Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?

Príspevok v téme: Vysoka skola - naozaj je to len jej vec?
Mama1970

Dcera studuje na vysokej skole. Niektore skusky ustavicne odklada, stale sa vyhovara ze nie je dostatocne naucena, pritom do rana sedi pri pocitaci, pretoze potrebne knihy cita z pocitaca. Studuje totiz odbor, na ktory niet dost literatury, vacsina knih je cudzojazycnych a naozaj sa daju pozriet iba cez internet. Ked vidim jej krvave oci, tak mam obavy co bude s jej zrakom, teraz je iba prvacka. Je to jej druha vysoka skola, tu prvu v druhom rocniku nezvladla tiez preto, lebo neodovzdala vcas seminarne prace. Aj nad tymi seminarkami sedi donekonecna, stale si mysli, ze nie su dost dobre. Nedokaze odovzdat nieco, co podla nej nie je dokonale, pritom sa presvedcila, ze ucitelia tie seminarky casto ani necitaju.
Teraz cez skusobne sa opakuju minule pristupy k skuskam a seminarkam. Zase nie je dobre naucena, zase to nie je dobre napisane. Pritom ked ju donutim na skusku ist, vzdy ju urobi. Aj tak ale odklada skusku za skuskou. Uz s muzom stracame nervy, lebo doma nic nepomoze, nevyjde z izby, vsetko jej strkame pod nos, aj jedlo. V izbe ma bordel, lebo sa vyhovara, ze sa uci a nema cas upratovat. Mala by ist obcas aspon na chvilu von, sediet 15 - 16 hodin v kuse pri pocitaci jej predsa moze iba ublizit. Ale nie je s nou rec. Ked sa s muzom burime, vzdy povie, ze to je jej vec, ze ju mame nechat na pokoji a nestarat sa o nu, je to jej zivot. Len ona si bude rozhodovat kedy pojde a kedy nepojde na skusku alebo kedy odovzda seminarku. Na zaciatku skusobneho vsak vzdy s optimizmom vyhlasuje, ze tentokrat uz vsetko urobi rychlo a v predterminoch, ze uz sa nebude stresovat lebo pochopila, ze to nema vyznam. A zacnu skusky a vsetko je po starom. Keby sa isla aspon von prejst, ale len sedi doma ako morka.
Ma naozaj 22 rocna dcera, ktora v domacnosti s nicim nepomoze, ktoru rodicia komplet zivia a staraju sa o vsetky jej potreby (ciste pradlo, nakupy, jedlo, vreckove atd) vyhlasovat, ze vsetko co robi je jej vec? Ako ju donutit, aby konecne pochopila, ze nezije vo svojom byte, ze v jej veku mnohe zeny sa uz staraju o deti a maju povinnosti? Nasa dcera nikdy neumyje riad, nevyluxuje podlahu, nepoupratuje nic v byte, nanajvys svoju izbu, aj to pomaly raz za rok.
Neurobi si jedlo - okrem caju nevie uvarit nic. Je pritom uzasne pomala, vsetko jej trva rok, akoby nemala energiu ani na zakladne cinnosti. Je mi jasne, ze takto sme ju zhyckali my, ale mame toho s muzom uz plne zuby. Najradsej by som bola, keby sa odstahovala z domu a vyskusala si ake to je, starat sa sama o vsetko a nemat kompletny servis od matky. Ale neviem si predstavit kam by isla a z coho by platila prenajom. Robit nevie nic, skoncila gympel, s tym ju zamestnaju akurat tak v hypermarkete, kde by mohla vykladat tovar. To ale zial nemoze, lebo ma choru chrbticu a dalsi zdravotny problem, ktory jej sice nebrani pomahat v domacnosti, ale obmedzuje ju vo vybere zamestnania.
Viete mi poradit nejaku metodu, ktora by ju naucila zodpovednosti aj voci svojim rodicom a donutila nielen od okolia vyzadovat, ale pre okolie aj nieco robit? Pretoze ona ma pocit, ze ma iba prava a ziadne povinnosti. Vychovali sme ju zle, to mi je jasne, ale hadam este je nejaka naprava, nie? Niekedy by som ju najradsej zbalila a postavila jej kufre pred dvere. Pritom je to velmi inteligentne stvorenie, bystre a nadane, je az zarazajuce, ze na druhej strane k nam dokaze byt taka bezohladna.

