Nájde sa tu niekto kto mi poradí ako môžem súčasne jesť zdravo a aj pribrať? Mám 28 rokov a podváhu 30kg. Uvítal by som rady od tých z vás, ktorí sa vyznajú v stravovaní. Čo mám jesť, v akom pomere, ako často, v akých porciách...?
Ako jesť zdravo a zároveň pribrať?
Ja sa v zdravej výžive a pod veľmi neorientujem, ale skopírujem sem jeden príspevok, ktorý som napísala pred pár dňami k podobnej téme tu na zdraví, prípadne to len ignorujte :)...
Ahojte, zbežne som preletela vaše príspevky a niektorí tu chcete pribrať za týždeň niekoľko kíl. Ale tak jednoduché to nie je. Ja dokážem pribrať za 2 týždne max. kilo a aj to len keď sa veľmi snažím (tiež sa totiž snažím pribrať).
No a ako pribrať? Každý vám asi poradí niečo iné. Niekto cvičenie v posilke a gainery, niekto prejedanie vo fast-foodoch, prežieranie sladkosťami a minimálnu aktivitu, niekto striktnú bielkovinovú diétu, niekto jesť 7 krát denne dostatočne veľké porcie atď.
Viete ako to robím ja? Našla som si čo najlepšie vyhovuje mne, takú strednú cestu. Jem 3 krát denne v dostatočne veľkých porciách, niekedy k tomu pridám aj nutričné nápoje (1-2 krát denne), v aktivite sa neobmedzujem nijak, do posilky však zatiaľ nechodím. Nedržím žiadnu diétu, tzn. snažím sa, aby moja strava pozostávala primeranie so sacharidov, tukov aj bielkovín. To priberanie ide strašne pomaly, plus to čo priberiem za mesiac som schopná schudnúť za 2 dni keď sa nesnažím, ale aj tak to ide.
Inak nechcete sa pridať do tejto témy? www.zdravie.sk Je nás tam viac čo sa snažíme pribrať :)
ak chces zdravo pribrat, tak cvic. Tvojim cielom bude priberat svalovu hmotu, nie kalorie z tukov a cukrov. Zacni cvicit s vlastnou vahou, idealne viacklbove cviky. Beh a podobne aktivity na spalovanie tukov obmedz na minimum. Na internete najdes kopec videi, ako cvicit s vlastnou vahou, nieco si najdi. Mozes aj posilovat, to je omnoho rychlejsia cesta, lenze tam uz budes musiet investovat do platenia vstupov do fitka, uzivania proteinoveho prasku, aminokyselin, pripadne dalsich suplementov, bez ktorych cvicenie nema vyznam. Ale je to samozrejme na tebe.
Postav svoje stravovanie predovsetkym na bielkovinach, dobrych tukoch a cukroch. Ak chces naberat hmotnost, tak prijmi cca 2gramy bielkovin na kilogram hmotnosti. Sacharidov by si mal prijat 1,5x viac ako bielkovin.
Nejedze ziadne vyprazane jedla, ani sladkosti (nie teda casto), vynechaj mucne jedla, obmedz aj pecivo a do istej miery aj ovocie (ovocie konzumuj tak, aby si si vecer uz nedaval ziadne). Idealne pre teba je jest vela masa a ryb, vajicok, mliecnych vyrobkov a zo sacharidov jedz tzv. polysacharidy (pomale sacharidy - uvolnuju sa postupne) - to jest ryza, zemiaky, cestoviny, vlocky (ovsene, pohankove atd.).
Kvoli vlaknine, zdravym crevam a zachytavaniu cholesterolu jedz vela zeleniny. Ku kazdemu vacsiemu chodu si daj aj vela zeleniny. Zeleninu vzdy zalievaj kuskom tuku - olivovy, sezamovy, lanovy, kokosovy olej. To su dobre tuky, nieco z toho si vyber. Takisto rob maso na dobrych tukoch (vyssie spominane oleje) a okrem toho konzumuj vela strukovin, olejnatych semien a orechov. Kup si este Omega 3-6-9 mastne nenasytene kyseliny, to su dobre tuky, tie su velmi prospesne pre celkovy stav organizmu.
Konzumuj aspon dva velke chody (obedove) denne. Povedzme na obed a prvu veceru ;-). Jedz vela, nikdy nebud hladny. Ak k tomu pridas cvicenie s vlastnou vahou alebo posilovanie, tak by sa mali dostavit vysledky. Mal by si vsak vediet, ze toto je proces na cele roky, takze necakaj, ze za rok naberies 5 kg. Pojde to pomaly, ale budes coraz spokojnejsi a zdravsi. Drzim palce. hadam som aspon trochu pomohla.
Ahoj Martin :)
Ak mas tu moznost tak jedavaj pravidelne kazde 2-3 hodiny v tvojom pripade by som to nazval az velkovykrm no zameral by som sa hlavne na kvalitne veci maso,ryby, syr, strukoviny a komplexne sacharidy ako vlocky, ryza, zemiaky, cestoviny, kludne jedavaj aj vecer o 10-11 pred spanim si daj napr nejake orechy, tvaroh, mlieko a smozrejme si dopraj to na co mas chut ;) a ak mas pocit ze uz si plny tak sa este najedz ono sa ti ten zaludok postupne roztiahne :P