Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?

Príspevok v téme: Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?
Mama1970

Dcera studuje na vysokej skole. Niektore skusky ustavicne odklada, stale sa vyhovara ze nie je dostatocne naucena, pritom do rana sedi pri pocitaci, pretoze potrebne knihy cita z pocitaca. Studuje totiz odbor, na ktory niet dost literatury, vacsina knih je cudzojazycnych a naozaj sa daju pozriet iba cez internet. Ked vidim jej krvave oci, tak mam obavy co bude s jej zrakom, teraz je iba prvacka. Je to jej druha vysoka skola, tu prvu v druhom rocniku nezvladla tiez preto, lebo neodovzdala vcas seminarne prace. Aj nad tymi seminarkami sedi donekonecna, stale si mysli, ze nie su dost dobre. Nedokaze odovzdat nieco, co podla nej nie je dokonale, pritom sa presvedcila, ze ucitelia tie seminarky casto ani necitaju.
Teraz cez skusobne sa opakuju minule pristupy k skuskam a seminarkam. Zase nie je dobre naucena, zase to nie je dobre napisane. Pritom ked ju donutim na skusku ist, vzdy ju urobi. Aj tak ale odklada skusku za skuskou. Uz s muzom stracame nervy, lebo doma nic nepomoze, nevyjde z izby, vsetko jej strkame pod nos, aj jedlo. V izbe ma bordel, lebo sa vyhovara, ze sa uci a nema cas upratovat. Mala by ist obcas aspon na chvilu von, sediet 15 - 16 hodin v kuse pri pocitaci jej predsa moze iba ublizit. Ale nie je s nou rec. Ked sa s muzom burime, vzdy povie, ze to je jej vec, ze ju mame nechat na pokoji a nestarat sa o nu, je to jej zivot. Len ona si bude rozhodovat kedy pojde a kedy nepojde na skusku alebo kedy odovzda seminarku. Na zaciatku skusobneho vsak vzdy s optimizmom vyhlasuje, ze tentokrat uz vsetko urobi rychlo a v predterminoch, ze uz sa nebude stresovat lebo pochopila, ze to nema vyznam. A zacnu skusky a vsetko je po starom. Keby sa isla aspon von prejst, ale len sedi doma ako morka.
Ma naozaj 22 rocna dcera, ktora v domacnosti s nicim nepomoze, ktoru rodicia komplet zivia a staraju sa o vsetky jej potreby (ciste pradlo, nakupy, jedlo, vreckove atd) vyhlasovat, ze vsetko co robi je jej vec? Ako ju donutit, aby konecne pochopila, ze nezije vo svojom byte, ze v jej veku mnohe zeny sa uz staraju o deti a maju povinnosti? Nasa dcera nikdy neumyje riad, nevyluxuje podlahu, nepoupratuje nic v byte, nanajvys svoju izbu, aj to pomaly raz za rok.
Neurobi si jedlo - okrem caju nevie uvarit nic. Je pritom uzasne pomala, vsetko jej trva rok, akoby nemala energiu ani na zakladne cinnosti. Je mi jasne, ze takto sme ju zhyckali my, ale mame toho s muzom uz plne zuby. Najradsej by som bola, keby sa odstahovala z domu a vyskusala si ake to je, starat sa sama o vsetko a nemat kompletny servis od matky. Ale neviem si predstavit kam by isla a z coho by platila prenajom. Robit nevie nic, skoncila gympel, s tym ju zamestnaju akurat tak v hypermarkete, kde by mohla vykladat tovar. To ale zial nemoze, lebo ma choru chrbticu a dalsi zdravotny problem, ktory jej sice nebrani pomahat v domacnosti, ale obmedzuje ju vo vybere zamestnania.
Viete mi poradit nejaku metodu, ktora by ju naucila zodpovednosti aj voci svojim rodicom a donutila nielen od okolia vyzadovat, ale pre okolie aj nieco robit? Pretoze ona ma pocit, ze ma iba prava a ziadne povinnosti. Vychovali sme ju zle, to mi je jasne, ale hadam este je nejaka naprava, nie? Niekedy by som ju najradsej zbalila a postavila jej kufre pred dvere. Pritom je to velmi inteligentne stvorenie, bystre a nadane, je az zarazajuce, ze na druhej strane k nam dokaze byt taka bezohladna.

