Dobrý deň. Hľadám ľudí s podobnými problémami. Navštevujem psychiatra už od svojich 20rokov, teraz mam 30. Beriem neustále AD, skúšali sme aj vysadiť, ale stav sa mi zhoršil, trpím na opakované depresívne stavy, spojené s panickou poruchou a agorafobiou :-( . Popri mojom stave, som zvladla dve tehotenstva, snažím sa byť dobrou matkou, ale sú dni, kedy fakt nemám chuť vstať z postele a normalne fungovať. Vdačim za pomoc mojej mamine a manželovi, ktorí stoja pri mne. Neviem si ani len predstaviť, že by som mala nastúpiť do zamestnania, neviem si predstaviť, ako by som zvladla sama cestu do a z prace a normálne tam fungovala 8 hodín, aj keby som veľmi chcela... Preto si chcem podať žiadosť o invalidný dôchodok. Mám šancu, že by mi ho schválili? Niekde som čítala, že je potrebná hospitalizácia na psychiatrii. Je to naozaj potrebne?
Psychicke problemy a invalidný dochodok
Ze mam nejaky problem. Kedysi v detstve este ako maly som bol viackrat v liecebni v pezinku a nasledne preradeny na osobitnu skolu. O tom musia niekde byt zaznamy. Ale potom casom ma tam prestali vodit a cele to upadlo. Ako som nastupil do ekonomickeho zivota teda po ucnovke na pracovny trh, neustale som mal problemy ci uz adoptovat sa do kolektivu, so splnanim pracovnych uloh atd. Ja nemam ten svih co vyzaduju pri manualnych pracach robim to pomalsie ako ostatni. Potom su z toho konflikty. Skusal som zamestnania ineho charakteru co niesu manualne tam zase ocakavaju ze budem mysliet na 10 stran, vsetko tusit a predpokladat ale kedze mam nejaku mentalnu vadu ja to neviem. Ja neviem co odomna ocakavaju ak mi to nepovedia. Ja chapem ako stroj ze treba mi zadat prikaz vysvetlit co odomna chcu a ja to vykonam. Ja neviem sam sacovat ze co je kedy vhodne urobit, co je kedy vhodne povedat... Tym som sa ocitol medzi dvomi mlynskymi kolami lebo keby som mal papiere ze som mentalne zaostaly a vedeli by o tom tak by to brali s rezervou, ale kedze nemam v ruke nic oficialne tak ma povazuju za normalneho cloveka co ja niesom. Nakoniec ma z kazdej roboty vyhodia. Takze uvazoval som ist do chranenej dielne alebo si vybavit nejake invalidne + brigady obcas a bolo by ale zase bez papierov sa nikam nepohnem. Chcel by som si dat urcit diagnozu lebo nieco mi je ale ja uz neviem co. Ale tie decke psychologicky ku ktorym som chodil niekedy pred 25 rokmi uz tam niesu, ani ta ordinacia tam uz nieje davno... Tak neviem kde by som to mohol vyhrabat lebo ak pridem na polikliniku a zklopem k psychyiatrovi budem kvazy novy neznamy clovek. Neviem kde a kto archivuje tie veci ktore som mal davno v dectve. Kam by som sa mal pohnut?
treba to skúsiť,ja mám podobný problém a som na plnom.Len samozrejme hospitalizácie sú potrebné..........
Ahojte ludkovia nic v zlom ale myslím si , že ten príspevok je už dosť starý z roku 2013 a ze marcelka si uz svoj preblém snaď nejako vyriešila. Ja mam tiež problemy psychicke diagnostikovana tazka depresia bohuzial už od skorého veku 15 rokov. Ale však ja nedokážem pochopit to lebo veľa ľudí tu píše že aj napriek tomu, že berie lieky maju take problemy ako vyjst do mesta tazke depresie atd..Ja beriem od 15 stale tie isté antidepresíva citalopram zacali sme zyloramom to je generikum co si myslim ze je velmi dobra znacka a teraz beriem uz inu znacku ale ucinna latka je ta ista. No ja som taky pripad ze sa práveže po antidepresívach cítim skvele. Navštevujem VŠ toto skúškove som zvládla lavou zadnou, normalne sa snazim spolocenky zit v podstate mozem si zaklopat a povedat ze sa po nich citim skvele a zijem plnohodnotny zivot. Problém nastáva ako u vacsiny prípadov po vysadení liekov, raz som vysadila a po pol roku som bola zase tam kde som bola na uplnom zaciatku - v tazkej depresii. Tiez si hladam touto cestou niekoho kto chce popisat o tom a vie sa vzit do cloveka trpiaceho depresiami.
Marcelka urcite chod dod prace aj ked je ti tazko aspon to skus ja som tiez chora a prave u mna je ta praca jedine co ma tak tesi tesim sa z uspechov a nemyslim stale len na svoju diagnozu pretoze keby nemam co robit a budem doma medzi 4 stenami viem ze by to bolo este horsie este k tomu mas aj rodinku a deti ja nemam vidis bud rada a skus sa aspon posnazit aspon pre nich prekonat sa mozno to vobec nebude take zle ako si ty teraz myslis :) drzim palce
Gima, tak to zas nemáš pravdu, že invalidita súvisí len s telesnými ochoreniami. Ty si už vôbec niekedy videla človeka so schizofréniou a vieš o tom, aké môže mať závažné ťažkosti? Alebo s ťažkou bipolárnou poruchou, kvôli ktorej nie je schopný práce? A čo mentalne retardovaní, tí tiež patria do zamestnania?
Prekonaj sa a chod do práce aspoň na polovičný úvezok, ked máš rodinu. Nepoddávaj sa smútku a mysli pozitívne. Čo by iní dali za to, čo máš. Rodinu, prácu, zdravie. Minulosť sa dá zabudnúť alebo odpustiť, priznať si aj svoj maly podiel. Jednoducho budúcnosť môže byť vždycky lepšia ako včerajšok. Tak sa neľutuj. Psychika nie je invalidita. Psychika ide v ruka v ruke s dušou. Na prevenciu duševnych chorob je kostol. Invalidita zahrňa telesné postihnutia. Ochrnutia. zlomene chrbtice, onkologicke ochorenia atd.
jennyfer, asi nie, na stredne tazku depresiu je problem dostat aj ciastocny ID. Tych 70% povazujem za zazrak. Vdacis za ne poruche osobnosti. Dochodok sa zvysuje vtedy, ak sa zdravotny stav vyraznejsie zhorsi, co u teba asi nenastalo...
Dobry den.Ja sa liecim psychycky od roku 1996.Mam invalidny dochodok 70percent zmiesana porucha osobnosti stredna uzkostna depresia vykivy nalady.Tiez bezmocnost strach neviem najst ani brigadu bojim sa z ludi mam pocity ze som menej cenna vsetku vinu davam na seba.Mam mnoho tazkosti.chcem si podat na cely invalid mam sancu?dakujem za odpoved
Môžeš mi napísať na mifor77@gmail.com