Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?

Príspevok v téme: Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?
Mama1970

Dcera studuje na vysokej skole. Niektore skusky ustavicne odklada, stale sa vyhovara ze nie je dostatocne naucena, pritom do rana sedi pri pocitaci, pretoze potrebne knihy cita z pocitaca. Studuje totiz odbor, na ktory niet dost literatury, vacsina knih je cudzojazycnych a naozaj sa daju pozriet iba cez internet. Ked vidim jej krvave oci, tak mam obavy co bude s jej zrakom, teraz je iba prvacka. Je to jej druha vysoka skola, tu prvu v druhom rocniku nezvladla tiez preto, lebo neodovzdala vcas seminarne prace. Aj nad tymi seminarkami sedi donekonecna, stale si mysli, ze nie su dost dobre. Nedokaze odovzdat nieco, co podla nej nie je dokonale, pritom sa presvedcila, ze ucitelia tie seminarky casto ani necitaju.
Teraz cez skusobne sa opakuju minule pristupy k skuskam a seminarkam. Zase nie je dobre naucena, zase to nie je dobre napisane. Pritom ked ju donutim na skusku ist, vzdy ju urobi. Aj tak ale odklada skusku za skuskou. Uz s muzom stracame nervy, lebo doma nic nepomoze, nevyjde z izby, vsetko jej strkame pod nos, aj jedlo. V izbe ma bordel, lebo sa vyhovara, ze sa uci a nema cas upratovat. Mala by ist obcas aspon na chvilu von, sediet 15 - 16 hodin v kuse pri pocitaci jej predsa moze iba ublizit. Ale nie je s nou rec. Ked sa s muzom burime, vzdy povie, ze to je jej vec, ze ju mame nechat na pokoji a nestarat sa o nu, je to jej zivot. Len ona si bude rozhodovat kedy pojde a kedy nepojde na skusku alebo kedy odovzda seminarku. Na zaciatku skusobneho vsak vzdy s optimizmom vyhlasuje, ze tentokrat uz vsetko urobi rychlo a v predterminoch, ze uz sa nebude stresovat lebo pochopila, ze to nema vyznam. A zacnu skusky a vsetko je po starom. Keby sa isla aspon von prejst, ale len sedi doma ako morka.
Ma naozaj 22 rocna dcera, ktora v domacnosti s nicim nepomoze, ktoru rodicia komplet zivia a staraju sa o vsetky jej potreby (ciste pradlo, nakupy, jedlo, vreckove atd) vyhlasovat, ze vsetko co robi je jej vec? Ako ju donutit, aby konecne pochopila, ze nezije vo svojom byte, ze v jej veku mnohe zeny sa uz staraju o deti a maju povinnosti? Nasa dcera nikdy neumyje riad, nevyluxuje podlahu, nepoupratuje nic v byte, nanajvys svoju izbu, aj to pomaly raz za rok.
Neurobi si jedlo - okrem caju nevie uvarit nic. Je pritom uzasne pomala, vsetko jej trva rok, akoby nemala energiu ani na zakladne cinnosti. Je mi jasne, ze takto sme ju zhyckali my, ale mame toho s muzom uz plne zuby. Najradsej by som bola, keby sa odstahovala z domu a vyskusala si ake to je, starat sa sama o vsetko a nemat kompletny servis od matky. Ale neviem si predstavit kam by isla a z coho by platila prenajom. Robit nevie nic, skoncila gympel, s tym ju zamestnaju akurat tak v hypermarkete, kde by mohla vykladat tovar. To ale zial nemoze, lebo ma choru chrbticu a dalsi zdravotny problem, ktory jej sice nebrani pomahat v domacnosti, ale obmedzuje ju vo vybere zamestnania.
Viete mi poradit nejaku metodu, ktora by ju naucila zodpovednosti aj voci svojim rodicom a donutila nielen od okolia vyzadovat, ale pre okolie aj nieco robit? Pretoze ona ma pocit, ze ma iba prava a ziadne povinnosti. Vychovali sme ju zle, to mi je jasne, ale hadam este je nejaka naprava, nie? Niekedy by som ju najradsej zbalila a postavila jej kufre pred dvere. Pritom je to velmi inteligentne stvorenie, bystre a nadane, je az zarazajuce, ze na druhej strane k nam dokaze byt taka bezohladna.