Mama1970

Maoam, suhlas. Uz som sa rozhodla zatrhnut jej vreckove aj platby za mobil, ale ona ma nasetrenych minimalne 15 - 20 tisic eur. Vzdy dostavala peniaze od babiek, rodiny, od nas a vsetko si setri. Takze v tomto smere nebude citit velke obmedzenie, aj ked jej urcite bude luto, ze musi siahnut do vlastnych uspor. Ano, posrali sme vsetko, co sa dalo. Hlavne ja, lebo ja som k nej bola vzdy maksia ako manzel, ten sa kvoli tomu aj hneval a chcel aby viac doma robila. Lenze to je tak, manzel tiez doma neprelozi slamku, pride z lahkej nenarocnej prace a sadne k jedlu a telke, kde vydrzi do rana. Sam je velmi lenivy a nedisciplinovany, tak tazko moze taky rodic ist prikladom a ziadat od dietata aby bolo lepsie ako on. Mame dvoch dospelych synov, uz maju svoje rodiny. Ked im kedysi nieco vycital, vzdy mu povedali: ty sa pozri na seba, si horsi ako ja. A mali pravdu. Manzel chce len buzerovat, aby si zdvihol sebavedomie, ale sam sa sprava tisickrat horsie ako ona. A to vo vsetkom, co jej vytyka. Ja makam aj za neho. On ju ani nezivi, nedava mi na nu ani fuka, vsetko financujem ja. Dokonca si donedavna nechaval aj jej rodinne pridavky, ktore dostaval. Ked ju vyhodili z prvej VS, tak ich prestal dostavat a odvtedy to ani znova nevybavil, lebo vie, ze uz by ich musel davat dcere alebo mne. Tak ho to dalej nezaujima.

Maoam

pretoze intelekt nema nic s empatiou, soft skills a hlavne charakter a povaha su dane takisto inymi vecami...

jej socialna kompetencia, empatia a zodpovednost su na bode mrazu

to s IQ nema nic spolocne

su ludia, ktori maju mega IQ a su to psychopati alebo absolutne brutalni ci chladni ludia, sice mozgy ale nikdy by nepomohli cloveku vstat, ktory lezi na ceste po epileptickom zachvate....to su vsetko otazky socialnej kompetencie a zodpovednosti ci empatie

Maoam

okamzite prestat pre nu varit, prat jej veci, upratovat po nej a hlavne: UPLNE JEJ ZATRHNUT AKEKOLVEK PENIAZE V STYLE VRECKOVE A POD.

zily mi to trha, ja som robila od 15 popri skole, lebo nasi nemali peniaze a od 19 sa zivim komplet sama (myslim prenajom, domacnost, strava, cestovne) a studovala som popri full-time jobe, NIKDY mi nikto nic neulahcil ci ma podporil a pod. a tak je to dodnes...nieco take ako zazit luxus FINANCOVANIE STUDIA; POBYTU ci uz doma alebo intrak, este aj vreckove k tomu a full service, tak to fakt nezazije kazdy, tieto decka si NIC nevazia a vyrastaju z nich ludia, ktori vsetko beru ako samozrejmost na veky vekov a pri sebemensom probleme sa rucaju a vzdy potrebuju regiment pomocnikov a su strasni stresori, sorry ale dokafrali ste, co ste mohli, to ste si ako rodicia uvedomili, ale musite zacat razne konat a to pojde iba cez razne ciny a to pojde iba tak, ze fakt prestanete vsetko robit pre nu, co doteraz a to dlhodobo, kym ju zavali spina, bordel a ked jej seknete prachy, tak si ani nebude moct nic kupit - snad sa jej potom aspon troska zneprijemni realita a zacne premyslat...ocakavajte od nej debilne reakcie voci vam, kedze si vas nevazi, ale to vam musi byt jedno

