Neviem sa dostať zo stagnácie vlastného života

Príspevok v téme: Neviem sa dostať zo stagnácie vlastného života
Real_ita

Ahojte.

Chcela by som Vás poprosíť o cenné rady do života, ako vôbec začať ,,fungovať" ako komplexná osobnosť so všetkým, čo k tomu patrí, ale vynimajúc partnerský vzťah . .o ten mi teraz až tak nejde. . .

Takže: mám 24 rokov. . tie 4 roky po maturite mám neuveriteľne enormný problém nájsť si prácu . .. vždy je to len niečo ,,dočasné"...Multi Level Marketing,operátorky call centra, obchodný zástupcovia . .. prípadne do obchodu na 3 mesiacie za pokladňu, a ptm dovi dopo . ..

A teda, moje oblasti, v ktorých potrebujem poradiť, že čo by ste robili Vy na mojom mieste! :

Problém 1.strašne neskutočne chcem ísť študovať na VŠ, ale nemožem, pretože mi to mama zakázala, pretože máme dosť veľké finančné problémy. . .otec nás opustil, neplatí ani výživne, nič... matka ho ale nechce dať na súd.. a aj jeho mama sa nám vyhražala .. ak by šiel do basy ..a mám ešte 2 mladších súrodencov . .

problém 2. je teda ten, že: musím si nájsť niečo normálne, stabilné (a žiadna výška), mame je to úplne jedno že čo: pre ňu stačí, ked budem umývať riady, alebo predávať u čínanov(samozrejme, žiadnou prácou neopovrhujem! len sa Vám snažím vysvetliť moje problemy. . . pretože ja chcem od života viac . ..) . . len aby som doniesla domov cca 300 eur, z ktorých cca 150 - 200 budem musieť prispievať na domácnosť.

Problém 3. strašne ma baví umenie, hudba, hra na hudobný nástroj, spev . . .bohužial, neverí mi v tom, zakázala mi hrať/cvičiť na gitare .. čo sa spevu týka : bývam v paneláku a tam sa velmi spievať nedá, a kapelu nemám . . .PS:nie som namyslená, alebo podobne, všade, ked som sa dala otestovať, tak mi potvrdily, že mám vlohy - hudobný sluch, rytmus, a viem intonovať . . .len to teda nerozvíjam, takže su to stále len vlohy - nerozvinuté :( . . ach . .a ja nechcem takto umrieť .. s nevyužitým potenciálom :( . .ak mi rozumiete :( . . ..

Problém 4. nemám kvoli nej - mame, žiadne sebavedomie, som strašne submisívna, hanblivá, nepoznám ani vlastnú hodnotu mám niekedy pocit. . .. neznášam matku občas, pretože všetkých naokolo vychvaluje, len ja a moji súrodenci (ale prevažne vačšinou JA) doma sme najvačší idioti . .. ked vidí niekoho ,,mudreho s VS", tak hned to náležite okomentuje, že aký je šikovný, kolko vie jazykov, že ako sa to mohol tak naučiť ,,mlieť" - ked sa trebárs vyjadruju dáky pravnici v relácií k nejakému problému . .. (a mi, že akí sme hlúpi a nevychovaní a blá blá . . )
Proste, ona je tomto strašne stará škola, že načo výška, načo hento, načo gitara, načo angličtina, a načo si pozeráš cudzie slovíčka . ..

Problém 5. a teda, ja som strašne hĺbavý človek, a hladný, neuveritelne hladný po informáciách, ktoré by som chcela nasávať, a mama je opak.. nechápe ma a som jej ,,divná" . .. a neskutočne túžim po VŠ

