(Ne)mať dieťa?

Príspevok v téme: (Ne)mať dieťa?
ftyjuhvociuh

Zaujíma ma, či tí z vás, ktorí máte deti resp. rozmýšľate o deťoch na to máte aj nejaké logické dôvody alebo či je to len čisto emocionálne. Z môjho pohľadu mať dieťa nemá žiadne výhody akurát stojí enormné množstvo času, peňazí, energie, nervov, sebazapierania, obmedzovania... Aké sú vaše pohľady/názory?
.....................................................................................

ZDRAVIE.sk odporúča:

Nebezpečný spôsob: Aj takto chcú ženy otehotnieť!
Viac na www.zdravie.sk

Mataska

zase nepiste tu ze mat decko ma same vyhody ved kolko energie a sil vas to musi stat aby vas pocuvali a nic sa im nestalo. Netvarte sa ze vam nelezu niekedy hore krkom a najradsej by ste ich predali niekomu.
mat a nemat decka ma svoje vyhody aj nevyhody. Kto chce ich mat nech ma a kto nie tak nie neodsudzujte ani tych co nechcu je to ich vec. Ak sa im paci slobodny zivot bez obmedzeni tak preco nie. Kazdy ma pravo na svoje rozhodnutia v zivote a nik mu nema pravo v tom branit. Ja tiez nechcem deti aspon zatial. Ved je skvele ist len tak von a prist kedy clovek chce a nemusi utekat lebo mu doma placu decka a treba sa starat. Je skvele si ist niekam na vylet a rychlo vypadnut z domu. Sloboda je proste nadherna vec byt nikym obmedzovany. Tak sa tu neodsudzujte.

angie77

..keď ludia budú žiť len pre to, z čoho majú nejaké výhody, tak veľmi rýchlo tento svet speje do záhuby...ale toto sme si spravili sami, naše nové generácie sa zachvílku ani len s prepáčením nevyserú bez toho, že z toho nebudú mať nejakú výhodu :)

..podľa mňa, máš Ty ešte čas sa zamýšlať nad niečím takým, pravdepodobne nie si ešte netolko duševne vyzretá aby si v tom našla zmysel..nič v zlom :)

doubledog

rozhodnutie nemat deti je predsa rovnako emocionalne ako ich mat.

sa tu nehraj na niekoho, kto si presne zanalyzoval situaciu a podla toho sa rozhodol :)

ty proste nemas v sebe tu emociu, tu tuzbu.
priciny mozu byt rozne.
bojis sa deti mat, neveris si ze to zvladnes, mas zlu skusenost z detstva alebo najpravdepodobnejsie, si mlada a nenasla si este nikoho, kto by to cele spolufinancoval.

emalea

MultiLevel: druhé dieťa som rodila 3 mesiace pred 40kou, takže viem, čo to je rodiť "tak neskoro", ale opakujem: všetko bolo bez komplikácii a O.K., užila som si do pôrodov život? veľmi ťažká otázka, kto si pod tým čo predstavuje...skôr ten môj život bol celkom taký normálny, za manžela mám rovesníka-spolužiaka, takže po VŠ ako 23roční sme sa zobrali, potom nasledovalo logicky prvé zamestnanie...a potom z každého rožku trošku...trošku bolo kariéry, trošku cestovania, dovolenky,vlastné záujmy a koníčky, veľa priateľov...a samozrejme zabezpečili si sme si strechu nad hlavou....a potom prišli deti...najlepšia vec na svete, čo nás mohla stretnúť....je to niečo kúsok z nás, v čom vidíme našu budúcnosť....

MultiLevel

emalea, celkom si ma potesila. :) Moja teta rodila po 40, a mala teda vela komplikaci. Pacilo sa mi vsak, ze mala dieta skutocne az vtedy, ked po nom naozaj zatuzila...ze to nebolo preto, lebo "vsetky maju, tak chcem aj ja". Mas teda pocit, ze si si do tej 35 stihla pekne uzit zivot?

kafe

mať dieťa robí človeka veľmi zraniteľným. Oslabuje ho to, oberá o veľa, obnažuje až na kosť. A čo to človeku dáva? Ano, istý neopísateľný pocit. Je to akoby som sa snažila opísať vôňu a priblížiť ti ju. Nedá sa to, lebo vôňu vnímaš čuchom, nie slovami a rozumom. To, čo mi rodičovstvo dáva sa dá vnímať srdcom a zažiť len na vlastnej koži.

emalea

Nemenila by som absolútne nič, a rodenie vo vyššom veku je celkom adrenalínová záležitosť, samozrejme, že sú tam nejaké riziká, to Ti povie každý lekár, ale asi ma Pán Boh miluje, ja som to mala bez najmenších problémov...žiadne potiaže, nebola som ani na rizikovom, žiadne potraty, a oba pôrody boli spontánne....a to ani nehovorím, že s manželom máme rozdielne RH faktory krvi....klopem na drevo...všetko je O.K.!!!

MultiLevel

emalea, nebala si sa porodit v 35? Totizto...i ja chcem mat babo az neskor, vo vyssom veku. Ale vsetci z okolia ma odhovaraju...Ty si zrejme stastna, ze bolo vsetko tak, ako bolo, ze? Nemenila by si nic?

emalea

Plný súhlas s vebe...lepšie by som to ani ja nevyjdrila, mám 2 detičky, takže presne viem o čom to je...prvé dieťa som rodila ako 35 ročná, dovtedy bola kariéra, dovolenky a pod. nebudem sa rozpisovať....ale až príchodom dieťaťa nabral môj život skutočné "grády" , proti tomu všetky hmotné záležitosti sú len slabým odvarom....momentálne sa plno venujem rodine a čo vám poviem: som v siedmom nebi....

.

Mať,či nemať potomka,nie je otázka času,financií,energie,pohodlia či sebazaprenia
a už vôbec nie zvrátená dogma nejakej popletenej ženy,ktorá propaguje bezdetnosť.
Keby tak boli uvažovali jej rodičia,autorka toho "diela" by nebola nikdy prišla na svet,tým pádom by také "logické dielo" ani nikdy nevzniklo..
Je náležité si uvedomiť,že rozmnožovacie ústrojenstvo u človeka nebolo vyvinuté(pre veriacich stvorené)na masturbáciu alebo pôžitkárstvo homo,či hetero párov.
Prvotný účel tohoto ústrojenstva je v podstate záruka existencie a zachovanie ľudstva ako takého.
Preto považujem tento druh egoizmu za zvrátený.
Dôsledky týchto liberálnych trendov sa už začali prejavovať prakticky v celej Európe vrátane Ruska.
Etnické,národnostné,náboženské,ale aj ekonomické prognózy budúcnosti Európy tomu nasvedčujú.
Samozrejme,kto nechce mať potomka,nestojí o to aby tu niečo po ňom ostalo,chce aby jeho popol pohrebná služba vysypala do potoka,netreba mu v tom brániť.Je to jeho vec.Šak je demokracia,né..
Len nech to nepropaguje ako výsledok logiky pána tvorstva