Nový liek z dieľne SAV

Príspevok v téme: Nový liek z dieľne SAV
Boris Ba

Zdravím. Koncom minulého roka som si na nete(slobodný vysielač)vypočul príspevok Ing.Filipa Rázga PhD. - vedeckého pracovníka SAV o tom, že sú už tento rok tesne pred zahájením liečby cukrovky prostredníctvom metódy vymyslenej na Slovensku práve ľudmi SAV a o ignorácii ministerstva a zodpovedných inštitúcií pri výraznejšej podpore a ozaj smiešne nízkej dotácie, ktorú ešte potrebujú. Nemocnica L. Pasteura v Košiciach už má vyčlenené priestory pre zriadenie oddelenia, kde sa táto liečba možno začne aplikovať aj ľuďom. Má niekto informácie, prečo to uviazlo opäť na politikoch, alebo ešte niekto potichu hľadá cestičky ako na tom dobre zarobiť? Ak je to skutočne tak prevratný vynález, čo podľa môjho názoru je, nemalo by sa to oznámiť do celého sveta a všemožne sa snažiť zavŕšiť tak významný výskum? Máme v rodine diabetika, takže zavedenie účinnej liečby by bolo pre nás (a milióny ďalších ľudí)priam životne dôležité. Sám Rázga tvrdí že mu nejde o Nobelovú cenu ani o zisk, ale o vyliečenie miliónov ľudí. A čo nám ostatným?

RNG

Rozni vyskumnici na svete, ked aj na nieco pridu a nemaju dost penazi na sirenbie svojho patentu ho "vyhodne", tj za par milionom predaju nesmierne bohatej farmacii, tj ked nie patent tak jeho vylucne pouzitiem a dalej do toho nemozu uz nic potom rozpravat.
Al sa to farmacii nepodari kupit, tak zapracuju na tom, aby ten patent nejako obisli
Ak si este stale myslite, ze myslienky vladnu svetom a nie peniaze, musite byt strasne naivni.Zialbohu to je ale velka vacsina ludi...
Realitam diani je celkom o niecom inom.

Filip Razga

Zdravim, som to skutocne ja, ten co vravel v SV. Prave pisem z Norska z konferencie CDP a poviem Vam, ze vec sa ma takto: CDP (a teda aj SAV) bola uspesna vo projektovej aplikacii JDRF a skutocne naozaj, vstupujeme do faze pred-klinickej validacie nasich kapsul na NHP (non-human primates). Tieto testy ktore zavrsuju etapu 15 rocneho vyskumu a ich uspesnost su nutna prerekvizita k tomu aby sa cely 15 rocny (a pevne verime uspesny) vyskum predlozil relevantnym organizaciam na schvalenie aby sme mohli vstupit do "human medicine". Co sa tyka rozbehnutia transplantacneho programu na Slovensku v KE, aj tam sa veci pohli a pevne verim ze sa nam tento boj podari vybojovat. Nechcem slubovat nesplnitelne, preto k tomu pristupujem velmi skromne a pokorne, no garantujem Vam ze spravime vsetko preto aby sme pre pacientov s DM (prevazne DM1) urobili co bude v nasich silach.

DiabetikIvo

RNG,

napísal si, citujem: "Ak sa podari vyrobit nejaky vhodny obal na tie pankreaticke bunky, tak vlastnictvo patentu nebude v SAV, ale v Chicagu a teda do toho pan inzinier Lacik nebude moct vela rozpravat.."

Si na veľkom omyle, pozri si kto je vlastníkom patentu US5997900 zo 7. decembra 1999: www.google.com.mx a uvidíš, že jedným z jeho vlastníkov je aj Ing. Igor Lacík, takže do použitia bude ako jeden z vlastníkov mať čo povedať. :-)

RNG

Llek v tom s tebou suhlasim nemam rad patentovane(tj uimelo vytvorene predtym nikde neexistujuce latky) ktore maju tolko moznych skodlivych ucinkov, ze sa nezmestia ani na jednu stranu, ked existuju prirodne neskodne doplnky, co adresuju casto zdravotne problemy roznako ucinne, ba este casto aj lepsie, a to bez skodlivych postrannych ucinkov.
A preto sa ich zasadne drzim a snazim sa s nimi v prvom rade riesit zdravotrne problemy, nez by som siahol na skodlive chemikalie schvalene ako lieky.
A nenavidim system, kde sa snazia chorych ludi obrat o vsetko nesmierne predrazenymi liekmi, ktore naviac maju casto pochybnu ucinnost a casto aj zancnu skodlivost, najma pri dlhsom pouzivani.
Dnes je smrt zapricinena pouzivanim tychto liekov uz na "cestnom " tretom mieste, hned za cievnymi chorobami a rakovinami.
A mozno aj pred nimi, keby statistiky na toto nepochadzali z medickej komunity, ale nezavislych posudzovatelov.

llek

Velmi empaticky prispevok, ale co uz RNG nema rad nic co patri do kategorie liek. Inak RNG je diabetik 2. typu a transplantacia buniek pankreasu sa tyka ludi s DM1, tam to bez inzulinu nejde.