Mama1970

Frajera nema a priatelky ma len take tiez takmer bez socialnych kontaktov. Stretava sa s nimi len zriedka. Obcas si zavolaju, raz za par dni. V rocniku sa s nikym velmi nebavi. Pritom je to pekne dievca, ked sa upravi vyzera velmi dobre a iste aj atraktivne, ale so spoluziakmi si udajne nema co povedat, lebo ich jedinou zabavou je podla nej vysedavanie v krcme, na diskoteky tiez nechodi, to ju nebavi. Intelektualne je velmi vyspela a ma aj narocne intelektualne zaujmy, da sa s nou hovorit o mnohych veciach. V porovnani s rovesnikmi je urcite vzdelanejsia a jej nazory su velmi vyspele. Aj v testoch IQ dosiahla velmi vysoke skore. Ale co z toho, zivot vyzaduje skor praktickych ludi, nie filozofov a teoretikov. Nechapem, preco sa tieto jej schopnosti nepremietaju v jej ochote zvladat aj bezne denne povinnosti a nejako si svoj zivot spravidelnit. V tom ma obrovske medzery. Vie ze musi cvicit, ale vydrzi to iba chvilu a potom sa na to vykasle. K nicomu sa nevie donutit, nad vsetkym iba sniva ze to urobi alebo bude robit.

kol_ibrik

ja by som to zacala riesit az po skuskovom, teraz ju nechaj a nepridavaj jej stresy, nech pekne urobi vsetky skusky a potom do nej zacni husit.

Mama1970

Agnes, mas uplnu pravdu, sprava sa naozaj ako nevychovany fracek. Vzdy som si myslela, ze ked na nu nebudem nakladat povinnosti, tak sa ich chyti sama, ved vidi co vsetko je treba urobit. Ale namiesto toho, aby urobila nieco samostatne, neurobi ani to, o co ju poziadam. Vzdy ma plno vyhovoriek preco nie. Kym ja som k nej dobra, ona je ku mne zla. Su chvile, ked to uznava a slubuje, ale nikdy sluby nesplni. Nema v nicom system, preto jej vsetko - aj ucenie - trva nekonecne dlho. Stale je unavena a celkom tomu verim - tolke hodiny trcat pri pocitaci, to jej energiu iba odcerpava. Kusok od nas je les, ale nedostala by som ju tam ani keby som ju tahala za spagat.

cistetrenky

a co jej socialny zivot? ma kamosky, frajera? 15 hodin sa ani ucit neda, urcite nie efektivne, ak je rozmaznana a frustrovana rieste to cim skor je to dospela zenska, ktora by si uz taketo veci mala uvedomovat

Agnes998

No to ja kym som byvala u mamy keby po mne nasla co len jednu neumytu salku v drese alebo na stole to by spustila cirkus, a sluchatka by mi nedovolila si dat. Ja som si po sebe musela vsetko hned okamzite odlozit, u nej neexistovalo ani take ze urobim to za 5 minut, nie, okamzite! Ja som na VS nestudovala, po strednej som si nasla pracu, mame som prispievala dost velky najom a na stravu, zobralo mi to polovicu vtedajsej vyplaty. Neskor som uz zarobila viac tak to bolo lepsie, nasetrila som dokonca na umyvacku riadu a kupila ju mame. Sice povodne som ju kupovala pre seba, pretoze tiez nie som ten typ koho bavi umyvat riady, kupila som ju s tym, ze az raz budem byvat sama, vezmem si ju so sebou. Ale nakoniec som ju mame nechala.

Agnes998

alexiej dobre poradil, treba ju donutit najst si brigadu, zacne chodit von, medzi ludi, snad trocha ozije. Musite byt na nu prisny, vy predsa nie ste jej sluhovia ako to ona berie

Mama1970

No ja nie som na dochodku, chodim do narocnej prace a niekedy som poriadne unavena. Vecer pridem domov a po dcere plno spinaveho riadu. Ani ju nenapadne, ze by ho mohla umyt. Nieco take ako pomoct mame jej o mozog nebrnkne. Jasne, ved je prijemnejsie vliezt do svojej izby a pockat, kym vsetko urobi mama. Ved to urobi tak ci tak. Aj ked si pri tom niekedy pofrfle, ale dam si sluchatka a nemusim to pocuvat. Nerozumiem takymto myslienkovym pochodom. Rada by som vedela, ako to ti mladi vlastne vnimaju a preco su k rodicom taki lahostajni. Lebo ked sa potom ti rodicia jedneho dna zosypu, uz je neskoro.