Nezamestnaný syn

Príspevok v téme: Nezamestnaný syn
Fatima18

Všetkým dobrý podvečer,
vzťahy v našej rodine sa zvlášť pokazili, keď mladší syn stratil zamestnanie a vyše roka nikde nepracuje. Starší syn je naopak veľmi schopný, ten si prácu vyberá, vyhráva personálne pohovory, zamestnal sa ihneď po ukončení štúdia a tak je tomu doteraz, stále sa niekam posúva, rieši si veci a nestagnuje.... Starší nevie zniesť, že jeho mladší brat nepracuje, len tak sa poneviera a vždy, keď sú spolu, tak sa len hádajú, lebo mu to neustále vyčíta a poukazuje na jeho spôsob života. Mladší je nepriebojný, akosi mu je všetko jedno, prácu síce hľadá, ale až tak sa netrhá... Aj keď ho mám rada, tak už vidím, že je lajdák, že sa za ten rok, čo je doma nič nové nenaučil, stále len sedí za PC a mobilom.... A pritom nie je hlúpy, práve naopak...
Nepokoje sú veľké, starší vyčíta aj mne, že som vraj príliš benevolentná, že iná matka by ho (mladšieho) už vyhodila z domu - nech ide hoci aj pod most...
Som z toho všetkého dosť vyčerpaná, tlačím na mladšieho, nech už zoberie hocijakú prácu, aj brigádu - Starší tlačí na mladšieho, že je príživník a aj na mňa, že mi to nevadí (vadí veľmi) proste cirkus ...
Čo by ste robili na mojom mieste, dokázali by ste vlastné decko vyhodiť z domu, za to, že je lenivé a ľahostajné k svojmu osudu ???

woo

ono nejde len o to, ze pracovat za nizku mzdu, ale tym ze clovek nic nerobi, strati pracovne navyky. tym ze ani nikam nechodi, stava sa asocialnym. tym ze nic nerobi, nic nezaziva, sa ani nic nenauci, a v podstate ani nezije. nech by robil akukolvek pracu, aspon by sa nieco naucil, ziskal mozno kontakty, nestratil pracovne navyky, netrpel depresiami zo samoty a nudy a nehnil doma.

lilyiankaa

fatima a kde predtým pracoval tvoj mladší syn? z akého kraja ste?
veľa ľudí s rôznymi aj dobrými školami alebo aj titulmi robia "podradnú" prácu ..aj keď neviem čo slovo podradná znamená..málo ohodnotená? alebo pre jeho kvalifikáciu snáď nevhodná? ale to je riadna blbosť ... ak si niekto myslí, že práca upratovačky, smetiara, kvetinárky, či murára je podradná, je to hlupák ..pretože bez týchto ľudí by se sa v každodennom živote nezaobišli ... treba si vážiť prácu každého človeka, aj medzi nimi sú múdri ľudia aj vyštudovaní, len nemali možno šťastie alebo známosti a tak, aby mohli platiť účty, robia tú "podradnú" prácu ..... musíš mu to proste nejak vysvetliť, samozrejme v dobrom ...a jemu sa tiež čudujem, že nemá kúsku hanby v sebe, sedieť rok doma anič!!

woo

inak tie reci ze nejde za minimalku..ake ma vzdelanie? ze je taky panko, ze nie je ochotny pracovat za minimalku? aj keby mal dva tri tituly, ak nema pracu, tak snad vezme cokolvek, co mu zabezpeči existenciu. poznam ludi co maju vysku a robia za minimalku, lebo nezohnali inu pracu a ludi co maju vysku a robit nejdu lebo sak za minimalku robit nebudu, ale prizivovat na rodicoch sa im nehnusi. co myslis, ktorych si viac vazim? ty to chapes, on hodnotu penazi nechape, lebo sa nikdy o seba starat nemusel.to nie je o tom, ze sa hanbi vziat podradnu pracu. je lenivy a rozmaznany. a cim skor tym nieco spravis, tym lepsie pre teba, aj pre neho. aj keby mal skoncit na ulici, tam si aspon uvedomí , o co v zivote ide a zacne pracovat. ako pise ovecka, lepsie teraz, ked je mlady ako o desat rokov, ked uz budes zrela na psychiatriu a on bude mat pol produktivneho veku za sebou.