Martina210

to este bavi vasu dceru?sak ked vidi ze to nezvlada nech to necha a ide radsej pracovat,najlepsie do zahranicia.Nech si zbytocne cas nestraca so skolami.Sak vieme ako to na Slovensku je,co budeme oci zatvarat.Aj ked sa jej podari dokoncit skolu,minimalne percento je ze sa zamestna.Lenze ludia vydia to co chcu vidiet.Vela mojich kamosiek pokoncilo vysky a ked videli ze napr.: plat ucitelky mala dostat 400 eur :-0000 tak dakujem pekne.Boooze ti studenti.Aj tak len odidu nakoniec do zahranicia za pracou.A cim skor tym viac si budu moct dovolit.A nie pol ivota cicat z rodicov tie ubohe almuzny co na SR ponukaju za pracu :-(((((ä

eddings

Supro> ked si najde "chlapa" ako ty tak umriete hladom :D

ja som sa tiez flakal pocas vysky, rodicia mi ju zaplatili, ale popri tom som vzdy pomahal doma, za tych 5 rokov som sa naucil postarat sam o seba, takze po vyske som mohol normalne zacat zit a starat sa sam o seba aj bez rodicov za zadkom. Nemusel som, ale pripadalo mi to dolezite...za 5 rokov by to nebol problem ani pre uplneho idiota :) Je kopa ludi, ktori sa vdaka nepriazni osudu museli naucit o seba postarat zo dna na den

Je to:
1) otazka vychovy - ked ju (ani teba) doteraz nenaucili ze riad sa sam neodnesie, neumyje a neodlozi do skrinky, ze prach zo zeme do rana neutecie z bytu, chladnicka sa sama nedoplnuje a jedla nevznikaju velkym treskom z polotovarov, tak neviem kedy by ste sa to mali naucit. 26 rokov bolo napriklad u teba az az
2) otazka osobnej zodpovednosti a dospelosti - kto ma dost inteligencie na studium na vysokej skole, ten by mal mat dost inteligencie aj na to, aby sa naucil postarat sam o seba. Ze u vas oboch vitazi pohodlnost, to je len vase minus.

papulka321

:D ja mam presne opacny problem :D
mam 20 rokov, 2 roky priatela, studujem na vysokej... nasi su na nervy z toho ze sa chcem odstahovat, ze sa chcem starat o vlastnu domacnost. som vychovana k pracovitosti, u nasich periem varim peciem upratujem namiesto maminy a rada by som uz sla do vlastneho. som zodpovedna, skolu sa chystam v kazdom pripade dokoncit... ak pride rec na nejaku svadbu nasi len zalamuju rukami :D

Agnes998

Mama predsa jedna studentka na SK si nedokaze nasetrit v 22 rokoch 20 tisic eur, ked nikdy nikde nerobila, len z vreckoveho, jedno ci si kupuje oblecenie v sekaci. Tak bud ste nejaka strasne bohata rodina typu Rezesovych alebo tomu nerozumiem. No vas pripad je celkovo velmi komplikovany, tazko to vyriesis cez forum, mali by ste obe zacat chodit nejakej psychologicke nech vam pomoze sa z toho vymotat. Pises, ze dcera je tazko telesne postihnuta ale nepises co je vlastne schopna robit a co nie, ci je vobec schopna doma nejako pomoct a ak ano tak do akej miery. Naozaj sa z tychto informacii neda urcit co mas teraz vlastne robit, objednaj sa k psychologicke a tam jej mozes vsetko vyrozpravat. Ona je okrem toho aj kvalifikovana na taketo veci, roky to studovala, vie poradit daleko lepsie ako nejakych par amaterov na fore.

ufff!!

a neni ta tvoja dcera tak troska prilis mudra? pekne ste ju zhickali a teraz si robi co chce. sice jej to nejde ale aj tak si neda povedat. zavolajte k nej nejakych uspesnych studentov a nech jej vysvetlia ako sa treba ucit. zda sa ze je dost tvrdohlava len abi si tu tvrdu hlavicku dobre nenarazila.

