Dobrý deň. Hľadám ľudí s podobnými problémami. Navštevujem psychiatra už od svojich 20rokov, teraz mam 30. Beriem neustále AD, skúšali sme aj vysadiť, ale stav sa mi zhoršil, trpím na opakované depresívne stavy, spojené s panickou poruchou a agorafobiou :-( . Popri mojom stave, som zvladla dve tehotenstva, snažím sa byť dobrou matkou, ale sú dni, kedy fakt nemám chuť vstať z postele a normalne fungovať. Vdačim za pomoc mojej mamine a manželovi, ktorí stoja pri mne. Neviem si ani len predstaviť, že by som mala nastúpiť do zamestnania, neviem si predstaviť, ako by som zvladla sama cestu do a z prace a normálne tam fungovala 8 hodín, aj keby som veľmi chcela... Preto si chcem podať žiadosť o invalidný dôchodok. Mám šancu, že by mi ho schválili? Niekde som čítala, že je potrebná hospitalizácia na psychiatrii. Je to naozaj potrebne?
Psychicke problemy a invalidný dochodok
marcelka, mas nadej mozno tak na ciastocny dochodok do 50%, s prihliadnutim na dlzku trvania ochorenia. Ale uvedom si jednu vec-dochodok sa pocita z odpracovanych rokov, ktore ty asi prilis nemas...
pri anxioznych nepsychotickych poruchach sa prihliada i na hospitalizacie, ci uz sa to niekomu paci, alebo nie..
a samozrejme musis absolvovat psychotesty u klinickeho psychologa.
kludne mi napis na mail pampers234@azet.sk
Ak mozes nechaj mi tvoj mail.Ja sa tiez veziem v tomto vlaku.
andm, to je strasne na dlhe vypisovanie, su obdobia, ked mi je dobre, podom zasa upadnem do bludneho kruhu, ak mas skusenosti s touto chorobou, isto pochopis o com pisem...napriklad celkom v pohode som sa drzala pocas druheho tehotenstva, vtedy som bola na minimalnej davke liekov...
to je zaroven aj odpoved pre holubienka12 , tehotenstvo som zvladala celkom v pohode, bola som na minimalnej davke liekov, najhorsi bol pre mna mesiac po porode, potom sa to zasa upravilo, potom zas zhorsilo, no je to proste beh na dlhu trat a u mna asi na cely zivot, bohuzial...
Ja sa ta chcem spytat ako si zvladala tehotenstvo-lieky.Vysadila si ich,pripadne ake si vtedy brala.
Marcelka... cele mi to ale akosi nejde do hlavy, ako je mozne, ze sa liecis uz 10 rokov, a stale mas problem ist napr. do mesta a pod.? Ked ides s muzom je to ok?
Predpokladam, ze si za tych 10 rokov vyskusala mnoho liekov. Bolo nejake obdobie za tych 10 rokov, kedy Ti bolo prevazne dobre?
Prepac, ze sa tolko pytam, ale zaujima ma to, ja sama na tom nie som velmi dobre, a v robote prezivam len tak tak a hladam nejaku nadej :). Ty si nikdy nepracovala od tych 20?
predbehol si ma v odpovedi, este raz dakujem. hladam rozne clanky a diskusie, co sa tohoto tíka, ale co som sa docitala, tak vsade strasia len hospitalizaciou, ze je potrebna, niekde som dokonca citala, ze samotny posudkovi si to vyzadovali a posielali tam...
Luciano, dakujem za odpoved. Bola u teba potrebna aj hospitalizacia na psychiatrii? Z toho ja mam fakt strach...
A ešte k tej hospitalizácií. Nie, nemusíš byť hospitalizovaná. Ja mám plný ID a v nemocnici som nebol ani raz. Liečim sa výlučne ambulantne.
Ahoj Marcelka
Ja mám plný invalidný dôchodok na dg. ťažká depresia a schizofrénia, takže mám v tejto oblasti skúsenosti. Nárok na ID samozrejme máš, ale na dg depresia môžeš dostať okolo 55%, viac nie. Ja som mal sprvoti dg. ťažká depresia a dostal som spomínaných 55%. Posudková mi povedala, že na plný ID by som musel mať aj psychotické príznaky. Preto Marcelka navštív svojho psychiatra a poraď sa s ním. Na posudkovú musíš mať aj psychologické testy. Tie odhalia, či máš okrem depresie aj psychózu. Ak máš, tak dostaneš plný ID bez problémov.