Problém 6. je vlastne ten, že ja akosi ani nemám kamaratov .. . mám možno pár známych, a z toho 3 dobrých kamaratov .. .z ktorých ale nikto nejako nemá čas, pretože všetci traja sú na výške . .a strašne by som chcela viesť taký ten študentský život .. . dobrodružstvo, ale aj zbavu, na škole získať kamaratstva, aj sa zabaviť - aj to patrí k tomu -ale pravdaže, v norme :) a to, že ideme všetci za tým istým cieľom - spoločne - titulu, v danom študijnom odbore.. mi príde strašne fascinujúce a úplne úžasné :) . .:( . . . nechcem povedať to slovo, ale tak závidím, ked vidim, kadejake statusy, že sa učia, alebo že už maju po skuške, a banda 15-tich ide osláviť . .. maju v živote ten progres, že robia skušky, maju priatelov, pijú, žiju :D metaforicky myslené pravdaže :) . . .a skrátka krôčik po krôčiku sa blížia k tomu svoju snu/cielu a ešte majú aj podporu doma . .. (jasné že to nie je dokonalé, ja si uvedomujem realitu, ale jednoducho, ked su na VŠ, tak sú tam z toho titulu, že MOŽU...)

A ja ???? Problém 7. = je práve tento moj život = je to neskutočná stagnácia, jediné, na čo vlastne mám podľa matky, a čo ma viac menej čaká, je práca niekde za kasou, u čínana, prípadne ako pomocná sila v kuchyni . . . .a pritom, ja mám tak neskutočnú chuť na rozvoj . . . nejaké medzinárodne vzťahy, alebo cestovný ruch . .. ja neviem, aj herectvo - kedže je to to umenie - ale to sa dá len denne, a to si ja absolutne nemožem dovoliť...takže jedine, ak VOBEC - tak niečo externe..

a posledný, teda problém 8: neviem ako, a z čoho si našetrit . .. . z 300 euro a formou : polka mame. . . nikdy...

SOM NA DNE, NEVIEM CO ROBIT.... ZIJEM PRE INYCH ALE ZA CENU VLASTNEHO STASTIA - PROSIM? PORADTE MI !! ! !! ! ! AKO SA Z TOHTO DOSTAŤ ?????

ĎAKUJEM

kachitaa

Ja musim povedat, ze s liekmi som spokojna a som konecne stastnejsia. Avsak popri nich chodim na terapie. Psychologicka mi odporucila toto CD:
zenyzenam.cz
Vraj uzkostni ludia su velmi na seba kriticki, prisni a casto sa na seba hnevaju. Je tam velka absencia sebelasky. A poviem vam, milujem to Cd!!!

Prezyvka55

Real_ita ked chces s niekym pokecas o vysokej skole speve a hudbe a herectve odporucam moju kamaratku.
Najdes ju napriklad na pokeci pod nickom MissAndariel.
Je to dievca co spieva a hra v divadle a studuje na VSMU v BA. Okrem toho vie hrat na gitare. Da sa povedat ze jedna z najinteligentnejsich dievcat co poznam, fakt taku kvalitu na slovensku tazko hladat a je aj velmi talentovana. Napriklad spolupracuje so slovenskou filharmoniou, orchestrom atd. Urcite jej napis ak budes chciet o tom porozpravat je velmi mila takze sa nemusis obavat.

ravenablack

tak realita som rada, ze si sa ozvala, pravdupovediac, myslela som si ze si sa na to vybodla :)
myslim ze marketingova komunikacia by nebola odveci, ak sa na to citis a myslis ze si na to stvorena tak sa daj do toho, este ma napadli dejiny umenia, kedze mas rada spev aj herectvo, ale to neviem ci by ta bavilo, to len tak na okraj, myslim teda ze s odborom neni problem tak teda posli aspon niekde prihlasku....
co sa tyka tej zakliatej financnej situacie, neviem co ti mam napisat, myslim ze zahranicna brigada by bola super rozhodnutie, do rakuska napr vela neinvestujem a zarobis slusne, neviem preco to tak odmietas....

ja mam tiez v plane ist niekde do zahranicia, tak pod so mnou :))

este by som bola rada kebyze napises co si vlastne predstavujes ako najrealnejsie vychodisko....

ja si kazdopadne myslim ze by si mala ist na vysku lebo skoda sikovnych a tvorivých ludi niekde v supermarkete co myslis?

Real_ita

Ahojte, zdravím Vás, som späť :)
Konečne. . . . Vidím, že sa to tu dosť pohlo.... takže sa pokúsim reagovať na každý príspevok, alebo to prípadne nejako zosumarizovať celé . . . .

A áno, nemám internet. . . .

