa ďalej kvalifikovať. Chcem sa naučiť anglický lebo veď to je jazyk svetový a dohovorí sa ním človek takmer všade.
Problém je ten že som skúšala kurzy dva ale nepomohlo. Lektori sa zo začiatku venujú všetkým a na približne do polky kurzu vačšinou len tým pokročilým. Podľa mňa sú to len zbytočne vyhodené prachy a osoh žiaden. Tie kurzy sú strašne krátke a za ten čas sa jazyk nedá naučiť tak aby sa človek vedel celkom rozumne dohovoriť. Ako teda nato? Filmy s titulkami som skúšala ale tie titulky bežia tak rychlo že ma to prestalo baviť.
Učím sa aspoň slovíčka s výslovnosťou aspoň tie základné slovíčka (pomenovanie potravín, časti tela, nabytku, ošatenie, choroby, dopr. prostriedky, nejaké slovesá, počasie a pod.) ale to asi nebude stačiť keď neviem zložiť celistvú vetu? To skladanie viet je najvačší problém u mňa. A najma tie časy to je koplikované. Kedy sa aký čas používa a slovosled. Ak by som išla niekam do sveta len ťažko by som sa dohovorila ak by som sa spoliehala len na znalosti slov ale vetu by som nevytvorila však?
Vďaka za rady :)
Ako
ahoj, ja som natom podobne ako ty. Toho roku v juli mam ist do USA lebo tam zije sestra a bude mat svadbu. Mam tam ist s rodicmi ktori vobec nevedia anglicky a ja ju viem tiez mizerne. Ucila som na na skole len styri roky a na zakladke som mala tiez nemcinu.Profacka ktora nas ucila bola slaba vobec nevedela naucit a takmer vsetci mali z angliny zle znamky u nej. Bojim sa toho ako sa dohovorim na letisku po prilete. Potom uz nie lebo segra aj s frajerom nas budu cakat ale tiez by som sa rada naucila lepsie ak by som tam chcela ist na nakupy a aby som nemusela byt uplne odkazana na segru a buduceho svagra s komunikaciou. On je american a neviem ako sa s nim budem rozpravat to bude trapas :D Budem sa drvit anglinu do jula ako budem vladat ale neviem ci u mna nenastane komunikacny blok ked pride na rozpravanie. Zablokujem sa a nedostanem zo seba ani slovo :)
a tie casy su naozaj blbe neviem preco ich tolko vela musia mat ked v nemcine stacili len tri aj nam tri a anglicania ich maju tolko vela. Naco je to dobre?
V anglictine sa zdaju byt komplikovane len casy, ktore maju priponu ing. Su to priebehove casy, co prave prebieha, tak z toho nerob nejaku velku vedu:-)
Napr. I am drinking - prave pijem, I was drinking - pil som vtedy a vtedy, presne v nejakom momente /ked sa nieco stalo napr./, I will be drinking - budem pit.
Ak sa nenaucis slovesa, tak vetu nikdy neposkladas.
Ja pouzivam v anglictine nas slovensky slovosled, nevidim v tom nejaky velky problem. Dohovorit sa tak da, lebo europske jazyky su si velmi podobne.
Tak hlavu hore a pusti sa do slovies a nezabudni na nepravidelne slovesa:-)
Nuz ja som sa v skole naucil rustinu a latinu, dost mizerne, ale kedze som rustinu potreboval aj na studium inych predmetov, tak som sa ju musel naucit velmi dobre.
S rodinou som rozpraval najma po slovensky, ale aj cesky a madarsky a to som sa formalne ani neucil, to som len tak z praxe odkukal. A ako spravny stary Bratislavcan som odkukal aj daco nemciny, aby som ked nic ine mohol aspon sluzne urazit chlapcov z nemeckej kolonie naproti cez ulicu
Neskor sa mi to zislo, ked sa moj brat usadil vo Svajciarsku.
Anglictinu som mal len 3 roky 2 hodiny do tyzdna=prakticky nic. Ale najviac som sa naucil pri mesacnom pobyte v Anglicku, kde boli okolo sami Anglicania a nemal som na vyber, ponoreny 24 hodin do anglictiny. A po prichode do USA som uz od prveho tyzdna musel ucit , takze som aspon 4 hodiny vecer stravil v jazykovom laboratoriu 7 dni do tyzdna a drvil anglictinu,2 roky, cele frazy a vyslovnost opakoval ako papagaj, az kym som sa dostatocne nezdokonalil.
Moj syn mi sice hovori, ze na mne je este stale obcas poznat prizvuk,ked si nedavam pozor, ale ja veru nebudem davat viac do studia 600 az 1000 hodin, aby som sa ho uplne zbavil, ked ma kazdy rozumie dostatocne dobre.
Casom som sa naucil aj trosku Spanielsky, kedze som pracoval so spanielsky hovoriacimi ludmi z Puertorica, Mexikanmi a Juhoamericanmi, co sa mi zislo najma pri cestovani
Mnohi racionalni ludia sa naucia len tolko z jazyka, kolko im je potrebne a dalej sa s nim nezdrzuju. To ale neznamena, ze by sa ho nevedeli naucit lepsie, keby mali o to zaujem.