Heléén

sucharka nesuhlasim s tebou. aj ja som robila dve vysoke skoly, prvu som nezvladla. nemala som ziadnu skusenost a tiez som stresovala. potom som isla na rok robit a znova som sa prihlasila na vysku. a zas zacali stresy. az v tretom rocniku som sa konecne spamatala a skolu som dokoncila. ale len vdaka tomu ze som prestala odkladat skusky. isla som rovno na prvy termin a nedbala som na to ci som dokonale nabiflena. lebo som zistila nieco co mi potvrdi kazdy studen. cim dlhsie sa ucis tym viac si presvedceny ze nic nevies. cim viacej sa do tej problematiky zahlbis tak jasne ze sa len vylakas lebo kazdy nemoze vediet vsetko. tak som isla aj ked som nevedela skoro nic. niekedy som aj vyletela a musela som opakovat. ale prva podmienka bola nic neodkladat. a nebat sa, nebat sa, nebat sa. aj ja som chodila na tazku skolu. tiez sa bolo treba vela ucit ale mala som aj spoluziakov co cez to preplavali ani neviem ako. ale ti sa nikdy nebali.
naucte ju nebat sa a nestresovat. lebo ked je v strese tak sa aj tak nic poriadne nenauci lebo ten stres spotrebuje telu vsetku energiu. radsej nech ide trocha von medzi kamaratov alebo len na prechadzku alebo do obchodu proste vypadnut a rozhybat sa trocha. sak ked sedi tak ju musi boliet aj chrbat a hlava.
a co sa tyka citania z pocitaca to ma ebi777 uplnu pravdu. to je totalna blbost a je to neprehladne. ked si to spracuje a spravi vycuc a potom vytlaci tak uvidi ze jej to pojde lahsie. a bude to mat tie lajstra aj kedykolvek pri sebe, neni odkazana na pocitac. a zide sa jej to aj pri stackach. toto jej vysvetlite, je to strasna blbost citat z pocitaca. nech sa s niekym poradi lebo vam skonci na psychine takto.

ebi777

e ešte taká malá poznámka,,

nechápem ako sa môže učiť z počítača, neviem aká je to škola, že sa musí učiť z počítača??? aký je dôvod, že musí čítať texty z počítača?

ja keď som sa učila tak som si rýchlo urobila výcuc, teda zbytočnosti som vymazala z kvantá textu,,, upravila podľa vlastnej logickej štruktúry a som si to vytlačila... potom som sa to učila z vytlačených papierov,,, ešte tie som si zvýrazňovačmi vylepšila, poprípade s ceruzkou dopísala nejaké veci, čo som si ešte dodatočne pohľadala/našla na nete alebo z iných kníh

keby som sa mala učiť z počítača, ani jednu skúšku by som nespravila

sucharka

To ona vstane a rovno sadne k počítaču? A potom večer od počítača rovno do postele? Žiadna prechádzka, žiadny pohyb, žiadny výbeh, dokonca ani domáce precvičenie? Hovorí ti niečo slovo psychohygiena? Sa divím, že ešte vážne neochorela. Prečítaj si niečo o vplyve sedacej polohy na zdravie, hlavne na orgány brušnej dutiny. Aj na mozog, samozrejme. A na cievy na nohách a kĺby... Keď je ona blbá tak aspoň vy by ste mali mať rozum. Sorry, ale toto ma fakt dojalo.
A súhlasím s ebi777. Škola nie je len o inteligencii. Ak na to nemá, naozaj by sa mala radšej zamestnať a nestresovať seba aj vás. Vidím, že ty už toho začínaš mať tiež dosť podľa tvojho príspevku. Neviem ako sa k tomu stavia ona ale mali by ste jej vysvetliť že keď chce mať človek znesiteľný život, najskôr sa musí naučiť nebrať ho príliš vážne a zasmiať sa aj na svojich neúspechoch. Ináč sa z toho môže akurát tak scvoknúť.

ebi777

po dvoch rokoch nechala štúdium?
teraz je znovu prváčka na inej škole, predpokladám na ľahšej? a znovu sú tie isté problémy?

tak kto nemá na to, tak nech neštuduje, škoda ťažko zarobených rodičovských peňazí a zbytočne zničené zdravie študenta

krowak

stanovte pravidla a dodrziavajte ich. pri vsetkom je dolezita pravidelnost. zo zaciatku to chce trocha pevnej vole, potom sa to uz stane prirodzenym. ziadne zbytocne vynimky ze teraz nie, potom, lebo, inokedy, zajtra. tym sa vsetko zabije. skratka treba byt vytrvaly a dosledny. kazdy musi mat doma nejake povinnosti. ked si na ne zvykne tak uz to pre nu nebude nic strasne, bude to vykonavat automaticky. zacnite co najskor, ma uz 22 rokov, to je dost. ale nikdy neni neskoro. clovek sa dokaze zmenit aj ked ma na chrbte sedem krizikov. ved ani ona nechce zit takto naveky, nie? vysvetlite jej ze je to pre jej dobro. ze teraz sice z lenivosti sa jej to zda nepohodlne a obmedzujuce, ale v konecnom dosledku jej to len pomoze.