Dlhé je to, dlhánske zase :D :/ . ..... ale ak máte čas... tak si to prosím Vás omrknite celé.... lebo niektoré Vaše rady sa opakovali... ale predtým som už vysvetlila.. že niektoré veci nejdú(soc. štipko) + v tých odpovediach na jednotlivé príspevky je dosť ,,zo mňa/o mne“...

Takže:
Ninka03 - neviem, či si ho idealizujem. . .ťažko povedať. . .ja skôr iba hodnotím na základe rozprávania svojich kamarátov a známych . .. keďže na VŠ nie som, tak to nie je objektívne hodnotenie. . .iba subjektívne. . .možno máš pravdu, hádať sa nejdem, a ani netvrdím, že ja ju mám :)

Ale samozrejme, že v mojej situácii(že sa cítim veľmi osamelo, ba až nesociálne) sa na to možno príliš sústreďujem.... ale tak patrí to k VŠ - ľudia, spoločnosť.... a ja som tým len chcela podotknúť... že aj na tento aspekt by som sa veľmi tešila....

K herectvu a spevu - ja som nepovedala, že neviem, čo z toho chcem. . .možno som sa zle vyjadrila, tak to skúsim ozrejmiť/upresniť:

Spev je u mňa Number one!
To je to, čo by som chcela a chcem robiť, profesionálne. . . .teda v zmysle, živiť sa tým...

Herectvo je niečo sekundárne, v zmysle... že keď už si mám vybrať povolania, keďže s hudbou je to v SR ako to je...a presadiť sa chce každý .. .a vyjde to len pár ľudom. . jednoducho, keď rozmýšľam reálne.. .že to môže, ale aj nemusí vyjsť....

Tak herectvo je to to druhé... čo by som chcela robiť po speve...

Vravíš, že nemám dosť vytrvalosti???
Na základe čoho je postavené, toto tvoje tvrdenie??? Ako toto môžeš povedať??? Ja už len keď začnem niečo cvičiť na gitare, tak začne moja mama strašne na mňa ziapať a ziape a kričí a robí nátlak, až dokým ju nezavriem do púzdra!!! A odôvodňuje to tým, že cez víkend sa sestry učia, prípadne, jej starou známou vetou, že na čo mi to je, že nech to ráčim odložiť, že nie som žiadna Smatanová, že kam sa hrabem, že musím mať na to vrodený hudobný sluch - a že ten ja nemám po kom mať!!! Tak že nech sa nestrápňujem!! A takto ziape... dokým nástroj neodložím . .. . . . . .A teraz ja mám čo akože????.... Kde mám mať v sebe silu ukazovať jej vytrvalosť???? Nevieš si ani len predstaviť, koľko som sa naplakala. .. . ..a koľkokrát som už nevládala.... a ako sa u mňa striedajú tieto obdobia... že chcem, mam chuť...verím si... ale potom zrazu... po týchto negáciách.. jej verím... že na to naozaj nemám .. . . . ..
A spev??? Tak to už neexistuje... v jej prítomnosti sa nemôže spievať....

To čo tvrdíš... že ja sa opisujem ako talent a ten sa spozná už v detstve - pokiaľ si pamätám, tak už ked som bola maličká, tak ma hudba fascinovala... a spomínam si, ako som si všetko neustále spievala a chcela nôtiť.... avšak tým, že si to nikto nevšimol, nebola som zapísaná na žiadnu školu... jednoducho .. bolo to : ,,nechané tak". . . nemám túto danosť rozvinutú..... preto som to nazvala správne : ,,vlohy"...

Ja sa neoznačujem ako kongeniálna s Mozartom a Celine Dion, Christinou Aguilerou.... len som povedala, že viem, že mám hudobný sluch, rytmus, a viem intonovať..... čo sú základné atribúty, ktoré musí človek mať, na výuku spevu - čiže v podstate spievať vie, len musí vycibriť techniku a dýchanie a všetko okolo toho - a to je u mňa problém... pretože keď som s hlasom nepracovala... tak ho neovládam na 100% - čiže mám svoje muchy na tom..... A práve preto CHCEM na tom pracovať!!!

eddings - pomoc od otca ,,nehrozí"
- OPAKUJEM PRE VŠETKÝCH - nemám na rok na štipendium, pretože nemáme uznanú hmotnú núdzu - pretože otec nie je evidovaný na úrade práce!!!!! - a to je PODMIENKA!!!