Mama1970

Nie, ja som sem este nikdy nepisala. Obcas na toto forum zajdem, ale zatial som temu nezalozila, az tuto. Ale asi ten moj problem nie je taky zriedkavy, aj ja poznam ludi, ktori tiez okolo svojich deti obskakuju.

kafe

Ak mám pravdu a ty vidíš, že svojim konaním dcére ubližuješ (keď robíš VŠETKO za ňu), prečo to potom robíš?

kafe

ináč, mne sa zdá, že si tu už písala. Dcéra vtedy študovala históriu.. mi ten príbeh hneď niekoho pripomínal.

kafe

ináč, mne sa zdá, že si tu už písala. Dcéra vtedy študovala históriu.. mi ten príbeh hneď niekoho pripomínal.

Mama1970

Velku chybu robim aj sama. Ked sa nahnevam tak zacnem razne konat, prestanem ju obsluhovat a vyzadujem od nej, aby si vsetko robila sama. Potom pride nejaka skuska, vidim ze sa uci, tak uz jej strcim jedlo pod nos, uz vsetko zase urobim za nu. Ona sama povie, ako mozem vraj chciet, aby sa zmenila, ked som vo vychove taka nedosledna a netrvam na tom, co som povedala predtym. Vraj ktore dieta robi dobrovolne to, co robit nemusi?
A k tym peniazom: nikdy odo mna nic nechcela, oblecenie si kupovala to najlacnejsie a len ked som ju donutila. Ja som bola vzdy ochotna kupit jej aj pekne oblecenie, aj hocico, po com mlade dievcata tuzia, ale ona vzdy odmietala, ze su to vyhodene peniaze. Nasetrene ma preto, lebo na nic nemina. Neraz si ide kupit do second handu. Nema ziadne naroky, az ma to casto stvalo. Jedine co kupuje su knihy, to je jej slabost, tie si kupuje stale, ale aj to zhana v antikvariatoch, aby to vela nestalo. Mozno si setri preto, lebo tusi, ze sa nebude vediet tak lahko o seba postarat, ked nebude mna.

kafe

mama, kým ju nenecháte padnúť od hladu a vyčerpania, ani sa nezmení (asi). Vaša úloha je pomerne ľahká a jednoduchá - prestať ju obskakovať a byť s manželom dôslední. Vlastne, nemusíte robiť nič, he-he :) A to ťažšie je - prijať fakt, že ste vychovali úplne neschopného človeka. Zmierte sa s tým a jednoducho posuňte tie hranice starostlivosti do JEJ nekomfortnej zóny. Nemusíte ju hneď vyhadzovať z domu, stačí NEdávať vreckové, NEvariť chvíľu (choďte s manželom do reštiky alebo si robte zeleninové šaláty na večeru, prípadne odídte preč na predĺžený víkend), neprať jej veci, neupratovať jej izbu... a HLAVNE nečakať žiadnu zmenu. Sústreďte sa s mužom na niečo iné, začnite sa venovať latinu, vellnesu, plánujte si výlety, dovolenku, venujte sa jeden druhému.. proste sa odpútajte fyzicky aj psychicky od dcéry. Mojmu 10 ročnému deculu trvalo 2 roky, kým sa rozhýbalo a začalo svoju izbu upratovať (aj jej sa v bordeli ťažko hľadali veci). Zmena je možná v každom veku a jediné, čo ju k tomu donúti je NEPOHODLIE.
Ale tak celkovo by ste potrebovali aj vy dvaja (ty a muž) zmeniť trochu pohľad na život, či už čítaním kníh alebo rozhovorom s.. hm neviem kým ale psychológom/odborníkom na výchovu alebo takým niečim. Rozhodne potrebujete zmenu v živote aj VY DVAJA. Akú, to neviem.

Mama1970

Maoam, nechcela som to pisat, ale pri tvojich riadkoch musim: bohuzial je telesne postihnuta, ma velmi vazne ochorenie, ktore ju obmedzuje vo vybere zamestnania. Nemoze napr. vobec pracovat fyzicky. Ochorenie na nej sice nevidno,ale je o to zavaznejsie. To bol aj dovod, preco uz od narodenia nemusela nic robit, lebo sme sa ju snazili setrit. Dlhe roky som sa v duchu vyhovarala na to, ze je to tak nevyhnutne, ale neskor si na to zvykla a uz nerobi ani to, co by robit mohla. Proste je na ten servis navyknuta. Dalsia vec je, ze nie je vobec vseobecne bezcitna. Je maximalne leniva, to ano. Ale uzna si to, je jej to luto, ze nic nerobi, pozna svoje chyby. Viem, ze ju to casto samu hneva, ze je taka. Nejaky cas mala aj socialne fobie, stale jej ostali z toho iste stopy, aj ked sa to uz zlepsilo. Myslim, ze cast jej problemov mozno pripisat depresii. Z toho je ta unava a nechut do nicoho. Niekedy len sedi a cumi do blba. Ale ja jej stale tvrdim, ze keby sa - spociatku len nasilu - venovala nejakej sportovej aktivite, napr. kazdodennym prechadzkam, tak by sa prebrala k zivotu a mala by viac energie. A zvladla by aj povinnosti doma aj skolu.
Su vsak aj chvile, kedy som na nu velmi nahnevana a nemam uz chut ju v nicom ospravedlnovat. Lebo ja sama uz nevladzem a uvedomujem si, ze ked sa rychlo nespamata a mne sa nieco stane, tak s otcom bude mat hrozny zivot. On je nervak, velmi malo zarobi lebo je od prirody lenivy a nie je zvyknuty jej cokolvek zaplatit. Ak by som ja skolabovala, tak dcera skonci minimalne na psychiatrii, on by ju uplne zdeptal.