Ja som poznal viacerych velmi inteligentnycy, ktori rozpravali slabo cudzimi recami az na to, ze ich poznali aj zo desat. A na to predsa len treba tie "bunky"
Tym nechcem povedat, ze ludia nemaju rozne talenty a naklonnosti, ale kto sa vie naucit jednu rec dobre , vie sa ich naucit aj viacero
Ahoj. Skús si kúpiť normálnu učebnicu s pracovným zošitom, ktorú používajú aj školy. My napríklad používame Face2face, podľa môjho názoru veľmi dobrú učebnicu. Na konci je ku každej lekcii aj gramatika, rozloženie viet a ešte sú v učebnici aj príklady z reálneho sveta. Ako budeš takto postupovať, skús potom pozerať nejaký seriál, po anglicky ale bez tituliek. Ja pozerávam Lost a podľa môjho názoru som sa naučil nesmierne veľa. Len keď som to pozeral s titulkami, buď som nestíhal alebo som sa väčšinou pristihol, že sleduje titulky a nepočúvam. Prajem veľa šťastia :)
RNG aj mi poviete, ako ste sa uspesne ucili jazyky ? Ja sa ucim anglictinu dost rokov a stale mam pocit ze ju mam slabu na to, kolko sa jej venujem.
neviem ti poradiť, ale poviem ako to šlo mne. Gramatiku som sa vyslovene naučila, čiže pekne z knihy, popritom nejaké slovíčka. A komunikácia bol problém, až kým som nezačala komunikovať... Praxou som sa naučila aj pekne plynule rozprávať. Bolo to podobne s nemčinou aj angličtinou u mňa.
Čítaním kníh a pozeraním filmov sa slovná zásoba u mňa len máličko zlepšuje, ani komunikácia sa tým až tak nezlepšila. Až keď som bola nútená sama skladať vety buď písomne alebo ústne.
Ale je to rôzne, ja som nikdy nemala problém s gramatikou, to bolo pre mňa viac menej logické a teda ľahké, ale vždy som mala problém rozprávať. A sú zas ľudia, čo majú gramatiku biednu, ale melú jedna radosť...
Niečo sa nauč za pomoci kníh alebo počítačových programov, ale potom budeš musieť nájsť spôsob ako komunikovať, ak sa chceš jazyk dobre naučiť. Určite sa dá nájsť nejaký zahraničný lektor, s ktorým potom môžeš skypovať. Ale neviem koľko také veci stoja...
RNG dovolim si oponovat. Su zname mnohe pripady drzitelov Nobelovych cien, ktori neboli povodom z anglosaskych krajin a ktori robili svoje vyskumy v USA dlhe desatrocia a napriek tomu sa anglicky nikdy poriadne nenaucili a to boli mozgovo ine kapacity. Ide prevazne o technicke odbory. Ja mam tiez tento problem - anglictinu mam vydretu a aj po 14 rokoch ju neviem poriadne a to ju pouzivam kazdy den, ale za to viem bez problemov pochopit na prvy raz akukolvek technicku vec, viem si ju predstavit v hlave a tocit s nou alebo umiestnovat s inymi vecami, viem napr. v hlave poskladat rubikovu kocku, bez problemov sa naucim akykolvek programovaci jazyk za par dni a tak podobne, co nezvlada 99% ludi. Ty si bol zrejme iba nesustredeny, ale never tomu, ze je to problem u vsetkych.
Najviac da, ak je clovek v cudzom prostredi odkazany sam na seba - vtedy sa mozog zmobilizuje v ramci prezitia, ale ak clovek na to nema bunky, tak ani v tomto pripade to nikdy nedospeje k uplnej dokonalosti, ale len k urovni potrebnej na zabezpecenie zakladnych zivotnych potrieb.
Jazyk sam do hlavy nenaskace a na aj bezne primitivne dorozumievanie je potrebne najmenej 600 hodin koncentrovania sa na jazyk. Zdoraznujem koncentracie a opakovania, lebo pamat si zachovava permanentne len veci, co bezia v hlave znova a znova aspon 15 minut. Akekolvek prerusenie tohoto procesu , vyrusenie, a vedomost sa ulozi len do docasnej pamati, ktora sa po case vymaze.
Takze ta bezna fraza: "ma na to bunky" je len vyjadrenim nedostatocnej alebo dostatocnej koncentracie.
Za mlada som tiez veril, ze nemam na jazyky bunky a mal som z nich v skole vzdy zle znamky. Dnes ale , kedze si to zivot vyziadal, rozpravam viacerymi jazykmi bez problemov, plynule. Takze som tie "bunky" mal zrejme vzdy niekde v zasobe skryte, pokial som ich neprinutil z nutnosti tie informacie prijat.
Anglická gramatika je jedna z najlahsich, oproti takej nemčine je to malina. Ak máš dobrú pamäť na slovíčka, tak máš vyhraté. S tým slovosledom, časmi, spelingom si nerob ťažkú hlavu, mnoho Angličanov to poriadne nevie. Stačí ti, ak vieš aspoň rozoznať, ktorý čas je minulý/prítomný/budúci a osvojíš si zaužívané frázy (naučíš sa ich naspamať tak ako slovíčka), už vieš aspoň nejako komunikovať, i keď nebudeš rozumieť všetko, veľa si budeš musieť domýšlať, pri rozprávaní budeš robiť chyby, ale za to sa nehanbi, robí ich 3/4 sveta. Dôležité je, aby si sa pri komunikácií učila od správne hovoriaceho človeka. Budeš počuť ako skladá vety časom ti bude prirodzené rozprávať ako on. Chce to len čas a nebáť sa toho.