- a brigádami si nemyslím, že vykryjem všetky potrebné náklady
- tie pôžičky neuznávam... nechcem žiadne zbytočné navyše dlžoby... chcem sa tomu vyhnúť... neviem neviem .. ..

SamS . takže teoreticky dá sa niečo dokázať a môžem byť úspešná aj bez VS????
- no ja som práveže taký typ, že sama sa neviem naučiť. .. ja to potrebujem jednoducho počuť . .vidieť. . .preto mám problémy jednak s jazykom(učiť sa ho sama. . .) . .a taktiež si neviem predstaviť veľmi tú externú formu štúdia, vzhľadom k tomu, že sa poznám . . :D

30th - áno, chcem niečo dosiahnuť. . preto vo svojej situácii uvažujem, ako sa dá, a zatiaľ mi z toho ako riešenie vychádza VŠ a to z viacerých dôvodov: 1. normálna poriadna práca
2. väčší plat
3. možnosť niečo dokázať
4. múdrosť . .. to, čo mi dá VŠ, si myslím.. že mi nedá čokoľvek... rozvinúť si intelekt, obzory....
- ohľadom tej ,,zábavy" a kamarátov som odpovedala už aj Ninke03---- takže aj tam si prečítaj. .. . .štúdium by bolo u mňa na prvom mieste... ale nie je nič zlé na tom.. že keby som mala čas, a aj chuť... tak sa strašne rada aj ,,vybláznim" . .
- práveže nemám ideálne podmienky - veď na externé nemám vôbec peniaze, čiže prácu

Fleur-de-lis - na zahraničie nemám absolútne žiadne úspory... popravde povedané... som na nule...A okrem toho, úprimne priznám, že sama sa bojím a nechcem ísť.... :(

ravenablack - Ďakujem Ti pekne za názor, a že to oceňuješ, túto moju priamosť.. a som šťastná... že si sa rozhodla reagovať(keďže obyčajne to nerobíš)
áno, jednám vždy priamo.. .a nie vždy sa to stretáva s pozitívnymi ohlasmi . . a ľudia sa väčšinou naserú a urazia, lebo neznesú pravdu

- no... nie je to až také ružové, s tými brigádami... pre tú 16 ani neviem, či by sa dačo našlo.. okrem toho, učenie jej veľmi nejde.. .tak neviem, ako by stíhala..
A tá 18 ročná by hádam aj brigádu brala... ale neviem.. nejako to nerieši .. a zase ver mi, nezarobila by ani 100-ku.... veď keď vidím, akým štýlom leteli ľudia po sviatkoch z TESCA... Naberú veľa brigádnikov a potom polke nedajú ani šancu poriadne, vyserú. sa na nich..

- aj ja si myslím, že externe nie je vôbec pre mňa - už som odpovedala v predošlých odpovediach na podobný názor...
-no buď to herectvo (ale tam sa tuším už minulý rok podávali)
-a tu je aj ďalšia moja dilema, a síce : je herectvo na druhom mieste u mňa - po speve, ale neviem, ako by to bolo s uplatnením - je to niečo nestabilné...takže neviem, či by som mala voliť cestu povolania, na základe toho, čo ma baví - herectvo, alebo študovať naozaj niečo, čo ma tiež síce by bavilo, ale nebola by to taká srdcovka.... no predstavu.. tak baví ma toho dosť :D :D . ..a vieš, mňa zaujíma v podstate všetko.. som taký zvedavec... a dokáže ma veľa vecí nadchnúť... takže to je taký troška problém.. ale na druhej strane určite aj výhoda  . . . ale tak asi trebárs : mediálna komunikácia, medzinárodné vzťahy by ma bavili - avšak je tam dosť jazykov... baví ma jednoducho komunikovať... alebo aj viem, že existuje marketingová komunikácia...
- toto si musím vážne premyslieť....

- na zahraničie: odpoveď pre ,,Fleur-de-lis"

-aj na štipendium som odpovedala... ale neviem komu už..