Maoam

mama- v 22r ma nasetrenych 20 000 eur? wow...pekna svicka, vie presne, co robi....je k tomu vsetkemu teda este aj VYPOCITAVA

sorry, je to tvoja dcera, ale je to pravda

takze ak ma taketo uspory, vreckove by som skrtla OKAMZITE; zrejme ma plan, ze vas bude vyzierat a vyuzivat dovtedy, kym si nasetri na vlastny byt a dovtedy ostane aj u vas byvat s full-servisom

musis to vsetko checknut, vyhodnotit take ake to je, aj ked je to tvoja dcera, skus sa na to pozriet akoby to bolo cudzie dievca

zrejme sa podala na fotra, ale tak co uz, prestan byt na nu mäkka a kedze ty sama tvrdo makas, o to viac mas pravo na to jej to seknut

nevar jej, neper, neupratuj a ziadne vreckove, kedze pravidelne dostava prachy aj od rodinnych pribuznych, bude si mat za co kupit handry alebo cokolvek ine ci si platit SAMA pausal za mobil - to este aj toto jej platite?????????ty kokos, fuuuuuuuu mna normalne zo stolicky dviha

ak ma do 20 tisic na ucte, nech si pekne krasne hradi svoje vydavky SAMA

a ak si chce setrit, nech ide robit (brigada) popri VS

pochop jeden fakt, ona nerobi, lebo NEMUSI, kedze je inteligentna, vyuziva vsetky moznosti a vymozenosti, ktore jej poskytujete a preco by mala ist na brigadu, ked moze byt doma, kde vsetko dostane?????????

vsak by bola sprosta, nie? :DDDD

to, ze je lemra, je jasne beztak

ale takychto ludi naucis niecomu iba vtedy, ked im vsetko vezmes, na co boli navyknuti (luxus) a musia sa zacat hybat sami, lebo je to pre nich neprijemne, ked zrazu ich standard zacne klesat :DDDDD

a presne TOTO ona potrebuje zazit a dlhodobo - navzdy uz, nikdy viac ako doteraz, vidis kam vas to doviedlo

Maoam

co sa toho tyka, ze je voci ostatnym bezohladna a je naucena, ze ona ma prava iba brat a nic nedat - cize maximalna hnusna egosticka vyuzivacka a zneuzivacka ostatnych, to jej ostane cely zivot, bude mat k tomu vzdy tendencie, ale musi narazit na mur, musi padnut doslova na drzku

jedine tak ma sancu co-to zmenit, teda vy...

musi ZAZIT na vlastnej kozi, ze to NIE JE samozrejme, iba ziadat, brat, dostavat a ze ona je pekne takisto ako kazdy iny clovek povinny sa o seba starat a makat

kedze nie je postihnuta a ani tazko chora, o to viac

hnusne vas sebecky vyuziva a zneuziva, taka je pravda

aby pocitila, ze to co bolo, skoncilo, musite byt velmi dosledni a prisni a vsetko skrtnut, co sa da, zo dna na den a VYTRVAT, nepovolit, ani sa nedat citovo vydierat

v jej veku ju najviac budu stvat prachy a strata full-servisu

takze zacnite tam

ak chce jest, nech si urobi sama, aj navari, nech sa pre mna za mna utopi vo vlastnej spine a bordeli - JEJ vec, raz sa cez kopy pradla potkne a padne na hubu, tak jej treba, obrazne povedane...

peniaze - vreckove NULA eur

ak chce, nech si vybavi brigadu

do 22r dostala VSETKO, je nacase dat aj nieco SPÄT