Zdravím, potrebovala by som poradiť ako sa jednoducho a rýchlo naučiť anglinu. Na základnej som sa učila ruský a na strednej nemecký jazyk ale ani k jednému z nich nemám akosi vzťah sa ďalej kvalifikovať. Chcem sa naučiť anglický lebo veď to je jazyk svetový a dohovorí sa ním človek takmer všade.
Problém je ten že som skúšala kurzy dva ale nepomohlo. Lektori sa zo začiatku venujú všetkým a na približne do polky kurzu vačšinou len tým pokročilým. Podľa mňa sú to len zbytočne vyhodené prachy a osoh žiaden. Tie kurzy sú strašne krátke a za ten čas sa jazyk nedá naučiť tak aby sa človek vedel celkom rozumne dohovoriť. Ako teda nato? Filmy s titulkami som skúšala ale tie titulky bežia tak rychlo že ma to prestalo baviť.
Učím sa aspoň slovíčka s výslovnosťou aspoň tie základné slovíčka (pomenovanie potravín, časti tela, nabytku, ošatenie, choroby, dopr. prostriedky, nejaké slovesá, počasie a pod.) ale to asi nebude stačiť keď neviem zložiť celistvú vetu? To skladanie viet je najvačší problém u mňa. A najma tie časy to je koplikované. Kedy sa aký čas používa a slovosled. Ak by som išla niekam do sveta len ťažko by som sa dohovorila ak by som sa spoliehala len na znalosti slov ale vetu by som nevytvorila však?
Vďaka za rady :)
Ako
Ja mám ten istý problem Teraz mám na VŠ anglinu . Nik enmá čas nám vysvetlovat vety.. Ja viem rozoznat časy,a le čo z toho ak dá test, a ja si nevem prelozit vetu, tým pádom ani neviem použit ani čas. myslím, že tí , ktorí anglinu vedia, to veľmi uľahčujú,a le pre tých kt, ju nemali je dosť ťažká a nepochopiteľná.
Gofruit, mozem sa ta opytat, ako ti idu technicke veci? Chapes ich aj bez vysvetlenia? Dokazes sa bez problemov orientovat v neznamom prostredi aj bez mapy - myslim vediet sa vratit na vychodzie miesto, vediet si premietat v hlave priestorovo smer pohybu?
Inak clovek vraj nevyuziva kapacitu mozgu na 100 %, no jeto dane skor fyzickymi danostami toho mozgu, vekost, pocet mozgovych zavitov a pod. Ani ti najusilovnejsi a najmudrejsi ludia ho nedokazu vyuzit na 100% podla mna ho kazdy vyuziva percentualne skoro rovnako, len niekto ho ma skratka fyzicky vacsi. Priklad moj brat je odo mna vyssi a ma aj mohutnejsiu postavu, ale jeho siltovka mi je uzka a on sa v skole ucil vzdy o dost horsie ako ja, hoci sme to flakali rovnako, len ja neviem preco som si vzdy vedel ovela lepsie zapamatat veci z vyuc. Hodin aj ked som sa o to nijako nesnazil a vedel som si pospajat suvislosti a odvodit veci. Neviem preco mi technika ide lahucko, ale humanita tazko aj ked sa snazim. Motivaciou ucenia anglictiny je pre mna 3-nasobny plat pracou pre zahranicnu firmu a aj tak sa ho neviem poriadne naucit. Ak by som nebol taky dobry v technike, tak by ma uz davno vyhodili. Takto maju so mnou trpezlivost, lebo konecne vysledky prace mam nadmieru vysoke.
Ze mozog ma svoju kapacitu? Toto je velmi zly priklad!
Predsa mozog ma kapacitu 100% a vyuziva bexny clovek kolko? 3 az 5% cize na vine je clovek. Mozog kapacity ma dost. Netreba hladat vyhovorky, vsetko sa da ked sa chce!!!
Zaplat si nejakej studentke, co studuje anglictinu na vyske. Vyjde ta to lacnejsie a ona bude motivovana lebo bude moct nieco zarobit. A bude sa venovat iba tebe. Naucit sa da vsetko. Len sa treba motivovat!
RNG - Nedavno to vysvetlovali v jednom dokumente - ked sa v detstve ucime rec, funguje nam jedna cast mozgu, ktorej funkcia konci vo veku okolo 5-6 rokov. Potom sa uz ucime inou castou mozgu a preto nam to ide ovela tazsie. Nehladiac na to, ze aj mozog ma svoju kapacitu a v detstve nie je este tak zatazeny. Takze toto bol zly priklad.
Inac ako kuriozita, kedze linguisti minuly rok prehlasili Slovencinu za najtazsi jazyk na svete sa naucit, tak co sa ludia tuto stazuju na anglictinu, ked sa za par rokov v detstve ten najtazsi jazyk bez problemov naucili. Bez potreby ucebnic, gramatiky a cirkusu.
A zrejme si na to tie bunky niekde v mozgu nasli, vsakze.
Tak sa naucili. Co je na tom divne? Je super ze mali odvahu. Aj ja som odisla do krajiny ktorej jazykom som nehovorila tiez len ako sa volas. Prihlasila som sa na intenzivny kurz franiny a za rok som vedela perfektne po francuzsky a spravila som si najvyssi certifikat aky exiatuje a mohla by som vyucovat.za rok.
Mna by zaujimalo ako sa moji spoluziaci dohovoria v Anglicku. Lebo o niektorych co tam isli viem ze z anglictiny mali 3-4 znamky, komunikovat na hodine vedeli fakt minimum, ledva z nej zmaturovali a predsa do toho Anglicka isli. Ako docerta sa takito ludia dohovoria v Anglicku? Co vedeli povedat len vetu Volam sa... Byvam v..Mam X rokov..vymenovat farby ale dokopy vedeli ho**o
Ako sa takyto clovek odvazi ist do krajiny samych anglicanov?
Pozerat v tom jazyku telku a pocuvat radio. Kurzy nie len ak 1 k 1. Citat knihy v tom jazyku. Citat internet v tom jazyku.
Čo tak kombinácia klasického kurzu, kde sa vysvetľuje aj gramatika a aj sa niečo napíše + výuka pomocou Callanovej metódy.
Voči Callanovy som bol spočiatku skeptický, až kým som ho sám neskúsil. Človek sa rýchlo naučí komunikovať v angličtine. Počet ľudí je v skupine malí a každý musí komunikovať