-nedá sa s ňou porozprávať...... ja si dokonca myslím, že je z časti aj manipulátorka...ale to som si nie istá.....

phoe - čo to znamená, : low-level person????
-veď matka sa snaží... ale tak tiež zarobí minimálnu mzdu.. viac jej nikde nedajú...

kajala- k sestrám som tiež odpovedala..
- no tak to si neviem predstaviť, ako budem žiť s matkou pod jednou strechou, keď jej dám iba 50eur.... ona bude dosť húkať do mňa.... nepochopí... že si chcem šetriť .. odkladať do budúcna na svoje veci... pre toto sme sa už dávnejšie viac razy dosť dramaticky pochytila..a nebavila sa so mnou hodne dlhý čas.. nakoľko mi vykričala... že ja si budem peniažky odkladať, ale nájom nebude zaplatený + tá vysoká pôžička, čo som Vám spomínala.... fakt nemám možnosť..... ono na druhej strane, viete, čo je prednejšie - škola či rodina??? jasné.. .že vždy je to rodina... ked má rodina problém . . . ... . .

- a vidíš... takže sa posunul..ale štúdiom na výške... bez VŠ by to teda - usudzujem, nešlo???? a má určite nejakú ekonomickú, však??

Ovečka - čiže, moja matka nie je ,,normálna"???? ked zakazuje a pod .. ???0
-a ako horšie a horšie????

Tatko45 - ja nehľadám dôvody, prečo nesmiem, ja len opisujem holé fakty, ako to je, ako to mám, a aká je pravda.... opakujem.. . že posledný maturitný ročník mi robila psychické peklo..... skús sa zahĺbiť a sústrediť na učivo v hurhaji, hluku a pi_ovaní....nehovorím ešte o zapnutom PC - elektrika, a o učení sa v neskorších nočnýchhodinách – áno, opäť elektrika - už viem aj jej formulku: ,,ZHAAAAASNI".... JA: mama, ale ja sa ešte učím!
-Mama: Učiť si sa mala cez deň... a keď na to potrebuješ viac času, a učiť sa po nociach, tak si nemala na VŠ ísť!!!! Nie je to pre všetkých!! Ale ty sa zase hrabeš, kam nemáš....ZHAAAASNI!!! .a. bolo by. .. takže tak......

Kibou - zase sa budem opakovať :D k zahraničiu som sa už vyjadrila...a okrem toho.. nemám fakt kam isť... nemáme také vzťahy v rodine... že : nasťahuj sa k tete a pod.... to vooobec nieee...
-áno, učiť mimo domu - to máš úplnú pravdu.. inak by to tuším ani nešlo....
OPAKUJEM: nemám nárok na soc. štipko...a na prospechové?? To je tiež všetko relatívne...a žiadna istota... nemusí sa mi zadariť.. napr. bude ťažší semester alebo čo.. .a ja sa nerada spolieham na veci tak neisté... chápeš čo tým chcem povedať???....
že aj napriek snahe sa mi nemusí tak ideálne zadariť a potom ho nedostanem... no ale náklady ,,dostanem"... čo potom???? Je to riskantné veľmi...

- záujmy - kde sa dá vonku spievať????
-gitara... ok... ihrisko... ale tam by všetky deti počúvali, ako dokookola opakujem nezdarilé akordy??? Vyžaduje to aj metronóm...
-A v zime čo??? Veď teraz už aké dlhé obdobie ubehlo... čo som nehrala.... vonku tak jedine prechladneš....
Veď to sa takto nedá niečo poriadne kvalitne naučiť...

- ale veru že toto, v sociálnej oblasti nemám veľa skúseností :/

-a áno, máš pravdu, musím si reálne zvážiť, že čo chcem, ale ako som napísala už: ,,30th" - že z týchto dôvody chcem ísť na VŠ.....zatiaľ sa mi nič normálne, perspektívne(neviem, či je to kvôli ,,stredoškolskému" vzdelaniu) neponúka... tak mi vychádza z toho jedine tá VŠ . . .

- a vieš čo ?? Rada sa ti ozvem na e-mail, vďaka:))) . . lebo už aj tu som sa zase dosť rozpísala....