RNG

Ak sa podari vyrobit nejaky vhodny obal na tie pankreaticke bunky, tak vlastnictvo patentu nebude v SAV, ale v Chicagu a teda do toho pan inzinier Lacik nebude moct vela rozpravat..
Naviac za tym je uz iste davno farmaceuticky priemysel a v pripade schvalenia FDA, na co bude treba 10 rokov a vyse 850 milion dolarov si mozes byt isty, ze take injekcie budu poriadne drahe a mozno , ako vacsina liekov dnes budu mat aj velmi silne postranne skodlive ucinky a budu len docasne ucinne.Take malickosti totiz farmacii vobec nevadia.
"Sluby sa slubuju, blazni sa raduju"
Ale prajem im vsetko najlepsie , lebo mam ako cukrovkar o to velky osobny zaujem.

DiabetikIvo

RNG,

projekt nie je zatiaľ dokončený, prečítaj si príhovor Ing. Lacíka, ktorý bol uverejnený na webe neziskového fondu "Cukrovka neinvestičný fond": www.cukrovkanf.sk, kde píše citujem:

"Každopádne sme sa v Chicagu dohodli, že sa experimenty v primátoch uskutočnia v roku 2014. Znamená to, že pre náš tím v Bratislave bude rok 2014 velmi zásadným rokom"

A čo sa týka toho čo si písal, že projekt nie je úspešný, tak s Tebou nesúhlasím. To, že sa ešte nepoužívajú jeho výsledky v praxi, neznamená že nie je úspešný.

Cieľom projektu nie je vyrobiť kapsule, ktoré po pár mesiacoch imunitný systém znefunkční, ale taký materiál, ktorý zabezpečí ochranu zapúzdrených buniek po celú dobu ich životnosti.
Vývoj materiálu na kapsule je náročný hlavne na testovanie bezpečnosti tohto materiálu. Pokusy na myšiach u ktorých bol vyvolaný diabetes boli úspešné, ale pri pokusoch na malých opiciach sa ukázalo, že ich organizmus sa proti kapsuliam bráni a imunitný systém ich po niekoľkých týždňoch obalí nepriepustnou vrstvou, takže ich znefunkční. A tak sa pri vývoji začína všetko od znovu... A teraz, keď je k dispozícii materiál, ktorý toleruje organzizmus malých opíc, sa prichádza k testom na veľkých primátoch. Keď budú úspešné, až potom budú pokračovať na ľudských dobrovoľníkoch...

Preto to tak dlho trvá.

A o tom ako vy sa výsledky výskumu Chicago Diabetes Projectu mali uplatňovať v praxi hovorí Img. LAcík v rozhovore pre časopis Plus 7 dní toto, citujem:

"„Ak sa nám podarí uspieť, chceme, aby kapsuly vyrábal ktokoľvek, kto to bude vedieť. Chceme, aby sa čo najskôr dostali do širokého používania medzi ľudí, farmaceutické firmy by to mohli brzdiť,“ hovorí šéf Ústavu polymérov, ktorý má skôr predstavu, že ostrovčeky a obal na ne si budú vyrábať nemocnice pre svojich pacientov a šiť im transplantát na mieru."

Celý rozhovor je tu: www.pluska.sk

RNG

Nuz ja som z oblasti Chicaga a tento projekt s puzdrami je uz hodne stary a dodnes sa masove nepouziva. Tj nie je zakonceny uspesne.
Osobne sa zaujimam len o veci uz pouzivane s uspechom roky. Na pokusnu mys som nie ochotny sa hrat.Ked to aj zavedu do praxe(teda velke KED) aj tak to bude poriadne drahe a budu to tlacit, aj keby to malo skodlive postranne ucinky, podobne ako drviva vacsina schvalenych liekov.
Tj zase sme spat pri peniazoch a ziskoch, nie pri lieceni ako dovod na novy vyskum, ale len zamienku.

llek

Ano, nejde o tabletku ani o injekciu ale o pripravu idealneho materialu na opuzdrenie transplantovanych buniek, co budu v tele prijemcu produkovat inzulin a nebudu atakovane a nicene imunitnym systemom. Ale aj v tomto pripade musi prebehnut najprv riadne kontrolovane klinicke skusanie a nakoniec, ved Ing Lacik to tam aj spomina, ze su krok pred tym, ze by sa zacalo klinicke skusanie, to je ale nieco ine ako priame uvedenie tejto metody do klinickej praxe. Autor prispevku ale problem formuluje trochu inak: "že sú už tento rok tesne pred zahájením liečby cukrovky prostredníctvom metódy vymyslenej na Slovensku práve ľudmi SAV". Oni su v skutocnosti tesne pred spustenim klinickeho skusania a to je rozdiel. Pre pacientov, ktorych sa to tyka to vyznieva nekorektne a zavadzajuco, preto som sa do diskusie zapojila.

DiabetikIvo

llek,

nejde o žiaden liek v takom zmysle ako si ho predstavuješ. Teda žiadne tabletky, či vakcíny, alebo nejaké výživové roztoky, alebo niečo podobné.

Vedci z Ústavu polymérov SAV v rámci medzinárodného Chicago Diabetes Project-u www.chicagodiabetesproject.org vyvíjajú vhodný a bezpečný materiál na výrobu púzdier pre zapúzdrenie betabuniek pankreasu buď od darcov, alebo od zvierat. Obal zabezpečuje prívod živín pre zapúzdrené betabunky, umožňuje uvoľňovanie inzulínu vyprodukovaného bunkami z púzdra do krvi.

Prečítaj si o tom viacej buď na stránke projektu, alebo aj na tejto stránke: www.nature.com.

A v akom stave je slovenská časť výskumu Chicago Diabetes Projectu si môžeš prečítať v koncoročnom príhovore vedúceho slovenského výskumu Ing. Lacíka: www.cukrovkanf.sk