Katastrofálny stav na uliciach

Príspevok v téme: Katastrofálny stav na uliciach
Maryam

Ako zlé precitnutie. Mám pocit že sa zbláznim čo sa deje vonku. Hromadne sa začali vyhadzovať zvieratá. Hromadne. Je to strašné. O túto tému som sa moc nezaujímala ale keďže sa mi dostávajú do rúk čoraz častejšie vyhodené mačky alebo zatúlané psy okrem tých mojich zverov, tak som pozrela stránky rôznych útulkov a majú absolútne STOP stavy. A na Facebooku! Bože, veď to je tak kruté. Toľko fotiek, toľko zabíjania, bolesti. Každú hodinu nové a nové nemé tváre. Tie útulky prosia aspoň o dočasné domovy inak tie zvieratá budú zabité a nikto sa nehlási. Nikto nie je ochotný. Kriste. Ja keď si pomyslím ako si v teple sedím a jem a vonku kdesi niekto práve bije psa alebo sa v zime trasie mačka s vypichnutými očami. A nehovorím len o ďalekých kútoch ale aj tu v mojom meste, v každom meste. Je mi zle, strašne zle. Neskutočne. A počúvam samé vety ,,aj tak s tým nič nenarobíš,,. Mám pocit, že kto nezažil hlad tak to nepochopí, že sa deje ozaj niečo zlé.
OZ mačky SOS, U psej matere,... plné stavy. Dnes sa našiel kocúr čo veľmi pišťal v Pezinku, useknutý chvost, rana za uchom, žere len čo mu ľudia z okien hodia a proste útulky mu nemôžu pomôcť lebo sú plné. Tak on tam teraz stále čaká na kúsok jedla. Mám pocit že sa ožerem nech na to nemyslím. Toľko ľudí má možnosti aspo§ dočasne prichýliť zviera a nič. Cítim sa strašne bezmocne.

daniuska

No az na to platenie dani. Ja skutocne nechapem, preco by ludia mali platit dane za zvierata.Ja si na vlastne naklady kupim psa, macku a mam za nich platit nasmu nenazranemu statu dan? Mam to zviera krmit na vlastne naklady, kolko mi nanho stat priseje? To, co je za sprostost. A cipovanie...stoji 18 eur, kazdy si na chudobnom Slovensku rozmysli, ci si kupi, zacipuje a zaplati dan za zviera...a este ho aj zivit...

prezyvko

onyx, trochu bych ťa poopravil: čo pomôže je kastrovanie ľudí ktorý tieto zvieratá týrajú a vyhadzujú. tiež radikálne obmedzenie rozmnožovania v chovných staniciach by bolo potrebné.
keď vidíš chorého človeka s bacilmi tak ho predsa hneď neskántriš, ale na psa by si už flintu bral (nehovorím o sebaobrane, i keď aj to je niekedy otázne).
"a hlavne zabíjajú slabšie divé zvieratá, ktoré majú tisíc-krát väčšiu cenu" - o akej cene hovoríš? kto určil akú majú cenu?

MultiLevel

phoe to pekne napisal/a, plus urcite by sa oplatilo investovat aj do vzdelavania deti v tejto oblasti...neviem ci ste to videli, ale istu socialnu siet dlho obliehal jeden obrazok, cca 12 rocneho dievcata, ako sa foti s malym steniatkom. Steniatko bolo zjavne mrtve, dievcatko na nom stalo, na dalsej fotke ho malo napichnute na palicke....Ak sa takto spravaju male deti, vyrastu z nich ludia ochranujuci zvierata? Urcite nie....

phoe

Čo sa týka divo zijucich zvierat, nekrmit! U nás kŕmia ľudia mačky na ulici, čo tým spôsobia? Ich mnozenie. A ďalšie hladné krky, odkázane zas na ľudí, a keďže sa ľudí neboja, hocikto ich chytí a tyra. Pokiaľ si nechcete zviera vziať domov a starať sa o neho, nekrmte ich, nechajte to na prírodu, nech sa postarajú sami o seba.

phoe

Mala by sa zlepšiť registrácia zvierat, aby ich nikto nemohol len tak vyhodiť na ulicu. T.j. každé zviera musí byť zaevidovane, musia sa zaň platiť dane, úmrtie musí potvrdiť veterinar, strata sa musí hlásiť. Samozrejme vsetky ocipovat. Zviera bez registrácie nesmie byť vlastnene. A vytvoriť konečne kontrolné orgány pre zvieratá. Je načase prestať ignorovať ich práva.

onyx

jedine ako tomu zabrániť, je kastrovať už žijúce zvieratá, aby sa nemohli ďalej rozmnožovať.... túlavé mačky a psy sú ako potkany, nerozmnožujú sa ako divé zvieratá, s východiskovým stavom v zlúčiteľnosti s prírodou /ak bude zlá úroda, tak budú mať napr. iba 1 mladé/... mestké zvery si vždy vedia nájsť potravu v odpadkoch, alebo blbí ľudia, ktorí ich kŕmia... neuvedomujúc si, že spôsobujú len viac škody...

-takéto zvieratá je nutné odchytiť a popríde kántriť... lebo správne, prenášajú mnoho chorôb a bacilov, okrem toho majú tendenciu sa zdržiavať v parkoch, v opustenejších domov /a osamelý človek tam zrazu vstúpi a napadne ho svorka divých, hladných psov/, a hlavne zabíjajú slabšie divé zvieratá, ktoré majú tisíc-krát väčšiu cenu (vtáky, hlodavce, lasicovité, možno až kopýtnikovce)...

Ak im ľudia chcú pomôcť, tak nech si ich k sebe nasáčkujú :-/ alebo dajú odchytiť a vykastrovať a potom urobiť už, čo uznajú za vhodné...

A poďme, protiargumenty... nie akože citové žvásty... lebo je cennejší vtáčik, ako blbá mačka/pes, ktorý ho roztrhá.

MultiLevel

suhlasim s Kablom. Uz vela raz som od ludi pocula, ze im je viac luto umierajucich zvierat na ulici ako ludi...Mnoho raz si ludia mozu sami za svoje utrpenie. A mnoho raz aj ti, co si za to nemozu, nechcu nic menit na stave, v akom sa nachadzaju (CEST VYNIMKAM!) Sama si myslim, ze zviera sa nepricini nicim aby sa dostalo na ulicu, ze je bezcitne vyhodene do mrazu, popripade tyrane. Zviera sa z ulice ani same dostat nemoze, nedokaze sa nijak prinicit o to, aby sa jeho situacia zlepsila. Kdezto clovek ma mozog, ma ho na rozmyslanie a preto ma moznost vyriesit svoju situaciu, niecim si prilepsit, nejak sa "vyhrabat z blata"...Mnoho bezdomovcov si radsej vyberie alkohol ako spat v noclaharni...chapem aj to, je to totalna rezignacia, ale od toho tu je stat, aby sa o ludi postaral. Skuste si precitat co urobili vo Finsku s bezdomovcami. Bohuzial, mame tu totalne nefungujuci system, ale to je na inu debatu...Faktom je, ze clovek ma vzdy nejaku moznost, vzdy moze urobit nieco, aby nespal na ulici...kdezto zviera sa z ulice same nedostane a vzdy sa bude spoliehat na ludi....