Lunna - Ďakujem Ti za podporu - tak ako aj vám - ostatním :)
-už som odpovedala v podstate v predošlých príspevkoch..
-ale vystihla si to dobre... už aj keby som nebola génius... tak ma hudba už len svojou existenciou, zachraňuje.... ale tak chcem sa jej venovať a myslím si, že na to mám ...

zúfalá mamina - no a čo k tebe... neviem, čo ti poviem.... ja to už nezvládam jednoducho.. jej odporovať... žiť s ňou pod jednou strechou... a priznám a pripustím si to pred Vami, a to skutočnosť..... že veľmi by som CHCELA... ale mnohokrát(ako som už aj v jednom príspevku odpovedala), nemám už SÍL...... bojím sa... opúšťam sa...... sem tam sa ľutujem... hrabem sa zbytočne v minulosti(že kde už som mohla byť.. keby bola ,,normálna"..)A najmä - pomali/niekedy už VERÍM jej rečiam(a to sa asi ani nedá neveriť, keď nátlak trvá permanentne dlhšiu dobu...a sústavne..)...... som silná...že to zvládam s ňou....ale ako sa tak na seba pozerám... tak nie dostatočne na to... urobiť aspoň ten prvý krok....ja nutne potrebujem niekoho mať pri sebe.. strašne mi chýba ,,normálny" otec. . . niekto, k kto mi pomôže... aspoň zo začiatku.. kto ma nakopne... kto mi bude dookola opakovať... že nie som neschopná.. že mám svoje kvality... že niečo viem... že si mám ísť za tým. . . . že ma má rád.... :/ . . .poradiť mi niečo do života - lebo to mi mama totálne nevie.. ona podľa mňa nemá vlastný názor.. ona ho kadejako kedykoľvek mení....a potom.. keď ju na tu zmenu upozorním.. tak sa len urazí. . . pohádame sa.. a zase len ja som tá pi--a... najväčšia na svete . . .. čo musí papuľovať a je vo všetkom dokonalá a múdra a bezchybná(jej slová, samozrejme - silná irónia).. . . .. och... to som asi až moc úprimná... keďže je to len fórum.. ach . .. ale holt, tak to je. . . som rada.. .že je to vonku . ..

-ale keď si povedala, že matka by sa TROŠKU dokázala zmeniť, tak ako, a v čom????

zúfalá mamina

Máš 24 rokov! Nebabri sa v tom, čo sa nesplnilo z Tvojich očakávaní...Mamu nezmeníš ani jej prístup k životu. Iba keď Ty sama chytíš svoj život za opraty, vtedy sa zmení aj ona. Trošku. Pravdepodobne nemá potenciál ovplyvniť svoj život, ale Ty, jej dcéra, si obdarovaná týmto potenciálom! Tak nefňukaj, neobviňuj a makaj! Si mladá, zdravá a určite si celkom pekná. V hlave Ti to funguje, tak buď odvážnejšia. By si sa veľmi čudovala, koľko ľudí vôkol Teba to tiež nemá úplne jednoduché. Urob niečo, lebo keď to zmeškáš o pár rôčkov bude neskoro a Ty budeš kópia svojej mamy.

Lunna

uf, napisala som dlhy prispevok, ktory mi neodoslalo....takze este raz.

Je neskutocne, ako vedia nektori rodicia nicit zivoty svojim detom. Tvoja matka si urobila z teba hromozvod a riesi si na tebe svoje problemy. Ty si ale dospela zena a nemas povinnost znasat taketo spravanie. Od NIKOHO.

Ci mas talent na hudbu je podla mna jedno, podstatne je, ze ta bavi a robi ti radost. Hudba je tvoj spojenec v zivote, ktory nemas vobec lahky.....

Moja rada pre teba - ano, odist z domu co najskor. Ci uz na VS, za pracou do ineho mesta alebo do inej krajiny. Ale este podstatnejsie ako odist z domu, je podla mna urobit si poriadok sama v sebe. Mas pravo ist za svojim stastim! Svojej matke uz nic nevysvetluj, neobhajuj sa pred nou ako pred trestnym tribunalom. Ona podla mna vobec nepochopi, co jej rozpravas. Ak ti zacne nieco vycitat, neodpovedaj jej, ignoruj ju. Ona ma problem, nie ty.