Fatima18

áno a to mi aj starší vyčíta...
Viem o tom, že sa starší asi cíti možno ukrivdený, ale ja zase ho viem pochváliť aj oceniť jeho snahu a výsledky, veď je to aj moja zásluha - môj produkt, lebo tatko na nich kašlal...
A oboch som vychovávala rovnako, s nerovnakým výsledkom (

_meno

Ahojte

Hehe ten starsi syn mi pride taky klasicky mlady cielavedomy clovek, ktory zial nerozumie ludom - ze kazdy clovek si vzdy robi co sam chce. A ze ludia sa zgrupuju podla cielov ktore maju spolocne.

On ako karierne zalozeny s mnohymi uspesnymi pohovormi akoby zabudol, ze existuju aj ludia ini ako on - ovela viac snazivejsi na lepsich postoch, mudrejsi - ktori rozumeju roznorodosti a cielom ludi. To akoby pride do firmy mudrejsi clovek ako tvoj syn tvojo syna nech vyhodia hodinovkou na ulicu - to iste praje on svojmu bratovi. Aspon z toho co prides mi pride ze aj tvoj starsi syn je este vo vyvoji (a to celkom na zaciatku ked obvibnuje teba z toho, ze tvoj druhy sen nie je podla jeho predstav) :D ale deti su deti.

Vies aky je tvoj mladsi syn, aku ma povau co rad robi/ co robi nerad. Mozno mu skus pomoct s hladanim firmy, pozicie.
Tu sa to stava mozno trosku nebezpecnym - ak nevhodne odhadnes kam ma ist, bude mu to pripadat ako sikana. Ak spravne odhadnes po com jeho srdce prahne sam od seba sa zacne venovat danej cinnosti.

Cielom je zistit co mladsi chce a postupne ho drgat nechat tam ide-po case sa osmely a bude robit pracu samostatne. Starsi syn by mal rozhodne popracovat na empatii (v pripade ze chce pracovat v time, alebo hierarchii). Ty ako mama by si asi nemala super s mladsim na zaklade ultimatov - on ti tiez nedava ultimat ze ak nebudem ako 23 rocny zamestnany na byte so zenou a detmi - tak je to chyba Vas rodicov ze ste zo mna vychovali neschopaka, naco si robite deti ked sa o ne neviete postarat.

To ze mladsi syn je citlivejsi je myslim vyhoda - zrejme je otvoreny novym napadom, nie je tak bezducho chladnokrvny. A hlavne citovo zalozeny ludia maju v sebe zmysel zivota - nieco maju radi....nieco tuzia, nieco ich hreje pri srdci...starsi je zrejme naopak-chodiaci mozog.

Nvm myslim ze ako mamka co vychovala (sama) aj takeho aj takeho..bude lahsie ich naucit co im chyba :-)

Vela stastia s nimi a pekny den :-)

lilyiankaa

fatima to s tým ďalším ultimátom nemá žiaden význam, resp. to nebude mať želaný účinok, keďže jedno ultimátum si mu už dala anič sa neudialo .. ja ťa aj chápem, je to tvoje dieťa a ťažko by sa pozeralo na to, ak by si ho vyšmarila z domu ..... lenže ak je zdravý, má obe ruky aj nohy zdravé, tak prečo nevazme aj tú podradnejšiu prácu .ve´d to hanba nie je žiadna ..musís to riešiť radikálne

0vecka

podla mna je to na psychologa...toto je klasicka situacia matka je zrejme naviazana na mladsieho syna. Ak jedno ultimatum padlo a nic sa nestalo tak uz tu reci nepomozu.

JA by som mu okamzite vypol internet a vsetko co k zivotu nutne nepotrebuje lebo ocividne jeho matka na to nema aby ho vyrazila.

Inak sa bojis ze skonci s pijanmi? uprimne je lepsie ked s nimi skonci v 22 rokov ako v 40tke potom ako uz nebudes schopna sa onho postarat. Teraz je tu este aka taka sanca ze sa pozbiera.

MAs to tazke to nehovorim ale 22 rokov este nieje az tak neskoro, tiez reci ze nejde za minimalku??? WTF? ty to akceptujes ? tu nejde o plat aj kebyze ma ist zadarmo cim dlhsie bude dom atym nizsia sanca ze sa z tohto este niekedy dostane.

Fatima18

viem kabel, kam mieriš, a iste vopred poznáš aj moju odpoveď... Starší zarába veľmi, veľmi slušne a samozrejme, že ho podporovať netreba....