Nikto nemusi mat deti, nie je to jeho povinnost. Ale ak uz ich ma, nech si na nich neriesi svoje problemy a komplexy. Matka ti hovori, ze si neschopna? Ty nie si nechopna, neschopna je ona, pretoze schopny rodic je hrdy na to, ze ma inteligentnu dceru, ktora sa uci sama cudzi jazyk, ktora ma potrebu vidiet veci do hlbky a ktora chce nieco dosiahnut.

velmi ti drzim palce

Kibou

ravenablack - Ak som to spravne pochopila, tak doma internet nema, takze mozno sa odvtedy nemala k nemu ako dostat.

Kibou

No, z nejakeho podivneho dovodu mi polovica prispevkov naskocila az po tom, ako som odoslala ten moj, takze este doplnim...

Na tom, co pisala Ninka03, nieco je. Chciet ist na vysku je absolutne okej, ale ak tym tvoje predstavy o buducnosti koncia, tak ti ta vyska na vela nebude, ak vobec budes mat dostatocnu motivaciu na to, aby si ju dokoncila. Vysoka skola nie je ciel, je to stupienok k niecomu dalsiemu. A ked si dokladne zvazis, co od zivota ocakavas, mozno zistis, ze tvoja cesta cez vysoku nevedie. Na to si ale mozes odpovedat jedine ty sama.

Kibou

Real_ita nezufaj, na kazdy problem existuje riesenie :)

Co takto ta zmena trvaleho bydliska, ktoru ti poradila Prezyvka55? To bolo prve, co aj mna napadlo, ked som si precitala tvoj uvodny prispevok. Mozno to v tvojom pripade z nejakeho dovodu nie je realne, ale kedze si sa k tomu zatial nevyjadrila... Keby si dostavala socialne a pripadne aj prospechove stipko a mozno este sem-tam skocila na nejaku brigadu, ked sa naskytne prilezitost, tak by si z tych penazi kludne mohla doma prispievat. Denne studium na VS samo o sebe nie je vobec nakladne, problem nastava pri doprave a ubytovani, neviem ako daleko mas nejaku VS. Skripta si kupovat nemusis - v zavislosti od odboru sa daju zohnat v kniznici, zoskenovane na internete, od niekoho pozicat, alebo prinajhorsom si ich kupis od starsich studentov za polovicnu cenu. Internet je k dispozicii v skole aj v kniznici a v tvojom pripade by bolo mozno aj lepsie ucit sa mimo domu.

Co ma privadza k dalsej veci - nemohla by si sa svojim zaujmom venovat niekde inde? Ucit sa jazyky, alebo hocico ine sa mozes napriklad v tej kniznici, ak ma mama doma pripomienky. S gitarou by som isla hoci aj na detske ihrisko, ked je dobre pocasie. Alebo po tebe mama chce, aby si stale sedela doma?

No a co sa tyka toho studentskeho zivota - take ruzove to ozaj nie je :) Nejake kamaratstva urcite nadviazes, ale ak vas nebude spajat aj nieco viac ako len skola, tak to nevydrzi. Ani ta sudrznost nie je taka, aku si ju asi predstavujes - niektori ludia su velmi ochotni a napomocni, ale funguje bohuzial aj prizivnictvo a podrazy, sama som to zazila :( Ale zalezi aj na konkretnom kolektive samozrejme a vzdy si z toho clovek odnesie nieco pozitivne, len k tomu treba pristupovat realisticky, aby si nahodou neskoncila v nejakej blbej partii. Zvlast ked sama pises, ze v tej socialnej oblasti nemas vela skusenosti - ono totiz clovek nema na cele napisane, co je zac. A mnohi su velmi prijemni, kamaratski, veseli a dokonca aj hlbavi (a s kazdym jointom este o nieco hlbavejsi...). Hlavne sa clovek nesmie dat strhnut pocitom, ze ho konecne niekto vzal medzi seba - ziadna spolocnost totiz nestoji za to, aby si sa kvoli nej vzdala vlastnych hodnot. No ale to uz som zabehla uplne od temy, ale nedalo mi to, ta VS je v tomto trochu rizikova, hlavne pre neskusenych.

Kazdopadne drzim palce, uvidis, ze nejaky sposob sa najde :) A keby si chcela pokecat, kludne sa mi mozes ozvat na mail.